O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KUPUJTE ČESKÉ VÝROBKY PDF Tisk E-mail
Pondělí, 01 červen 2020

Podpoříte tak české podnikatele a farmáře. Tyhle výzvy se teď často opakují, nejvíc z úst vládních a všechmožných úst "vlasteneckých". Návrhy jsou i na povinné kvóty českých výrobků v regálech obchodních řetězců. Zní to vznešeně a celkem logicky. Pryč s tržním hospodářstvím, teď to chce kvóty!

 



Jenže, co dál?

 

  • Proč např. Němci, kteří určitě nejsou českými vlastenci, u nás skupují české potraviny, a to i ve velkém? Jo, dávají přednost kvalitě, ale hlavně jim jsou ty naše kvalitní produkty cenově dostupné.

 

  • Proč dávají řetězce v Česku přednost produktům, převáženým kamiony přes celou Evropu, když totéž se dá vypěstovat i tady? A zase - je to jen otázka ceny a ničeho jiného.

 

  • Ale proč se to řetězcům vyplatí? No, proto, že producenti jsou bohatě dotováni a tak si můžou dovolit produkovat hluboko pod náklady.

Taky by mě docela zajímalo, jak se teď bude "proinvestovávat" těch asi 1.200 miliard korun, které vláda slibuje k odstranění následků krize.
 

  • Skutečně máme od EU zakázáno, ze svého podporovat vlastní zemědělství, včetně tvorby krajiny?
  • Skutečně máme povoleny jen stavby dálnic a vysokorychlostních železnic, betonování kvalitní půdy pod obřími skladišti? Jestli jo, tak proč naši vyjednávači při vstupu do EU, tzn. likvidátoři našeho zemědělství, už dávno nebručej v kriminálech?

 

·         Nebo taková výzva: "Kupujte české automobily". Tady se snad vyrábí české automobily? To teda jako tak, že lidi mají vlastenecky podporovat Vokswagen, nebo Hyunday?  - Ale když je vypsaná nějaká obří veřejná zakázka nějakýho ministerstva na nákup aut, transportérů, pistolí, atd., nakoupí se to v zahraničí.

·          

Takže, teď se vynořivší výzvy k vlastenectví při nákupu jablek a karfiolu, mi přijdou jako ubohý pokrytectví. Když jsme tak bohatí, že můžeme "nainvestovat" přes bilión korun do hospodářství, viděl bych tu investici nejspíš do srovnání cen a platů.

 

Trh už si pak poradí sám. Řetězce berou to, co je lacinější, a stejně tak i zákazník. Jestli by tím zkrachovala řada firem, převážejících suroviny i výrobky semtam po celý Evropě, bylo by to jen ku prospěchu všech, i ku prospěchu těch přetížených silnic a dálnic.

 

  • Nebo další výzva, skutečně už nehorázná: "Choďte se stravovat do restaurací, podpoříte hospodské". Proč bych je měl podporovat, když tam za docela obyčejnej guláš s jedním pivem dám předražený dvě stovky?

 

·         A to se teď ještě domáhají uzákonění automatickýho připočtení 10 procent dýška, že prej chudáci pinglové jsou na dýškách závislí. Co je mi kurnik do závislýho pingla? Když je majitel platí málo, ať jdou pracovat jinam. A jestli majitel nevydělá tolik na to, aby je zaplatil řádně, tak ať zdraží rovnou všechno o deset procent a obsluhu zaplatí řádně. Jenže - to už by jednak na menu vypadalo hůř a taky by musel odvést vyšší daně.

 

·         Dočkáme se taky uzákonění povinnýho předání dvacetikoruny každýmu houmlesovi, kterýho uvidíme na ulici, protože je na tom závislej?

·          

Nedojímají mě tyhle vlastenecký apely "vyvolených" moralistů, s příjmama přinejmenším přes 100 tis. měsíčně (a mnohdy mnohem, mnohem víc), k občanům, s platama sotva do 25 tis. měsíčně, ze kterejch ještě minimálně 12 tis. musí vynaložit na holý bydlení.

 

Ono se jim to moc krásně kecá: "Kupujte neklecový český vajíčka po sedmi korunách", když vedle jsou polský vejce za dvě kačky.  Nebo "Kupujte jogurty za 17 korun", když vedle je Jogobela za 5.90.

 

Brejden všem a nezapomeňte podpořit

chudáky český podnikatele.

PEPA NČ

 

 

Komentáře (6)add feed
... : mia I
Bohužel za vlády Václava Klause došlo k velké redukci chovu prasat a skotu a ke značnému odlivu pracovních sil v zemědělství. Klaus od stolu rozhodl a bylo.. Když jsme vstoupili do EU , dotace jsme měli oproti našim zahraničním sousedům nižší. Vzhledem k tomu, že se dotace rozdělovaly i podle určitého indexu výtěžnosti z hektaru , Rakušáci a Němci na tom byli podstatně lépe. Oni totiž hospodařili odedávna pouze tam, kde byla jistota vyššího výnosu. Naproti tomu u nás bylo zvykem za komunistů zorat i plochy ve vysokých nadmořských výškách, rozorat kdejaký kousek půdy, přestože mnoho pozemků nedávalo šanci na úrodu. Což byla blbost, proto byl mimochodem taky teď Orlík po vypuštění plný bahna. Ta půda se splavila. Ale k dotacím - náš index výtěžnosti byl horší a horší i dotace. A konkurence schopnost ztížená.

Pěstují se plodiny, které dávají jistotu zisku. Třeba řepka. Brambory se pěstují mizivě. Spíš si je družstva pěstují jen pro potřeby naturálií pro své členy. I sklizeň brambor už probíhá úplně odlišně než za mého mládí. Brambory jsou pracné na pěstování a ceně dovezených brambor konkurovat ty tuzemské nemohou.
Hodně družstev se specializuje na mléko, dnes mají krávy daleko větší dojivost než dříve. Obilí se vyváží , protože tím, že se zlikvidoval chov prasat , tak je obilí přebytek.

Dotace z EU jsou třeba, ty státní téměř nestojí za řeč. I tak ale platy v zemědělství po dotacích jsou hluboko pod průměrem. Kdyby nebyly dotace tak ti lidé v podstatě dělají zadarmo. A třeba brát v úvahu i fakt, že zemědělci neprodukují jen základ pro výživu lidí, ale výrazným způsobem i pečují o krajinu.

červen 01, 2020 22:07
... : NČ
Jsem, Mio, přesvědčenej, že by všechno šlo, jen kdyby se chtělo. Možná ovšem, kdyby se smělo. Až tak do toho zase nevidím.
A tak, i když mě vládní činnost v poslední době hodně štve, stejně zase budu volit Andreje, protože jsem přesvědčenej, a bylo to už po léta i jasně dokázaný, že ti, co tam byli před ním, a cpou se znova, by si počínali ještě mnohem hůž a servilnějc. Nebyli tam jen piráti, ovšem jejich potenciál je zcela vyčerpanej žalováním a udáváním v Bruselu. Nic jinýho neuměj.
červen 02, 2020 08:31
... : mia I
jj vidím to podobně.
červen 02, 2020 08:48
... : *deeres*
Jaký jenom jsme to po 89.roce byli naivní pitomečkové.
červen 02, 2020 12:20
... : andrea
- Stát přispěje na nájem podnikatelům zasažených koronavirovou krizí 50 procent v případě, že ho majitel o 30 procent sníží a nájemce doplatí pětinu. Podpora do maximální výše deset milionů korun se bude vztahovat na duben, květen a červen.
- Plánuje se zavedení až 85procentního povinného podílu českých potravin na pultech ;
- Podíl "českého" se nemá počítat z celkového sortimentu, ale z celkové hmotnosti prodaného zboží. Ano, vážně: máme tu mít povinné české kilogramy a tuny.

To jsem zvědavá, co z tohohle nesmyslu nakonec vznikne...
červen 03, 2020 10:41
... : doktor
Pepo,byli jsme na prodlouženém víkendu,vše bylo úžasné.Ceny,pinglové,kuchaři i kvalita.Všichni byli rádi,že mají nás - české klienty.Dokonce i ubytování bylo super.Doufám,že vláda do toho nebude strkat své prsty,vše by šlo do kopru. Bezva den.
červen 03, 2020 13:39
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]