O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ANTIKONCEPCE - ANO ČI NE? PDF Tisk E-mail
Úterý, 26 únor 2008

Zcela stručný dotaz mi přišel do poradny: "Dobrý den Danielo, zajímal by mě názor a zkušenosti čtenářek, zda může mít hormonální antikoncepce vliv na ženskou psychiku. Děkuji, Jarka. Nu, dotaz krátký, téma velké. Pokud vím, tak hormonální antikoncepce  (resp. její estrogenní složka) může skutečně působit na psychiku velmi negativně...  

 

 

 

     Tělo si myslí, že je těhotné a jako takové se prostě někdy chová divně... Myslím si, že každý organismus je jiný a pokud je někdo citlivější, nebo má dědičné předpoklady, potom může být hormonální zásah do těla spouštěcím mechanismem pro různé zdravotní potíže.

 

     Psychiku ženy a výkonnost jejího organizmu ovlivňují velmi výrazně změny hormonálních hladin. Nejvyšší psychickou zranitelnost a nejmenší fyzickou výkonnost lze zaznamenat před menstruací a během ní. Hormonální antikoncepce ovlivňuje tyto stavy většinou naopak pozitivně (zejména antikoncepční náplast, která zajišťuje tělu stabilní hladinu hormonů a obsahuje relativně více estrogenní složky, příznivě ovlivňující psychiku).

 

 

Jak jste na tom vy, kudlanky?

Jaké jsou vaše

zkušenosti?

Komentáře (66)add feed
Opět se vměšuju neosloven : NČ
Zrovna nedávno tu proběhla debata o "hraní si na Boha". Dva tábory se navzájem přesvědčovaly, jestli tím hraním si na Boha je udržování života pomocí drátů, hadiček, motorků anebo naopak odpojení od nich. Ti lidé jsou ve vážném zdravotním stavu a tam fakt váhám, protože bych řek - jak kdy!
Ale tady? Kde se jedná o silně invazní zásah do úplně zdravého organismu, s nejasnými ale velmi reálnými vedlejšími účinky, možná i na budoucího potomka. Proč?
únor 27, 2008 06:10
A co NČ navrhuješ : Myška
jako ochranu před početím?
únor 27, 2008 07:20
Já si dovolím shrnout metody antikoncepce, : Myška
ale nejsem gynekolog, výčet zřejmě nebude vyčerpávající.
Takže hormonální pilulka k dennímu užívání, buď monofázická, nebo třífázová (spousta druhů s různými hladinami hormonů), hormonální náplast - v podstatě novinka, Norplant - tyčinka zavedená do podkoží, z které se uvolňují hormony (nevím jestli 3 nebo 5 let), Depo-provera - injekce jednou za tři měsíce, u některých že může při této metodě vymizet menstruace, Mirena - nitroděložní tělísko, z kterého se po dobu 5 let uvolňují hormony, které působí v podstatě lokálně, klasické nitroděložní tělísko (dana). Spolehlivost vysoká.
A potom antikoncepce jednorázová, to jsou klasické kondomy a ženské kondomy, doplněné spermicidními krémy, Postinor - tabletka "po" (nesmí se užívat pravidelně).
Dále počítání plodných a neplodných dní a měření bazální teploty, ale tyto metody jsou spolehlivé nejméně.
únor 27, 2008 07:33
tak ja teda nevim... : mura
Pokud vím, tak hormonální antikoncepce (resp. její estrogenní složka) může skutečně působit na psychiku velmi negativně...

Hormonální antikoncepce ovlivňuje tyto stavy většinou naopak pozitivně (zejména antikoncepční náplast, která zajišťuje tělu stabilní hladinu hormonů a obsahuje relativně více estrogenní složky, příznivě ovlivňující psychiku).


tak mile estrogeny, negativne nebo priznive? rozhodnete se, prosim...
únor 27, 2008 07:46
Ráda se poučím : wendy
pár prostředků o kterých píše myška už ani neznám...nejlepší je, pokud to žena snáší, nehormonální tělísko, ne ? O hormonální anti má pochyby i tazatelka sama. (Já když si vzpomenu - no i kdyby mně předepsali třeba kyselinu sírovou, já bych bez problémů snášela i tu...)
únor 27, 2008 07:47
Vzdavam diky za antikoncepci, : Alena P.-H.
a pokud se spravne naordinuje (podle zdravotniho stavu a veku zeny) nemela by byt problemem ale oslobozenim.
A mas pravdu NC, kdyz ti nevyhovuje hormonalni antikoncepce pro partnerku pak je uplne nejlepsi vasektomie pra pana. Ale tu uz ty mas, ne? smilies/wink.gif
Nechci byt jizliva - ale nechtenych deti je az prilis mnoho.
únor 27, 2008 08:00
Myško, odpověděla sis za mě : NČ
Ještě si zapomněla jednu. Jeví se mi zejména vhodná pro ******. A to - pustit si doma rádio na plný koule!
únor 27, 2008 08:01
Aleno : NČ
dost trapný. Ostatně - jako obvykle.
únor 27, 2008 08:05
NČ, jsem asi natvrdlá, : Myška
ale jak jsem si odpověděla sama?
Jo, Tebou zmíněnou drastickou metodu jsem ani nepsala, abych nebyla obviněna z feminismu. Já se stejně radši spoléhám sama na sebe - co kdyby rádio dopadlo nějak nakřivo, muselo by se to opakovat, zkrátka, je to nehumánní.
únor 27, 2008 08:10
Mozna trapny NC, : Alena P.-H.
ale recicky o tom jak je antikoncepce vlastne skodliva se mne osobne jevi vice nez jenom trapne. Kdyz nekdo chce mit jistotu, ze neprivede na svet dite, ktere bude nechtene, ktere ma sance stravit detstvi v decaku nebo bez lasky obou rodicu tak je antikoncepce to absolutne nejlepsi. Pravda, da se jeste nesexovat - ale to nikdy nefungovalo a fungovat asi nebude.
Delala jsem jednu dobu tlumoceni a preklady pri adopci deti ze zahranici, teda vychodni blok(byvaly) a dost mne to asi poznacilo. Kdybych jenom mohla udelat neco pro vsechny ty deticky co vyrustaji po decakach...ale nemuzu, takze aspon podporuju planovane rodicovstvi a antikoncepce je toho tak dulezitou casti.

Jo, jsem neskonale smutna, ze moje prispevky, kterych je tu opravdu minimalne jsou pro tebe trapne...kdyby jsem byla doopravdy trapna, mohla by jsem rici, ze mnoho z tvych prispevku mi pripada to same. Ale musim priznat, ze obcas se mi libi a obcas ne a davam kazdemu sanci mit obcas trapne prispevky. Treba miluju cist Alenu Teckovanou, ma dar vyrecnosti a tak i kdyz casto s ni nesouhlasim - stejne jsem rada, ze tu pise. Nebo treba mamca...
Mozna jsem byla peprna az dost, ale "pane, vratil jste mi to i s uroky.
Prominte a jiz vas nebudu obtezovat."

únor 27, 2008 08:23
Myško, myslel jsem to tak, že : NČ
jen ne ty hormóny, jejichž předem nevypočitatelná možná škodlivost je neporovnatelně vyšší než prospěšnost!
Ale chápu, že tady, v týhle vyhraněný feministický společnosti budu ukřičenej: "Žena má přeci PRÁVO sama si o sobě rozhodovat!!!" Já dodávám - i kdyby na to měla doject fyzicky i psychicky. A nakonec, a to hlavně! V podstatě je mi to u cizejch bab uplně fuk, řek jsem jen svuj osobní názor. Ať se každá zařídí podle svejch představ a třeba se cpe hormónama dozblbnutí. Když jí chutnaj...
únor 27, 2008 08:30
NČ, já tedy : Myška
nejsem příznivcem jakéhokoli "zobání", rozuměj pilulek, ale někdy to prostě nejde jinak. Pokud žena nerodila, tělísko jí žádný lékař nedoporučí. Depo proveru nesnáší každá, některé ženy po ní špiní. A tyčinka Norplant taky nemusí být snášena dobře. Potom zbývá už jen hormonálka, nebo kondom, a tyto dva způsoby se ve spolehlivosti srovnat nedají.
únor 27, 2008 08:43
K dotazu v úvodním článku - : Myška
ano HA ovlivňuje psychiku, a ovlivňuje i libido. Jak moc která to nevím, možná to bude taky individuální.
únor 27, 2008 08:45
dříve když jsem byla mladá, : Inka
tak jsem antikoncepci nepotřebovala, dokázali jsme si poradit a nijak nás to neomezovalo. Pak jsem jí nějaký krátký čas brala bez problémů. A teď už bych do toho nešla, myslím, že se to opravdu dá se spolehlivým partnerem zvládnout velmi dobře. Ale každý to může vidět jinak.
únor 27, 2008 08:50
Ono taky záleží na tom, : Myška
jak je ženská "chytlavá", některé stačí vidět trenky a je těhotná, druhá je v pohodě...
únor 27, 2008 08:53
vyzkousela jsem ... : Kristina
asi dva druhy pilulek a cca po trech letech uzivani jsem byla placata jak kamen a nemela jsem moc chut na sex. Gynekolozku jsem doslova musela ukecat, ze chci zkusit neco jineho - sice jsem si vyslechla, ze si vymyslim, ale nakonec napsala naplasti o kterych jsem si predem nasla info. Naplasti mam druhy rok a musim rict, ze jsem se srovnala a jsem v pohode. Naplasti se mi zdaji opravdu setrnejsi.

A ohledne otazky zda brat, ci nebrat .... to musi kazdy rozhodnout za sebe. Nejsem az tak uplnym priznivcem hormonu, myslim, ze nejaky vliv to na nas mit musi. Ale pro nektere je to proste jedine reseni. Pokud mate treba nejake riziko, ze Vase dite by nemuselo byt zdrave, tak jsem pro hormony. A stejne je to pokud dite nechcete, neuzivite, ... atd.
únor 27, 2008 08:58
Nejsem ten správný vypovídající vzorek ženské populace, : mamča
protože mám dvojvaječná dvojčata počatá přes nitroděložní tělísko "DANA". Ale to neznamená, že naše děti byly nechtěné. Jen jsme další dítě plánovali na později.
Hormonální antikoncepci jsem užívala velmi krátce, a měla jsem po ní zdravotní problémy.
Uznávám, že je báječný pocit, rozhodovat o svém těle a případném těhotenství sama, což HA umožňuje. Ale výčet vedlejších účinků by zabral několik stránek. Je skvělé, nemuset plánovat dovolenou u vody podle ms. cyklu, ale nemenstruovat vůbec je proti přírodě. Asi mám předpotopní názory, ale svým synům vtloukám do hlavy, že za případné početí potomstva jsou zodpovědní oba zúčastnění, a kondom je nejjednodušší řešení, jak tomu zabránit. Navíc působí i jako ochrana před pohlavními nemocemi, což HA ne.
Proč by se měly dívky od počátku sexuálního života ládovat chemií, která (alespoň u děvčat co znám) jim způsobuje např. nežádoucí přírůstky na váze, a u jedné i nechuť k sexu ? Pak čteme různé srdcerváče, jak ONA schválně vysadila antikoncepci, a ON teď chudáček musí do chomoutu, nebo platit alimenty.

únor 27, 2008 09:15
:-) : Vodoměrka
Za zhruba deset let užívání hormonální antikoncepce jsem měla dva druhy, nepřibrala jsem, ani jsem nezhubla, chuť k sexu jsem neztratila, myslím, že na psychiku žádný vliv neměla, kromě toho, že jsem nemusela být ve střehu, co kdyby nám to náhodou ujelo, takže vliv bych řekla spíš pozitivní, o pravidelné, krátké a bezbolestné menstruaci se zmínit musím, tu mi kamarádka s tělískem záviděla každý měsíc... no a ani dlouhodobé braní mi nezhuntovalo organismus a nenadělalo žádnou jinou paseku, co se fungování ženského těla týká, po vysazení nebyl žádný problém otěhotnět... no a navíc jsem ještě měla mnohem lepší pleť a vlasy... takže podtrženo, sečteno - jsem všemi deseti pro smilies/wink.gif
únor 27, 2008 09:15
A co takhle : Petronila
život s jediným, odpovědným a šikovným partnerem?

Jsme spolu patnáct let, máme dvě děti. Plánované. Milujeme se skoro každý den. A antikoncepci jsem v životě nevzala do úst.

Souhlasím s NČ - myslím, že cpát hormony do zdravého organismu v pořádku není a může to mít vedlejší účinky, ať si farmaceutické firmy tvrdí, co chtějí.
únor 27, 2008 09:21
nemůžu taky nereagovat : Lištička
ráda bych upřesnila, že náplasti, implantáty pod kůži i injekce jsou taky hormonální antikoncepcí, jen se liší množství a složení hormonů a taky samozřejmě způsob vstřebání. Nehormonální antikoncepcí je jen kondom, pesar a nitroděložní tělísko (kromě Mireny, kde je také stopové množství hormonů) - tedy mechanická ochrana - a potom metody jako neplodné dny, coitus interruptus apod. A potom samozřejmě sterilizace u některého z partnerů, ale o tom tady asi nemluvíme.
únor 27, 2008 09:23
Já po dvou nechtěných otěhotněních přes danu : Myška
sáhla taky po HA. Vystřídala jsem tři druhy, než mi ta poslední sedla. Po pár letech každodenního braní pilulky mi lékař navrhl Mirenu. Mám ji už sedm let, celou dobu nemenstruuji a je to paráda. Absence menstruace není proti přírodě, když víš proč to je a jsi zdravá. Je to u Mireny způsobeno tím, že účinkem hormonu nenarůstá děložní sliznice, a tudíž není co každý měsíc odlučovat. A to nehlídání cyklu, nepočítání dnů, jestli na dovču vyjde menses nebo ne, stojí za to.
únor 27, 2008 09:25
Přesně, jak píše mamča, : Eva
chce to, aby OBA měli zodpovědnost za svůj sexuální život. A to je dosud, dvojice od dvojice, hodně různé. Takže v tomto smyslu, mi příspěvek Aleny P.-H. nepřijde trapný ani trochu málo. A nebuď rozhodně smutná a piš, prosím Tě, dál smilies/wink.gif
Snášenlivost je také různá, to každý musí vyzkoušet sám, akorát mi vadí, že to většinou se stále chce řešit jen po holce. Lepší se to pomalu, ale...
únor 27, 2008 09:27
Je to docela těžký rozhodování - : saffron
mě nasadila gynekoložka antikoncepci ještě jako nesexující mladici - kvůli hodně bolestivé menstruaci. Pomohlo mi to a příjemné bylo, že se mi spravila i pleť, se kterou jsem měla (a bez HA stále mám) přetrvávající problémy. Později mi vyhovovala i kontrola nad možným otěhotněním. Ale pravidelně mám období, kdy mě děsí ta představa, že do sebe cpu nějaké prášky a to dlouhodobě. Nejsem lékař, ale myslím si,že díky té uměle udržované hladině dodávaných hormonů, je (kromě jiného) ovlivněno i moje prožívání (emoce a jejich intenzita, apetence) - to jsem si ověřila vysazením. Takže HA beru, ale dobrý pocit z toho nemám.
únor 27, 2008 09:31
Aleno P.-H., nic si z NČ nedělej : Sinix
Sám je trapný (a primitivní).

Nicméně k tématu: Pokud vím, tak se dnešní HA diametrálně liší od té - řekněme před 10 - 20 lety. Tehdy obsahovala tak vysoké dávky hormonů, že skutečně mohla způsobit zdravotní komplikace (obezitou počínaje a poškozením jater konče), proto se dávala zásadně na předpis a před tím se dělaly jaterní testy.

Dnes jsou dávky hormonů v HA naprosto neznatelné, tudíž nejen že už se jaterní testy nedělají, ale dokonce se už (aspoň některé preparáty) dají pořídit i bez předpisu. Navíc mají další pozitivní účinky: upravují cyklus, snižují premenstruační syndrom, atd.

Samozřejmě i tak existuje jisté (nízké) procento žen, které HA špatně snášejí. Pak již je, jak už je tu napsáno, nutná konzultace gynekologa.
únor 27, 2008 09:53
Petronilo, : wendy
tak farmaceutickým firmám bych preventivně nevěřila ani pozdravení... smilies/cry.gif
únor 27, 2008 10:40
Musím se enčého trochu zastat, : Krakonoš
ani já nesdílím nadšení pro hormonální a. a z mejch dosavadních partnerek málokterá. Napsal to pěkně Petronila a je to fakt. Když jsem byl línej bejt "šikovnej", vzal jsem si kondom. Žádný nechtěný dítě jsem za dvaadvacet let sexování na svět nepřived a myslím, že ani nepřivedu. Fakt nevím, co je na kondómu nespolehlivýho, že ho automaticky vylučujete ze svejch úvah.
únor 27, 2008 11:04
Smozřejmě "napsala Petronila" : Krakonoš
Já vím, že nejsi chlap, ale ty víš, že vím, že jo? smilies/wink.gif
únor 27, 2008 11:05
Hele, Kraky, : Vodoměrka
a co tak, když má někdo alergii na latex? Tak má spoléhat jen na šikovnost? A co i když ten nejšikovnější se jednou utne? Pak je lepší jít na potrat nebo mít dítě, když to není možné? A doufám, že nezačneš rozebírat, že možné je to vždycky, jen se musí chtít... někdy jsou prostě v životě situace, kdy to nejde. Navíc ne každému musí kondom vyhovovat, stejně jako někomu nevyhovuje HA. A kdo nechce, ten ji přece nemusí užívat... nakonec bychom se dostali k tomu, že nejlepší antikoncepce je jít na fotbal nebo hokej, chlap si užije a těhotenství nehrozí... smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif smilies/smiley.gif
únor 27, 2008 11:11
Brala jsem HA 13 let : Perda
a myslela jsem, že nemám absolutně žádný problém. Teď ji cca půl roku neberu, chtěli bychom se letos pokusit o mimčo a mám jeden poznatek. Milování bez HA je podstatně intenzivnější, prožitek je úplně jiný!
Za HA jsem ale vděčná, umožnila mi naplánovat těhotenství (brr, to zní strašně) na dobu, kdy budu mít toho pravého partnera a budeme chtít oba. Teď už jenom aby to vyšlo, ale věřím, že jo.
To ale asi takovým odpůrcům, jako je NČ, nevysvětlím.
smilies/wink.gif smilies/wink.gif
únor 27, 2008 11:11
Tak alergie na latex samozřejmě může bejt důvod. : Krakonoš
Ale kolik procent žen ji má? A taky neříkám, že by se měla HA zakázat. Jen by bylo fajn, kdyby se o ní nereferovalo výhradně pozitivním způsobem (nakonec je to kšeft) a víc se propagoval ten latex - je dobrej i pro nešikovný smilies/wink.gif. HA rozhodně není nic přirozenýho a bylo by fajn, kdyby tohle holky věděly už od puberty a ne že je to cool. Ale chápu, že je jednodušší zobnou pilulku, než říct chlapovi, aby se laskavě "voblík", jinak nic nebude :-)))
únor 27, 2008 12:09
Krakonoši, : Petronila
jasně, že vím smilies/wink.gif

Já taky nechápu (dámy prominou), jak někdo může při úvahách o bránění početí mluvit POUZE o hormonální antikoncepci a zcela opomíjet ty ostatní prostředky. Leccos o nich věděli i naši předkové (viz hezké rčení "v mlatevně se mlátí, před mlatevnou se vytřásá ) smilies/wink.gif

Asi jsem staromódní, ale můj nynější manžel je můj první a jediný partner, a přestože by se nám na počátku naší známosti těhotenství vůbec nehodilo do krámu (oba studenti, chtěli jsme si taky ještě trochu užít bez závazků - a užíváním prosím pěkně myslím sport, cestování a prácí), přesto jsem si od začátku byla jistá, že s ním bych si dítě uměla představit. Nemohla bych spát s někým, o kom bych si tohle nemyslela (krátkodobé známosti a tak), myslím, že i s HA je to dost velké riziko.

A oddálit menstruaci kvůli dovolené - to mi už připadá s prominutím opravdu velká zhůvěřilost - nacpat si do těla hormony kvůli vlastní pohodlnosti, když k moři na to docela stačí tampon (pardon za otevřenost, ale když už mluvíme o těch intimních věcech...)

únor 27, 2008 12:12
No já nevím, ale když otevřenost, tak otevřenost. : Myška
I když budu partnerovi věřit, tak pokud se spolehnu jen na kondom, budu měsíc co měsíc vystresovaná, jestli nejsem těhotná, protože stačí kapka... A to co píše Petronila, mít sex jen s tím, s kým si dokážu představit mít dítě, to je sice hezké, ale co když už jste ve věku, kdy dítě určitě nechcete. To se pak spoléhá na kondom špatně. Aspoň pro mě. A pak, nemám to s latexem ráda. Plně mi vyhovuje Mirena, jak jsem psala už výše. A kdyby ne, budu radši brát HA, za tu jistotu mi to stojí.
Někomu k moři stačí tampon, někomu by nestačil vagon vložek - vždyť je to tak individuální, každá to známe, zatímco jedna téměř nekrvácí, druhá je jak protržené stavidlo. Takže nejde generalizovat. A vše se musí posuzovat individuálně. Proto je taky tolik možností, a každý a každá si může vybrat, co mu/jí vyhovuje.
únor 27, 2008 12:41
... : raketa
Já měla s HA tolik zdravotních problémů, ranními nevolnostmi počínaje a delší menstruací konče, že nám moc dnů na sex nezbylo. Jo a chuti k němu bylo pramálo. Následně potom má účetnická dušička propočítala kolik že nám to stojí jeden sex smilies/wink.gif, a bylo vymalováno.
Teď vážněji, HA mi také nedoporučili v mamologické poradně.
A také se přiznám, že po situaci s prasklým kondomem a objíždění města kvůli tabletce po, kombinujeme kondom s přerušovanou souloží. Manželovi to nevadí.
únor 27, 2008 12:56
Myško, : Petronila
určitě, ať si každý vybere, co mu vyhovuje.

Mě to nijak nestresuje, a o kondomu jsem nic nepsala - ten taky neužíváme ;-))

Já nechci hanět volbu jiných, jen nanést, že jsou i jiné možnosti.
únor 27, 2008 12:57
... : bb
brala jsem ji velmi krátce, asi dva roky
při spoléhání na přerušovanou soulož jsme z milování moc neměli, nějak jsme se nesladili do společného závěru a to nám nevyhovovalo, zato jsme si takto pořídili jednu interrupci,dva roky jsem brala HA, a když jsem ji vysadila, na doporučení lékaře, protože v rodině jsou ze všech stran křečové žíly, tak jsme si přerušovanou souloží pořídili mimino :-)
od té doby jedině na kondom, a cenově to vyjde nastejno :-)
mám osypky z dcery, která užívá HA od 17, tehdy jsem uvítala její zodpovědnost, když za mnou přišla, že by ji chtěla, chodila poprvé s klukem...teď je jí 20, od té doby chodila se dvěma, teď rok s nikým, ale HA užívá pořád, a nedá si to rozmluvit. Dá na informaci lékaře, který jí předepsal jinou, s ještě slabší koncentraci hormonů, že je to naprosto neškodné. Přitom kouří a i u ní jsou v rodě z obou stran křečové žíly, takže si podle mne a spousty jiných informací zadělává na problémy. K tomu skutečnost, že mnoho žen dnes 30 a víc, nemůže otěhotnět, a existuje názor, že se na tom podílí dlouhodobé užívání HA. No bere-li to holka od 17 do 30, někde se to odrazit musí.
Ale vymluvte jim to. Je to pohodlné, pravidelné jak švýcarské hodinky, bezbolestné, slabší atd. Když slyším "a můžu si naplánovat vodu a nemusím tahat do kánoe balíky jako ty!", tak mi stoupá krevní tlak. Jediné, co můžu a co dělám, je to, že jí na to nedám peníze, dokud nepřijde s tím,že přestala kouřit, a že jí neustále podstrkuju časáky a články z netu o škodlivosti kombinace HA kouření. A doufám, že až bude za 10 let chtít dítě, že ho bude mít jako já lusknutím prstů, a že pak nebudu lovit na netu články jak jí pomoct...

únor 27, 2008 13:15
Díky za vaše názory. : Jarka
Ale zajímalo by mě, kdo užívá/l HA v jakékoli podobě, zda na sobě pociťujete nějaké změny: podráždění, nervozita, přecitlivělost...
Já měla spoustu druhů tabletek, nic mi nevyhovovalo (krvácení po sebemenší námaze) a mirenu jsem raději nechala vyndat, protože jsem mívala stavy, že bych "vyskočila z kůže" smilies/wink.gif, nikdo mi neřekl, že mé psychické potíže souvisí s mirenou, ale jinou příčinu nevidím. Proto jsem chtěla vědět, jestli máte někdo podobnou zkušenost s HA.
únor 27, 2008 13:17
já nepozorovala nic, : bb
asi jsem to brala moc krátce, a nebo jsem nějaké drobné změny příčítala něčemu jinému, pravda je, že jsem tou dobou žila strašně intenzivně, škola, přijímačky na vysokou, hledala si bydlení v jiném městě, pak práci, byla zamilovaná, jeli jsme spolu poprvé k moři atd. atd.

jo, k moři - tam držím výjimku, Norethisteron to jistí, u mne opět zcela bez vedlejších příznaků, akorát jsem po něm spavější, takže žádné celý den bdělá a jít spát ve 3 ráno, ale pěkně po obědě ve stínu jsem na hodku i dvě usnula a v noci po půlnoci už se klížila víčka...ale to u moře nevadí smilies/smiley.gif

dcera je spavější, ale nevíme, zda je to po HA nebo by to tak bylo i bez ní, na akcích ovšem vydrží bdít do rána do 7 :-) měla s jednou HA potíže s vlasy, začaly jí houfně padat, po změně HA bez čehokoli

na psychice taky žádné změny, ale možná to souvisí s věkem, mně bylo kolem 20 a jí je 20
únor 27, 2008 13:25
... : Luciáš
Jsem asi divná. Za minulých deset let jsem vystřídala dvě HA, obě nízkohormonální. Žádné negativní účinky. V rodině mám riziko embolie z obou stran. Do půl roku od vysazení jsem otěhotněla. Jsem ráda, že žiju v době, kdy je tato možnost. Moje matka měla tři děti. Kvůli ségře se museli brát a mě už neplánovali...
únor 27, 2008 13:43
Jarko : Perda
můžu soudit zpětně. S HA mi přišlo, že mám náladu jako by konstantní, pořád průměr. Teď bez HA mám docela šílený předmenstruační stavy, na druhou stranu se u mě kolem ovulace dostavují choutky ze kterých je můj muž už nešťastný smilies/grin.gif. Řekla bych, že bez HA se mnou mnohem víc cvičí moje vlastní hormony a celkově z toho rozhodně nemám špatný pocit. S HA to bylo takové bez výkyvů ani na jednu stranu, prostě každý den láduješ stejnou koncentraci hormonů a to tělo to nepřebije.

únor 27, 2008 14:01
Jarko... pokr : Perda
Mám kamarádku, která HA odmítá brát, že jí snižuje libido až tak, že raději používají kondomy, které taky namá ráda. Myslím, že jestli hledáš potvrzení, že ty pociťované problémy můžou mít souvislost s HA, tak Ti klidně můžu říct, že mají. Sama to tak cítíš a gynekolog holt není ve tvé kůži.
Ona totiž HA vlastně bulíkuje naše tělo, že už je těhotné, a podle mě tohle všechno s tím souvisí. smilies/undecided.gif
únor 27, 2008 14:02
Ahoj NČ, : strejda
Tak si představ, že jsem se tu, na těch mírumilovných kudlančích stránkách dozvěděl, že jsi trapný, primitivní a že máš dokonce i vasektomii. :-))) Těm to zase kecá, co? Já být tebou, tak se do té mezinožkové diskuse vůbec neženu. Ony ví o ní své, my víme své... Ale stejně Ti řeknu, že by bylo vhodné, uspořádat tu jakýsi klikací průzkum veřejného mínění s názvem "Která jí má více prořízlou"... Aby bylo jasno a nebylo mi spíláno, mluvím o orálním otvoru.
únor 27, 2008 14:49
Jarko, : Vodoměrka
já brala Cilest (krátce) a pak Diane, nyní Minervu (je to to samé). Žádné emoční výkyvy nebo jiné stavy jsem nepociťovala... na sex mám chuť pořád stejnou, nezdá se mi, že by to cokoliv ovlivnilo (doporučuju zeptat se mého přítele, ten by k tomu řekl své...chachacha... a jestli bych bez ní měla mít větší chuť na sex, no tak pomoz pánbů... to bych byla asi neukojitelná nymfomanka), že bych se cítila neustále jako těhotná? Vyloučeno... můžu potvrdit, že těhotenství je teda něco úplně jiného... a to je mazec a zásah do hormonů... s mým užíváním antikoncepce to nemá pranic společného, ani jediný příznak.
únor 27, 2008 15:19
NČ, Strejdo, : Wilda
teď na férovku, jak vy to teda děláte? Přerušovaná nebo guma? Od mládí je do mě huštěno, že si to pánové s kondomem moc neužívají /líbil se mi i příměr "líbání přes sklo"/ a tady pro něj skoro horují.


smilies/grin.gif
únor 27, 2008 16:48
Wildo, tak ne férovku, jo? : strejda
Já znám zase jiný příměr. Od mé první lásky. Cituji:"...s gumou? To je jako když lížeš nanuka přes papír..." Jiná mi zase řekla v žertu "copak venku prší..."? A celé se to zvrhlo ve srandu, v pranici, kousanici, štípanici, lochtanici....:-))) K početí nedošlo.
Tak na férovku: včas vysunu, oklepu, otřu, umyji, osuším. Kdo umí, umí...
únor 27, 2008 17:12
Wilda : mamča
Já znám zase příměr - je to jako když si meješ nohy v ponožkách. smilies/cheesy.gif
Ale pro kondom horuju i z toho důvodu, že pokud se mladí nacházejí ve stádiu hledání toho pravého, je to jakás-takás jistota, že se nenakazí pohlavní chorobou.
Tuhle jsem narazila na "babinetu" na zpověď 26ti leté dívčiny, co jí její první kluk v 16ti nakazil, a ona je od té doby HIV pozitivní. Teď už u ní propukl AIDS, a ona pomalu umírá. Moc smutné čtení...
únor 27, 2008 17:53
Milý strejdo, : Alena Puntíkovaná
kdybych právě popsaným způsobem nepřišla ke dvěma dětem - tak bych ti i věřila. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
únor 27, 2008 18:54
Aleno, : Petronila
asi jsou chlapi šikovnější... no a ti míň šikovní.

Nám to, co popsal strejda, funguje dost spolehlivě smilies/wink.gif
únor 27, 2008 19:15
Já : Aknela..
jsem při braní hormonální antikoncepce pociťovala změněnou náladu, tak nějak celkově jsem byla negativní, nic mě nedokázalo nadchnout, pořád jsem vrčela. Než mi došlo, že na vině jsou hormony, tak jsem si pěkně lezla na nervy.

K tému přerušované soulože...no, ono opravdu nezáleží na tom jak jsou nebo nejsou chlapi šikovní, jde o to, že u některých mužů se spermie vylučují i do předejakulační tekutiny a jiným ne. Takže o šikovnosti to není, je to spíš o štěstí na partnera, který má všechny spermie až v tom ejakulátu smilies/wink.gif

A kdo si tu stěžoval na alergie na latex, tak vězte, že se vyrábějí i nelatexové kondomy.
únor 27, 2008 20:48
Jo Strejdo, : NČ
píšeš - kdo umí, umí. Ještě dodám: Kdo chce, hledá jak. Kdo nechce, hledá proč.

únor 28, 2008 06:18
Jó, dost dobrý, sem si to přečet víc teprve teď. Ale všechno stejně nezvládnu : NČ
Fakt jsem i trapnej, primitivní :-))) (tu svou vasektomii jsem stihnul přečíst už včera :-)
Dost dobrý reakce na názor: Nepoškozovat zdravý mladý ženský tělo, ten nejúžasnější výtvor přírody, chemickejma srágorama jen proto, že on, její Pánbůh, by si TO jinak "neužil".

únor 28, 2008 06:40
Vím, že to bude možná znít vyhroceně, : saffron
ale pro mě bylo to rozhodnutí brát HA či ne, podpořený i ne zrovna příjemnou životní zkušeností s mužskýma - tzn. HA i jako prevence takové situace, kdy otěhotníte po vynuceném sexu - tam se moc nelze domlouvat na kondomu a být pak potrestána ještě dalším traumatem (potrat či ne)..........
únor 28, 2008 11:53
saffron : bb
jasně, pro takové situace a životní okolnosti je HA jako stvořená. Jak jsem psala, taky jsem ji krátkodobě využila. Když se ale okolnosti změní a není to nutné, nebo jde o stabilní pár, co se může domluvit jinak, je škoda ládovat tělo hormony. Dnešní mladé slečny to berou jako vitamin c, jen pravidelněji...Nastartují ve 14, v 16 to podpoří i jejich máma, lepší než aby si dcera přivodila problémy, ale zvyknou si na pohodlí a jedou v tom do 30. Pak chtějí dítě, vysadí a očekávají, že po 12 letech hormonální stimulace organismus naskočí a do 3 měsíců otěhotní.
únor 28, 2008 12:28
Jo, tak takhle ono to je. Už rozumím a chápu! : NČ
Každej den k snídani bobuli, protože - co když zrovna dneska budu znásilněná?
únor 28, 2008 13:00
nojo, všechno nejde vyřešit ze dne na den, a když začít znovu, bez něj, tak ne těhotná s ním, ne? : bb
a mezitím se může odehrát leccos, tohle těžko můžeme posoudit natož soudit, když nechodíme v kůži třeba té ženy, co má silného manžela, na kterém je finančně, bytově i jinak závislá, který ji přímo netýrá, ale je přísný, despotický, dominantní, náročný a vyžaduje pravidelný sex dost razantně a ona ví, že když mu vyhoví, tak si ušetří nepříjemnosti způsobené jeho nenáladou, tak se nebrání
pokud vím, tak saffron už s ním není, ale těžko čekat, že v pondělí se stane a v úterý už najdeš byt, práci a život jinde
únor 28, 2008 13:50
hmm to je tedy pěkně vyhrocené Saffron, : Inka
to by partner zkusil jen jednou a stal by se v tu ránu expartnerem. Tak tohle tedy neznám a ani nechci, doufám, že už jsi za touto životní etapou, tak přeju hodně štěstí na hodné partnery.
únor 28, 2008 14:23
Chtěla jsem to nahodit jen obecně, : saffron
ale nedá mi to neupřesnit - u mě naštěstí až ke znásilnění nedošlo a nebyl to partner, ale cizí člověk, který mě napadl - a ať si to NČ ironizuje jak chce (psala jsem, že je to vyhrocená situace), když jsme si zpětně uvědomovala, jak málo stačilo, tak jsem byla minimálně ráda, že by nedošlo k otěhotnění. Chtěla jsem tím jen ukázat, že do rozhodování o HA může (nemusí) vstupovat i takový důvod.
únor 29, 2008 06:56
Saffron, : Eva
ty máš úplně vynikající postřeh. Měla jsem v životě tu čest mluvit s pár ženama, které takové trauma, znásilnění, prožily. Když už se vůbec odhodlaly to zveřejnit (shodly se, že by to už nikdy poté neudělaly), nahlásit policii, sdělit doma. tak shodně vypovídají, že nastal téměř stejně hrozný stres: naprosto šílené způsoby vyšetřování policie a často odmítání jejich osoby i jejich manžely, jakoby by se jich štítili.A všechny byly zatraceně rády, když to zůstalo bez dalších následků v podobě početí. Prostě často přetrvává názor, že za znásilnění si může jen ženská sama smilies/angry.gif
únor 29, 2008 07:13
těhotná s danou : mystyka
ahoj pravě jsem se dozvěděla že jsem s největší pravděpodobností těhotná i když mám zavedenou danu máte s tím někdo zkušenost? jake jsou šance na donošení plodu?
únor 29, 2008 09:37
Tohle je uplně stejnej argument, : NČ
jako kdybych např. celej život denně doma napouštěl vanu po okraj vodou, protože se jednou, před deseti lety, stalo, že byla na půl dne odpojená stoupačka s vodou, a já jsem neměl čim spláchnout WC.
Ale ZNOVA!!!! Polykejte si hormóny plnejma hrstma, když vám tak chutnaj a když vás za to vaši páníčkové tak chválej. Fakt je mi to uplně fuk, čím si kdo likviduje zdraví.
únor 29, 2008 10:10
Saffron i já mám : aha
podobnou letitou zkušenost se zaměstnavatelem, také pokus znásilnění. Nerada na to vzpomínám.
únor 29, 2008 10:37
NČ, : Myška
ty jako chlap vůbec nevíš, co je to za každoměsíční nervy, čekat, jestli ta příslovečná kapka neunikla kam neměla... Proto se nedivím tvému názoru. Nakonec, pokud by se zadařilo, a tvoje partnerka by otěhotněla, tak rozhodnutí co s tím, bude na ní. Tím nechci říct, že bys do toho neměl mluvit, ale ten největší díl zodpovědnosti za rozhodnutí bude ležet na ní. A díky HA tyto nervy odpadají. V tom je její pozitivum. Zastávám názor, že když si mohu život ulehčit, ulehčím si ho. I tak mám dost starostí, tak proč se ještě nervovat, když to není nutné.
únor 29, 2008 11:07
Mystyko, : Myška
dvakrát jsem přes danu otěhotněla. Ale zvolila jsem miniinterrupci, takže s donošením zkušenosti nemám.
únor 29, 2008 11:08
Ale Myško, nepřesvědčuj mě : NČ
Tvý vnucování spíš ukazuje na tvou ne zcela uplnou jistotu.
Už uplně naposled!!!! Cpi se dosyta hormónama, pilulema, chemickejma sloučeninama, srágorama všeho druhu. Když to komukoliv zlepšuje kvalitu života, tak klidně denně hrst směsi prášků na hlavu, na nervy, proti kocovině, večer na spaní, ráno proti vospalosti, v létě proti horku, v zimě proti zimě, proti početí, pak zase pro početí...
Ale nepřesvědčuj mě o jejich skvělosti a výbornosti. A hlavně! O neškodnosti!
únor 29, 2008 12:12
O neškodnosti jsem nenapsala ani slovo. : Myška
Ale pokud si mám vybrat ze dvou zel to menší, tak pro mě je to braní HA před rizikem otěhotnění.
únor 29, 2008 12:43
NC : Manul
jdes trochu do extremu. Myska rozhodne nemluvi o narvavani se bobulema. HA neni neskodna, pri jejim uzivani je potreba skutecne zvazit pro a proti. Ale myslim, ze pro telo je takove tehotenstvi mnohem vetsi hormonalni mazec nez pravidelne brana HA. Taky nesouhlasim spolecne s bb, ze je dobre ji brat od 15 do 35. Btw, takovi alergici si taky zprijemnuji sezonu tim, ze jsou na prascich, to je taky spatne??
A jeste pro ty, ktere se skarede divaji na zeny, ktere si za vyuziti HA zprijemnuji dovolenou - ne vsichni jezdi k mori a do hotelu, kde je moznost se kazdy vecer osprchovat a vubec se nejak drzet v cistote.
únor 29, 2008 14:15
... : nafouklina
Je mi 24, zřejmě vám budu připadat předpotopní, ale ten váš "zavrhovaný" a opomíjený latex je náhodou poklad. HA mi vyloženě nesvědčí, ale rozhodla jsem se to zkoušet a zkoušet, než si udělám nějaký závěr. Navíc bez pánské ochrany dochází dost často k infekcím, a to i v dlouhodobých vztazích. HA má samozřejmě spoustu výhod. Ale všechny ty emoční lability, neustále nafouklé břicho, pokles libida.. to prostě nejsem já smilies/sad.gif Ale stejně jsem pro používání 2 metod, je to zábavné a bezpečné!
Pokud vím, tak všechny vedl.účinky HA se ještě neprokázaly, což je otázkou dost let.. Spekuluje se bohužel i o dost zhoubných onemocněních. Ale alergie na latex je taky nic moc..
A co se dovolených týče, snad každá z nás ví, kdy přibližně to přijde, dovča se dá přece naplánovat dle toho, ne? Teda pokud nejede banda kámošek. Je to samozřejmě můj subjektivní postoj.
březen 05, 2008 23:02
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]