O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZNÁSILNĚNÍ NEOMLOUVÁ? PDF Tisk E-mail
Středa, 11 květen 2022
Je to dávno, dávno tomu, co nechtěně těhotné musely před potratovou komisi. Měla jsem jednu kamarádku, která přišla do jiného stavu na nějakém mejdanu. Ano, neměla tam chodit, neměla nic pít, neměla nic dovolit, natož mít sex s někým, koho vlastně ani moc neznala. Ale - stalo se. Neodsuzovala jsem ji, není na světě totálně bezúhonný člověk, který by v životě neudělal chybu. Ale co následovalo, si vy, kteří už "něco pamatujete", možná dovedete představit.

 

 

 

 

V bývalém Československu byl potratový zákon uveden do praxe v roce 1958, jeho prováděcí předpisy však různými úpravami nesmírně omezovaly podmínky k provedení potratu. Od roku 1987 začal platit zákon, kterým byly zrušeny potratové komise a rozhodování o počtu a době narození dětí bylo ponecháno plně na matce.

 

Zároveň byla zavedena nová technika provádění potratů, tzv. miniinterrupce.

 

V mnoha zemích světa je ale dodnes interrupce ilegální či velmi problematická a žena musí kvůli souhlasu s výkonem absolvovat schvalování komisí. V současné době například řada žen z Polska podstupuje potraty na klinikách v České republice a ženy z Irska podstupují potraty na klinikách v Anglii.

 

Touha a odhodlanost žen, které nechtějí či nesmějí být těhotné a za žádnou cenu také těhotné nebudou, je však obrovská. Postavení potratů mimo zákon tyto výkony nezastaví, pouze je odsune do ilegality, což povede k mnoha zdravotním rizikům.

 

Samozřejmě, že ne každá žena si v problematické situaci vybere potrat. Ale nikdo by neměl učinit takovou osobní a trvalou volbu za ni.

 

V těchto dnech Nejvyšší soud USA zřejmě chystá úplně zrušit právo na potrat. Ačkoliv většina Američanů si podle dlouhodobých průzkumů zpřísnění potratových zákonů nepřeje, v téměř polovině z padesáti států USA by mohl zákaz interrupcí začít platit už letos v létě.

 

Jak to dopadne? Jednotlivé státy by tuto pravomoc získaly, pokud by  soud zrušil precedenční rozsudek v kauze Roeová vs. Wade z roku 1973, jenž na federální úrovni zavedl právo na umělé přerušení těhotenství. Právě k tomuto zvratu se přitom podle nedávno uniklého většinového stanoviska soudců schyluje. Konečný verdikt, v němž nyní mají převahu konzervativní soudci, se očekává na konci června...

 


Jaký je váš názor?

ANDREA

 

 

 

 

 

Komentáře (18)add feed
... : Jiri Bilina
Pro me osobne je nejdulezitejsi respektovat pravo zen rozhodovat o tom, co se deje s jejich zdravim i jejich tely.
Ty interrupcni komise za komousu byly dost odporne a holky ktere k nim musely jit se asi dodnes v noci probouzeji s nocni murou.
Na situaci ve Spojenych statech je zajimave to, ze prave republikani byli po mnoho let zastanci prav jednotlivce a tim i prav zen. Pred casem vsak v nouzi zacali hledat volice mezi nabozenskymi fanatiky a situace se rychle zmenila.
Korunu vsemu nasadil jisty Donald J. Trump. Sam suknickar, proutnik a byvaly Demokrat protlacil ve svem boji o koryto do Nejvyssiho soudu dosti podivnym zpusobem dva soudce, kteri zakazy potratu podporuji.
Jo, zivot tropi hlouposti... smilies/tongue.gif
květen 11, 2022 04:44
... : Anděla
Tak nevím. Na jedné straně jsem ráda, že ženy mohou o svém těle rozhodovat samy. Ale na straně druhé rozhodují jen o sobě, o svém tělě?
Na jedné straně bych si nepřála, aby se rodily děti ze znásilnění, děti nechtěné a nemilované, neopečovávané a odstrkované, děti bez rodičů, bez lásky. Na druhé straně nevím, kdo nám dává právo rozhodovat o životě a smrti někoho jiného.
Na jedné straně jsem šťastná, přešťastná za svobodu jedinců. Na druhé straně mi chybí zodpovědnost za to, co provádíme.
Prostě je to strašně těžká volba a jsem ráda, že před ní nestojím.
květen 11, 2022 05:59
... : AnickaM
Jsem zvedava, kdy nam zenam taky vezmou pravo volit. To me teda muze nas.at. Oni chlapi u toho oplodnovani nejsou?
květen 11, 2022 07:26
... : Markéta
Myslím, že rozhodnutí je správně na ženě. Nikdo neví v jaké je životní situaci, jakou situací si prošla a s čím vším si musí ještě procházet. Ono není pro ženu jednoduché se takto rozhodnout a i tak si ponese následky tohoto rozhodnutí celý život. Ale aby šmahem rozhodlo pár chlapů od stolu o životě žen mi přijde bezohledné a zcestné.
květen 11, 2022 08:02
... : Lenka1
Tak za prvé, článek je poněkud manipulativní. Zamlčuje nepohodlnou pravdu, že v USA dosud platí, že je legální provést potrat v kterékoliv fázi těhotenství, klidně až do doby těsně před porodem. A v tom případě nevidím rozdíl mezi tímto a vraždou novorozence.

Tedy s takto nastaveným potratovou legislativou mám zásadní morální problém. A jako sexuálně aktivní a dosud plodná žena si troufám říct, že do toho mám co mluvit. To jen kdyby někdo měl blbé připomínky, že nejsem v kůži těch žen apod.

Za další, každá by si měla předem rozmyslet, komu ty nohy roztáhne. A když už je roztáhnout chce, tak existuje dost spolehlivých prostředků, jak početí zabránit.

Selhání vícenásobné ochrany je minimální. Při kombinaci používání mozku a prostředků zabraňujících početí před souloží by počet nechtěných dětí poklesl na minimum.

Sama za sebe vím, že kdyby se to stalo mně, nedokázala bych zabít svoje dítě. Nějak bychom to zvládli.

Pro mě je potrat akceptovatelný jen v případě znásilnění (a i tam lze v nouzi použít post-koitální antikoncepci) nebo postižení plodu.

A v takovém případě jsem ráda za naši celkem rozumnou potratovou legislativu, která potraty umožňuje do 12. týdne těhotenství.

Nic bych neměnila.



květen 11, 2022 13:37
... : Lenka1
...s takto NASTAVENOU potratovou legislativou.
květen 11, 2022 13:40
... : Josef
Nejsem oprávněnej, se k tomuhle vyjadřovat.
Co mě ovšem silně štve, to je ten ohromnej počet "samoživitelek", a to i mimo množinu spoluobčanek, u nichž se jedná jen o výrobu dávek.
Zlatý slova Lenky: "Každá by si měla předem rozmyslet, komu ty nohy roztáhne". Fór je v tom, že ona většinou vůbec nemá, čím myslet, a taky je jí to jedno, protože stát se přece postará. A navíc, podle všechmožnejch tv šotů se zhusta jedná o příšery, na který by normální chlap vůbec nevlezl. Takže pak o co se ten stát má starat? O jakej materiál se stará? A co z toho vyroste?
květen 11, 2022 14:12
... : Jiri Bilina
Dobry clanek. Jen bych to rad trochu upresnil - v Americe jde ted o to, udelat trestny cin z potratu po 12 tydnech tehotenstvi. Kdy spousta zen jeste ani nevi ze je tehotna.
Takze jde spis o dalsi pokus Trumpistu a panbickarskych fanatiku (nezamenovat s opravdovymi republikany a vericimi) zatahnout tu zemi zpet do stredoveku. smilies/undecided.gif
Mikin
květen 11, 2022 17:22
... : Josef
No, já ty poměry americký neznám. Ale z toho, co vím a znám, je Donald Trump bezvadnej chlap, kterej něco v životě dokázal. A jeho odpovědi na otázku, co by dělal teď, po invazi Rusáka na Ukrajině, že za jeho prezidentování by se to vůbec stát nemohlo, věřím! Možná i proto volby musely dopadnout takhle.
Nemám rád vlády nýmandů, našprtanejch poučkama ze školy, ověnčenejch koupenejma akademickejma titulama, kteří v praktickym životě nedokázali, kromě žvanění a podrazů, vůbec nic. Teď to máme i u nás a je to fakt jedna hrůza..
květen 13, 2022 13:14
... : Lenka1
v Americe jde ted o to, udelat trestny cin z potratu po 12 tydnech tehotenstvi. Kdy spousta zen jeste ani nevi ze je tehotna.

V pořádku. Žen, které ani po 3 měsících nepoznají, že jsou těhotné, je naprosté minimum (netušila jsem, že politolog z Yukonu je i gynekologem), což rozhodně není žádná spousta a v drtivé většině případů platí , že se to pojí s dalšími charakteristickými osobnostními rysy.

A pak platí: nemyslíš - zaplatíš.




květen 13, 2022 13:30
... : Josef
Taky mi to přišlo divný, že by buchta po třech měsících nevytušila, že může bejt v tom. Zase je to oblast, ve který se absolutně neorientuju, takže jen - bylo mi to divný, měl jsem zato, že to asi pozná, nebo aspoň pojme podezření.
květen 13, 2022 13:47
... : Jiri Bilina
No Josefe, pomery v Americe fakt neznas. Donald je spis mafian kterej se milionarem uz narodil. Ten jeho pokus o prevrat 6. ledna byl zlocin. Valka na Ukrajine by za jeho vlady byla uz u konce a den dobrak by Putlerovi prihodil do kosiku i zbytek vychodni Evropy. Coz by jistym lidem ovsem vubec nevadilo...
-----------------------------
Co se tech 12 tydnu tyce, k potratu je potreba nejen tehotenstvi zjistit, ale rozhodnout se, objednat se a zakrok vykonat. Netusil jsem, ze temhle vecem rozumi nejaka Lenka vic nez odbornici a zeny s detmi...
květen 13, 2022 14:34
... : Josef
Tak Jiříku, ty seš jistě dokonale znalej poměrů. Když to řikáš, tak to tak musí bejt.
Mě ažtak poměry nezajímají, zajímají mě osobnosti. A podle mě, v čele smečky by vždycky měla bejt osobnost s přirozenou autoritou. Jestli ta osobnost vede svěřenou smečku k jejímu prospěchu, tak mě pramálo zajímá, že z toho má taky určitý výhody, např. nejlepší samice ze stáda, nebo výhody finanční, majetkový.
Si to trochu přirovnávám, jestli bych si radši nechal hnátu operovat teoreticky vzdělaným, uhlazenym doktorem Cvachem, nebo nepříliš charakterním děvkařem, ovšem prakticky profesně schopným, dr. Blažejem.
Tobě to asi moc takhle neříká, sotva jsi mohl Nemocnici sledovat.
Ve Formanově Amadeovi je to podobně. Teoreticky supervzdělanej, uhlazenej, proti neomalenýmu géniovi.
květen 13, 2022 15:13
... : Lenka1
Představ si , Mikine, že ženy tomu rozumí, to je, co? Ovšem asi ne ty, které se vyskytují v tvojí sociální bublině. Což mě k tvým projevům tady, popravdě, ani nepřekvapuje.
květen 13, 2022 17:21
... : Lenka1
A je poněkud zvláštní, že někdo tak super citlivý a háklivý na jakékoli ošklivé projevy vůči prý "týraný dětem", jak se tady ohání, na druhou stranu nemá problém se zabitím životaschopného a zdravého dítěte klidně několik dní před porodem.

Zajímalo by mě, co by mu na to řekla nějaká máma, která porodila předčasně a pak se modlila, aby její prcek v inkubátoru přežil.


květen 13, 2022 17:25
... : Jiri Bilina
Je to Lenko tak. Zeny tomu rozumi.
Predevsim ty ktere znam a ktere maji po 40 rodinu, chlapa a stalou praci. A ktere si nemusi sve frustrace nad zbabranym zivotem vybijet bestialnim tyranim bezbrannych deti a jeste se tim chlubit na verejnosti. smilies/sad.gif
Ano, jsme v jine socialni bubline.
P.S. To ze nemam problem se zabitim ditete pred porodem jsem nikde nenapsal. Priste nelhat! smilies/wink.gif
květen 14, 2022 01:53
... : Jiri Bilina
Ano stary brachu Josefe, opravdu jsem v tomto pripade znaly pomeru.
A urad prezidenta Spojenych statu se bez osobnosti s prirozenou autoritou fakt neobejde, v tom mas naprostou pravdu.
A zde je prave problem zoufale korouhvicky Trumpa, ktery se snazi prirovnavat k Reaganovi a Churchillovi a pritom zmenil politickou stranu 5x (nekecam) a ve funkci se proslavil hlavne servilitou k tem nejhorsim diktatorum.
Konecny hrebik na hlavu nasadil ten zoufaly loser tim, ze odmitl uznat vysledky demokratickych voleb. Ani rozhodnuti republikanskych soudcu ho nepresvedci.
A moc te nepotesim. Stale kvoka, stale kvoka... smilies/sad.gif
květen 14, 2022 02:08
... : Lenka1
To ze nemam problem se zabitim ditete pred porodem jsem nikde nenapsal. Priste nelhat!

Vyplývá to z toho, že jsi proti zpřísnění současné americké legislativy. Která právě umožňuje zabít dítě před porodem. Nijak explicitně ses nevyjádřil, že by ti to vadilo. Tak nelži.

A jinak jsi chudák.
květen 14, 2022 10:06
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]