O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DLUHOPIS REPUBLIKY - VYPLATÍ SE? PDF Tisk E-mail
Pondělí, 15 únor 2021
Ministryně financí představila nedávno dluhopis republiky. Navrhla ho občanům jako super dárek na vánoce. Místo třeba ponožek, říkala. OK, pojďme se na ten dluhopis trochu podívat. Investovat můžete od 1.000 Kč. Ale dejme tomu, že se plácnete více přes kapsu a koupíte si dluhopis za 10.000 Kč. Za založení účtu zaplatíte poplatek 250 Kč. Aby vám pod tím stromečkem skutečně něco leželo, tak si musíte také nechat ten dluhopis vytisknout - to stojí také 250 Kč.


 


 

No a máte dluhopis, a můžete ho slavnostně 24.12. večer "najít", následně uložit na bezpečné místo a těšit se na zasloužený zisk. Výnosy jsou stanoveny na 0,5% nad inflaci. Je tedy jedno, zda bude inflace nulová nebo bude procento či dvě. Váš zisk je prostě 0,5% ročně.

Za rok máte z investovaných 10.000 Kč výnos 50 Kč. Tuto padesátku zdaňujete daní z kapitálových výnosů. To je 15%. Tedy 7,50 Kč mínus.

Čistý zisk za rok je 42,50 Kč. Je třeba povědět, že se tato daň u státních dluhopisů zřejmě zruší, ale v tuto chvíli platí, tak s ní musíme počítat. Dluhopis je na 6 let. Čistý výnos za 6 let je tedy 6 x 42,50 Kč = 255 Kč.

 

Souhrn:

Investovali jste 10.000 Kč

Na poplatcích jste zaplatili 500 Kč

Čistý výnos máte 255 Kč

 

Z uvedeného je vidět, že při investování 10.000 Kč jste po 6 letech v mínusu. Poplatky jsou větší než váš výnos.

Můžete poplatky snížit tím, že si dluhopis nenecháte vytisknout a bude evidovaný jen v elektronické podobě.

Sice nic nebude ležet pod stromečkem, ale ušetříte poplatek 250 Kč.

 

Pak by souhrn vypadal takto:

Investovali jste 10.000 Kč

Na poplatcích jste zaplatili 250 Kč

Čistý výnos máte 255 Kč

 

V této variantě už se dostáváte do faktického plusu 5 Kč po šesti letech.

 

Přidejme informaci, že státní dluhopisy nejsou pojištěné.

Když paní ministryně hovoří o tom, jak je to výhodné, tak buď tomu nerozumí, a nebo lže. To si rozhodněte sami.

Ať tak nebo tak, mít ve vládě člověka, který svojí práci nerozumí nebo lže, není dobrá situace.

Nebo ano?

A pokud, tak pro koho?

 

Komentáře (6)add feed
... : kim
Mě by zajímalo kde si stát půjčuje peníze, nebo je tiskne? Vlastně se tak teď chová celý svět, rozdávají se bilióny nepodložené práci. Myslíte si, že bude měna?
únor 15, 2021 23:16
... : *deeres*
Kde jsou ty doby, kdy dluhopisy byly na 5 let s příjemnám výnosem 10%.Nikoho soudného by dnes nenapdalo si dluhopisy koupit. Perpetum mobele na prachy se provozuje celosvětově už roky, vždycky do doby, než dojde ke krachu a začne se znovu.
Měna ? Řekla bych že ne. Jsou na to jiné nástroje. Už došlo v současnosti k omezení hotovstních plateb. Na rozdíl od Rakouska naše republika nemá hotové peníze uzákoněné. A my tak rádi používáme ty kreditky, platební aplikace na netu, chytré mobily i hodinky. Nemůžeme se přece ničeho bát, prachy v peněžních ůstavech jsou přece pojištěné. Jestli ale dojde k pořádnému krachu, tak vám to pojištění a ty plastové kartičky budou na nic.
únor 16, 2021 13:05
... : mamča
*deeres* : Paradoxně nám "papírové" peníze pomáhají udržovat v oběhu starší důchodci, kteří nemají účet v bance, tudíž ani platební kartu.
Když jsem se odstěhovala na venkov, tak jsem byla jedna z mála, co v místním obchodě platila kartou. Mladí většinou dojížděli za prací do města, a tak si tam i nakoupili.
Teď, co řádí "Kovid", tak mladí hodně pracují z domova nebo jsou doma s dětmi, a v obchodě se zvedl obrat a hodně se, i z hygienických důvodů, platí kartou.
Až nám pomřou babičky, co mají úspory ve slamníku, tak nám banky napřed zavedou záporné úroky a následně nám "znárodní" úspory a zruší hotovostní platidla.
A zkus si pak vyzvednout úspory z banky, když nebude jak ?
únor 16, 2021 13:50
... : NČ
Klídek. Budou bitcoiny a další coiny.
únor 16, 2021 14:58
... : Krakonoš
No, vono až dojde k pořádnýmu krachu, tak vám budou k prdu i ty balíčky tisícovek ve slamníku smilies/grin.gif.
únor 17, 2021 19:34
... : *deeres*
To máš sice pravdu, budou to jenom papíry, ale pokud nekleknou všechny banky naráz, tak se přece jenom ,alespoň nějaký čas za ně dá něco koupit. Není náhoda, že neustále stoupá cena drahých kovů.
únor 18, 2021 11:41
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]