O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VÁŠ NÁZOR: TRANS-SPORTOVCI? PDF Tisk E-mail
Středa, 01 červen 2022
V ruském hračkářství se objevila transgenderová panenka, pod šatičkami má  mužské genitálie | Zajímavosti | Lidovky.czV současném sportu je transgender velmi diskutované a citlivé téma. Vedou se debaty o tom, zda je férové, aby trans-sportovci soutěžili ve stejné kategorii s biologickými muži či ženami. Právě účast trans-sportovců v kategorii biologických žen je zdrojem nejostřejších diskuzí. I když muž podstoupí operaci a stane se úředně ženou, pořád mu zůstane mnoho fyzických znaků předchozího vývoje.

 

 

Celý proces této přeměny je složitý a jedinec musí podstoupit hormonální léčbu a umělé snížení hladiny testosteronu, což může zapříčinit pokles hladiny hemoglobinu už během několika týdnů, ale další rozdíly mezi mužským a ženským tělem jako jsou hustota kostí, velikost srdce, množství svalové hmoty, síla apod. se významně nesníží ani po tranzici. Biologický vývoj a hladina hormonů jsou dvě různé věci.

 

 


 

 

Tyto skutečnosti dávají jedinci velikou výhodu, jelikož jsou muži v průměru o 30–40% silnější a svalnatější než ženy. Dále nemůžeme v tomto případě přehlížet ani fakt, že trans-ženy mají i po 12 měsících umělého snížení testosteronu stále o 9 – 12% lepší časy v běhu než biologické ženy.  Muž a žena se vyvíjí každý jinak, a to se nezmění; proto muž, který se rozhodne být ženou, má poté mezi ženami velkou výhodu. Takhle je to jako kdyby sportovec bral steroidy, získal tím samozřejmě obrovskou výhodu a tímto krokem (změnou pohlaví) to vlastně zlegalizoval. Ženy nemají proti takovým osobám žádnou šanci. Mj. zajímalo by mě, kolik osob narozených jako ženy, po změně pohlaví soutěží s muži v individuálních sportech, a jaké mají úspěchy.

 

 

Hunter Martin / Getty Images file

 

 

Muži mají navíc jinak objemné pohlavní chomozomy, nemají je zdvojené. To je ve sportu velká výhoda, protože mají mnohem snazší možnost získat unikátní nadání. Bez něj se mezi špičku nedostane. Pokud si tedy, jako kdysi slavný britský Orel Eddie, nenajde prázdnou kategorii, kde soutěží bez soupeřů.

 

Ženy mají naopak velký pohlavní chromozom zdvojený. Což jim dává větší šanci na zdravý život bez plného rozvinutí vrozených vad, ale zároveň menší šanci na získání stejné vrozeného nadání na obou z nich zároveň. To dělá špičku ženského sportu vyrovnanější a rozhoduje více trénink.

 

 

OH Tokio 2021 | Laurel Hubbardová: transgender vzpěračka jede na OH, víří  emoce | iSport.cz

 

 

Běžný muž tedy ženu ve sportu automaticky neporazí, ale na špičkové úrovni jde často o rozdíl třídy. A to i v takových sportech, jako je šach.

 

 

 

Tak otevírám debatu na toto téma.

Jde především o váš názor, zda je fér, aby trans-ženy/bývalí muži, soupeřili s biologickými ženami. Ony se samozřejmě chtějí bezvýhradně zařadit, ale nemyslím, že jsou opravdu dodrženy zásady „rovného s rovným“.

Každopádně: zdržte se, prosím, vulgarit vůči trans-lidem, máte-li výhradně negativní názor, komentujte jiný článek.

Díky, d@niela


 

Komentáře (12)add feed
... : Anděla
Proti těmto lidem nemám vůbec nic. Naopak jsem ráda, že existuje možnost změny, když je to potřeba.
Vadí mi ta hysterie kolem. Pozitivní diskriminace. Šílenost.
Trans sportovce bych neuznávala. Všechno má své a -. Plus je možnost změny, mínus konec s vrcholovým sportem. Něco za něco. Máme to tak všichni, každý v něčem jiném.
Ale dnešní společnost to nedovolí, chováme se jako tupci, abychom se náhodou někoho nedotkli. A ten kdo nejvíc křičí, bývá vyslyšen.
červen 01, 2022 06:17
... : Petr Sysala
Toto je nádherný přiklad, kdy se blbost, zvítězivší nad zdravým rozumem, střelila do vlastní nohy. Dobře jim tak. Vrcholový sport je už jen o vrcholových penězích a tím pádem jen pro vyvolené bez ohleduna talent. Transky jsou podvodnice, co si chcou nahrabat.
Pro mě sport znamená fotbálek na plácku za barákem a radost ze hry. Ten vrcholový ať klidně transky rozvrátí.
červen 01, 2022 08:19
... : Josef Kouba
Anděla.
Proti těmto lidem nemám vůbec nic. Naopak jsem ráda, že existuje možnost změny, když je to potřeba.
Můj dotaz: Může chlapec, po změně (operaci) v ženu otěhotnět? či děvče po změně oplodnit ženu?
Těchto úletů jsou dle údajů asi 4% ale chodit na majálesu s obnaženým stopořeným údem,je hodně přes čáru.
Můj názor. Příroda občas blbne ale dělat z toho politiku je za hranu.
Podívejte se do tváří ženských špičkových lyžařek a i v jiných sportech. Až na vyjímky, když je ostříháte, jsou to hezcí klucí.

červen 01, 2022 09:03
... : Josef
Jo Péťo. Tohle už Klapzubákum vpálil jeden kluk: "My s vámi nemůžeme hrát. My hrajeme pro radost a pro čest, vy pro peníze."
A zase Česko jásalo, že 20 Čechů umí bejt třetí nejlepší v tom, že dokážou dřív dostat puk do branky soupeře, než soupeř do jejich. Kdo neskáče, není Čech! Skutečně hrdost nad hrdost. To k tomu dnešnímu "sportu".
A co se těch zohavených transsexuálních zrůd týče, k tomu se nechci vyjadřovat. Slušně to nedokážu a kudlí kodex mravopočestnosti mi jinou možnost nedovoluje.
červen 01, 2022 11:59
... : Jiri Bilina
Nojo, blbost svetem vladne.
Vzpominate na vychodonemecke atletky? Ty se musely holit nejmene 3x denne.
A kdyby se secetly vsechny dopingove podvody, nesmel by Rus soutezit aspon dalsich sto let.
Takze ja osobne bych doporucoval navrat do sportovniho praveku, k uplne nahym reckym sportovcum. A hlavne sportovkynim. smilies/smiley.gif
červen 02, 2022 04:24
... : Josef Kouba
Bilino
ty máš na ty Rusy žáhu. Pokud by Ukraninu napadli Turci, tak je ti to u zadele.
červen 02, 2022 08:27
... : Petr Sysala
Tož za všechno může Putin! To je ta jednozávitová myšlenková smyčka :-)

Myšlenkové smyčky jsou nejčastěji způsobovány silnou dávkou halucinogenních drog, tady to bude vrozené...
červen 02, 2022 09:21
... : Jiri Bilina
Ale notak... smilies/wink.gif
Ja se v souvislosti s tematem clanku zminil o byvalem vychodnim Nemecku a Rusku. O ruskych zverstvech na Ukrajine ci Putinovi jsem nenapsal ani slovo.
V byvalem NDR vznikla z vule Strany a vlady strediska vrcholoveho sportu, kde se soustredovaly vybrane deti i s jejich rodinami. Deti byly podrobene drsnemu fyzickemu a mentalnimu drilu a vysledek byly legie babochlapu (nebo deti se zarazenou pubertou), ktere mely dokazat svetu komunistickou prevahu. Vysledkem bylo, ze treba gymnastky se nepodobaly zenam ani nahodou a sly casto uz v 17 letech do invalidniho duchodu. Se sportem (a navic amaterskym sportem) to nemelo spolecneho vubec nic.
Co se byvaleho SSSR a dnesniho Ruska tyce, tam se jede porad po staru a nasleduje jeden dopingovy skandal za druhym. A hned po nich vylucovani z Olympiady a dalsich soutezi. A pachopitelne i bolestne kvileni, jak je na ne ten svet zlej a jak se vsichni spikli.
Proti Rusum jako takovym vubec nic nemam. Naopak - lidi kteri se proti podvodum ve sportu ozvali, nebo kteri v Petrohrade a dalsich mestech protestuji proti Putinove zlocinne agresi si nesmirne vazim.
Koho si naopak nevazim jsou fanatici, kteri se toho zla musi za kazdych okolnosti zastavat. smilies/undecided.gif
A co se trans-sportovcu tyce, tam by mela rozhodovat nejaka mezinarodni, nezavisla komise ktera by posoudila, jestli tam neni nejaka nefer vyhoda. Pokud vim, uvazovalo se o tom uz drive v pripade sportovkyn ktere se sice jako zeny narodily, ale mely prevahu muzskych chromozomu.
červen 02, 2022 18:12
... : Petr Sysala
Zítra si zajdu na oběd k Potrefené huse
červen 02, 2022 18:31
... : Jiri Bilina
Kam jinam bys Petre taky po tom vykriku o Putinovi a myslenkove smycce chodil. smilies/wink.gif

červen 02, 2022 23:03
... : Josef
Tak zrovna z tvejch úst (péra) zní slovo "fanatik" velmi komicky.
červen 03, 2022 05:50
... : Jiri Bilina
Tož nevim stary brachu, ale mam pocit ze stekas na spatny strom.
Ja se pod clankem o neferovosti ve vrcholovem sportu jen letmo zminil o vychodonemeckych a ruskych muzatkach, pozivajicich anabolicke steroidy a podobne lahudky.
Putina, Ukrajinu, Turky a jednozavitove smycky sem zatahli prave fanatici, kterym nesmis na Rusko a jeho navonene tankisticke osvoboditele ani sahnout. smilies/grin.gif
červen 04, 2022 03:26
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]