O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KAMARÁD A VÁLKA V IRÁKU PDF Tisk E-mail
Pondělí, 16 červen 2008

Vrátil se mi kamarád z Iráku a věnoval mi moc hezkou pamětní minci. Před odletem chodil s jednou dívkou, dokonce spolu začali i žít, ale po tom půl roce bylo najednou všechno jinak - a tak se vrátil domů se šrámem na srdci. Ale celý ten pobyt tam nebyl tak úplně k ničemu; je z něj teď docela jiný člověk...  Změnilo se mu totiž myšlení, najednou vidí souvislosti, které dřív jako správný Američan přezíral.

 

 

 

 

 

     

 

     Měl štěstí... místo zranění fyzického se mu dostalo zranění duševního. Byl raněn krásou tisíce let starých artefaktů, chudobou a kulturností obyčejných lidí, nesmyslností snahy nastolit v té prastaré zemi jiný řád... Naučil se tam mýt si před jídlem ruce, respektovat jiné kultury a trochu přemýšlet.

 

     Potkal tam vojáky z několika jiných zemí - nadšeně mi vyprávěl o českých vojácích, kteří byli součástí MP (military police) a prý odváděli sakra dobrou práci. Naučil se tam komunikovat různými druhy angličtiny a přestal věřit, že Státy jsou jedinou zemí na světě.

 

     Zdá se mi, že celkově to pro něj byla dobrá lekce, rozšířily se mu obzory... 

 

 

 

 

 

 

 

Co si myslíte

o válce v Iráku vy?

 

Ceskymo

 

 

 

Komentáře (33)add feed
Nastolit jiny rad ? : Mikin
Ta poznamka o nesmyslnosti nastoleni jineho radu je podle me hloupost.
Odstraneni Saddama Husseina byla dobra vec. Ta jeho krvava socialisticka diktatura byl jeden z nejhorsich rezimu v dejinach lidstva a nebylo to rozhodne nic tradicniho a irackeho. Ted v Iraku nikdo nic nenastoluje - volby tam probehly nekolikrat za velke ucasti lidi a pod dohledem OSN. A nevyhrali je zrovna lide, ktere si prali Americani.
Ja bych s nejakymi zavery jeste par let pockal. Kdyz bude pokracovat trend poslednich 9 mesicu a z Iraku se stane demokraticka a mirumilovna zeme, tak to vsechno stalo zato. Pokud bude pokracovat vsechno to nasili a bordel, pak to byla chyba. Ale to uz bude zalezet po postupnem stazeni vojaku koalice hlavne na Iracanech.


červen 16, 2008 08:22
Co si Cech muze myslet o okupaci? : Alena P-H.
Zazili jsme to na vlstni kuzi a meli jsme to lehci nez Irak...ale okupace zustane okupaci i kdyz se pouzivaj vznesena slova o demokraci a obrane svobody...ach jo, lidi jsou nenapravitelni.
Od antickych dob se nic nezmenilo, jen "dokonalost" zbrani.
A urcite je fajn, ze vojaci spoznavaji nove obzory, ale by lepsi poslat vojaky na "foreign exchange" jako studenty - ne jako okupanty.
Jiricek Bushu za chvilku konci a doufejme, ze uz mu nevyjde cas zpackat toho jeste vic(jako treba Iran), ale tato jeho avantyra bude svet jeste setsakra dlouho nicit.


červen 16, 2008 08:30
jo Mikine : alena puntíkovaná
tak proč ho teda hned neodstranili, a proč, když ho konečně našli a odstranili - proč to trvá pořád dál....žádná země...ŹÁDNÁ !!!!!! nemá právo kecat jakékoli jiné zemi do toho, jaký má mít zřízení, vládu, nebo tak. (Pokud to tu zemi kokrétně neohrožuje - a to Irák Spojené státy neměl vůbec šanci ohrozit). Tam nešlo žádnou demokracii , ale o naftu. My ji nikdy neměli, tak holt Amíci došli v pětačtyřicátým jen k Plzni - dál ani krok, přestože tu Němci vraždili jak šílený. V osmašedesátým sem nestrčili nos vůbec. Proč taky..neměli jsme naftu, ani zlato ani nic podobnýho. Válka je válka a okupace je okupace - a obojí je setsakra hnusný a odnášejí to lidi, který nikdy žádnou válku nechtěli.
červen 16, 2008 08:44
Aleno P. nevidíš ten : Myška
pětačtyřicátý nějak hodně zjednodušeně?
Jinak s Tebou souhlasím, v Iráku a vůbec na Blízkém Východě jde o ropu.
červen 16, 2008 09:26
nevidím : alena puntíkovaná
tenkrát ani kdykoli jindy jsme těm obrovskejm demokratům nestáli za to, aby si kvůli nám rozlili ocet s Ruskem. Vždyť to vidíš sama - ty tančky kolem radaru. S náma - který to tu máme mít - se celkem nikdo nebaví, nezajímá je, jestli to chceme nebo ne. Zajímá je, co na to Rusko. A jestli bude hodně dupat - vsaď boty, že tu ty rusáky budeme mít zas - jako vobranu demokracie.
červen 16, 2008 09:38
Ale s námi se hlavně o radaru nebaví naši politici! : Myška
Přece USA je úplně jedno, na základě čeho bude mít postaven radar, jestli na základě rozhodnutí naší vlády, nebo na základě kladného výsledku referenda. Tohle je kompetence našeho státu, a vláda určitě moc dobře ví, proč nechce referendum - protože to by potom dohoda o radaru šla k ledu.
červen 16, 2008 10:06
no právě.... : alena puntíkovaná
takže buď dostali setsakra dobře zaplaceno a už to utratili - nebo jsou pod těžkým tlakem...nakonec nikdo neví, co na ně FBI má. Možná bychom zírali.
červen 16, 2008 10:30
a co by se stalo, : alena puntíkovaná
kdyby naše vláda řekla, že priostě ten radar nechce.....
červen 16, 2008 10:44
zajímavé : bb
Naučil se tam mýt si před jídlem ruce,


Ceskymo, znamená to,že tvůj kamarád nebyl zrovna cimprlína na čistotu, nebo je to v USA zvykem obecně? Mám Američany nějak zafixované jako extrémisty, buď posedlé čistotou nebo čuňátka :-) Tak jak jsou na tom?
červen 16, 2008 11:12
no, bb : alena puntíkovaná
to mi taky přišlo divný??? Kolik tomu kámošovi bylo? čtrnáct? smilies/cheesy.gif
červen 16, 2008 11:14
aleno : bb
k nám chodí do kanceláře jeden obchodní zástupce pobočky nadnárodního koncernu, elektroinženýr, vždy v obleku s kravatou, jezdí z prahy, po cestě pravidelně použije naši toaletu, po toaletě nic. Máme umyvadlo na v kuchyňce, projde kolem něj cestou z wc, marně jsem ho upozorňovala "prosím, umyvadlo je tady", nebo nenápadnými dotazy jako Podávám vám čistý ručník, doplnila slečna mýdlo? apod. Nic. No tak ho vždy zdravíme jen pozdravem a kývnutím hlavy a když odejde, otírám kliku kanceláře ubrouskem s ironem a myju si ruce :-)
červen 16, 2008 11:22
šmarjá...... : alena puntíkovaná
naposledy jsem se s něčím podobným setkala, když bylo staršímu synkovi tak deset - to jsem ho lapla, jak si umyl jen jednu ruku, zatímco druhá zůstala suchá a černá, namouduši! Dodnes nevím jak to dokázal, Zkoušela jsem to, zlila jsem sebe i koupelnu, ale pořád jsem měla ruce mokrý obě. No, ale cílevědomým nátlakem jsem dosáhla toho, že se kluci mejou...no snad, dneska už to nemám pod kontrolou, ale snad si zvykli...
červen 16, 2008 11:39
Ne, je mu 44, : Cesky
ale amici se bezne sprchujou nekolikrat denne... jenom holt pred jidlem jim nikdo cely detstvi nerikal "Umej si ruce a pojd jist!" Holt to maji nastaveny nejak jinak.
červen 16, 2008 12:04
... : bb
ať mejou, nebo kdyby přišli k nám do kanclu, nenabídne jim nikdo ani vodu, natož kafe :-)
když jsem si toho pánova nezvyku všimla poprvé, vařila jsem mu totiž zrovna v kuchyňce kafe, řekla jsem si,že máme špinavé umyvadlo,nebo záchod,že je tak znechucen,že na to nechce sahat, jsem to kontrolovala jak pošuk, nakonec jsem si vsugerovala,že jsem se přehlédla, nějak mi nešlo do mozku, že by mohl být prostě čuňas. příště jsem úchylně číhala a vyčíhala, že fakt je - čuňas. :-) souhlasím, nenávyk z dětství, jinak by to měl jak dýchání, žízeń a hlad.

červen 16, 2008 12:06
Co si myslím o "válce " v Iráku nemusím myslím znovu vypisovat : wendy
prasklo toho už totiž tolik, že je to i obecně zbytečné. No comment.
Aleno - oni ti AMíci nešli u nás ve 2WW proto, protože tak byl dohodnutí s Rusáky. Ti nesli největší břímě války, ti si určovali mantinely. A oběma stranám bylo šumák, že kvůli tomu zbytečně umírají lidé.
Referendum - mělo by být o věcech, které jako na potvoru by s největší pravděpodobností určitě dopadly úplně jinak,než si přeje vládní garnitura. Dobrá ilustrace k tomu, jak nám naši zvolení slouží a jak dbají o naše blaho. Takže - referendum nebude nikdy. Nehodí se do krámu naši šmelinářům.
Čistota - znám pár lidí co se taky před jídlem a po použití WC neumyjí. Je jich málo. ALe Arabové k nim určitě nepatří. Tolik různých kašen jako u nich jsem neviděla snad nikde. Před mešitou to je samozřejmostí. Jsou úzkostlivě čistotní, muži tam nosí bílé košile a nevtíravě voní. Příjemná stránka jejich kultury života.
Zdravím českymo, zajímavý příspěvek. Oni ti amíci by měli chodit na stáže do ciziny častěji, ale s jinou cestovkou než tvůj kámoš...
červen 16, 2008 12:57
Wendy... : Cesky
"s jinou cestovkou" smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
červen 16, 2008 18:29
Pravda bude asi nekde uprostred, jako skoro vzdy : Alena P-H.
Manzel je American a tak muzu prohlasit, ze nekteri Amici si(krome sprchy) mejou ruce i pred jidlem a po vycurani a ze je to maminky uci od detstvi. Ale existuje i kupa amiku co to nedelaji. :-)
Kdyz jsme prijeli zit sem tezce jsem to nesnasela - ale pak jsem pomalu zjistila, ze i tady lze najit kupu dobreho. A prekvapive pro mne samou se ocitam v pozici cloveka, ktery amiky dost casto obhajuje. Neda se rict, ze vsichni jsou blbi a arogantni a nemejou si ruce. Tak jako se neda rict o vsech Cesich ze jsou zbabeli nebo lakomi atd... Kazdy narod ma i to i ono. Spoznala jsem tady dost moc nadhernych lidi, kteri venujou svuj cas zadarmo na bezplatnou pomoc treba v knihovne, staraji se o starsi nebo nemocne...
Muj soused uz 15 roku dela spolecnost a pomaha paraplegikovi, ktereho spoznal jako dobrovolny pomocnik v nemocnici.
Mam asi dost stesti, ze ziju v oblasti, ktera je znama svym volnomyslenkarstvim. Ale take jezdime jinde - takze vsechno asi zavisi od toho, co se clovek rozhodne videt - nejenom spatne ale i dobre.
A co se tyce valky...predstavte si treba ceske politiky v pozici supervladaru sveta...asi by to nebylo o moc lepsi nez co dela Jiricek...i kdyz to nic neomlouva...
Ja spis chtela rict, ze normalni lide jsou i hodni i zli, i moudri i hlupaci; neda se rict to same o vsech.




červen 16, 2008 20:20
Aleno P-H : Mikin
Zlata slova - ja procestoval alespon 30 zemi na svete, ale nikdy jsem nenasel narod o kterem bych mohl mluvit tak z patra jako cini nektere zdejsi damy. Americane se urcite v prumeru casteji prevlekaji a sprchuji nez Cesi, Cesi si zase umyvaji po pouziti zachodu casteji ruce. Obyvatele JV Asie si zase umyvaji zadek po kazde velke toalete. Lide kteri pouzivaji pouze toaletni papir jim musi pripadat zapachajici prasatka, ale ze slusnosti nic nereknou.
Stejne tak jsem neslysel nikdy Americana nebo Kanadana smirovat frekvenci sprchovani a vymeny spodniho pradla nejakeho Cecha a hlasite ho kritizovat. Jenom Cesi, jenom Cesi.........
červen 17, 2008 03:04
Aleno puntikovana : Mikin
Rikas, ze slo o naftu. Urcite slo i o ni. Udalosti ve strategicky dulezite oblasti budou pro kazdou velmoc vzdy zajimave. Ale taky slo o to, ze Irak podporoval financne rodiny muslimskych sebevrahu a jeste se tim chlubil. A ze konec tehle diktatury nebyl vubec v dohledu. Tajna policie trenovana vychodonemeckou STAZI mela neomezenou moc a zvrhli synackove Udaj a Kusaj byli pripraveni zaskocit v pripade, ze by tatinek nedopatrenim zcepenel.
Pryc je Saddam i Udaj s Kusajem. Ta zeme ma poprve v novodobe historii zanci neceho dosahnout. S takovym ropnym bohatstvim by to nemel byt problem. Americane tam totiz tu ropu nekradou, ale kupuji za mezinarodni ceny. Nebo spise mnohem draz.
A jeste bych ti rad pripomnel drobny detail, ze v Afghanistanu, Kosovu, na Grenade a v dalsich zemich kde se Amerika take vojensky angazovala zadna ropa neni........
červen 17, 2008 03:19
Mikine, je dobře cestovat : wendy
ono se nadarmo neříká, že cestování rozšiřuje obzory. S mnoha tvými názory souhlasím, nelze z fleku paušalizovat. Co jsem si psala nebo se bavila s Amíky, tak třeba úroveň jejich všeobecného vzdělání pokulhávála za naším, ale zase byli ochotnější a otevřenější.
Co se problému Blízkého a Středního východu dotýče, měli tam i jiné zájmy než jen ropu. Nejdřív podporovali Husajna, pak se to přestalo hodit. Sami Bushovci mají obchodně velmi blízký vztah se Saudy atd. A BAlkán - to bylo v režii "Rozděl a panuj", geopolitické záležitosti jsou zrovna tak důležité jako zemní oleje a Balkán byl vždycky střediskem moci a vlivu.
A ještě na okraj k hygieně po použití záchodu po velkém případu - už od Turecka mají občané těchto států na WC zabudované bidetky. Mohu jen doporučit - jak jsme bez toho dřív mohli my špindírové žít ?
smilies/kiss.gif
červen 17, 2008 07:35
Wendy : Mikin
S temi bidety a podobnymi zarizenimi (nekdy jen betonova nadrz s vodou) bezvyhradne souhlasim. Pokud se tyce vzdelani, je na tom podle mezinarodni organizace PISA v oblasti stredniho skolstvi Cesko o neco lepe nez Amerika, univerzity jsou ovsem zase naopak bezkonkurencne lepsi ve Statech.
S tou podporou Saddama to bylo pokud vim trochu jinak. Ten byl vzdycky hodne nalevo a byl podporovan komunistickym blokem. Ja znam osobne par lidi kteri tam jezdili na montaze, vsechny ty vraky tanku v pousti jsou sovetske vyroby. Ani ceske letouny L-29 Delfin a bojova vozidla pechoty tam nechybi........
Situace se zmenila jen nakratko v dobe valky Iran-Irak. Tehdy byl Iran pod vladou Chomejniho po obsazeni americke ambasady nepritel # 1 a kdyz zacal vyhravat, podporila Amerika Saddama. Mozna to byla chyba, ale duvody byly stejne jako pri podpore Stalina proti Hitlerovi. Podpora mensiho zla.
Ja tem lidem tam preju aspon trochu slusnou vladu a mir. Ten za vlady Saddama nemeli, ted taky jeste uplne ne. Drzim jim palce.
červen 17, 2008 09:19
Nojo, ale jsou holt věci, do kterých nevidíme : wendy
čerpáme z otevřených informačních zdrojů, uvažujeme logicky, v historických a geopolitických souvislostech, snažíme se být objektivní...já těm lidem taky přeju trochu klidu, ovšem měli by si to tam teď vyřídit sami, i když se nám to třeba nepozdává, zdá se nám to středověké, chtěli bychom tam importovat pokrok a vše urychlit. Ale ono to nejde. No, jde to, ale dře to.
Tak co nejdříve pokoj lidem dobré vůle v těch krásných, polodivokých krajích.
smilies/kiss.gif
červen 17, 2008 09:29
přesně tak Wendy : alena puntíkovaná
já si taky myslím, že by si to ty lidi dokázali dobře srovnat sami.Možná, že by to nebyla ta echt civilizace, ale třeba by jim to tak vyhovovalo. Nemůžu si pomoct. Na slova "internacionální pomoc" jsem dost citlivá.
červen 17, 2008 10:17
Tak tak, to si každý hlídá svoje zájmy : wendy
Rusáci Amíci Arabové Židé - pořáde se to mele !
červen 17, 2008 10:43
Aleno puntikovana : Mikin
nezlobte se, ale nesouhlasim. Mezi okupovane zeme patrily i Japonsko, Nemecko nebo Korea. Staly se z nich diky "okupantum" demokraticke a prosperujici zeme. Tedy az na cast Nemecka a Koreje kterou okupovali komunisti. Tam to byla katastrofa.
Ciste teoreticky - kdyby nas v dobach vlady gubernatora Husaka obsadili Americani a usporadali svobodne volby, ja osobne bych mel velikou radost. A kdybych se dovedel ze se u sousedu schazi komunisti a pripravuji na osvoboditele pumove utoky, sel bych s cistym svedomim ty hajzly Americanum udat.
Jak byste se zachovala vy?
červen 18, 2008 03:36
kdybychom nebyli okupování SSSR : alena puntíkovaná
Husák by se nikdy k moci nedostal!!! Okupace stojí za baterky, ať je jákákoli>
červen 19, 2008 23:19
Mno, : Krakonoš
v osumaštyrycátým se dostala k moci daleko horší pakáž, než byl Husák se všema svejma boys, a šlo to dost dobře i bez vokupace. Zas tak voňavý my čehúni nejsme. S Mikinem souhlas.
červen 20, 2008 00:23
aleno puntikovana : Mikin
odpovedi jste se vyhnula. Meli nas spojenci nechat Hitlerovi, ze ?
červen 20, 2008 03:18
já bych nechtěla - milý Mikine : alena puntíkovaná
žádnou okupaci. Žádnou znamená žádnou!!!!!! Za první republiky taky žádná nebyla a zem prosperovala dobře. Každá okupace je jen okupace. Svoboda vypadá trochu jinak.... Od té doby, co to tu "vzal do ruky" Hitler, to tu stálo za ho*no. A když to tu Hitler zabral, tak byli všichni akorát rádi, že to nepostihlo je. Totéž, když to tu zabrali rusáci.Myslím obě okupace - jak v pětačtyřicátým tak v osmašedesátým. Taky se nikdo neangažoval. Nestáli jsme žádné velmoci za to. Takže, když mi teď přijde někdo vykládat, že mu jde o mý blaho a bezpečí a že mě vosvobodí - tak je mi najevýš podezřelý a vím, že nic dobrého z toho nepojde. Vždycky to byl jen a jen kšeft. Jinak bychom netůstali ve spárech napřed Stalinovi, Pak Brežněvovi.. a kdo ví, kdo ještě přijde. Vsdaď boty, že kdyby Rusko bylo dost silný v kramflekách a vlítlo sem, tak že jim to hladcě projde. V rámci zachování světovýho míru - jak nám bylo vždycky vysvětleno. O svou svobdu, se musí každej postarat sám. A žádnej anděl nebeskej nepřilítne a neudělá zázrak, když si na tebe začne někdo dělat zuby. Jinak já bych neudala nikdy vůbec nikoho. Toto je má odpověď.
červen 21, 2008 19:52
jo mimochodem Mikine - : alena puntíkovaná
oni ti báječní spojenci nás přece Hitlerovi nechali - ne?
červen 21, 2008 19:52
Aleno puntikovana : Mikin
Na to co vy nebo ja chceme svet bohuzel kasle. Pokud nevidite rozdil mezi demokraci a nacistickou nebo komunistickou diktaturou, je nase dalsi diskuse zbytecna. Ale muzete se podivat treba na pripad Grenady. Tam Americani prisli, vykopali Kubance, usporadali svobodne volby a zase odesli. Od te doby je tam mnohem lepe.
Nebojte, Rus na nas ted kdyz jsme v NATO a platime mu za ropu skutecnymi penezi nenapadne. Nemecko je demokraticke a v Britanii nevladne socialisticky priblblik Neville Camberlain ktery by "za mir" prodal i svou vlastni matku.
Ono uplne postaci, kdyz se konecne prestaneme bat KGB zakrslika Putina a jeho generalu s cepicemi velikosti fotbalovych hrist. A kdyz jim posleme jasny vzkaz, ze stavba radaru je vec mezi nami a nasimi skutecnymi spojenci.
Treba pak tem zmetkum konecne dojde, ze uz nejsme v jejich sfere vlivu.


červen 23, 2008 07:16
Radar? : alena puntíkovaná
A on se nás na to někdy někdo ptal??? Pokud vím, rusové nejednají s námi, ale s USA. Co si o tom myslíme my, pokud vím, nikoho nezajímá a ani se tím nikdo nezaobírá.
červen 23, 2008 09:05
Víš Mikine - : alena puntíkovaná
ono není nikdy nic zadarmo. Ani na té Grenadě to ti Amerikáni nedělali jen tak z lásky nebeský. I na tý Grenadě za to ty osvobozený museli zaplatit - jak - to už ti nikdo neřekne. Ale věř, že za všecko se platí.
červen 23, 2008 09:46
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]