O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MY SE NEBOJÍME, MÁME VLASTNÍ MĚNU PDF Tisk E-mail
Úterý, 31 květen 2022
Eva HauserováDoplňkové měny mohou fungovat lokálně a pomáhat tak vyrovnávat otřesy ekonomiky. Patří mezi ně i kryptoměny, ale směna produktů může mít i mnoho jiných podob. Už řadu let mě zajímaly sítě LETS (Local Exchange Trade Systems), kdy můžete směňovat své produkty a služby za produkty a služby jiných lidí a používáte k tomu místní měnu. Sama jsem zapojená do pražské sítě Pralets, kde se platí měnou zvanou pražce.


 

Naopak kryptoměnám vůbec nerozumím a zachovávám si vůči nim jakousi primitivní sedláckou skepsi, ale chápu, že jiným lidem mohou vyhovovat. S myšlenkou LETS přišel v roce 1983 Michael Linton, který tak reagoval na potřebu mít nějaké komunitní (ve smyslu obecní) ekonomické systémy doplňující ty oficiální. Komunita pak není závislá na financování zvenčí a může rozkvétat díky tomu, že v ní kolují produkty a služby, aniž by zisky byly odsávány ven.

V praxi si zřídíte účet (dnes k tomuto účelu existuje počítačový software, ale jde to dělat i bez počítače) a nabídnete své produkty a služby (to, čím se živíte, nebo cokoli od hlídání dětí přes zapůjčení motorové pily po přenechání knížek, které už nechcete). Do začátku získáte nějaký kredit, například v pražském Praletsu pět tisíc pražců, takže můžete hned nakupovat. No, a pak poskytujete a získáváte produkty a služby v místní měně... a zároveň kontaktujete své sousedy, pomáháte si navzájem a stmelujete místní komunitu.

 

Zvážit a určit cenu. Na pravidelných srazech lidí, kteří platí virtuální měnou, se obchoduje s přebytky sklizně i použitým šatstvem.

 

 

V zásadě je to tak, že když vás myšlenka LETS nadchne, založíte příslušnou skupinu a všechno rozběhnete, nějakou dobu je pohonnou hmotou všech aktivit nadšení. Podobnou dynamiku má možná veškerá lidská činnost, kterou bych označila jako neziskovou. LETS systémy totiž v našich podmínkách pořád zůstávají na úrovni idealistického hobby a mají opravdu velmi, velmi doplňkový charakter, na rozdíl od komunit postižených například vysokou nezaměstnaností, nebo naprostým nedostatkem peněz k investování; tam mohou tyto měny lidem opravdu pomáhat, aby se uživili.

Takže když se počáteční nadšení vyčerpá, což může trvat několik let, nastane určitá únava. Nejaktivnější „tahouni a pošťuchovači“, kteří ve skupině „udržovali cvrkot“, se třeba musí intenzivněji věnovat rodině, nebo je prostě to neustálé dodávání energie do systému unaví; je potřeba předat štafetu někomu, kdo přijde s novými podněty a možná nastavení systému pozmění. Bylo by tedy dobré aktivně získávat nové mladé členy – a já myslím, že nejen mladé, ale snažit se o pestrost čili diverzitu (což říkám z pozice čilé důchodkyně); je důležité, aby se ze skupiny nestal uzavřený klub několika rodin, které se navzájem dobře znají a už se ani nesnaží zvát mezi sebe někoho nového.

Další důležitá věc, která s tím také souvisí, jsou osobní setkání, aktivity „naživo“, tedy nejen výměny přes online síť a s předáváním produktů přes truhly. Truhly jsou úložná místa, kam věc dáte a někdo jiný si ji kdykoli vyzvedne, což je praktické, ale moc to nepomáhá vytváření vazeb. Důležitou roli pro svěžest fungování LETS má podle mě i velikost území, kde síť funguje.

 

 

Shodli jsme se, že nejen Praha, ale i Brno a České Budějovice jsou na to prostě moc velké.

Dokud mají tyhle výměny hobby charakter, skutečně je stačí uskutečňovat úplně zadarmo, za čokoládu nebo za vyhlídku, že budou třeba někdy oplaceny. A nemusíte se obtěžovat s administrativou kolem placení doplňkovou měnou, i když jde o úkon velmi jednoduchý. Možná že i v tomhle je důvod, proč u nás sítě LETS v současnosti neprodělávají nějaký prudký rozvoj.

Daleko důležitější začnou být v případě, že chcete navazovat a rozvíjet sousedské vztahy tam, kde ještě neexistují nebo jsou slabé, a pak hlavně a především ve chvíli, kdy se ekonomika začne otřásat a hroutit a lidé se budou muset daleko víc spoléhat sami na sebe a své místní společenství.

EVA HAUSEROVÁ


Komentáře (8)add feed
... : Josef Kouba
Na podzim a následnou zimu bude směný obchod pracovat na plno.
červen 01, 2022 08:33
... : Josef Kouba
Letošní podzim a následnou zimu bude směný obchod pracovat na plný PLYN.
červen 01, 2022 09:07
... : Josef Kouba
Omlouvám se zázraky se dějí. Je to dvakrát.
Ten křik nechceme ruský plyn, pokud opravdu zavřou kohoutek. veselo nebude. To říkají odborníci.
červen 01, 2022 09:12
... : Josef
Jenomže, Pepane. My, intelektuálové, víme, že nahradit okupační plyn bude brnkačka. Jak, to sice nevíme, ale víme, že to bude to brnkačka.
červen 01, 2022 11:31
... : Jiri Bilina
Tohle v malych komunitach nikdy zcela fungovat neprestalo a pujde to v pripade nouze opet velice rychle ozivit.
Obema Pepanum bych radil masivni investice do zlateho, dvouhlaveho ruskeho Rublu.
Ten prece nemuze zklamat. smilies/wink.gif
červen 02, 2022 04:08
... : Josef Kouba
Já preventivně nakupuji alkohol. Když si jdu koupit pivo,(popíjím Kozla) tak za trest musím koupit jednu flanděru. U nás je výběr neskutečný. Mám jich hodně ale občas ochutnám. Zatím vyhrál Rum ZAYA 16 let starý a na druhém místě je Skotch Whisky Teacher! Alkohol je ve špatných časech nejlěpší směný obchod.
Rubl, není špatný investice, dolar prý jde do kytek.
červen 02, 2022 08:23
... : mamča
Na směnný obchod se budou hodit i brambory. Spousta lidí tady na venkově zryla trávník mezi bazénem a tůjemi :-), a vsadili pár řádků brambor. Mně se na výměnný obchod nejvíc osvědčil česnek a vejce od domácích slepic. Kdo má nevyužitou zahradu, tomu chov slepic vřele doporučuju. Náklady jsou mizivé a užitkovost velká.
Ovšem pokud nám ty slípky někdo nečajzne a polní produkty nesklidí za nás. V tom případě by se hodila i brokovnice...
červen 02, 2022 11:23
... : Josef
"Když všichni všechno všechněm dáme, tak budem všichni všechno mít dohromady."
červen 02, 2022 13:51
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]