Tak jsem si nedávno přečetla článek o tom, jak Němci
kontrolují, kolik jedovatého cesia je v jejich houbách. Třiatřicet let po
havárii v jaderné elektrárně Černobyl obsahují totiž bavorské houby stále ještě
velké množství radioaktivního cesia. Informoval o tom Spolkový úřad pro ochranu
před zářením (BfS). Jednou z nejpostiženějších oblastí je prý bavorská strana
Šumavy…
Nejvyšší
obsah cesia-137 naměřili pracovníci německého úřadu pro ochranu před zářením ve
čtyřech druzích jedlých hub: hřibu hnědém, lišáku zprohýbaném a šťavnatkách
slonovinové a terčovité. Nejpostiženější jsou přitom lesní oblasti, nad kterými
se na počátku května 1986 - krátce po havárii v Černobylu - vyskytly bouřky.
Jednou z nich je i německá strany Šumavy, a to jižně od Železné Rudy.
"V extrémních případech
obsahuje jeden pokrm připravený z těchto hub více cesia-137, než kolik člověk
přijme s jinými potravinami ze zemědělské produkce za celý rok," uvedla
předsedkyně BfS Inge Pauliniová. “Kdo se chce radiační zátěži co nejvíce
vyhnout, neměl by podle ní konzumovat silně postižené druhy hub z více
postižených regionů. Konzumenti hub, kteří si je sami nasbírali, se nemusí
obávat negativních zdravotních následků kvůli radioaktivitě, pokud nebudou jíst
víc než cca 250 gramů týdně."
Německý úřad pro ochranu proti
záření kontroluje obsah cesia-137 v houbách z Bavorska od roku 2005 každý rok.
Od roku 2007 testuje také houby z okolí saského města Bad Brambach, které leží
ve výběžku mezi západočeskými městy Aš a Luby.
Docela by mne zajímalo, jestli
to někdo kontroluje i u nás, a v tom případě, jak na tom jsou naše houby.
Pochybuju totiž, že by tenkrát ten černobylský mrak naše lesy přeskočil… Ale zas pochybuju, že by se někdo vyloženě cpal houbami :)))
d@niela
|