O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NEVÍM, CO JÍM – VY ANO? – I. PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 28 listopad 2019
PRO DNEŠEK KUŘECÍ.   Moc jsem se o to doposud nezajímala, až když jsem se „letem-světem-internetem“ dozvěděla, že ty kousky masa, které si porůznu chystám, vyrostly do jateční hmotnosti za cca pět týdnů. Od péřového chomáčku do brojleru cca 3 – 4 kilového, půlkilo týdně. Jsou to potomci přesně stanovených plemen, šlechtěných na rychlý růst prsní svaloviny, o kterou mají spotřebitelé největší zájem. Velký trup a méně vyvinutá stehna a křídla.

 

 

 

 


Ani nemohou žít déle, protože později by už nechodila - kosti jim měknou a neunesou je. Takže v dospělosti trpí (respektive by trpěla, pokud by se jí dožila) celou řadu kosterních defektů a s tím spojených potíží.

 

 

 

 mj. toto video je osm let staré -

od té doby se doba jejich života ještě o cca dva týdny zkrátila...

 

 

Termín „broiler“ se začal používat v Americe, někdy v 30. letech, pro kuřata na grilování, z anglického to broil, grilovat. Dnes se tak označuje mladé jatečné zvíře vykrmované intenzivním způsobem, tedy aby vyrostlo co nejrychleji. Brojler může být i krůtí nebo králičí. Ze všech hospodářských zvířat má však kuře nejnižší spotřebu krmiv na kilogram přírůstku - necelá dvě kila. Za svůj pětitýdenní život sezobe sotva čtyři kila krmných směsí. To je také i důvod, proč je kuřecí maso tak levné.

 

Veterináři vyvracejí názor, že by se do krmných směsí přidávaly růstové hormony. Na podporu růstu se hormonální přípravky používat nesmějí. Antibiotika se mohou používat jen léčebně a v ochranné lhůtě se musí vysadit. Je nutné dodržovat zákonná období vysazení pro kokcidiostatika a jiná předepsaná léčiva.

 

Kuřecí maso se dováží i ze zahraničí, většinou mrazené. Nejvíce se ho do ČR vozí z Polska, dále z Německa a Maďarska (na tyto tři státy připadá cca 85 % dovozu). Maso vozí téměř výhradně kamióny, ale ani v případě, že dovoz je řádně ohlášený, neprobíhají na hranicích důkladné kontroly, kolik a odkud ho kamiony převážejí. Vesměs není balené, vozí se volně, a je jen na odběrateli, zda na zabalený produkt napíše, odkud je. Nelze to zkontrolovat. Menší bourárny, které dodávají supermarketům, berou část zboží z tuzemska, část dovážejí, ať již legálně či nelegálně. Dovážené zboží však vesměs tvoří větší část…

 

X X X

 

Kur domácí byl domestikován asi před osmi tisíci lety, ale od té doby se zásadně změnil. Zhruba do vrcholného středověku (cca 14. století) byly slepice přibližně stejně velké jako jeho přirození předci, pak se poněkud zvětšily. Razantní nárůst jejich rozměrů přišel od 50. let minulého století, kdy se změnil způsob chovu.

 

 

Související obrázek

 

 

Podle všeho se však první zdomácnělá plemena kurů nechovala ani pro maso či vejce, ale spíše kvůli kohoutím zápasům.

Ty byly od pradávna velmi oblíbené u asijských národů a později se tato záliba dostala i do Evropy. V současné době je zakázána ve všech západních zemích, někde se však provozuje ilegálně.

 

Ale například na Filipínách nebo v Indonésii jsou dodnes kohoutí zápasy běžnou součástí tamní kultury.

 

 

 

 

 

ZAJÍMAVOST:

 

Největší německý producent kuřecího masa firma PHW v minulém roce vstoupil do izraelské firmy Supermeat. Ta vyvíjí kultivaci masa v laboratoři z několika buněk svalové tkáně kuřat. Firmy očekávají, že by se mohlo do pěti let v regálech supermarketů běžně prodávat maso ze zkumavky. Uměle vytvořené maso má být ekologičtější variantou k průmyslově vyráběným potravinám. Výhodou uměle kultivovaného masa v laboratořích, kterému se říká také „in vitro maso“, má být vyšší efektivita při výrobě, než je tomu v tradičních podmínkách. A takto vyrobené maso spotřebuje o 99 procent méně půdy, emise skleníkových plynů se sníží o 96 procent, spotřeba vody klesne o 90 procent.

Maso se kultivuje z několika drůbežích buněk, které jsou bezbolestně odebrány živému kuřeti. „Jednoduchá biopsie dovoluje potenciálně vyrábět neomezené množství masa,“ tvrdí firma z Tel-Avivu. Buňky mají v laboratorních podmínkách dále růst a dělit se, jako by byly v živém organismu.

 

 

TAK. To bylo zatím jen "z pohledu kuřete".

Ale fakt by mne zajímalo, co to vlastně zobou za zázračné krmivo?

VY TO NĚKDO VÍTE?

  

  d@niela

 

Komentáře (20)add feed
... : Krakonoš
Co zobou brojleři, to netušim, přesný složení bude jistě výrobním tajemstvím těch firem. Ale vobecně vo kuřatech a brojlerech se ti, kdo v nich nemaj jasno, dovědí něco málo tady:
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10658625776-polopate/219562220400022/obsah/716303-neni-kureci-jako-kureci
V dalším příspěvku ještě pošlu manuál na výkrm brojlerů, to je teda počteníčko.smilies/shocked.gif
Vcelku z toho plyne to, co člověk tak nějak cejtí i jako laik - že prostě "kuře" z krámu nejni žádný kuře, ale vcelku podivnej mutant. Já jsem přestal brojlery kupovat úplně, radši kupuju dospělou kachnu (moc dobrý chlazený kachny se sem vozej z Maďarska, tam to žrádlo dycky uměli skvěle) či krůtu a vobjevil jsem takový malý nažloutlý francouzský kuřátka (mívaj je v Makru a taky někdy v Bille). Je na nich vidět, že nejsou tak šíleně rychlený, a chuťově se to s brojlerem vůbec nedá srovnat, jsou daleko lepší. Už práce s nima je krásná, voněj už po vybalení v tom chlazeným stavu, když je dám vopíct, nepouštěj hektolitry vody, ale začnou se hned hezky vopejkat a provoněj celou kuchyň.
listopad 28, 2019 21:43
... : Krakonoš
to není spam, milej redakční systéme
http://en.aviagen.com/assets/Tech_Center/BB_Foreign_Language_Docs/Czech_TechDocs/CZECH-Broiler-for-CDsmall.pdf
to není spam, milej redakční systéme
listopad 28, 2019 21:44
... : d@niela
Za redakční systém nemůžu - ten kudlančin stojí za vyjmenování všech nevhodnejch, vulgárních a jinejch eklhaft slov -
mj. ta příručka je super. Ale když jsem to prohlídla, tak jen mne to utvrdilo v tom, co za divnou hmotu to běžně kupuju...

Jejda, díky za tip, kde sehnat něco lepšího!!
Do Makra to mám daleko, ale Billa je poblíž a navíc nám tu mají v nejbližších dnech zase otevřít nějaké další fungl nové a veliké obchodní centrum (za chvíli to tu bude jako v NY - jen beton, asfalt, obchody...), tak budu snad mít příležitost.
listopad 28, 2019 21:55
... : Mikin4
Je to uz par let, co jsem sam pestoval slépky. Ale ten rok co jsem misto slepic na vejce pestoval Cornish Giants (coz je druh slepic vyslechtenych na maso) jsem mel taky raketovy rust. Krmil jsem granulemi ktere me byly doporuceny a nestacil jsem se divit.
Nejak me to netrapilo, protoze moje slépky mely hezky vybeh a vypadaly zdrave. Ale posledni 2 jsem kvuli pracovnimu zaneprazdneni zabil o 2 tydny pozdeji a uz chudery nemohly skoro chodit. Byly samy tuk, ktery spotrebovalo moje psi sprezeni.
listopad 28, 2019 22:17
... : Mikin4
Krakonosi, co se chuti tech brojleru tyce, neni to fakt nic moc. Ja kupuju kureci od kamarada kterej trochu farmari a maso je o poznani lepsi. I kdyz krmi taky hlavne granulema, prece jen do nich pridava zbytky z kuchyne a kurata nejsou namackana jako sardinky a jsou vetsinou na cerstvym vzduchu. To vsechno se asi pocita...
listopad 28, 2019 22:43
... : mia I
Dani kuřata jsou krmena směsí, těch podniků ZNZZ je tu plno, které směsi vyrábí i mnoho soukromníků se zabývá výrobou krmných směsí. Složení těch směsí se dá dohledat na internetu. Dováželi se i krmné směsi z ciziny. Ale byly i různé aféry, třeba dioxinová aféra z Německa https://cs.wikipedia.org/wiki/Dioxinový_skandál_v_Německu

Rychlý výkrm je založen i na tom , že zvíře nemá pohyb, svalovina takového kuřete je jiná než u domácího chovu. Kuře z velkochovu má spíš svalovinu bahnitou, kdežto kuře z domácího chovu pevnou. Vyprodukovat si ale dobře domácí kuře není vůbec levná a krátkodobá záležitost. Taky jsme to kdysi zkoušeli, ale měli jsme chcípáčky, které jsme pak vařili vlčákovi. Ta zvířata jsou vyšlechtěná tak, že domácí výživou prokrmíš hafo peněz a výsledek je hodně sporný, bez směsi nelze a ty jsou drahé. Tak jsme šli cestou - koupit z ZD kuře za dvacet korun (členská výhoda) a dokrmit je doma, aby "vyšla" ze směsí. Dávali max. 5 ks na člena. Kdo chtěl víc musel jít ráno ve tři drůbež vyskladňovat, chytat a dávat do klecí kamionu a pak měl nárok na víc kusů. Na vánoce vždycky parta chlapů jezdila do Otína u Klatov pro krůty, to byly kusy , tři jsme měli co dělat při porážce. Dát do pytle, aby se neházela, muž ji podřízl a já s dcerou pak ještě pařit, kuchat. Jednou se krůta mrskla a byly jsme zachlístané krví od hlavy až k patě.

Domácí drůbež je fajn, mám slepice, ale bez práce to není. Mám na zahradě krmnou řepu, brambory rané, jinak díky tomu, že pronajímám kousek pole ZD, tak mám pozdní brambory za 2 Kč/kg netříděné. Ale ta řepa letos v době sucha - pořád zalévat, okopnout, jednotit, vařit brambory slepičkám, čerstvou vodu, paběrkovat na podzim kukuřici na poli pro slípky, kydat hnůj, podestýlat..
listopad 29, 2019 06:13
... : *deeres*
Víc takových článků a brzy nejspíš dopadnu tak, že už budu jíst jenom kořínky.
listopad 29, 2019 08:12
... : mia I
deeres neber to tak tragicky, včera tu vyskladňovali na soukromé farmě jehněčí, šlo do Rakous na kebab, ale i když ovce prošly dvojitou veterinární kontrolou , vizuálně nic moc, nějaká zranění, ..
listopad 29, 2019 08:43
... : mia I
jak nám ta zvířata putují napříč Evropu, kamiony kvůli tomu brázdí a ničí silnice, ovoce jde přes půl planety,... když jsem si vyjela na podzim na Šumavu, v zaniklých vesnicích po odsunu Němců ještě pořád některé ovocné stromy plodí jablka, v kvalitě, které se teď říká bio
listopad 29, 2019 08:48
... : mila1
Kuřecí z hypermarketu kupuju jen v té největší nouzi. Objevila jsem, že v naší masně, která má maso přímo z jatek, prodávají kuřata z farem. A tohle upečené kuře chutná úplně jinak než to koupené v hypermarketech. Takže si radši pár korun připlatím a pochutnám si.
No a o krůtách je známo, že tu směs, kterou se krmí ve velkovýkrmnách kuřata, nežerou. A taky rostou pomaleji, takže jejich maso není tak promořené chemií jako to kuřecí.
listopad 29, 2019 09:58
... : Milene
Já mám nejraději krůtí. Jeden čas jsem měla kontakt a kamarád vozil čerstvé krůty. A to byly kousky. 15 - 17 kilo. To mne stačila půlka a měla jsem mrazák plný. smilies/wink.gif U nás v kuchyni jsme je přeřezávaly pilkou na železo. Teď občas kupuji celé, ty malé. Tak 3,5 kg. myslím, že jsou maďarské. U nás v supermarketu je masový pult. A drůbež tam vozí z Klatov. Až budu v důchodku, tak možná zvolím jiný systém nakupování. Pro maso k řezníkovi, pro zeleninu do Sklizeno, pro další na trhy, někam na farmu.... To se ulítám.
listopad 29, 2019 10:11
... : Josef Kouba
Co dodat, je to tak. 1 měsíc a hotovo. Byl jsem na "exkurzi" kde se ten výsledek 1 měsíce krmení připravoval k prodeji. Vše vymyšleno. Od poslání na onen svět, odpeření proběhlo v jakési obrovské míchačce s gumovými špunty do níž tekla vařící voda, (zastaralá metoda) potom dlouhý pult a rychlé nože.
Nekup to, za minimální hod. mzdu u nás 2 celá kuřata. Dokonce COSTCO obrovský obchodní dům prodává excelentní pečené kuře za 8.50 dol. Na tom nevydělají je to pozornost podniku. A perlička, Polská klobása v rozpůleném rohlíku včetně půllitrového kýble a výběr snad z 6 druhů nápojů, již tradičně posledních 10 let za 1,50. No nekup to. O denní tržbě tohoto podniku si můžeme nechat zdát. Mají pro své členy, benzínové pumpy, prodej propanu, pneumatik, a jiné zajímavosti o 20% levnější než jinde. Vše je o penězích. Maloobchod nemá šanci.

listopad 29, 2019 10:29
... : *deeres*
To se fakt ulítáš. Bourané maso, kde dostaneš cokoliv si z prasete vymyslíš a na praseti narostlo, dostanu nejblíž v Horoměřicích v řeznictví. Pokud bych tam jela MHD, musela bych nazpátek do Prahy a pak teprve do Horoměřic, celkem 20 km. Vzdušnou čarou pěšky to jsou 3km, ale musela bych jít po frekventované silnici.
Hospodáři, kteří tady donedávna pěstovali zeleninu a chovali domácí zvířectvo, tak to byla ještě moje generace. A do jednoho s tím už přestali, ona je to totiž dřina a málokdo je ještě po sedmdesátce tak zdravý, aby na to stačil. Mléko, tvaroh, domácí uzené a špekáčky, stejně tak brambory a vejce vám tu už nikdo neprodá, protože s tím skončili a nemají ani pro sebe.
listopad 29, 2019 10:32
... : Milene
deeres
smilies/wink.gif Asi budu muset zůstat u supermarketu, tam je všechno na jednom místě. Ale brambory ty tam tedy už odmítám kupovat. Jsou sice napohled čistý, protože jsou vypraný ale chuť nemají žádnou. A hlavně 14 dní nevydrží a začnou černat. Letos, když jsem jela pro zelí na nakládání, tak jsem si koupila i brambory. A ty jsou jiná třída. Mám pytel, tak snad vydrží. Já mám sice malou zahrádku, ale domek je postavený s plochou střechou a všechna dešťová jde do kanalizace. Tak moc na zahradě kvůli zalévání nepěstuji. Dřív jsme brambory pěstovali ale museli se také zalévat, když bylo sucho.
listopad 29, 2019 11:24
... : *deeres*
Jenže opravdu nevíš, co si z toho supermarketu přineseš domů. Těžký věci nechci tahat a tak si je objednávám v Košíku. Vybrala jsem si jablka a brambory, co na obrázku vypadaly krásně. Když je přivezli, tak i tehdy vypadaly ukázkově. Po dvou dnech jablka změkla, jako kdyby byla celá natlučená a brambory hnily od špičky dovnitř, stejně tak, jako u nich koupená cibule. Smradu, jak v hradu.
listopad 29, 2019 12:10
... : doktor
Dcera se zeťákem mají malé hospodářstvíčko a tak drůbež a králíčci jsou fak bio a krmeni starým osvědčeným způsobem.Ahoj a dobrou chuť !
listopad 29, 2019 12:20
... : Milene
To víš, že nevíš, co koupíš. Brambory chci jedině ty špinavý, z pole, který nejsou vypraný. Já zatím jezdím autem, tak mně to nevadí, kolik toho je. Jezdím 1x do týdne, nakoupím a pak z toho vařím. Když něco dojde, tak musím vymyslet něco z toho, co je ještě doma. Dcera zatím zkoušela objednávat v Rohlíku a pochvalovala si to. Co objednávala ale nevím. V ulici o víkendu vidím Rohlík i Košík.
listopad 29, 2019 12:26
... : mila1
Pokud jablka po dvou dnech změknou, tak je měli v nějakém chlaďáku, kde je udržovali v "kondici" a pak při normální teplotě začnou hnít. To samé brambory.
Kousek od nás je sad, kde prodávají jablka, cena se pohybuje kolem 20ti korun, což není málo, ale v obchodech jsou ještě dražší a většinou dovoz Polsko, kde používají pesticidy. Takže vždycky pro bedýnku dojedu a je to.

listopad 29, 2019 14:12
... : d@niela
Já jsem velmi spokojená s donáškou od Tesca, za 49,- Kč. Objednávám tak jednou za 14 dní až 3 týdny, hlavně těžké nebo "prostorově výrazné" věci. Ale taky hodně kupuju zboží v akci. Dá se docela hodně ušetřit a pokud si to člověk pořádně promyslí, tak je to fakt výhodné.
Do obchodu chodím jen pro menší věci.

Ovoce a zeleninu si vybírám po kusech.
Vzpomínám na svůj první kapitalistický zážitek, když jsme se koukli do Západního Německa a tam bylo možno si vybírat... tohle jablíčko, tuhle bramboru... A ne si to nechat nasypat, a pokud bych remcala, tak dostat od prodavačky spucunk :-).

Takže si vezmu vždy jen to na současnou spotřebu - tak den, dva. Tohle beru jako velkou výhodu.
Kdysi dávno jsem měla zahrádku, kousek za Jižním Městem, kde jsem si zeleninku pěstovala, a vzpomínám na to téměř s dojetím. Ten rybíz, josta, angrešt, jahůdky, rajčata, papriky... a ty brambůrky... Fakt, to už musím opravdu mluvit ve zdrobnělinách, protože to byl zážitek! Nojo, no. Ale trvalo to jen tři roky...

Teď už bych to nezvládla. Tenkrát jsem tam chodila pěšky procházkou, zpátky pár stanic autobusem (utahaná a s úrodou).
Taky jsem jeden rok měla záhony na lodžii, ale to prostě nejde... Úroda byla, což o to, ale není to ono.
Tak jen teď přebírám a vybírám v obchodě :-).
listopad 30, 2019 17:37
... : Dáša B.
Mimo téma - Danielo, redakční systém, na kterém Kudlanka běží, je špičkový, sama ho pracovně používám. Problém je pravděpodobně v zastaralosti "kudlančí" verze v systému pro komentáře - pokud vím, jeho vývoj byl už před lety ukončen.
prosinec 02, 2019 11:24
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]