O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DYK JE TO NORMÁLKA ... VO CO GO? PDF Tisk E-mail
Neděle, 12 červen 2022
Josef MánesCelá ta záležitost s orlojem je při své marginálnosti v něčem pro české prostředí dokonale příznačná. Veřejná zakázka, u níž jsou umělecké aspekty na vedlejší koleji, následná mizerná realizace neodpovídající profesním standardům a zadání, a závěrem – což je zcela neuvěřitelné - její bezproblémové převzetí. Nikoho nenapadlo se podívat, jestli výsledek odpovídá požadavkům a souhlasí s projektem?

Vždyť vo co de, žejo.

 

Věc vyřízena, zapomeňte, stejně tam sami nechodíte. Jsou tam jen turisti a ti přece pendrek poznají. Ono je to tak totiž u nás ve všem - nějak bylo, nějak bude, na ničem doopravdy nezáleží. Čest, poctivost, kvalita ani veřejný zájem nikoho netankují.

 

V onom rozhodnutí o plánované rekonstrukci Staroměstské radnice, vydaném Magistrátem hlavního města Prahy 29. června 2016, které podrobně vyjmenovává všechny požadované opravy, se přitom ve vztahu ke kalendáriu doslova píše, že má jít o „zhotovení nové kalendářní desky v přesném rozměru originálu a vyhotovení nové kopie malby“.

No, a pak tedy může někdo vysvětlit, jak je možné, že se neodpovídající kopie kalendária mohla na Staroměstské radnici vůbec objevit? Kdo konkrétně je tedy zodpovědný za to, že na staroměstském orloji dnes visí nepovedená kopie Mánesa?  Kdo to přebíral? Kdo se pod to podepsal a vydal souhlas k vyplacení té neuvěřitelné ceny za odvedenou mazanici? zadavatel práce a majitel orloje, Magistrát hlavního města Prahy, který si absolutně neohlídal a špatně odvedenou práci zcela bez kontroly přijal.

Vždycky jsem si myslela, že lidi by měli mít jistotu, že se k jimi placeným zakázkám přistupuje zodpovědně a odevzdává se za ně kvalitní, profesionální práce. A to i v částech, které nejsou na první pohled vidět.  A že když jim někdo řekne, že se dívají na přesnou kopii čehokoliv, navíc zaplacenou z veřejných peněz, nebude si z nich přitom za jejich peníze zmíněný patlal dělat trapnou legraci.

Tak jsem si docela se zájmem přečetla následující:

 

KLETBA STAROMĚSTSKÉHO ORLOJE

 

Oprava Staroměstského orloje v 60. letech 19. století byla nejslavnější zakázkou Josefa Mánese; tehdy dostal za úkol všechny malby. Práce započal na jaře 1865, kdy začala vznikat kalendářní deska se symboly zvěrokruhu. Mánes si byl vědom kletby, která se nad orlojem vznášela. Varovali jej i jeho přátelé, kteří mu opakovali, že podle staré pověsti se buď zblázní, nebo v krátké dob zemře každý, kdo na orloji pracuje.

 

Po roce Mánes desku skutečně dokončil, ale slavnostního odhalení se nezúčastnil, protože uprchl před prusko-rakouskou válkou na Šumavu. V roce 1866 mu bylo 46 let, ale náhle jej postihly těžké zdravotní problémy. jež ho nakonec dokonce zastavily v malování. Mánes se choval divně, nejedl, hubnul, špatně mluvil a nedokázal formulovat své myšlenky.

 

Dolehla na něj kletba Staroměstského orloje -  a 19. prosince roku 1871 zemřel.

 

P.S. To by se tenhle rádobymalíř měl už taky bát…

 

 

D@NIELA

Kupodivu, Mánesovy obrazy poznám,

a věřím, že většina z vás také.

 

 


 

Komentáře (10)add feed
... : Josef
No, dyk se nemusíme ve všom shodnout. Jsem zvědavej, co řeknou ostatní.
červen 13, 2022 07:50
... : *deeres*
Vtip to asi nebyl, jestli ano, tak pěkně blbej. Že by chtěl zesměšnit Mánesa, to asi taky ne. Myslím, že se chtěl zviditelnit, ale jenom ztrapnil sám sebe. To, co předvedl, to by zvládl každý portrétista z Karlova mostu. Umělecky nic podnětného, portréty v duchu socialistického realismu z padesátých let.
červen 13, 2022 09:28
... : Petr Sysala
Je to jen plácnutí do vody k odvedení pozornosti od toho panoptika bezradnosti a tuposti, co předvádí fialový hnus.
červen 13, 2022 09:28
... : doktor
Je to smutné,do nebe volající,ale děsná skutečnost.
červen 13, 2022 14:16
... : Jiri Bilina
Kdyz prijde na malovani, mam strasne rad impresionismus, takze k Manesovi se radeji vyjadrovat nebudu.
Co me na tom zaujalo byl clanek na iDnes s nadpisem: Z mlade divky se stala sedovlasa starena. Ta dama sice mela sede vlasy, ale vypadala docela hezky a spise na stredni vek. Slovo "stařena" me fakt dostalo. smilies/cheesy.gif
červen 13, 2022 17:57
... : d@niela
Tak ono tu ani tak nešlo o styl, ale o VĚRNOU KOPII.
Takže i kdyby to vytvořil jakkoliv jinak, stejně by to bylo špatně. Zadání znělo: přesná kopie.
červen 13, 2022 22:40
... : Jiri Bilina
Pokud bylo zadani verna kopie, je ten clovek pekny babrák. smilies/tongue.gif
červen 14, 2022 02:52
... : Josef
Daní, nechcu se hádat, nemám v ruce žádnej písemnej doklad. Jen teda, co vim odjinud:
Jirčík sám tvrdí, že zadání zní "technologická kopie". Nemám důvod o tom pochybovat. Zrovna tak nemám důvod pochybovat o tom, že technologická kopie je dost něco jinýho, než věrná kopie.
A když i třeba Jirčík kecá a zadání skutečně zní na věrnou kopii, tak ještě musí bejt řečeno, věrnou kopii čeho. Věrnou kopii Mánesa? Nebo věrnou kopii poslední, asi čtvrtý, kopie? Nebo předposlední, předpředposlední...? Skutečnej originál je prej ve stavu skoro nečitelnym, možný by tak bylo vycházet z původních zachovalejch papírovejch náčrtů, což i restaurátor činil, ovšem ani ty Mánesovy náčrty pak přesně neodpovídaly následný skutečný Mánesový malbě. Tak co by teda měla bejt ta věrná kopie? Čeho?
Sama shora píšeš, že usnesení radnice zní na „zhotovení nové kalendářní desky v přesném rozměru originálu a vyhotovení nové kopie malby“. To teda ničemu neodporuje, jde o obecný usnesení. Rozhodující je pak přesný znění smlouvy se zhotovitelem, v tomhle případě zřejmě smlouvy o dílo, tu jsem nikde nenašel, i když přiznám, že příliš důsledně jsem nehledal. Zas až tak mi vorloj na srdéčku neleží (popravdě, vůbec mi neleží).
Už jen teda zvopáknu, že pan restaurátor je mi sympatickej a držim mu palce.
červen 14, 2022 05:10
... : *deeres*
5 tisíc na osobu je nic moc, pokud si všechno platíš. Jenže ty prachy mají pouze jako kapesné. Ubytování, jídlo, doprava, kultura, ale ošacení, školky, školy ,zdravotnictví, všechno zadarmo. Co by se sem nehrnuli, když se rozdává. Ten co rozdává, ale rozdává z cizího.
červen 14, 2022 14:34
... : *deeres*
Tak to patřilo někam jinam, omlouvám se, musíte si to přebrat.
červen 14, 2022 15:34
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]