O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TEČE VODA, VODIČKA... PDF Tisk E-mail
Neděle, 27 červenec 2008

 V následujících dnech asi bude málokomu zima ... Těch slibovaných třicet, ba někde i „víc než třiatřicet ve stínu" mne trochu děsí, ale pevně věřím, že se to s trochou odvahy dá přežít. Znamená to ovšem hodně, opravdu hodně pít... A když už jsme u pití - co pijete vy? Pijete vždy bakteriologicky nezávadnou vodu?  Konkrétně: myslíte, že je voda či limonáda v PET lahvích vždy v pořádku?

 

 

 

 

 

     Mimo jiné, holky a kluci, pijete ještě vůbec vodu z vodovodu? Nebo jste si již zvykli pít jen tu kupovanou - ty rozličné "barevné" a jen "zaručeně zdravé" z PET lahví? Osobně si ale myslím, že většina z vás ví, že v pokud jsou ony PET lahve vystaveny teplu - natož podobně horkému sluníčkovému počasí, je to v podstatě převeliký risk.  Pokud se totiž do plastové lahve dostane nějaký ten mikroorganismus, tak dochází k jeho obrovskému namnožení -  a na nepříjemnosti je jasně zaděláno... (určitě jste někdy někde už viděli - mnohdy na stáncích -  vedru vystavené PET lahve).

 

     Proto je jistější pít odtočenou vodu (cca půl minuty) z kohoutku  - případně ochucenou citrónem či šťávou; protože ta se denně kontroluje a do vodovodní sítě se pouští jen voda, která splňuje limity vyhlášky ministerstva zdravotnictví. Nu, a pokud máte bíle zakalenou vodu, je to jen důsledek rozptýleného vzduchu v potrubním systému; stačí nechat vodu několik minut odstát. Ale - DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: Na vaření nikdy nepoužívejte teplou vodu z vodovodu, za kvalitu teplé vody již vodovody a kanalizace neodpovídají.

 

 

Proč vodu z vodovodu?

 

  • Jeden litr vody z vodovodu je více než 100krát levnější než 1 litr balené vody.
  • Je zdravotně nezávadná, podléhá častější a v některých parametrech dokonce přísnější kontrole kvality než balená voda.
  • Je kvalitní - po stránce kvality je zcela srovnatelná s balenou vodou, díky nižšímu obsahu minerálních látek méně zatěžuje ledviny.
  • Vždy čerstvá u vás doma - optimálně „uskladněna v chladu a temnu"  ve vašem vodovodním potrubí.
  • Šetříte přírodu - odpadá přeprava kamiony, potřeba skladování a likvidace neekologického odpadu.
  • Šetříte své zdraví - nenosíte těžké balíky vody (balík se šesti láhvemi váží asi 10 kg).

 

 

A ještě jedna "drobnost", kudlanky a kudlánci: tentokrát docela k naštvání:

 

jestlipak víte, že cestou z vodáren do vašeho kohoutku se "ztratí" minimálně jedna pětina vody.

(Různé netěsnosti, prasklé potrubí, atd.)

Ovšem - my platíme celou částku!

Myslíte, že se s tím něco bude dělat? Bohužel, teď, ani v nejbližší době vůbec nic....

 

Co vy na to?

d@niela

 

 

Komentáře (10)add feed
... : bb
Doma pijeme vodu z vodovodu, obec má vyubodavný svůj vodovod spravovaný VaK, voda jde z pramene, je dobrá, má jedinou nevýhodu - usazuje se z ní hodně vodního kamene. Pijeme ji samotnou, s citronem, pomerančem, rybízovomalinovou šťávou od mámy nebo kupovaným ovocným sirupem YO - maliny, lesní směs, jahody. Ředíme s ní čerstvé ovocné šťávy z odšťavňovače - džusy. Taky s ní ředím víno na cosi, čemu říkám vinný střik, vinaři a strýcu Jaro, odpusťte :-) Trochu vína, trochu vody, pár kostek ledu může být a nemusí.
Vaříme z ní jídlo, kafe i čaj, zaléváme kytky.
Teď mám tady na stole půllitr s lesní směsí.
Do auta si ji občas beru taky, když zapomenu tak si koupím balenou. V kanceláři vaříme kafe z vodovodu, ale pijeme z domova nebo kupovanou, je tam hnusná voda, přečištěná z řeky.
Někdy se cestou do kanceláře zastavím u jedné studánky, kde teče ze skály pramen proudem asi jako z vodovodního kohoutku. Pramen kdysi v 16.století našli a opečovávali mniši z nedalekého kláštera, je chutná a dle pověry ozdravná, lidé si tam jezdí s kanystrem.

Z černých limonád colu - pepsi nebo rc, tu a tam kofolu, v létě i 2 lahve týdně, vypije se k jídlu, u grilu apod. V zimě méně často. Taky při střevních infekcích, na střídačku s mátou a heřmánkem :-)
Ostatní barevné limonády vůbec a tzv. džusy jen výjimečně, třeba když někdo marodí s chřipkou a už je přepitý všech čajů. Ale my neměli virózu dva roky, nikdo. Pár krabic máme v zásobě pořád, kvůli návštěvám. Často děláme čerstvé, v odšťavňovači.

Že se hodně vody ztratí cestou do kohoutku víme, voda nás (naši rodinu) přijde dost draho, takže do nového domu jsme si pořídili vlastní vrtanou studnu, jsme na prameni, vody dost a při naší spotřebě se náklady na studnu vrátí za 6 let.
Ztráty z rozvodů se ale vrací zpět do koloběhu, do přírody, bez nutnosti přečištění,tak to mi tolik nevadí. Vadí mi, že zatímco jinde chcípají lidi žízní, u nás v ČR se splachuje na záchodě pitnou vodou, auta se myjí pitnou vodou, špinavé schody se myjí pitnou vodou. To mi vadí moc, ale nevím co by se s tím dalo dělat, reálně.


červenec 27, 2008 23:24
Někde se používá voda užitková : Josef
jsem technický diletant - nevím, jestli by to u nás šlo... Ale rozhodně by to bylo výhodnější
červenec 27, 2008 23:43
vodovodnu... : Sipik
Suhlas s Tebou... ked si predstavim ako ta balena voda stoji niekolko mesiacov na slnku niekde v obchode, tak je pre mna dost nepochopitelne, ze si ju vobec niekto kupi, no ale sme tu ludia rozni, aj naivnejsi. Mozno ti co ju kupuju veria, ze co je vo flasi, je lepsie ako to, co tecie doma z vodovodu. Takze balena voda NIE.
červenec 28, 2008 06:41
my máme vodu místní : alena puntíkovaná
svedenou tady z kopců a je chuťově moc dobrá. I kafe je z ní lepší než v Praze. Takže ji normálně piju. Nakonec, celý život jsem nic jiného nedělala. Sem tam si koupím Magnézii - kvůli hořčíku. Jinak "obyč. odu z odoodu" s citronovou šťávou.
červenec 28, 2008 07:29
My pijeme převážně vodu z vodovodu, : Myška
není špatná. Samozřejmě z ní i vařím. Teď v létě kupuji častěji ochucené minerálky, značky střídáme, ale nejsou výhradním pitivem. Občas pijeme colové nápoje, ale asi tak jako bb, k jídlu. V zimě pijeme dost ovocné čaje, kterých mám doma slušný výběr, nejvíc nás oslovují Teekanne.
červenec 28, 2008 07:48
Tak my tady v US : Helena C H
taky pijeme z vodovodu, akorat ji filtrujeme pres lednickovy filtr. Je chutnejsi nez primo z vodovodu, neni uz v ni citit chlor. Toho tam neni nejake ohromne mnozstvi, ale je tam. Taky se tady doporucuje obyc. voda oproti kupovane, kde je mene casta regulace ci kontrola kvality. Jen me napadlo, protoze ja tem institucim nikdy moc neverila, nakolik se da skutecne spolehat na to, ze to vsechny ty vodarny denne sleduji a ze by nam opravdu daly vedet, kdyby se jim ta kvalita zhorsila (neco vyskocilo nad povolenou mez). Nechaly by si pro par miligramu na litr (ci jak se to meri) nechat ujit zisky? Tady si myslim, ze asi ano, protoze by se baly, ze se s nimi budou vsichni "poskozeni" soudit, ale je to uz tak i v CR? Nevim.
červenec 28, 2008 15:00
asi spis mililitru na litr, ze... : Helena C H

červenec 28, 2008 15:01
vodu z 95ti% : Polarka
zbytek dzusy, colu pouzivam jenom na myti zachodu. A kdyz se divam jak mizi rez tak bych to do nas nebo deti nikdy nedala, Jinak driv jsme v zime pouzivali destovku (dodnes pouzivame kdyz jsme v nasem druhem dome) nebo kdyz nemame momentalne vody ve studni, nebo rozmrazujeme snih. To se ale da delat jenom tady, kde je naprosta cistota ovzdusi.
červenec 28, 2008 17:52
... : bb
neboj, cola v rozumné míře vám díru do žaludku neudělá :-) trocha coly vyčistí trubky, i náš dětský doktor doporučoval při střevních chřipkách dát dětem trošku coly, raději než ovocné džusy
my v záchodě rez ani vodní kámen nemáme, tak tam colu nelijeme, zavěsíme tam nějaké to gelové deo a je to
červenec 28, 2008 17:58
bb : Polarka
jsem proti cole uz jenom z duvody mnozstvi cukru. A nejsme na to zvykli, dokonce ani kluci nikdy nemeli zajem.
červenec 28, 2008 21:30
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]