O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
NEVÍM, CO JÍM – VY ANO? – I. |
![]() |
![]() |
![]() |
Čtvrtek, 28 listopad 2019 | |||||||
![]()
Ani nemohou žít déle, protože později by už nechodila - kosti jim měknou a neunesou je. Takže v dospělosti trpí (respektive by trpěla, pokud by se jí dožila) celou řadu kosterních defektů a s tím spojených potíží.
mj. toto video je osm let staré - od té doby se doba jejich života ještě o cca dva týdny zkrátila...
Termín „broiler“ se začal používat v Americe, někdy v 30. letech, pro kuřata na grilování, z anglického to broil, grilovat. Dnes se tak označuje mladé jatečné zvíře vykrmované intenzivním způsobem, tedy aby vyrostlo co nejrychleji. Brojler může být i krůtí nebo králičí. Ze všech hospodářských zvířat má však kuře nejnižší spotřebu krmiv na kilogram přírůstku - necelá dvě kila. Za svůj pětitýdenní život sezobe sotva čtyři kila krmných směsí. To je také i důvod, proč je kuřecí maso tak levné.
Veterináři vyvracejí názor, že by se do krmných směsí přidávaly růstové hormony. Na podporu růstu se hormonální přípravky používat nesmějí. Antibiotika se mohou používat jen léčebně a v ochranné lhůtě se musí vysadit. Je nutné dodržovat zákonná období vysazení pro kokcidiostatika a jiná předepsaná léčiva.
Kuřecí maso se dováží i ze zahraničí, většinou mrazené. Nejvíce se ho do ČR vozí z Polska, dále z Německa a Maďarska (na tyto tři státy připadá cca 85 % dovozu). Maso vozí téměř výhradně kamióny, ale ani v případě, že dovoz je řádně ohlášený, neprobíhají na hranicích důkladné kontroly, kolik a odkud ho kamiony převážejí. Vesměs není balené, vozí se volně, a je jen na odběrateli, zda na zabalený produkt napíše, odkud je. Nelze to zkontrolovat. Menší bourárny, které dodávají supermarketům, berou část zboží z tuzemska, část dovážejí, ať již legálně či nelegálně. Dovážené zboží však vesměs tvoří větší část…
X X X
Kur domácí byl domestikován asi před osmi tisíci lety, ale od té doby se zásadně změnil. Zhruba do vrcholného středověku (cca 14. století) byly slepice přibližně stejně velké jako jeho přirození předci, pak se poněkud zvětšily. Razantní nárůst jejich rozměrů přišel od 50. let minulého století, kdy se změnil způsob chovu.
Podle všeho se však první zdomácnělá plemena kurů nechovala ani pro maso či vejce, ale spíše kvůli kohoutím zápasům. Ty byly od pradávna velmi oblíbené u asijských národů a později se tato záliba dostala i do Evropy. V současné době je zakázána ve všech západních zemích, někde se však provozuje ilegálně.
Ale například na Filipínách nebo v Indonésii jsou dodnes kohoutí zápasy běžnou součástí tamní kultury.
ZAJÍMAVOST:
Největší německý producent kuřecího masa firma PHW v minulém roce vstoupil do izraelské firmy Supermeat. Ta vyvíjí kultivaci masa v laboratoři z několika buněk svalové tkáně kuřat. Firmy očekávají, že by se mohlo do pěti let v regálech supermarketů běžně prodávat maso ze zkumavky. Uměle vytvořené maso má být ekologičtější variantou k průmyslově vyráběným potravinám. Výhodou uměle kultivovaného masa v laboratořích, kterému se říká také „in vitro maso“, má být vyšší efektivita při výrobě, než je tomu v tradičních podmínkách. A takto vyrobené maso spotřebuje o 99 procent méně půdy, emise skleníkových plynů se sníží o 96 procent, spotřeba vody klesne o 90 procent. Maso se kultivuje z několika drůbežích buněk, které jsou bezbolestně odebrány živému kuřeti. „Jednoduchá biopsie dovoluje potenciálně vyrábět neomezené množství masa,“ tvrdí firma z Tel-Avivu. Buňky mají v laboratorních podmínkách dále růst a dělit se, jako by byly v živém organismu.
TAK. To bylo zatím jen "z pohledu kuřete". Ale fakt by mne zajímalo, co to vlastně zobou za zázračné krmivo? VY TO NĚKDO VÍTE?
d@niela
|
< Předch. | Další > |
---|