O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JAK SNADNO JSME MANIPULOVATELNÍ? PDF Tisk E-mail
Pondělí, 31 březen 2008

Víra v tajemné schopnosti, víra, že pomocí tarotu, křišťálové koule nebo horoskopu lze dojít k pravdivému závěru - znamená věřit, že existují záhadné, rozumem a logikou nepochopitelné jevy a neznámé vztahy mezi nimi, že tedy platí magie. Jde o návrat k primitivnímu magickému myšlení, kdy se věcem přisuzují kauzální vztahy, kdy se nepoužívá rozum, ale rozhoduje víra, která je navíc věštcem sugerována.

Řídit se magickými představami případně i jen věřit, že esoterický svět je realitou, vede nutně k potlačení racionálního uvažování, potlačování toho, co dělá člověka člověkem.

 

 

 

     Rozum však potřeboval už první člověk, aby se mohl správně orientovat v okolním světě a mohl v něm přežít, a potřebujeme jej tím spíš v dnešní společenské džungli, abychom se v ní orientovali, našli si v ní své místo, vydobyli své postavení, dovedli posoudit názory i sliby partnerů, obchodníků, politiků, abychom nebyli jen loutkou pasivně vláčenou hlasem guruů, věštců, politiků a jiných podvodníků.

 

     Svoboda a demokracie je životně závislá na používání rozumu, otevřené diskuzi a střetávání názorů. Společnost, která se bude řídit vírou a pověrami a vzdá se zdravého rozumu, vzdává se jediné účinné zbraně proti nesvobodě a diktatuře.

 

Přátelé -

jak dalece jste ovlivnitelní a manipulovatelní vy?

 

Jak dalece se necháte "ukecat" různými reklamami na "zaručené" přípravky?

Jak dalece ovlivňuje váš život "proroctví" úžasných kartářek, jak dalece věříte "pravdivým horoskopům"?

 

 

 

 

Komentáře (28)add feed
Horoskopům nevěřím, i když se u nich občas pobavím, tedy u těch v časopisech, na netu a podobně, : Myška
u kartářky jsem nikdy nebyla a nemám v plánu ji navštívit, reklamy na zaručené přípravky mě nechávají chladnou. Občas sice něco, na co jde reklama koupím, ale to jsou spíše věci denní spotřeby, praktické, že bych třeba věřila na zázračnost hubnoucích pilulek, koktejlů a jiných dryáků, to ne. Docela dobře se mi taky žije bez kosmodisku, space bagů (i když ty jsou praktické, ale dají se koupit i normálně v obchodě), a dalších předmětů nabízených v teleshopingu.
březen 31, 2008 10:14
Naši občané, a manipulovatelní??? : NČ
Jo:
90 proc. voličů ODS (zbylejch 10 proc z toho tloustne).
100 proc. voličů KDU.
150 proc. voličů SZ.
A co nejhůř!!!! Nepoučitelní! Budou tu hrůzu volit znova, i když budou vystěhovaní pod mostem a žrát tam odpadky.
březen 31, 2008 10:36
ať počítám jak počítám : alena tečkovaná
340 procent??????!!!! Kde ty volby byly - v Číně? smilies/shocked.gif
březen 31, 2008 10:43
A co voliči ČSSD?? : Myška
Kolik procent??
březen 31, 2008 10:47
Myško, : NČ
ČSSD zatím nepodvádí, nezrazuje všechno, co před volbama slíbila.
To řekl docela nedávno někdo z nejvyšších z ODS: Nemohli jsme před volbama lidem říct pravdu. Nevolili by nás!
Nebo další výrok jednoho z nejvyšších ODS k diskusi, že VK se stal prezidentem o jeden hlas díky šťastné konstelaci. Opáčil: To snad nemyslíte vážně. Dostal přesně tolik, kolik potřeboval. Kdyby jich potřeboval o 5 víc - koupili bychom o 5 víc.
březen 31, 2008 10:59
Naše poznání světa je omezené, proto : Eva
logicky nadále existují záhadné, rozumem a logikou nepochopitelné jevy a neznámé vztahy mezi nimi, COŽ ALE NEZNAMENÁ, že tedy platí magie!!!!!!

To, co se často vydává za "zdravý rozum" je taky u spousty lidí pěkné tmářství. Zdravý rozum člověk získá pouze dlouhodobým vývojem, tudíž, když se naučí kriticky myslet, vlastně vůbec se něco naučí, střetávat se s jinými názory a otevřeně diskutovat. No a to jsou hodnoty, které se jaksi žádným mocným nehodí, tudíž se se neučí,nerozvíjí, protože pak jsme překrásně manipulovatelní!!! Třeba, abychom spotřebovávali hojně ty správné věci z reklam, nepřemýšleli, táhli a neptali se atd. K tomu ani kartářky nepotřebujeme, to už je dávno přežitek. Jsou noví manipulátoři a to je úplně jiná "klasa"! smilies/angry.gif
březen 31, 2008 11:02
No NČ, : Myška
asi máš klapky na očích. Nechci zabřednout do debaty o politice, neboť je to ztracený čas, ale já to vidím tak, tak všichni politici jsou stejní napříč politickým spektrem. Ať už koaliční, nebo opoziční - prostě VŠICHNI.
březen 31, 2008 11:12
Myško, napsal jsem "zatím" : NČ
Ale i tak. Nemyslím, že mám klapky. Jen se přikláním k méně příšernýmu.
březen 31, 2008 11:23
NČ, : Myška
jak pro koho. Pro mě jsou socani stejný zlo jak současná vládnoucí koalice, a připadají mi nebezpečnější pro ochotu spolupracovat s komunisty. Nevěřím totiž, že jsou dnešní komouši jiní než ti předlistopadový.
březen 31, 2008 11:26
O dnešních komouších se dá říct, : NČ
že ti nejhorší prospěcháři a vyžírkové, včetně předlistopadovejch, už dávno sídlej v koaličních stranách.
Ono to tak bylo a bude vždycky, že těm neodpornějším šmejdům je naprosto fuk, jak se strana jmenuje nebo co má v programu. Jediný důležitý pro ně je, aby byli tam, kde se rozdává majetek a moc.
březen 31, 2008 11:34
A ČSSD je čistá jak bílá holubice. : Myška
Vždyť Ty jsi NČ demagog jak Brno! Opravdu nechci zabřednout do politické debaty, protože tím jen ztratím čas. Ale překvapuješ.
březen 31, 2008 13:15
Tuž to se bavim :-) : Krakonoš
"Společnost, která se bude řídit vírou a pověrami... vzdává se jediné účinné zbraně proti nesvobodě a diktatuře." Tak komunisti si tak zakládali na tom, že jejich doktrína je vědecká, nemá nic společnýho ani s vírou ani s pověrama, ale jen a pouze s rozumem. Jak se jenom těm rudejm bojovníkům proti všemu tmářství a iracionálnu podařilo stvořit nejhnusnější diktatury, co svět poznal? Asi někde udělali chybu, vždyť měli všechny předpoklady pro absolutní svobodu smilies/smiley.gif.
A k dalším perlám v prvním odstavci: Je to právě víra v to, co nás přesahuje, co dělá člověka člověkem, nikoli jenom racionálno a mozek. Obojí musí bejt v harmonii a ne že pro jedno zavrhneme druhý (což ovšem vyžadujou právě a jen zastánci racionalismu). Autorkou je Daniela?
březen 31, 2008 13:24
Na politiku se vys*...hvězdujte, : Krakonoš
to se tady akorát pohádáte a k ničemu to nebude. Myško, NČ nepřekvapuje, je naopak názorově konzistentní. Na druhou stranu je to jeho názor a má na něj právo. Připomíná mi mýho tátu - o politice se bavit nemůžeme, protože bysme se zabili, ale jinak se máme moc rádi smilies/grin.gif
březen 31, 2008 13:29
Ale notak Myško :-( : NČ
Precizní příklad demagogie jsi učinila právě teď ty. Nařknout druhýho z něčeho, co vůbec neřekl, pak to sama rozcupovat a ukončit debatu. Tak jo, zvítězila´s :-)
březen 31, 2008 13:31
NČ, hned na začátku jsem Ti psala, že : Myška
nechci debatovat o politice. Nechám Tebe i tu hroznou ČSSD spát. Nestojí to za to. Měj se.
březen 31, 2008 13:34
Rýbrcoulku, : d@niela
já se pod svoje články podepisuju...
smilies/grin.gif
Ale zas tak to nezatracuj, rozhodně to bylo myšleno v dobrém. Když občas slyším ty hrůzy, do kterých někteří upadají díky nejrůznějším pověrám, čárám a dalším blbostem, které jsou jen převlečené do "vědecky vypadajících kabátků", když čtu o přístrojích, které stopro pomáhají od rakoviny všeho druhu, přes bradavice, zahýbajícího partnera, asma, dyslexii atd. až po blbě naladěnýho šéfa... tak zírám. Bohužel, minulá a současná a docela dost možná i dorůstající generace je velmi snadno oblbnutelná - je to nejspíš výchovou k tomu být ovcemi...
Jinak si neumím např. představit ty neuvěřitelný zisky firem s prostředky na hubnutí, zisky podobných celebrit jako jsou Baudyšovi a jim podobní, o všelijakých těch "léčebných" pomůckách ani nemluvě.
Ano, občas sem přetisknu nějaký ten článek - asi vám připadá buřičský... Ale já nikomu neberu karty a horoskopy pro zábavu - ovšem snažím se jen upozornit na to, že nemají s vědou nic společného a dávat za horoskop 4 tisícovky, když žiju z ruky do pusy, je opravdu hloupost.
Stejně jako hliníková fólie v rámu za 6,5 tisíce pod postel, která "odruší geopatogenní zóny", atd. atd....
no nic, placebo a "víra tvá tě uzdravila" mají opravdu velkou sílu.
březen 31, 2008 13:36
Sedím v kanceláři : Káča
s kolegou, kterej "věští" v jednom kuse. Podle automatické kresby. Nejčastěji předpovídá krach firmy, výměnu vedení, výpovědi zaměstnanců apod. Taky mně udělal několik kreseb týkajících se mého života, aniž bych ho o to byť jen náznakem požádala. Pořád hledá svého gurua a "učitele úspěchu". Nepřipadá mi, že by se svým nadpřirozenem byl nějak osvícenější, moudřejší nebo spokojenější než my "bezvěrci". Naopak mám dojem, že jeho nevyžádané věštby spíš kazí pracovní atmosféru...
březen 31, 2008 14:00
Víš, Daní, : Krakonoš
mě zase třeba vaděj zisky ČEZu (a spousty podobných), který se dějou bez věštění, čistě vědecky, a přesto svinsky a neskutečně amorálně, a hlavně ve zcela jinejch řádech, než dokážou všichni šarlatáni dohromady. Tyhle prachy zaplatím a nemůžu si vybrat, jestli jo nebo ne, prostě je musím zaplatit. To mi z hlediska svobody přijde mnohem horší, než nějaká hliníková folie za 6k, kterou si koupím jenom tehdy, budu-li dostatečně velkej blb. A za blbost se platí, to mě naučila už moje babička. Takže v jevu popsaným oním článkem já vůbec žádnej společenskej problém nevidím, každej máme svobodnou vůli jak a čím se necháme manipulovat. Tahle společnost má, imho, problémy zcela, ale úplně někde jinde.
Ale to samozřejmě neznamená, že mi vadí, že takový články vznikají a ty je sem dáváš. To je právě ta svoboda, která aspoň pro mě je neocenitelná.

Pro Káču: Sedíš v kanceláři s nevyrovnaným pakem, nikoli věštcem :-). Možná to dělá proto, že si myslí, že tě na to sbalí smilies/grin.gif
březen 31, 2008 15:51
Souhlasim s Evou a Strejdou, : Ceskymo
asi ze jsem narozena ve vahach, mam pocit, ze ve vsem by mela bejt nejaka rovnovaha - takze bychom meli citit a myslet, OBOJI!!!
Verim tomu, ze holt jsou veci mezi nebem a zemi, ktery nikdo nikdy nevysvetli. Jestli je tohle tmarstvi a povera, tak jo, jsem jeden velkej blud.
A zrovna tak verim tomu, ze se na ceste zivotem musime furt neco novyho ucit, hlavne premejslet, no a pak si tedy nepujdu koupit drahou pitomost jenom proto, ze me o tom nekdo presvedcuje, ne?
březen 31, 2008 17:46
Na toto téma už se tu popsalo mnoho řádek, řekl bych skoro přehršel. : strejda
A myslím si, že by to bylo nosení dříví..., kdybych se tu ještě opakoval. Kdo mě zná, ví, že jsem zavilý šakal, že jsem netvárný, nemanipulovatelný a samozřejmě jsem také neoblomným skeptikem. Oblast RACIONÁLNA všeobecně, dostala v posledních několika letech - díky mnoha všehoschopným a drzým, tak na hvězdu, že už to není pouhopouhá zábava, sranda, ale pro
mnohé, všehoschopné, přímo zlatý důl. A braňte se, když i veřejnoprávní média jsou nakloněná senzacím a pochybným živlům, kteří už mají i svá jména. Už jsou hvězdami ve své iracionální oblasti...
Není to tak dávno, poslouchal jsem rozhlasový rozhovor s Tomášem Halíkem. Jistě ho všichni znáte. Poslouchám-li jeho češtinu, jeho vyjadřovací schopnosti, je to přímo koncert pro duši. Ale je to jeden z mála lidí, (bohužel) kteří se z této branže nechají poslouchat. (Svými názory) Asi je to i tím, že on nevystudoval pouze teologii. No a tento pán uvedl mj. pro mnohé i dost zajímavé věty, nijak nesouvisející s náboženstvím. (Nebudu ho citovat úplně přesně neb má paměť má mezery.) "Lidi, nenechte se sebou manipulovat! Nenechte se ovládat různými reklamami, které jsou převážně pouhým útokem na vaše peněženky a přitom se jedná o neprodejné zboží. Nenechte si prosím vás nikým a ničím vymývat mozky!!! (Na to kladu důraz!) Nenechte se sebou manipulovat pochybnými sektami, politiky, iracionalitou... atd atd. Buďte sví."
Kdyby byl býval tímto hostem kardinál Vlk nebo jiný papeženec, okamžitě bych ho vypnul.
A ještě tu byla jakási, ne zrovna obdivná, zmínka o Sisyfovi. (Ve vedlejším článku) Prosím Vás, kdo nevíte oč jde, neberte si jméno tohoto spolku do úst nadarmo. To je 17té přikázání! Nezesměšňujte je a nebagatelizujte jejich činnost. Tito lidé dělají velmi záslužnou práci a kdyby jich nebylo, bylo by tu za chvíli opět období temna (řečeno lapidárně) a kdo ví, když to přeženu, třeba by se našel i někdo, kdo by opět tvrdil, že je Země placatá. A také pozor na jednu nenažranou politickou stranu, která bude brzy vybírat daň i za vzduch. Pozor na ně! Šéfem je jakýsi primitiv a hulvát. :-))

smilies/grin.gif Českymo, i Ty popletko jedna, ještě jsem nic neřekl a Ty se mnou souhlasíš. Což je ovšem dobře. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
březen 31, 2008 19:07
Špatná reklama : bombastic.1
Tak koukám že názory utíkají od tématu.Chtěl bych Vám napsat také svůj názor a budu se snažit spojit vše dohromady.Víte něco odsoudit je velmi jednoduché a přitom všichni jste ovlivněni(vlastně i já )reklamou nebo propagandou.Vidíte většina uz Vás tu odsuzuje komunisti.Každý politik snima vyhrožuje a Vy se dáte ovlivnit.Že bych se přidal k Vám.Vždyť můj děda jako kulak prošel Jáchymovem,tátu vyhodili ze školy a musel jít stavět silnice a pak do zemědělství a já já jsem ani přihlášku na školu nesměl podat.A přesto tenkrát ráno když jsem šel do práce na chodníku v bednách bylo mléko,jogurty,rohlíky,před trafikama baliky s novinami.Život běžel v klídku a pohodě.A já se ptám jestli v ty totalitě jsem nebyl svobodnější.Byl jsem šťastnější ale svobodnější jsem teť protože Vám to v klidu mohu napsat.To tenkrát nebylo možný.Víte demokracii máme takovou jakou si zasloužíme a nadávat na blbce ve vládě to je jen reklama.Špatná reklama je taky reklama.Ale nebraňme se tomu,každý člověk aniž by si to uvědomoval je ovlivňován reklamou.Myslím že to patří k době je to přirozený vývoj.
březen 31, 2008 23:22
Strejdo, : Ceskymo
promin, to vis, v ty zaplave muzskejch, co tu mame, jsem si te popletla s Krakonosem... takze oba panove - omlouvam se! smilies/wink.gif
duben 01, 2008 03:47
Ona ta magie apod. je asi pro chudé : wendy
a jak píše krakonoš - až nemravné zisky bez věštění jako má třeba ČEZ pro ty bohaté...chléb a hry pro plebs, prachy pro horních 10 tisíc. Bylo to někdy jinak ? A pořád se budeme hádat co bylo dřív a co je teď a jak to bylo dřív všechno blbě a teď ne, ale politici jsou i teď s*ině, všichni, jedni za 18 druzí bez 2 za dvacet, i když komoušů je v koaličních stranách jak naseto, vidíme jen to co vidět chceme a když je nejhůř, dáme do placu Horákovou. Je z toho někdy smutno, ale tak pracuje lidská psychika. Jsem ráda že si můžeme takhle otevřeně všechno psát, jsem ráda že se může cestovat atd. Ale nejsem ráda za úplně všechno, co je teď. Protože všechno tak zcela v pořádku není a kdo to tvrdí, je fakt blázen - nebo propagátor, nebo úplně šťastný člověk. Nebo politik u vesla....
O reklamách se tu už psalo, vzpomínáte ? Jdou mi na nervy, zdržují mě, neřídím se jimí, spíš dám na doporučení z praxe.
A znáte tohle - jdete do marketu najisto, spěcháte, hrnete to mezi regály s bujony a těstovnami - a najdete tam papírnictví. V nejlepším případku Tatranky. A předělává se to proto, aby lidí bloumali v uličkách, kam by jinak nepřišli, a tím pádem koupli i to, co by jinak nekoupili. Kulový. Schválně to nekoupím. Že by to byla česká mentalita ? JAk jste na tom v tomhle punktu vy ?
smilies/wink.gif
duben 01, 2008 08:02
wendy, představ si, že třeba v takovým Wal-Martu se zboží zásadně nepřendavá, : toulavej
má naopak svý stálý místo, abys ho hned našel a nebloudil. Nemusí měnit místo pro zboží, stačí aby dobře fungovala klimatizace a KAŽDÝ se rád zdrží trochu déle :-)))
duben 01, 2008 10:37
Miluju asi Wal-MArt. : wendy
Jednou jsem v něm myslím i cosi kupovala...jsou místa, kde je člověk radši než jinde, že. A nemusí jít zrovna o zubaře kontra cukrárnu.
smilies/cheesy.gif
duben 01, 2008 10:49
Nojo, Wendy, : Ceskymo
ve Walmartu je porad fsechno stejny, ale treba Albertson nebo Stater Bross. vsechno prendavaji nejmin 2x do roka... takze me tim hvezdickujou... jedu najisto pro kysany zeli - a jsou tam vlozky... "s kridelky" (z reklamy, samozrejme)! smilies/angry.gif
duben 01, 2008 18:14
Nojo ceskymo : wendy
je to naší českou náturou ?
duben 01, 2008 19:43
Wendy, : Ceskymo
a vis, ze asi jo? Amici se po kazdy reorganizaci naramne bavi, je to duvod k zastaveni se a podrbani se spolunakupujicima, zasmejou se tomu, ze nemuzou neco najit... a jedou dal. Zatimco ja mam po nalade.
duben 02, 2008 13:14
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]