O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KDYŽ POTŘEBUJETE LÉKY, TAK ... - 1. PDF Tisk E-mail
Úterý, 06 červen 2023
Že je to s léky docela průšvih, to už víme přes dva roky, minimálně. Teď má vláda projednávat návrh novely zákona o léčivech, který by měl platit od října. Ministerstvo zdravotnictví mimo jiné také zvažuje, že mezi novinky zařadí i změnu, která umožní vydávat léky po tabletách. Nevím, jestli tedy při podzimních chcípavkách budeme stát v lékárně s vyplazeným jazykem, na který dostaneme pilulku a zapijeme přinesenou vodou...

 

 

 

Takže bychom si v lékárně vyzvedávali léky přesně podle receptu - dejme tomu potřebné tři tabletky, nebo dvanáct... atd. Prostě pouze počet, který je pro daného pacienta nutný. A léky by byly v sáčku, ne v původních krabičkách.

 

JENŽE: každá ta vyrobená krabička má svůj bezpečnostní kód a je registrovaná na území celé EU od výrobce až po lékárnu, která ten lék vydává pacientovi. Proto jsou taky všechny krabičky opatřeny bezpečnostním přelepem a speciálním originálním kódem, aby byla zajištěna bezpečnost daného léku.

 

 

A Potential Male Oral Birth Control Pill may be on the Horizon - Science in  the News

 

Prý v době, kdy je některých léků v zemi nedostatek, by jejich odpočítávání po kusech mohlo částečně pomoci. Pokud by mělo k takové změně dojít, je ale třeba předem vyřešit řadu otázek, především těch, které souvisejí s bezpečností pro pacienty. Lékárníkům by tím přibyla řada nových povinností včetně evidence, kolik a jakých léků komu konkrétně vydali. Bylo by tam obrovské riziko lidské chyby a záměny léků.

 

Novela se má k prvnímu čtení do Sněmovny dostat už začátkem července. Vzhledem k tomu, že v té době ještě nebude hotová analýza přínosů nového systému, pozměňující návrh (to dělení po tabletkách) může přijít až později. Osobně si neumím představit, jaké množství léků se tím vyšetří. Ale spíš se děsím sumy, kterou tohle nové nařízení naopak spotřebuje.

 

Ale to není všechno, mám pro vás ještě jednu zajímavost - která také objasní (trochu) nedostatky důležitých léků.

Vydržte do zítra... zavání to kriminálem :-)))

 

 

 

Hezký den - d@niela


 

 

Komentáře (2)add feed
... : mamča
Tohle by měli směrovat spíš na výrobce léků. Aby vyráběli víc druhů balení, od nejmenšího po větší. Když užívám některé léky trvale, je jedno, jestli si koupím 10 balení po 10ti, nebo jedno po 100 tabletách. Ušetřilo by se spousta obalových materiálů, kdy se ve velké krabici krčí 10 tabletek.
Jiná situace je třeba u antibiotik, které se berou nárazově. Na některé neduhy stačí týdenní užívání, na jiné třeba tři týdny. Rozhodně by se mi nelíbilo, aby lékárníci rozdělovali velké balení, natož vymačkávali určité množství tablet z blistrů. Co na to hygiena ?, ev. možnost záměny léků pacientem, protože některé tablety vypadají na pohled stejně.

červen 06, 2023 07:05
... : *deeres*
Že se s léky plýtvá, o tom žádná. Moje máma (angína pectoris a cukrovka) občas skončila v nemocnici, kde jí zase dali dohromady. Pravidelně jí změnili léky a protože jí obvodní lékařka předepisovala prášky dopředu, tak nám vždy nějaké zbyly, celá balení i načatá platíčka. Obvoďačka si je vždy ráda vzala zpět a naopak nabídla to, co máma potřebovala a zbylo od jiného pacienta. Máma tak nemusela kupovat drahé nově předepsané
léky.
Lékárny musí zlikvidovat i léky, které vrátíte, jsou v originálním balení a nejsou prošlé.
červen 06, 2023 15:47
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]