O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PROSLOVY NOVÉ VLÁDY PDF Tisk E-mail
Pondělí, 03 leden 2022
Nástupem nové garnitury zmizelo napětí na politické scéně, pozorovatelné v minulém období. Tomu odpovídají i projevy, které dříve ze stejných úst byly propagandistické a štvavé. Dnes převládá oznamovací tón. Oba projevy představitelů nové garnitury byly celkem zbytečné, neobsahovaly nic převratného ani povzbuzujícího. Třeba prezident Havel by vyplnil čas alespoň kritikou obecných jevů společnosti a nějakou morální výzvou, prezident Klaus vyzvou k sebevědomému postoji a prezident Zeman, jak víme, alespoň nějakým bonmotem.


 


 

Proslov předsedy Senátu Miloše Vystrčila byl standardní slušný projev o situaci pozdní koronavirové doby, o které celkem vše potřebné známe. Byl umírněný a mohl by být nazván sjednocující, kdybychom neznali Vystrčilovo předcházející chování, které bylo více než rozdělující. Jediné ideologické vyjádření proslovu bylo skautské heslo: veselá mysl, hospodárnost a čistota. V rámci čistoty potom vyzval k jednotě.

Že je to čisté pokrytectví ho možná nenapadlo, ale víme, že rozkládal minulou politiku, proti vůli vlády, prezidenta a parlamentu, letěl na Taiwan. To zrovna nebylo ani ctění jednoty, ani hájení ekonomických zájmů státu. Pochybuji, že se změnil jen touto rétorikou. Mám velkou obavu o osud státu, když významné postavení má člověk, který zájmy státu nehájí. Zatím to moc nestálo, příště to může být horší.

 

Pokud se týká formální slušnosti, kterou v minulé štvavé politice proti Zemanovi a Babišovi nerespektoval, dnes vypadá, že se snaží. Konečně po vítězných volbách jsou na stole jiné prostředky. Formální slušnost nic nestojí (to bohužel asi nevěděl nikdy Miloš Zeman). Jak se aktivisté chovají, to předvedl Senát, když se snažil morbidním způsobem odstranit nemocného prezidenta a ujmout se jeho pravomocí. Takže nenechme se oklamat formální slušností!

 

Uvidíme, jak se bude chovat dál aktivista selektivního univerzalismu bojující, bez ohledu na ztráty, za lidská práva v jedné skupině zemí (v Číně, v Bělorusku, v Rusku), přitom však jako by zapomněl na nedodržování lidských práv v jiných zemích (v Turecku, v Saudské Arábii, v Jemenu, v Azerbejdžánu, na Ukrajině).

Miloš Vystrčil pochválil prezidenta Zemana a bývalého premiéra Babiše za jejich konstruktivní ústup od potíží s nastolením nové vlády. To je ovšem drobnost, která jaksi vyrovnává rétoriku, aby nebyla jen záporná a bylo ji možno nazvat slušnou. Samozřejmě v této rozhodné chvíli předávání vesla bych očekával spíše nějaký státnicky vyrovnaný projev hodnotící minulou vládu.

 

Petr Fiala, označený Babišem a Zemanem jako slušný člověk, se sice slušně mnohdy v minulém období nechoval, jeho hodnocení protivníků znělo často jako nenávistný projev proti zločinnému nepříteli, ale přece jen je to jiná třída, stojící o nějaký ten nepříliš velký stupínek nad obrovskou vlnou špíny a propagandy. Vítězstvím univerzalistů napětí pominulo, veškeré to štvaní bylo natolik úspěšné, že dovolilo opozici, aby se chopila moci.

 

Ohledně Fialova projevu nebudu hodnotit zdražování energií, na které stejně vláda nemá vliv. Stejně těžko také vláda něco může udělat s vnějšími cenami surovin a výrobků. Zajímavá je v tomto ohledu jen poznámka, že občany nenechá v bídě a bude jim pomáhat adresně. Docela věřím, že to myslí vážně.

 

Proslov odhalil rozpory, které jsou viditelné už od prvních dnů vlády. Především je to minulou vládou navrhované zmrazení platů politiků. Tento návrh nová vláda rychle před koncem roku odstranila, politici mají už dnes přidáno 6%, které jim nevezmou, takže je možno opět mluvit i o tom, že si politici platy zmrazí, což samozřejmě neudělají, je to jen oddalovací politika, aby se na to zapomnělo. Premiér Fiala mluví o úsporách zeštíhlením státu (to je standardní pravicová rétorika, táhnoucí se už od premiérky Thatcherové). Ale zatím stát rozšířil o další ministerstva a nové agendy.

Vyzval občany k jednotě myšlení (hledat, co nás spojuje). Ale hned nato tvrdil, že minulá vláda nepřipravila evropské předsednictví ČR (což bývalá ministryně odmítá). Schválení jaderné energetiky a plynu jako čistých zdrojů prý Babišova vláda nedokázala prosadit.

JENŽE - mezitím přišla zpráva, že v den proslovů byly schváleny v EK dokumenty definující jádro a plyn jako čisté energie, což znamená, že úspěch měla minulá vláda zvláště spoluprací s Francií a V4 (přitom ministr nové vlády prohlásil, že v rámci V4 nebude spolupracovat, takže je otázka, s kým chce prosazování českých zájmů dělat).

 

Premiér Fiala tvrdil, že předsednictví EU nám umožní též řešit zdražování energií. Kdo ví, co vlastně předsednictví znamená, musí nutně uznat, že takové předsednictví žádné výhody ohledně vyjednávání neumožňuje. Ve skutečnosti zdražení energií je kompozitní záležitost různých vlivů, jednak světových cen, jednak jednání evropské energetické burzy, jednak kšeftování s emisními povolenkami, při kterém zůstávají velké peníze v kapsách spekulantů.
Fiala obvinil Rusko z vydírání pomocí ceny plynu, což si nedovolila ani média jinak Rusku silně nepřátelská. Byť by to byla jen průběžná poznámka, naznačuje, jakou cestou se budou ubírat vztahy s Ruskem.

Fiala rovněž mluvil o covidu - jako by za něj mohla minulá vláda, jako by snad Babiš virus přímo roznášel. Řekl, že minulá vláda nadělala dluhy, aniž by řekl, že pandemie přece není možno překonávat bez peněz.

Jeho vyjádření, že už před covidem vláda nadělala dluhy, není pravda, procentní podíl dluhu na HDP se každý rok snižoval, což je nejefektivnější umořování dluhu. Nevím, jak chce premiér společnost spojovat, když se nedrží faktů, a jeho vyjádření jsou předvolební rétorikou.

 

Nakonec předseda vlády varoval před populisty, kteří tvrdí, že vystoupením ze struktur EU se může situace zlepšit. Nedokázal ovšem nijak, že nemají pravdu. Dále je pozoruhodné, že pan Fiala se dříve proti evropské zelené politice nevymezoval, spíše o ní mlčel.

Nyní naopak tvrdí, že jádro a plyn jako čistý zdroj musíme obhájit, tedy to, co tvrdil i Babiš. Ale část této bitvy je už vybojovaná.

 

Premiér Fiala tvrdí, že chce lidem říkat pravdu, netajit jim problémy, neslibovat nemožné. Snaha o změnu politiky, kterou už propagoval v opozici, je viditelná zvláště v jeho vyjadřování, ve snaze zbytečně neslibovat. Uvidíme, co udělá, když bude muset obhajovat evropskou politiku v bodech, které jsou pro nás nevýhodné, které nám odebírají pravomoci nebo nás diskriminují proti ostatním.

Univerzalistický politik, předstírající, že univerzalismus beroucí nám naši státní samostatnost, je pro nás výhodný, že obhajoba pravomocí národního státu je špatná, se nutně musí dostat do konfliktu sám se sebou a se zájmy státu a občanů. 

 

Vlastimil Podracký

 

 

 

Komentáře (11)add feed
... : *deeres*
Večer CNN Prima News živě. Vondra a Peksa. Nic moc, jádro pouze návrh,plyn půjde do háje. Poslední jadernou elektrárnu postavili komančové a nové bloky Westinghouse neumí.Byl by to jenom pokus za naše bprachy a bezpečnost. Kam jsme to jenom vlezli?
leden 04, 2022 08:46
... : Josef
Sorry jako, pane Podracký.
Slavnostní proslovy mě víceméně nezajímají. Pravidelně se jedná o bezduchou snůšku blábolů, tudíž mě ani nezajímá hodnocení proslovů. Když už, tak mě zajímají záměry, plány, řešení, postupy, výhledy ... Jenže to do státnickejch proslovů nepatří. Tam patřej jen KECY o ničem, se závěrečnym zvoláním "společně to zvládneme".
Takže jediný, co aspoň snad, snad, bude stát za přečtení, bude "programové prohlášení vlády". Teda - mělo by bejt, pokud to zase nebude bezduchej žvást, jako jsou volební programy stran
(viz Topolánek 2006: "Kdybychom voličům řekli co chystáme po volbách, tak by nás nevolili."
Nebo viz Sobotka 2002, „naše sliby nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce“),
nebo jako jsou koaliční smlouvy (platnost úplně každý smlouvy končí přesně v okamžiku, kdy přestane vyhovovat silnějšímu).
Od bejvalý opozice (nyní koalice), která v posledních dvou covidovejch letech svý ječení hypertrofovala na popírání úplně všeho vládního, bych čekal naprosto jasný stanoviska včetně řešení, k současný situaci, teda k akcelerující inflaci a tím razantnímu snižování kupní síly obyvatel, k zdaleka nekončícímu zdražování energií, a ke covidu. Připravovali se na vládnutí 8 let, na všechno měli údajně zpracovaný svý vlastní recepty, tak na co teď potřebujou další 3 měsíce hájení, aby se zorientovali v situaci? A co vlastně, kromě jedinýho programu Antibabiš, dokážou?
Fakt budou, tak jako doposud, jen dřepět a ječet, proti "oligarchovi"?
Obávám se, že tohle společně nezvládneme.
leden 04, 2022 09:20
... : mamča
Tak, tak. Byli připraveni vládnout lépe a radostněji, měli odborníky na všechno, kteří jen čekali zakleknutí v blocích, až dostanou příležitost ukázat, jak se to dělá odborně a líp. A místo toho se ukázalo, že je to banda diletantů, co nejen, že nejsou odborníky na jim přidělených ministerstvech, ale když už jsou tak přituleni k EU, neumí ani hlavní jednací jazyk unie.
Myslím, že jim náramně vyhovovalo být rebelující opozicí, a jsou překvapeni, že díky ekvilibristovi se zákony Rychetskému, mají teď vládnout.
Jó, kdyby tady nebyl Covid, dluhy a prodaná NAŠE elektřina, k tomu zbytečné nedávné výpady proti Rusku a Číně, to by se to vládlo !
Ale i tak. Přestože je mnoho slimáčků a málo kapustičky, uspokojili se zřízením dalších zbytečných ministerstev, a každý z té "pětikolky" dostal svůj díl koláče.
A lidi ať třeba chcípnou.
leden 04, 2022 09:37
... : doktor
Žádné napětí nepolevilo,ale je ještě větší,jak si s celou hromadou neřešitelných problémů nová vláda poradí bez prohloubení problémů.
leden 04, 2022 14:09
... : doktor
deeres mluvíš mi z duše.Bez jádra jsme nahraní.Nové bloky postavit už neumíme,zajistit bezpečnost,na to jsme asi též nebude legrace a vybudovat úložiště,které u nás nikdo nechce - není důvěra.Rakušané svítí,topí a honí mašiny pomocí naší el.z jádra,ale pro jádro u nás furt prudí a protestují a my jim stále el.dodáváme.Je to na palici.Ahojky.
leden 05, 2022 12:11
... : Krakonoš
Tak rozhodně projev pana Fialy byl smysluplnější než projev pana Podrackýho. Asi i proto pan Podracký není premiérem týhle země. Něco mi říká, že je to dobře. Krásnej novej rok všem! smilies/smiley.gif
leden 06, 2022 09:59
... : Krakonoš
Doktore, prozradím ti takovej jeden malej zákon tržní ekonomiky - až budeme mít naší elektriky tak málo, že ji budeme potřebovat jen pro sebe, Rakušáci si s ní už fakt nezatopěj, nezasvítěj, ani nezahoněj. Pak přijde den (Es kommt der Tag), kdy se budou muset chytnout za svý rakouský antikernen rypáky. smilies/wink.gif
leden 06, 2022 10:05
... : mamča
zkopírováno z Viditelného Macka : "Neurážejme Rakousko a Německo naší elektřinou z Temelína ! Buďme přátelští a pro dobré sousedské vztahy zlikvidujme i ta urážlivá vedení !"
leden 06, 2022 11:48
... : Josef
Zcela výjimečně, skutečně výjimečně, si dovolím, s Krakonošem nesouhlasit. Kéž by bylo všechno tak jednoduchý, jako je jednoduchej jeho názor.
leden 06, 2022 13:26
... : Petr Sysala
Obávám se, že až bude elektřtiny jako šafránu, tak ji bude mít jen ten, kdo na ni bude mít. Tím myslím jak státy, tak jednotlivce. Pro méně chápavé si stačí porovnat minimální mzdu u nás a v okolních, německy mluvících, zemích. Totéž pokud jde o vodu, plyn, či jakoukoli jinou, životně potřebnou komoditu.
Vláda a jejich představitelé (a je fuck, jestli bude fialova, zelená, rudá nebo černá) na tom nic nezmění.
Cílem a politickým úkolem zelených a černých je společnost, která zlikvidovala kapitalismus a nespotřebovává žádnou elektrickou, ani jinou, energii. Prostě zelení khmérové.
leden 06, 2022 16:18
... : Josef Kouba
Ano, důležitá analíza politiky v Čechách. Na světě je velký počet měst kde žije více než 10 milionů lidí a řídí město v porovnání s Českem úsměvný počet úředníků.
Ale o průšvihu s Ruskem, kdy válka je na krajíčku, je téměř ticho.
leden 08, 2022 10:52
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]