O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

CO SI POČÍT, ABY POČALI? PDF Tisk E-mail
Pondělí, 13 listopad 2023

Máme málo holčiček a chlapečků, zato hodně babiček a dědečků. Ano, v Česku je v současnosti vysoký podíl starší populace. Podle statistiky z roku 2021 je přibližně 20 % obyvatel České republiky ve věku 65 let a starších. Důvody? Pokles porodnosti, zvýšená délka života a migrace mladších lidí za prací do zahraničí. A to je také asi jedna z příčin, proč „je fajn“, že sem přicházejí noví lidé.

 

 

K 1. 1. 2021, tedy cca před téměř třemi roky, bylo v České republice  cca 655 tisíc cizinců s trvalým pobytem, a přibližně dalších 658 tisíc bez trvalého pobytu. Což je cca 15 % obyvatel naší země. To je oficiálně (tedy registrováno úřady); jistě jich tu je o něco víc, těch, kteří nejsou "registrováni".

 

Lidé migrují neustále. Však proto máme každý ve své DNA všechny možné předky, a to nejen z evropských etnik. Jen si vzpomeňte na nájezdy Čingischána a jeho mládenců… Ale pokud si uvědomíme, že už dávno v žádné zemi nežije jen jeden národ, a že některé země na migraci byly vybudovány, tak se musíme naučit s tím žít a všechny problémy rozumně řešit.

 

To, že migrace má vliv na původní i cílovou zemi, je samozřejmé. „Doma“ lidé chybí, jinde zas mohou přinést obrovské sociální, ekonomické a politické problémy, ovlivnit demografickou strukturu a kulturu daného místa. Mohou narušit vztahy mezi lidmi a mezinárodní politiku vůbec. Ale musíme věřit, že se situace nějak vytříbí, a že ti, co se rozhodnou zůstat, budou mít šanci co nejrychleji zaplnit alespoň ta nejpotřebnější prázdná pracovní místa.

 

 

Dětské hřiště - jak postavit dětský sen na zahradě - SUPRAFORT
  

 

Také budeme doufat, že současná vláda vymyslí i "něco účinného" pro vylepšení životů našich mladých, aby dostali chuť na rodinný život, aby nebyly poloprázdné školky, školy. Aby se nebáli mít děti, protože "do téhle situace..."

 

Průšvih je, že jak už jsem zmínila v úvodu, naši mladí v současné době nejsou se svým zaměstnáním, možnostmi bydlení, možnostmi vzdělávání sebe i svých dětí, vůbec spokojeni. A jak všichni víte, mají recht.

 

A ti, co na to mají - a tím myslím i odvahu přivádět na svět novou populaci - mnohdy raději odcházejí jinam do světa, a tím se nějaká ta další silnější generace hned tak neobjeví.

 

Z podobné cílené podpory pro mladé vznikly Husákovy děti. Pamatuju, že když šly do školky či školy moje ratolesti, bylo např. ve dceřině ročníku šest prvních tříd po třiceti dětech, ty starší dokonce měly vyučování někdy jen odpolední, tedy chodilo se na směny, aby se do školy všechno vešlo.

 

 

Kolik máte dětí  a kolik dětí mají vaše děti?

 

Jaké řešení téhle zapeklité situace by podle vás pomohlo?

 

Těším se na odpovědi,

d@niela

 


Komentáře (5)add feed
... : Josef
No, já bych řek, že by docela stačilo, oprášit Husáka. Ale neřeknu to, protože mám dojem, že je to žalovatelný.
listopad 14, 2023 05:50
... : *deeres*
Nikdo normální by dobrovolně nestrkal palici do mikrovlnné trouby.
LÉKAŘI A VĚDCI K ELEKTROMAGNETICKÉMU ZÁŘENÍ, EMF, ELEKTROSMOGU, WI-FI, 5G…
Stačí si najít příslušné články a pak možná objevíte, co je jednou z příčin tak vysokého poklesu porodnosti. Ono je toho ale víc, jenže to jsou jenom takové dezinformace dezolátů.
listopad 14, 2023 06:39
... : mamča
Možná by stačilo zvýhodnit ty, co děti mají a řádně se o ně starají. A né jim házet klacky pod nohy na každém kroku. Nejsou školky, chybí dětští lékaři, byty jsou pro spoustu mladých nedostupné...a spousta dalších věcí, co tu populaci brzdí.
Taková rodinka na dávkách s deseti dětmi, co vychová další pobírače dávek, a půlka dětiček v dospělosti skončí v nápravných zařízeních, ta problémy s bydlením nemá. Jeden byt dostanou, za dva roky ho "vybydlí" a dostane nový. Přece je nenecháme na ulici, že jo ?
Zatímco ty spořádané rodiny, co si vezmou hypotéku na 30 let, postaví si vlastnoručně dům, či koupí byt, ti nebudou mít víc jak dvě děti, protože si uvědomují, že by to finančně neutáhli.
A to ještě v práci musí držet "hubu a krok", protože tu hypotéku musí splatit.
listopad 14, 2023 07:08
... : mamča
Já jsem vychovala tři syny. Všichni řádně pracují a odvádějí státu nemalé daně. Vnoučat mám zatím pět, a asi to tak už zůstane.
listopad 14, 2023 07:11
... : Giotta
Jsou to jednoduché počty, aby nás neubývalo, měla by mít žena 2 děti (jedno za sebe, druhé za partnera) a následně v druhé generaci 4 vnoučata.
Já jsem porodila děti tři, vnoučata mám 4, každá dcera po dvou ratolestech. Nejmladší, syn, zatím děti nechce. Partner je na tom lépe, má od dvou dcer 5 vnoučat.
A pro zajímavost, já sama jsem ze tří dětí, moje maminka taky tak.
Řešení situace? S velkými rodinami nepočítají ani stavitelé nájemných bytů, místo 3 1 se staví max. 2 KK, a do takového bytu moc dětí "nenacpete"...
listopad 14, 2023 18:13
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]