O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JAK S TÍM ATOMEM? PDF Tisk E-mail
Středa, 25 září 2019

"Koho to baví, pečovat o svoje zdraví, aby - až bude líp na tom, ho dřív než šlak, trefil atom." Tak se zase otevírá záležitost dostavby, spíš ale náhrady, jaderných bloků v Dukovanech. Pro mě to je záležitost veskrze ošemetná, dost neprobádaná. Ale tak nějak tuším, o co asi jde. Že jakási jaderná reakce má ohřát vodu, změnit ji v páru, pak tou párou roztáčet turbíny, od toho pak roztáčet alternátory (nebo dynama, to je fuk) a pohybem magnetickýho pole kolem vodiče vyrábět elektrickou energii.




 


 

 Takže - určitě ne vyrábět energii! Jen změnit jadernou energii na tepelnou, tu změnit na mechanickou a pak tu mechanickou přeměnit na elektrickou. Takže absolutně nic novýho po více než 100 let, jen způsob ohřátí vody je odlišnej.

 

Století páry se nám teda prodlužuje na dvěstěletí. Účinnost těch několika přeměn je ve výsledku už přes sto let zhruba stejná, cca 30%. Tedy procento energie z procesu vystupující, oproti 100 procentům energie do procesu vstupující. Zbylých 70 procent je prakticky naprosto nevyužitých.

 


 

 

Zaráží mě ta suverénní sebejistota odborníků, s kterou prosazujou nutnost výstavby dalšího bloku v Dukovanech, prý asi za 250 miliard; to ale víme (např. podle tunelu Blanka), že bude přinejmenším dvojnásobek. Začít produkovat elektrickou energii má cca kolem roku 2045. Oni to mají nějak spočítaný, o tom nepochybuju. 

 

Ale proč to vlastně celý píšu. Já totiž nevěřím tomu, že za 30 let věda a technika nepokročí. A už vůbec odmítám, dívat se na svět techniky za 30 let dnešníma očima. Jistě, já se toho nedožiju, ale zato jsem se dožil nejpřevratnější revoluce v dějinách vůbec - digitalizace.  Během skutečně jen několika pár let se změnilo úplně všechno. A s tím defacto skončilo i úplně všechno analogový, i to, co jsme doposud považovali za nejnovější technický výdobytky.

 

A tak mi připadá plánování výstavby jaderný technologie, potřebný za 30 let, nějak podobně, jako by bylo třeba kolem r. 1980 plánování a realizace výstavby ohromný fabriky na analogový foťáky, filmy, papíry, vývojky, ustalovače, zvětšováky, sušičky, leštičky, atd ...

 

Je to jen pár let, a kdo dneska, po cca dvaceti až třiceti letech, používá analogovou technologii? Sotva pár fajnšmekrů a nostalgiků. Já prostě nevěřím, že při tak akcelerovanym vědeckym poznání, který je v posledních letech, nebude za třicet následujících let vymyšlenej buď úplně jinej zdroj elektrický energie bez páry (!!!), a s nesrovnatelně vyšší účinností; popř. dostatečná akumulace sluneční energie, doteď využitý sotva z jednoho procenta.

 

Výsledek obrázku pro dostavba v dukovanech

 

 

A to už radši vůbec nerozebírám další théma, proč by nakonec výsledkem všeho snažení musela bejt némlich energie elektrická. Dneska si to sice jinak, než jako dráty na sloupech a ve zdi, neumíme představit, ale za padesát let..???

 

Brejden všem, NČ.

 

 

 

Komentáře (9)add feed
... : NČ
Ale ale, Daníííí. To už přeci bylo ….
září 26, 2019 08:36
... : *deeres*
Nedávno jsem byla v Praze, šla jsem Letenským sadem a před Kramářovou vilou uviděla venkovní expozici Voda a civilizace. Nakonec jsem tam strávila něco přes hodinu. Výstava trvá až do 31.12.2019, takže všichni máte možnost.
https://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/akce/voda-a-civilizace---unikatni-vystava-na-aktualni-t.aspx

září 26, 2019 09:55
... : *deeres*
Co mne nejvíc zaujalo? Energie získaná štěpením vody, nikdy dříve jsem o tom neslyšela.Třeba zrovna voda za pomoci solárních panelů budou jednou v budoucnosti zdrojem zelené energie.

https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/vedci-v-olomouci-zkoumaji-moznosti-ziskavani-energie-z-vody-40022910
září 26, 2019 09:57
... : d@niela
Jojo, bylo to tu, tedle článek, ale u mne se nejedná o demenci, sklerózu - prostě jen o trapnou ledabylost... koukla jsem do pošty, viděla tam Pepův e-mail, a už jsem jásala, že jako ejhle, Pepa se činí, přičunil zas něco novýho, zajímavýho...
A hned jsem se jala vyhledávat obrázky. Nojo, už ani na ten mozek se nevymluvim smilies/grin.gif



Ale ono se asi nic mezitím nezměnilo, žejo?
září 26, 2019 10:52
... : NČ
"... u mne se nejedná o demenci, sklerózu - prostě jen o trapnou ledabylost."

Jen jestli si příliš nefandíš. Ale pro mě budeš moje krásná statečná holčička i s demencí.
září 26, 2019 12:30
... : d@niela
NČ, ty si koleduješ..
ještě jednou, a nedostaneš prémie!
září 26, 2019 19:36
... : NČ
Tak se ti omlouvám, jako chlap. I tvý sklerose se omlouvám. Kvůli prémiím se omluvím klidně i za Bílou Horu.

Byla to moje vina, že jsem pro novej emajl použil kvůli adrese emajl starej, aniž bych si všiml, že jsem ho nedostatečně vymázl a že mu na ocase ještě zbylo kus starýho textu.
září 27, 2019 04:46
... : doktor
NČ,naprostý souhlas s tvou intuicí,dá se říci s jistotou.Super.

září 27, 2019 12:27
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]