O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TAKHLE TO ŘÍKAT NESMÍŠ, TO JE RASISTICKÉ! PDF Tisk E-mail
Pondělí, 07 listopad 2022
Banány Chiquita, které jsou známé i na českém trhu, budou muset změnit název i maskota.  Autorem byl karikaturista a kreslíř komiksů D. Brown. Firma - založená 1863 - poté začala najímat herečky, modelky a osobnosti, jež by tuto "první dámu ovoce" oživily a představovaly ji v reklamách. Nejslavnější "Chiquitou“ byla Elsa Miranda, která ji ztvárnila v roce 1944. V současnosti však firma čelí dlouhodobé kritice kvůli „stereotypnímu zobrazování Latinoameričanek, jako sexuálních typů“. A tak se banány přejmenují…

 

 

Je to jen pár týdnů, co se vedení britské University of Manchester rozhodlo pro radikální krok a svým zaměstnancům zakázalo používat výrazy jako starší (anglicky eldery) a důchodce (angl. pensioner). Slova prý diskriminují dotyčného kvůli věku a vyvolávají představu někoho křehkého a závislého.

Místo toho je doporučeno říkat mature individuals, tedy zralí jednici.

 

Ale i u nás se musí „dávat pozor na pusu“. Úřad ombudsmana nedávno vydal manuál, jaké výrazy používat, pokud člověk mluví o lidech s postižením. Příkladem může být slovo vozíčkář (nevhodný), které se má nahradit výrazem vhodnějším člověk pohybující se na vozíku či člověk s omezením hybnosti.

 

Nebo další příkůad: slovo autista (nevhodný) má být nahrazeno vhodnějším popisem:  člověk s poruchou autistického spektra.

 

Stejně tak úspěšná/neúspěšná – je více než půl století stará snaha přestat používat slovo cikán a nahradit je výrazem Rom. V bývalé ČSSR se Romové poprvé oficiálně prezentovali názvem Rom na půdě Svazu Cikánů-Romů, který vznikl v důsledku pražského jara. Svaz Cikánů-Romů byla vůbec první úřady povolená romská organizace v českých zemích, jejíž ustavující sněm proběhl roku 1969 v Brně. Zrušena byla v březnu 1973. Důvodem se stala novelizace zákona o menšinách, který romskou menšinu neuznával, oficiálním důvodem zrušení pak byly nesrovnalosti v účetnictví.

 

 

Vlajka Romů schválená v roce 1971, vytvořená v roce 1933

 

 

Výraz cikán byl dříve oficiálním označením pro Roma, příslušníka etnické skupiny původem z Indie, která žije od středověku na území Evropy. Z hlediska současné jazykové praxe je však takové označení považováno za hanlivé. Dnes se výraz cikán v oficiálních textech užívat nesmí, je považován za rasově nekorektní.


Změny ve vnímání výrazů cikán a Rom jsou součástí takzvaných etnoemancipačních procesů, které se objevily zejména po 2. světové válce, jež velmi drasticky demonstrovala, kam vede rasová a etnická nadřazenost. Tehdy se začala vymezovat i další etnika, například Eskymáci, kterým by se současné době má říkat  výhradně Inuité.

Proč?


Výraz Eskymák totiž znamená v doslovném překladu pojídač syrového masa. …

V roce 1922, kdy byl vynález nanuku patentován, dostala tato pochoutka jméno Eskymo Pie (v překladu eskymácký koláč). Ale v roce 2020 v USA následovalo její přejmenování na Edy’s Pie, aby se vyhovělo stížnostem Inuitů na rasismus.

 

 

Pie-eyed on CSR - The Centre for Independent Studies

 

 

Podobně byla nedávno v Německu přejmenována cikánská omáčka od firmy Knorr (Zigeuner sauce) na „papriková omáčka na maďarský způsob“.

 

Ostatně i toto Česku zažíváme také, vzpomeňme si na nedávno přejmenovanou Ruskou zmrzlinu od firmy Prima v souvislosti s aktuálně probíhajícím konfliktem na Ukrajině.

 

 

 

A zcela jistě bude plno dalších názvů

časem změněno – co tipujete vy?

 

FRANTA

  zdroj: internet
 

 

Komentáře (16)add feed
... : Jiri Bilina
Politicka korektnost zachazi casto prilis daleko a je otravna. To podle me ovsem neznamena ze je spravne urazet treba homosexualy nebo postizene. Tam kde existuje slusny vyraz neni hanlive oznaceni v zadnem pripade na miste.
Na druhe strane neni treba vyrazovat ze slovniku terminy, ktere byly jeste pomerne nedavno pouzivane vedou. Jako priklad bych uvedl slova idiot, imbecil a moron. Temi jeste na zacatku 60 let oznacovala lekarska veda dusevne postizene s IQ 0-25, 26-50 a 50-70.
Ja byl predevcirem smazan a na 24 hodin vyloucen z diskuse na iDnes pro pouziti slova "dezolát". To slovo je pritom vseobecne akceptovane oznaceni pro lidi, kteri veri potrhlym konspiracnim teoriim o chemtrails, spiknuti lekaru a politiku pri ockovani proti Covidu, nebo treba opravnenosti ruske agrese proti Ukrajine. Pritom pokud vim, jde o pomerne novy fenomen a jine oznaceni pro tyhle jedince zatim neexistuje.
Neco jineho by bylo, kdybych pro nekoho z nich pouzil bez odborneho vysetreni treba slovo imbecil... smilies/wink.gif
Mikin
listopad 08, 2022 05:37
... : Josef
Já radši netipuju. Je přeci úplně napalici, násilím vnucovat lidem, že třeba lejno (už i to je dost korektní) přejmenovaný na fialku přestane smrdět a bude vonět po fialkách.
A pak taky slova ryze český, zažitý staletíma, nahrazovat cizejma, převážně anglickejma, který asi tolik nesmrděj. Takže místo vůdců teď máme lídry, místo .urev máme prostitutky, místo tiskovek máme brífinky, místo starců máme seniory, místo puberťáků máme týnejdžry, taky máme geje, ... Je toho strašně moc, akorát si momentálně na další nevzpomenu (to ta moje stařecká, pardon, seniorská paměť).
No a až se zjistí, že to, co bylo lejnem, smrdí i když je teď fialkou, stane se ohavným a nekorektním slovem "fialka". Fuj!!!!! Nevadí, nekorektní smradlavou fialku zakážeme a napříště pro ten hnědavej útvar nařídíme používat slovo violetka. A až se zjistí, že i violetka smrdí, ... atd!

listopad 08, 2022 07:11
... : Marie
Ahoj Pepiku, jsi jednička, zasmála jsem se, díky za komentář
listopad 08, 2022 10:13
... : Josef
Jo, Maruško. Často jsem z tý korektnosti až v úžasu, jak citlivě vyhodnocuje.
Vem si třeba takový starý český rčení:
"Trefa do černého", to už jen nezavání rasizmem, to už je rasizmus v krystalický podobě. Návod k likvidaci.
Nebo starej českej film: "Smrt černého krále". Ježišmarjááááá. To je přímo na kriminál!
Nebo opovrženíhodnej černej pasažér? To jako, že musí bejt vyloučenej z dopravy a ještě pokutovanej? Hrůza!
listopad 08, 2022 11:21
... : doktor
Krásné a úžasné Eskymo.
listopad 08, 2022 14:09
... : Jiri Bilina
No, pokud vim tak za prejmenovanim ruske zmrzliny nestala politicka korektnost, ale snaha vyrobce, ktery nechtel prijit o zisk. Ruska zverstva na Ukrajine totiz imponuji jen malokomu.
Co se Inuitu tyce, slovo Eskymak je pro ne opravdu urazka. Verte me, s nekolika se osobne znam a o sve ceste do Tuktoyaktuku jsem zde nedavno napsal clanek.
Vetsinou je dobre se drzet pravidla, ze pokud je nejake osloveni pro dotycneho urazlive a da se tomu vyhnout, proc tak neucinit?
Na druhe strane - proc si nedelat legraci z prehnane politicke korektnosti? Takovy Bill Maher je v tom mistr, dela to s humorem a jim potrefene husy proto vetsinou ani nezakejhaji.
Ale znovu - pohled (napriklad) na homofobniho primitiva, ktery pri kazde prilezitosti urazi gaye (homosexualy) a pritom se schovava za "politickou nekorektnost" je nadmiru trapny. Protoze jak spravne pise Josef - lejno prejmenovane na fialku smrdet neprestane. smilies/wink.gif
Mikin
listopad 08, 2022 16:55
... : AnickaM
A muj cernocernej bajecnej a vzdelanej kamarad vzdycky rikal:copak jsou lidi barvoslepi? A taky spousta cernochu ani nevi, kde Afrika je, natoz aby se jeli podivat, odkud pochazi. Netusi, ze byli do Ameriky prodani jejich vladci. Kdyz si vzpomenu, jak me bezne v autobuse oslovovali ty bila cubko. Ja na to koukala jako blazen. V LA je rasismus naruby.
listopad 08, 2022 19:02
... : Jiri Bilina
Ja myslim Anicko, ze rasismus je jen jeden. Zadne "naruby". Zazil jsem parkrat podobne jednani od zdejsich "natives".
Oni vsichni ti rasisti, xenofobove a dalsi jsou loseri, kteri si leci vlastni mindraky. Hlavni podle me je - nebyt jako oni.
listopad 08, 2022 19:50
... : AnickaM
V necem mas pravdu, ale oni me mohli urazet beztrestne, ale ja bych to odskakala, kdybych neco nespravneho rekla.
listopad 08, 2022 20:30
... : d@niela
Rasismus naruby existuje, a ne že ne... Opravdu bych neriskla se v Americe nějak ohradit proti někomu, kdo by byl dejme tomu hulvát, a nebyl bílý. Osobně zažívám.
A stále je plno situací, kdy si netroufnete ozvat - i když jste v právu - abyste nedostali "na ústa".
listopad 08, 2022 22:24
... : Jiri Bilina
To je Dani ale jen definice. Podle me je rasista proste rasista. I kdyz je treba Papuanec.
Ze je casto tezke se ozvat, to je fakt. Kyvadlo se proste prehouplo na opacnou stranu...
listopad 09, 2022 00:03
... : mila1
Nevím, zda se díváte na ČT1 na Případy 1.oddělení. Já to v reálném času nestihám, tak se na to dívám se zpožděním, naposledy jsem viděla díl Romeo a Julie. Nezletilý mladík tam zabil adoptivní rodiče své 16ti leté (těhotné) milé, protože prý na ni byli zlí. Koukala jsem na to a nevěřila svým očím.. Kolik péče bylo věnováno té 16ti leté asi romce?,v každém případě problematické dívce, která byla umístěna v diagnosťáku a která vlastně za tu vraždu mohla, jak jí radili, co má říct, aby dostala nižší trest.. vypadalo to, jakoby náš systém měl za úkol bránit za každou cenu nezletilé, ať už jakéhokoli etnika, ikdyž se dopustí takového činu. Jakoby tam nebyla podstatná smrt dvou dospělých lidí, kteří ji vychovali, ale práva toho "dítěte". S takovými ohledy se pak nelze divit, že si někteří mladiství myslí, že je jim vše dovoleno.
listopad 10, 2022 12:42
... : Josef
Na český "kriminální příběhy" nekoukám už dávno - je to prostě nekoukatelný! Od námětu, přes režii, až k "umělcum". To prostě nejde! To radši po dvacátý na Colomba nebo Poirota, než na ČT.
Tady u toho, o čem píšeš, ses zřejmě překlepla. Nemělo to správně bejt Rom a Julie? Se jen ptám.
listopad 11, 2022 05:45
... : andrea
Mílo, to jsem neviděla, ale věřím, že takhle to je i ve skutečném životě. Navíc - ona je přeci chudinka už proto, že se narodila jako romka, žejo.
listopad 11, 2022 17:16
... : kyttka
Jen jako trošku znalá alespoň v jednom směru tématiky… Docela klidně gayům řekni, Pepo, že jsou homosexuálové. Oni se sice, pokud jsou 30- mírně pousmějou, ale protestovat nebudou. Ovšem pouze do té doby, než je začneš nazývat buzeranty. Vono to slušně jde i postaru.
listopad 14, 2022 18:51
... : AnickaM
Jak se tak obcas divam na televizni reklamy, mam pocit, ze asi desetina nasich obcanu prisla z Afrikeho kontinentu. Tolik se jich na obrazovkach vyskytuje. Romu je u nas rozhodne vic a v reklamach vystupuje jenom jeden. Neni to zajimave? A jak se vlastne rika Africkym potomkum narozenym tady? Afrocesi?
listopad 14, 2022 19:57
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]