O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TROCHU ŠPROCHŮ O HUSE A DRŮBEŽI VŮBEC PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 14 listopad 2019
Výsledek obrázku pro jak se cpaly husy
Koupit svatomartinskou husu, na které si pochutnáte, to není jen tak. Zvláště pokud si ji chcete pořídit v supermarketu cestou z práce. Půjde nejspíš o husu zahraniční, mraženou, chovanou v hale pouhých osm týdnů. V čem je ta naše, tuzemská husa, lepší? U nás se chovají v přírodních podmínkách - buď na rybnících, nebo na zelené pastvě, třeba v ovocných sadech.

 

 

 

 

 

 

 

Však ony se husy dříve také jedly třikrát do roka; bývala hodová husa, svatomartinská a štěpánská. Hlavně posledních deset let se husy pečou ve velkém hlavně na sv. Martina. Bohužel, v dnešní době nejsme v chovu hus soběstační a řadu „rychlených“ hus si dovážíme ze zahraničí.  A to ještě tyhle husy bývají na náš trh dodávány obvykle v zamraženém stavu; tím pádem nemáte ponětí, zda kupujete husu, která je v mrazáku celé dlouhé měsíce, nebo jen dny. Což se následně odrazí na její dlouhé úpravě a tuhosti masa. 

 

 

Dvě husy české a jedna husa labutí

 

 

Mimo jiné: víte, jaký je rozdíl mezi husou ze zahraničí a tou, která se chová u nás?

 

Hlavním cílem obchodníka je maximalizace dosahovaného zisku při co nejnižší ceně potraviny pro spotřebitele. Prakticky to znamená, že obchodníci ve svém honu za nízkou cenou diktují přesné parametry dodávané drůbeže – plemeno chovaného zvířete, počet dní výkrmu, konečnou váhu, cenu. Například u kuřat je váha maximálně do 2 kg. Doba výkrmu do této váhy je cca jeden měsíc, a pro dosažení požadovaných výsledků mají zvířata upravenou výživu, teplotu, ventilaci a světelný režim tak, aby využila svůj geneticky daný růstový potenciál. Mimochodem – pokud je objednávka na kuřata určená ke grilování, je předepsaná váha ještě nižší. Proč? Grilované kuře se prodává na čtvrtky, a tak když obchodník zboží kupuje na váhu, maximalizace jeho zisku je zde nasnadě…

Výsledkem této obchodní politiky je „živočišná bílkovina“, která se s masem z tradičně chovaných zvířat nedá srovnat.

 

 

Související obrázek

Několik základních pojmů: 

 

  • Prodej ze dvora: oficiální, zákonem stanovené označení pro prodej malých množství vlastních produktů z prvovýroby chovatelem v jeho hospodářství přímo spotřebiteli pro spotřebu v jeho domácnosti, v tržnici nebo na tržišti, nebo jejich dodání do místní maloobchodní prodejny, která zásobuje přímo konečného spotřebitele.

 

  • Bio-drůbež: drůbež chovaná na základě přirozeného chování v souladu s přírodou a krmená bio-krmivem pocházejícím z přísně kontrolované výsadby. Způsob výkrmu bio-kuřat probíhá dle stanovených pravidel bio a je úplně zdokumentován.

 

 

 

P.S. Naštěstí už se husy šiškama

ani kukuřicí takhle hrůzně necpou. Alespoň už ne u nás...

ANDREA

 

 


Komentáře (3)add feed
... : Bara
Bio potraviny a produkty me o sve pravosti doposud nepresvedcily, takze je nekupuji.

Sledovala jsem porad v TV kdy se novinar zajimal neco vice vedet o puvodu kurete krmeneho jen Bio krmivem a z Bio farmy nekde ve Francii, ktere stalo v supermarketu v NL celych 20 euro. Na informacnim cisle supermarketu mu pani nemohla podat vice informaci, protoze nevedela. Tak se mily novinar rozhodl zajet do te farmy. Vzal sebou kameramana a udelali si vylet do Francie. Nasli misto a adresu ktere bylo uvedeno na etikete baleni, ale o nejake farme kde chovaji Bio kurata ani pamatka………….
listopad 14, 2019 14:03
... : Milene
Také jsem Bio potravinám nepropadla. My říkáme Bio farma je tam, kde hnojí v noci. Teď všechno Eko-bio-špalda velmi moderní. Ale domácí husičku bych si dala.
listopad 14, 2019 14:26
... : d@niela
No, vzpomínám jako malá, když jsem jezdívala za tetou do Unhoště, měli tam takovej malej domek. Přesně si už nepamatuju, jak byl velkej - hlavní byla veliká místnost s okny do ulice, pak snad ještě malá ložnička... a za vraty se šlo jednak po pár schodech, dovnitř, nebo dál na dvorek, kde byla i taková jakási bouda, chlívek. V ní pár slepic, hus, a občas to prase.
Jedna z těch fakt letmých vzpomínek je, jak teta večer seděla na štokrleti v tom chlívku, cpala husu šiškama a přitom zpívala budovatelské písně. No, naštěstí ji nezavřeli... smilies/grin.gif

Ještě malej odskok: teta byla jeden čas dokonce modelka - měla asi 120 kg na 160 vejšku, ale uměla to nosit. Takže si ji zvali, aby předváděla módu pro "prostorově výraznější".
listopad 14, 2019 16:34
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]