O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BUDOUCNOST V RUKOU EXEKUTORŮ? PDF Tisk E-mail
Pondělí, 02 únor 2009

 Ahoj lidi, čím dál více na kudlance, ale i okolo sebe vidím, jak se mnoho lidí ocitá na okraji společnosti - a přibývá jich geometrickou řadou. Bohužel, jako všechno, tak i toto má své dva pohledy. Napíšu vám svůj čerstvý poznatek, který jsem měla s rodinou, jejíž syn skončil na ulici. Tatínek, dnes invalidní důchodce pobírající částku přes 10.000,- Kč, je dřívější horník, pocházející z vícečetné rodiny ze Slovenska.

 

 

 

 

     Toho v patnácti letech poslali do světa, ať se živí - a on šel. V dolech na Ostravsku dostal na tu dobu nejen velmi slušně placenou práci, ale také byt a našel si podobně laděnou, hodnou, ale jednoduchou paní, se kterou  založil rodinu a měli spolu čtyři děti - ty jsou nyní v rozmezí 30 až 24 let. Jeho manželka byla sice více doma než v práci, ale později si přece jen našla místo u technických služeb. Jenže před pár lety přišla o práci a nyní, jako padesátnice se změněnou pracovní schopností a pouze základním vzděláním, o práci na Ostravsku nezakopne. Žádné peníze nepobírá a podle nového sociálního zákona ji manžel je povinen živit.

 

     Jejich nejmladší 24-letý syn je sice vyučen zedníkem, ale příliš houževnatosti do vínku mu nebylo vloženo. A  ani jeho výchova, která pokud jsem schopna posoudit, se skládala pouze v zajištění základních biologických potřeb, nebyla pro něj příliš motivující. Stálou práci doposud nikdy neměl, vyhovují mu brigádky s pár stovkami na ruku a bydlením někdy doma, jindy  u kamarádů. Velmi nevázaný styl života. Tož jeho otci došla trpělivost a milému hochovi zrušil trvalý pobyt. Řekl mu,  že se o něj staral dost dlouho a nyní ať se stará on.

 

     Měla jsem možnost položit jinochovi otázku "co bude dál?" Pod tvrdou slupkou  pirsingoveho obalu se jeho oči zaleskly a tahle otázka zůstala bez odpovědi.  No, těžko říci, jak se milý hoch bude starat. I když nikdy nepracoval, tak už nyní je pořádně zatížen dluhy, neb pochybné finanční společnosti půjčují i lidem bez příjmů - s tím, že jejich exekutoři to už z jejich rodičů vytřískají. Nu, a ti, z obavy o to málo, co ještě mají, houfně potomkům ruší trvalé pobyty ...

 

 

A tak se nyní ptám:

kde je chyba?

U rodičů, nezdárného synátora či společnosti ???

 

 

 

 

     Pokud by to byla výjimka, ojedinělý případ, pak je to smutné, ale i tohle je život. Jenže - mám stále svíravější pocit, že tady vyrůstá nová generace bez budoucnosti. Těhle mladých lidí na ulici, zatížených půjčkami, přibývá a začínají tvořit ne zrovna zanedbatelnou skupinu společnosti. Ano, a uvážíme-li že i tito lidé mají své fyziologické potřeby, díky nimž  se rodí do téměř nepředstavitelných podmínek čím dál víc nezaopatřených dětí...

 

 

Tihle lidé nemají už co ztratit.

Myslíte, že je vůbec nějaká možnost,

aby společnost tomuhle vývoji zabránila?

 

 

Lydie

 

 

 

Komentáře (22)add feed
Kde jinde by asi byla chyba, : Opcom
než u rodičů? Oni svého potomka neuměli přimět výchovou k zodpovědnosti. Nesouhlasím s tím, že tu vyrůstá nová generace bez budoucnosti, spíše jde o novou skupinu bez budoucnosti, protože se nezodpovědnost a pocit "že se o nás někdo postará" šíří mezi všemi generacemi. I když, ona to zase až tak nová skupina není, taková skupina existovala i za socialismu (tedy, za socialismu před rokem 1989, o současném socialismu teď nemluvím), jenomže tehdy bylo rozhodování o jejím osudu na někom jiném, a tato skupina se z té překvapivé proměny za dvacet let ještě nestihla probrat.
Společnost těžko může něčemu zabránit, když jsou v jejích řadách nezodpovědní idioti.
únor 02, 2009 10:15
No nevím : Zdena
Něco na tý výchově v rodině asi bude. Můj synovec se po vyučení (v Třineckých železárnách) nějak nemohl vejít do kůže, výdělek se mu zdál malý a zatížení směnama v železárnách příliš vysoké. I rozhodl se zkusit štěstí jinde. Našel si agenturu, která nabízela práci v zahraničí. Pracoval v Rakousku a Švýcarsku, tak nějak pomocné práce na stavbách a při opravách baráků. Povětšinou jeho cesty dotovala jeho sestra s tím, že ji všechno vrátí, až dostane výplatu. Neřekla bych, že by nedostal žádné peníze, ale to co dostal, nestačilo pokrýt jeho výdaje a dluhy u sestry. Když se do toho pouštěl, tak jsem byla první, kdo mu to rozmlouval, hledala jsem reference na tu agenturu, ale nedal si říct. Dopadlo to dobře, je na živu, vrátil se domů a v železárnách maká jako zběsilej, ani tři směny mu nevadí a výdělek taky stačí. Taky se mohl začít flákat po Praze mezi feťákama a pobudama a dát ručičky od práce pryč. Je sice pravda, že na první motorku si nenašetřil, ale vzal si půjčku z banky, ale splátky ho naučily šetřit a teď je v pohodě.
únor 02, 2009 10:41
skupina? : katka*
nevím jestli je to skupina, ale podle mne by se už na základních školách mělo zahrnout do vyučování (pár hodin v nějakém předmětu např. ORV-občansko-rodinná výchova)vysvětlování principu půjček, hypoték a podobně. Aby se čerství "dospělí" neuvázali k něčemu, na co potom nebudou mít. Vysvětlit jim natvrdo - kolik si půjčím na nový telefon, kolik stojí původně, co přeplatím, jaké používají sankce za pozdní platbu apod. A pochopitelně jak to chodí s exekucemi. Naučit je číst smlouvy, nic nepodepisovat apod. Když se to bude do mladých vtloukat už ve škole - třeba nebudou potom tak blbí a nebudou si brát půjčky na které nemají.
únor 02, 2009 10:42
to katka: : Opcom
A neměli by toto vysvětlit spíše rodiče? Za chvilku bude škola radit, jak a jak často si měnit trenky.
únor 02, 2009 11:03
... : Los evropský
Někdy to rodiče těžko můžou vysvětlit, když tomu sami nerozumí. Vemte si, že je dost velká část obyvatelstva, která nemá internet (ani to s ním neumí), z novin čte pouze drby a černou kroniku a když si náhodu pustí zprávy, tak mu z nich utkví v makovici pouze mládě hrocha, co bylo na konci a sport. Tihle lidi by sami potřebovali, aby jim to někdo vysvětlil, a natož to vysvětlovat dětem. P.S. Máme doma exekutora, tak vím, o čem mluvím!
únor 02, 2009 11:31
... : mia
Mně ten Katky nápad nepřijde vůbec marný.Nějaké obecné povědomí by děti měly mít.
únor 02, 2009 11:35
Opcom : Kamila
no máš sice úplnou pravdu, ale co když ti rodiče jsou právě ti, kteří to neumí? Třeba by se tímto zlepšilo obecné povědomí o financích. Ale kdoví, třeba to ty instituce ani nechtějí smilies/angry.gif
únor 02, 2009 11:35
... : katka*
já to svým dětem vysvětluji a názorně ukazuji, at hledají RPSN, at si všímají že %navýšení je vždycky "OD", at se neupisují k ničemu bez rozmyslu příp. bez porady... snad to chápou a v dospělosti budou vědět... Taky máme hypotéku úvěr na dokončení stavby - ale nejdříve jsme fakt počítali jestli se to dá zvládnout a navíc děláme i rezervu pro případ co kdyby...

jak vidět z článečku - je spousta lidí, kteří to nechápou ani v dospělosti natož aby to dětem vysvětlili... tak proč ne ve škole? Mají spoustu možností - co a jak učit v ORV - Občansko-rodinná výchova, tak můžou probrat i tuhle problematiku, proč ne?

Opcom: někteří by potřebovali poradit i s výměnou prádla a osobní hybienou, ne že ne.
únor 02, 2009 12:14
to Kamila : Opcom
Pak asi zbývá opravdu jedině ta škola. Jenže je otázkou, podle čeho se budou děti řídit - podle vzoru, který jim dá rodina, nebo podle toho, co jim řeknou ve škole? Obávám se, že i když taková výuka bude, děti stejně budou opakovat chyby svých rodičů.
Ale aby si dospělý člověk nedokázal přečíst úvěrovou smlouvu, kterou podepisuje, a následně pak zhodnotit, zda na splátky bude mít, to je trochu smutné.
únor 02, 2009 12:17
to katka: : Opcom
Musím ti dát za pravdu, někteří lidé mají dost vážný problém i s osobní hygienou, pak je paráda jet s takovými třeba v MHD.
únor 02, 2009 12:19
Tak mě napadlo, : lp
neměli – by v případech nedostatečně krytých půjček být škodnými finanční ústavy, které tyhle peníze poskytují?? Proč by rodič zletilých dětí, který ve většině případech o půjčce ani neví a není ručitelem, se měl strachy třást o svůj majetek, že mu tam vpadne exekutor ? Zřejmě by to chtělo změnu v legislativě.

únor 02, 2009 12:27
Souhlas s Ip, : Jitka U.
proč má z mých daní být placen soud příslušná administrativa okolo, že firma HC půjčí kdekomu? Znám konkrétní příklad ze svého blízkého okolí - HC půjčil 30 tisíc 21 letému chlapci, kterému šly ručičky od práce dozadu, na půjčku mu stačila dvouměsíční brigáda. Splácet pochopitelně nikdy nezačal, stíhán je již druhý rok, nikdo o něm neví, dluh mezitím vzrostl o úroky na cca 90 tisíc. Neměly by riziko nést především firmy poskytující půjčky za nemalé (až nemravné) úroky?
únor 02, 2009 12:48
... : katka*
Je to kolotoč - půjčky, exekuce apod. Kolega zapomněl před lety zaplatit bance jakýsi poplatek, když rušil účet. Teď po dvou letech přišla zaměstnavateli exekuce na plat - z původních 1200 je dnes 22 tisíc. Odvolání není možné. Nejhorší je, že se kolikrát ani nedozvíš (včas) že něco dlužíš a pak se jeden může divit (známé případy VZP - nedoplatky šílené penále) smilies/angry.gif
únor 02, 2009 13:18
i já se přidávám k Ip, : Inka
dříve byli lidé tak trošku chránění tím, že museli prokázat své příjmy a to dost tvrdě. Kolikrát chtěli plat zprůměrovaný za 12 měsíců, zda člověk není ve zkušební době či ve výpovědi, potvrzení zaměstnavatele....Nyní dostane půjčku téměř každý, však oni to z někoho vytřískají, že jo???? Myslím, že můžeš vychovat velmi dobře své děti, ale nikdo Ti nezaručí, že prostě nějakou blbost neudělají, zvlášť když po něčem touží. Jen na mobilu s paušálem se dá natočit pro exekáče řádný ranec a kdo to zaplatí??? Rodiče. Tak to zase prrr. A právě o tom to je, že ten rodič se to ve většině případech dozví až když už to nastoupá na maximum, tak proč by to riziko neměli něst finanační ústavy, které tyto riskantní půjčky poskytly.
No teď byl vymyšlen jakýsi "osobní bankrot", když už jsi tak zadlužený, že z toho nijak nemůžeš....
únor 02, 2009 21:31
panjo oponuje OPCOM : panjo
Přesně jak je výše popsáno, tak jsme dopadli i my s naším, dnes /2009/ již 23letým synem, který je momentálně neznámo kde. OPCOM mě doslova zvedl ze židle. On si myslí, že za tento stav můžou rodiče, ale já toto musím vyvrátit. Ve výchově našich dvou dětí jsme nedělali žádné rozdíly a syn po vyučení pokračoval na dvouleté nástavbě, aby si dodělal maturitu. Jenže to byla doba, kdy se začal toulat po večerech a škola ho vůbec nebrala. Soukromou školu po dvě léta dochodil, leč neodmaturoval. Začal pracovat, leč dlouho mu to nevydrželo, začal si půjčovat, kolikrát jsme s nim vedli debaty, někdy klidně, později už velmi důrazně, nepomohlo to, stejně si dělal co chtěl. Takže, přestože rodina funguje, příklad má nadosah, není to nic platné. Dcera se také vyučila, také studuje dvouletou soukr. školu, maká seč ji síly stačí, vycházíme s ní dobře a ví jak vyjít s kapesným. Takže dnes řešíme jak synovi ukončit trv.pobyt u nás, dluhy, co jsme za něj platili nesplácí a je otázka zda nemá nové. Pokud budou mít exekutoři takovou moc, jako doposud, pak je to chyba společnosti, odnáší to nevinní lidé a že těch případů ohromně přibývá je nasnadě.
únor 02, 2009 21:41
mě se před vánocemi : Inka
stalo, že mi přišel dopis od soudu, ať okamžitě a střelhbitě zaplatím asi 35 tisíc Kč za nezaplacený nájem bytu z roku 2003, za jakýsi nedoplatek 7.500 to nastoupalo soudem a exekutorem až na tuto částku. To mě docela dožralo do nepříčetnosti, protože vše vždy platím a byla jsem si jistá, že nemám jediný nedoplatek. Tak jsem to pořádně prozkoumala, vlezla do historie mého účtu, vytáhla si všechny platby a zjistila, že nejen že mám vše zaplacené a dokonce na správný účet, ale že tam mám i malý přeplatek. Tak jsem dost zostra odepsala k soudu a téř i příslušnému společenství vlastníků, ať si laskavě udělají nejdříve pořádek v účetnictví, že mohli soudu ušetřit práci a peníze kdyby mi ti dali vědět ještě před tím. S průvodním dopisem, kde jsem vypsala data plateb a číslo účtu z kterého to šlo a nakterý to odešlo. A ať jsou tak laskaví a vrátí mi okamžitě ten přeplatek, než suí začnu počítata penalizaci. A je ticho po pěšině.
únor 02, 2009 21:41
Ne všichni rodie jsou schopni dát dětem řádnou výchovu : wendy
někdo to neumí, někomu to je úplně šumák, někdo vyrůstá v děcáku. Společnosti půjčující nemajetným se tím, že se už předem počítá s exekucemi, živí - ti do tohoto "rizika" jdou plánovitě. A další modelová situace - každý není takový jako Inka, mnoho lidí zaplatí a nezkoumá.
No tak budeme mít kolem velkých měst slumy. Stát nebude nikoho vodit za ručičku, každý svého štěstí strůjcem. Jak jednoduché. A to je jedna z těch věcí mimo rozinek.
únor 03, 2009 07:50
wendy : mamča
Jenže jakékoli společenství, vč. státu, musí počítat i s lidmi nesamostatnými, hloupými a nezodpovědnými. Stejně jako v pracovním kolektivu se vyskytnou géniové, průměrní a prosťáčci co mají IQ vypnuté napařovací žehličky.
Jiní lidé prostě nejsou, a pracovat se musí s tím, co je k dispozici. Rozdělí se práce tak, aby ti prosťáčci dělali podřadné práce, ale vymazat ze světa je přece nemůžem.
Někteří géniové jsou třeba v praktickém životě taky nepoužitelní, a naopak absolvent zvláštní školy může být třeba šikovný řemeslník.
Kdo z nich je společnosti prospěšnější ?
Každý nemůže být absolvent školy s ekonomickým zaměřením, a reklamy v TV na různé půjčky "bez rizika" jsou tak vtíravé. Pojmy jako RPSN spoustě lidí nic neříkají, a hlavně tyhle důležité údaje jsou na všech smlouvách uvedeny pidipísmenky, které ani nejdou bez lupy přečíst.
Myslím, že na tuhle státem povolenou (či podporovanou) lichvu, by měl být přísnější metr.
Jak píše lp, takové společnosti by měly samy nést riziko, jestliže půjčí někomu, kdo nevydělává, (viz studující plnoleté děti) a nebude jim mít tudíž z čeho splácet.
únor 03, 2009 17:29
Já vím že s podobnými lidmi je nutno počítat : wendy
viz můj poslední odstaveček. Je to tak. A ty vyčůrané společnosti, kdyby měly ze zákona samy nést riziko, to je podle mě utopie, protože to by potom podnikat přestaly, neb by jim to přestalo vynášet.
Kolikrát jsem říkala, že nad těmi nejobyčejnějšímui pracemi nelze ohrnovat nos, každý nemůže podnikat nebo dělat jako zaměstnanec náročnou práci. Kdo by potom pekl rohlíky, zametal silnice, uklízel všechny ty krásné kancelářeů ? A začíná být taky problémem to, že učiliště technických a podobných oborů zejí prázdnotou. Nebudou zámečníci, kominíci, všichni budou chtít dělat asistenty manažerů či co.
únor 04, 2009 07:32
Souhlas Wendy, : Eva
jenom že už nejsou (zedníci, klempíři....atd.)
Mám úplně podobný pocit, budeme národ plný manažerů. Tuhle jsem se musela smát, mluvila jsem s 22 letým klukem, který má průmyslovku, strojárnu a dělá mistra v jedné továrně a on mi dal vizitku, kde měl: manager of technics smilies/wink.gif Byla to úplně česká firma a chlapec je poměrně hodně jednodušší, ale to sebevědomí! smilies/wink.gif
únor 04, 2009 20:29
... : bb
V anglických názvech pracovních pozic se skoro nevyznám, ale pamatuju si, že STORE MANAGER je obyčejný skladník, prostě jejich název pro tuhle práci.
Tak počítám, že Manager of Technics bude něco jako údržbář...?
únor 04, 2009 21:14
Ano, bb, to bych chápala, : Eva
kdyby to byla anglická, mezinárodní verze vizitky, ale tohle bylo úplně všechno česky, jen ta pozice a jeho postoj byl: generální manager smilies/wink.gif
únor 04, 2009 21:46
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]