O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NA UKRAJINĚ BUDE MOBILIZACE PDF Tisk E-mail
Úterý, 02 duben 2024
Přejít na obsah
NA UKRAJINĚ BUDE MOBILIZACE
Strana 2
Strana 3
V době, kdy Ukrajině ve válce s Ruskem docházejí zbraně, munice a hlavně bojeschopní muži, se stovky tisíc Ukrajinců před povinností narukovat skrývají na Západě. Většina z nich stihla odejít za prací na Západ ještě dříve, než začala na Ukrajině platit mobilizace, jiným zase rozhodnutí o zproštění výkonu vojenské služby vydali za úplatek lékaři. (Koupit si falešné potvrzení, že člověk není schopen služby v armádě, stojí od tří do patnácti tisíc dolarů.) Ukrajina hledá cestu, jak tyto lidi po Evropě najít a dostat zpět.

 

 

Podle odhadů je v EU na 650 tisíc bojeschopných Ukrajinců. V Česku jich jsou odhadem desítky tisíc. Opustit Ukrajinu už dva roky nesmějí muži ve věku od 18 do 60 let, výjimku mají otcové tří a více dětí, opatrovníci zdravotně postižených, invalidé nebo pracovníci klíčových institucí. Do války byli dosud povoláváni muži starší 27 let, tato hranice se nyní posunula na 25 let. Ukrajina odhaduje, že mobilizovat potřebuje zhruba půl milionu lidí, které ale nemá.

Problémem Ukrajiny je, že evropské státy – včetně Česka – nemohou na Ukrajinu muže, kteří se skrývají před válkou, vydávat.

Jsou vázány evropskou úmluvou z roku 1992.

 

 

Služebník lidu, česky také Sluha národa je ukrajinská politická strana založená v březnu 2018. Název strany byl zvolen podle populárního stejnojmenného televizního seriálu televizní společnosti Kvartal 95.

 

V ukrajinských prezidentských volbách 2019 za stranu Služebník lidu úspěšně kandidoval herec Volodymyr Zelenskyj, který v satirickém televizním seriálu představuje lidového prezidenta Holoboroďka a v kampani před volbami využíval obrovskou popularitu seriálu.

V ukrajinských parlamentních volbách 2019 strana zvítězila se ziskem 43,12 procent a získala tak většinu 253 mandátů ze 450 v ukrajinském parlamentu.

 

V současné době však desítky poslanců strany Sluha národa chtějí rezignovat na své mandáty, neboť postrádají motivaci pokračovat.

Uvedl to portál Ukrajinska pravda s odvoláním na zdroje uvnitř této vládní strany. Sluha národa má v Nejvyšší radě, 450členném zákonodárném sboru Ukrajiny, nyní jen 235 poslanců.

Na schůze a k hlasování jich ale chodí jen zhruba 170 až 180. Zbytek se se stranou otevřeně rozešel, nebo jednoduše přestal chodit na zasedání.

 

Podle Ukrajinské pravdy se odehrává konflikt mezi poslanci a prezidentskou kanceláří Zelenského, která vůči zákonodárcům vystupuje přezíravě a očekává od nich pouze loajální hlasování.

 

Poslanci proto nemají možnost ovlivnit dění ve státě, a nevidí tedy smysl v poslanecké práci pokračovat.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]