O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JÓ, TŘEŠNĚ V ČESKU ZRAJOU, ALE... PDF Tisk E-mail
Pondělí, 15 červen 2009

 Tak jsem, přátelé a holky moje,  objevila vedle v ulici obrovitánskou třešeň. Já nevím, proč některý stromy rostou až do nebe (nebo skoro), proč mají ty nejspodnější větve ještě o půl metru nade mne. Přesto se mi jich podařilo ukořistit (natrhat) celou misku, kterou jsem vítězoslavně přinesla domů a poté vyrobila třešňovou bublaninu.

 

 

 

 

 

    Na víc těchto plodůch už nemám šanci, leda budu chodit pod strom, eslivá něco spadne. Což mne docela štve, neb tyhle krásný chrupky každej rok takhle přijdou vniveč.  

 

     Dokonce jsem uvažovala o cestě někam na sever, snad k Litoměřicům, páč sem slyšela v tv - nevím bohužel na kterém to bylo kanálu - že tamní zahradníci nevědí co s úrodou a prý je zoufale nabízejí po bůru za kilo.

 

     Pochopitelně, že všechny zpracovatelské firmy, které tam dříve byly, asi zkrachovaly, a lidi, co tam bydlej, maj na zahradách svoje, tak co by je kupovali, že. 

 

     A asi nikdo si nemůže sám od sebe risknout, aby naložil třešinky na auto a přivezl je do Prahy. Ony mají zdejší obchody nejspíš už předem dávno domluveno, kdy a od koho budou kupovat. Takže zde kupujeme třešně z dovozu...

 

 

 

     Včera jsem šla s jednou kámoškou na nákup a zajásala , když jsem viděla, že tam mají vystavené třešně za velice vstřícnou cenu - 14,90 Kč. Sice byly mírně jeté, ale stále by ještě na okamžitou konzumaci byly. Kamarádka mne však - s pohledem, který vyjadřoval spíš soustrast nad mojí mozkovnou - upozornila, že to nejni cena za kilo, anóbrž za deset dek...

 

.

    Ano, tady kousek u nás, v Lidlu,prodávají třešinky z Itálie, za 150,-  Káčé kilečko. 

 

 

Nojo, halt se nejspíš musí sečíst:

 

  • peníz pro majitele tamního pozemku,
  • peníz pro česáče,
  • peníz pro organizátora této akce (třeba jsou to česáči "dovozoví"),
  • peníz pro člověka, který třešně do něčeho nechá nasypat a poté převézt někam, odkud se budou rozvážet,
  • peníz pro majitele oněch dopravních prostředků,
  • peníz pro řidiče těchto prostředků,
  • peníz za pohonné hmoty,
  • nějaké ty poplatky během cesty,
  • peníz pro lidi, co to někam uskladní,
  • peníz pro ty, co zajistí organizaci prodeje,
  • peníz potřebný na rozvoz třešní do jednotlivých obchodů,
  • peníz pro majitele obchodu (nájemné, plat prodavačům + zisk)....

 

 

    Jinak, bublaninka z těch "z vedlejší ulice" se povedla a ještě teplá zmizela. Dám se nejspíš do hledání - projedu Annonci, třeba někdo třešně z českých luhů a hájů nabízí. Pochopitelně že budu hledat ty o něco levnější :-))). 

d@niela

 

Komentáře (23)add feed
... : Los evropský...
Přijeď k nám do Milovic, nám tam chrupky rostou na tankodromu, co tam ruským vojáčkům tenkrát vysázeli:-))
červen 15, 2009 12:52
kristepane : kordulinka
o něco levnější? Danielo náhodou včera jsme pokáceli třešeň na zahradě, jelikož překážela už dlouho, já jsem jí hájila do poslední chvíle, ale neobhájila, začala přerůstat a zakrývat sluníčko! Nesla jsem to těžce, jelikož neumím ani jednotit mrkev, tedy né, že neumím, ale nemám to srdce jí protrhávat, takže pak sklízím ocásky! no ale kdyby jsi měla cestu, tak
si jich můžeš natrhat co hrdlo ráčí! Pendolíno sem sice nejezdí, ale dobrých lidiček je tu spousta!
červen 15, 2009 13:04
... : Bara
No, to by tak odpovidalo. U nas (NL) jsem je dneska platila 6 euro za kilo a to byly v nabidce. Vsechno ovoce co ma pecky je tu pomerne drahe, tresne, svestky a blumy az nekrestansky. Tady docela plati - dobreho, pomaaalu.
Nedavno jsem cetla povidani o tresnich, tak nezapomente, jsou strasne zdravy!!!
červen 15, 2009 13:41
Nojo, ale když se člověk současně dozvídá (a já to tu i vidím), : d@niela
že je jich "doma" nadúroda... Tak proč máme draze platit dovozové?

červen 15, 2009 13:47
Dani : mia
rve mi to srdce,třešní máme zavařených už 20 sklenic.Naše třešeň měla mrtvici si představ,tak od sousedů jsme dostali.Holka dnes přijede z Prahy,když bude mít někdo přebytky ze sousedů,tak by Ti je mohla vzít při cestě zpět na kolej.Ozvu se.
červen 15, 2009 13:50
jo tobyly časy : alena puntíkovaná
třešní bykly všude mraky a stály tři kačky kilo
červen 15, 2009 13:53
sla jsem minuly tyden kolem zeleniny : mura1
neverila jsem svejm ocim:
tresne 79 / kg, vino 49 /kg.
jak je mozny, ze sezonni tuzemsky ovoce je drazsi nez mimosezonni?
červen 15, 2009 14:11
... : katka*
páč se nedají trhat zelená a vozit vlakem aby cestou dozrály... smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
rychle se kazí proto jsou drahé... ale za Prahou ( a ty to máš kousek Danielo) jsou jich všude mraky - jenom si natrhat... smilies/wink.gif
červen 15, 2009 15:39
no, prave : mura1
79 /kg, se nedivim, ze se zkazi. kdyby staly 20, tak by se prodaly a nestihly zkazit. a prodanejch kilo za 20 nebo vyhozenejch kilo za 80 mi prijde rozdil. ale asi tomu nerozumim. ale kdyby staly tu dvacku, koupim jich 5 kilo, ani nemrknu. za 80 ani pecku.

a ze vsude stojej stanky pestitelu jahod a ty se prodavaj a nikde nestojej stanky pestitelu tresni... jahody se taky rychle kazej.
červen 15, 2009 15:53
Tak já si pamatuju, : strejda
že ještě v minulém století jsme jezdívali na třešně na Ranou. (To je u Loun). Z jedné strany je Raná a z druhé zas Raná... Tam si z toho kopce, zvaného Raná, zdvihají adrenalin rogalisté. No a tam jsme si vždy, v třešňové áleji, koupili celý strom na očesání. Za pakatel. Dneska je dostanu od švagrové ze zahrádky a chtě nechtě se musejí sníst a zpracovat. A to už není vono. Když něco musím, tak mi to ani nechutná. Když si však ukradnu ze zahrady takovou šťavnatou hrušku, ta je, panečku...
červen 15, 2009 15:56
Třešně : Milene
Problém je taky ten, že kdo by je trhal. Musejí se otrhat najednou, kdy dozrajou. Je to blbá práce ze žebříku. Strom nikdy neočešeš pořádně, protože se na všechny větve nedostaneš. Jahody otrháš pěkně na zemi a všechny. Za týden ti dozrají další na tom stejném záhoně a pak ještě. Zkrátka pěstovat jahody je asi jednodušší. Byla jsem o víkendu u známých na třešních. Strom plný ale nedostaneš se na ně, pořád jsme nějak přestavovali žebříky a ještě jsem z něj málem spladla. smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
červen 15, 2009 16:52
Milene : Dáša
Máš pravdu, je to blbá práce. Když jsme s manžou začínali a sháněli peníze jak se dalo, strávili jsme několik víkendů na třešních. Místní JZD nebo statek měli velký třešňový sad, kde bylo několik druhů, které postupně dozrávaly. Nejlépe se trhaly přezrálé červené, ty se mohly bez stopek, protože se rovnou dávaly do cisterny a odjížděly někam do Holandska na griotku. Horší byly ty další, co se trhaly i se stopkami, stromy byly velké a majitel je chtěl mít opravdu důkladně oškubané. Nikdy jsme to nedělali a neuměli jsme si postavit pořádně žebřík. Moc jsme na tom nevydělali a většina výdělku šla na cukr na marmelády. Takže víkend na třešních a celý týden zavařovat - samozřejmě třešně.
A mimo třešně. Není to snad tak se vším domácím ovocem? Brzy začneme dovážet švestky na slivovici. Po 89 jsem nastoupila do družstva, kde měli velké jablkové sady. Ta jablíčka se trhala opravdu po jednom, žádné přesypávání, hned do papírem vyložených krabic. Potom k nám začali vozit zahraniční jablka. Levná - dotovaná. Zemědělci v Německu a Francii dostávali dotace na vyvezená jablka, aby byla levná. Tohle družstvo nikdo nedotoval, jablka byla neprodejná. Tak se setřásala a vozila do družstevní moštárny, aby z nich aspoň něco bylo. Dnes nám sem vozí jablka, která vám doma vydrží 3 dny a začnou hnít.
červen 15, 2009 17:58
... : Sandra.
Milene, to s tebou tedy nesouhlasím. Třešně se nemusí plet a proto budou mít v mém žebříčku obliby místo vždy před jahodama:-)
Ale je fakt, že nám se letos třešně moc nezadařily- máme tři stromy, první dozrál před týdnem, to jsem byla nemocná a než jsem se uzdravila, bylo trhání pasé. Druhý strom dozrává teď, ale dřív, než to zčervená, tak toho půlka shnije. Navíc je v každé druhé třešni červ. Tak jsem zvědavá na ten poslední strom...a když nevyjde ani ten, tak za měsíc dozrajou třešně u dědy v Liberci:-)
červen 15, 2009 18:16
Jo, na to "otrhání si koupeného stromu", na to vzpomínám, to jsme taky dělali - : d@niela
ještě s dětma, a absolutně je pravda to, že dřív bylo všude plno třešní, zvláště chrupky vydržej, nestály moc. Já jich vždy zavařila haldu. Ale zavařovat třešně "dovážené"?
Štve mě to samé i s těma jablkama. Tady kousek (no, větší kousek, ale dalo se dojít procházkou) byl takovej opuštěnej jablečnej sad, kam jsme taky chodívali.Pak jsme jednou přišli a stromy byly pokácené. Mj. nebyly staré, byl to krásnej sad - a dodnes tam nic není... Těch stromečků mi bylo děsně líto.
červen 15, 2009 19:43
No, jo, Daní, mám v tom Krumlově velký ovocný sad, : Eva
neb otec byl šílený Mičurinec. Stromy naučil stříhat jen mně, což si říkám, byla trochu "medvědí služba"smilies/wink.gif Máme třešně asi 5 druhů a dob zrání, fantastický višně (na džemy úžas), jablka vůbec nepočítám, dokonce měl některé své druhy vypěstované. A blumy,, švestky, rybízy, josty, jahody, víno, byly i meruňky. Dodnes dělám džemy a ovoce mrazím, nezavařuji, neb kompoty u nás nikdo nejí. Akorát, že některé roky máme takovou nadúrodu, že to spíš komplikuje život. Lidi by si to sice milostivě zadarmo vzali, ale musela bych jim to i natrhat. A to zase ne. Může přijít kdokoliv, ráda dám, ale jsou zpravidla moc leniví°) Tak ať si je koupí za 80/kg smilies/wink.gif
Kupované ovoce, ty domácí druhy, vůbec nekupuji, neb mi i vadí ty chemické postřiky a že to nedozrává na slunci. Jsem tudíž od mládí zmlsaná smilies/wink.gifa odkázaná i na svoje pěstování rajčat, neb ty z hypermarketu nikdo doma nechce, včetně mne smilies/wink.gif
červen 15, 2009 20:19
já jsem si letos třešinku zasadila na zahrádce, : Inka
na třešinky si ještě počkám. Jdu k mamince si načesat a synek má na zahrádce také dva stromy, ale kolik toho tam má nevím. Já zas přišla z lesa s náručí pravých hřibů, tak je tu zavařuji s paprikou a cibulí do sladkokyselého nálevu, to miluju.
červen 15, 2009 20:24
Jéje, : Vodoměrka
já přišla z lesa se dvěma klouzky... ale neměla jsem brýle smilies/wink.gif a měla jsem kočárek, což mě omlouvá... smilies/grin.gif
červen 15, 2009 21:14
ehm Eví : Kamila
a kdy si můžu přijet? smilies/smiley.gif...bude-li tedy nadúroda...
červen 16, 2009 09:14
Jo-jo : Míša šíša
ze stejnýho důvodu se do ráje brambor = Vysočiny vozí chuťově odporný brambory z Polska a Egypta. smilies/grin.gif
Akorát by mě zajímalo, kdo si naopak pochutnává na vynikajících bramborách z tej naší vrchoviny. Že by Poláci a Egypťané?
červen 16, 2009 09:49
Jé, : Míša šíša
v tom textu neměl být smajlík, ale hnusík smilies/angry.gif
červen 16, 2009 09:50
Kamčo, jestli fakt chceš, dám Ti přes : Eva
Danielu vědět a přijeď, fakt. Jen natrhat budeš muset sama. Jinak budu ráda, protože to musím mnohdy vyhazovat do popelnice.
Míšo, kupuji brambory jenom z Vysočiny, naštěstí je k nám vozí, tak tam spolehlivě vždycky naklušu smilies/wink.gifŠikovní lidé, na té Vysočině smilies/grin.gif
červen 16, 2009 12:57
Evo, : Míša šíša
viď?
A takoví jsme tady všichni smilies/grin.gif smilies/wink.gif
červen 16, 2009 13:05
Evi : Kamila
no vážně... my máme na Šumavě chalupu a Krumlov miluju, tak kdyby to náhodou časově vyšlo, bylo by to pro mne se synem dobrodrůžo smilies/wink.gif děkuju předem...
červen 16, 2009 14:01
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]