O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PROČ TO DĚLAT JEDNODUŠE, KDYŽ TO JDE SLOŽITĚ? PDF Tisk E-mail
Úterý, 30 červenec 2019
Obří nápis, který na pilíři Karlova mostu vytvořila dvojice Němců, o víkendu zmizel. Zatím není známo, kdo ho odstranil a jak. A průšvih – budoucí třítýdenní práce a čtyřicet tisíc se zdála být taky v háji. Nebo že by ne? Restaurátoři jsou přesvědčeni, že odstranění graffiti někdo provedl pomocí chemie, která vnikla do kamene. A tak se konají laboratorní rozbory, aby se zjistilo, jaký prostředek byl k očištění kamene použit a jaké nenapravitelné škody vznikly...

 

 

 

 

Nechci polemizovat o tom, jestli graffiti zmizelo po odborném nebo neodborném zásahu a nakolik je důležitá "odbornost", když to na první pohled vypadá ok.

 

Jenže:

Zatímco vytvoření graffiti na Karlově mostě bylo zjevně nezákonné, není prý zatím jasné, zda je neoprávněné odstranění také trestným činem. Ale rozhodně se to bude řešit v září u soudu. Každopádně, podle technické správy komunikací, bylo očištění provedeno velmi neodborně, takže poničené místo bude muset být přečištěno, ošetřeno - a práce - teď více náročná - bude předána již vybranému restaurátorovi. Smlouva s onim restaurátorem na 40 tisíc korun je proto stále platná. 

A je to.

 

 

 

Výsledek obrázku pro Karlův most

 

 

 

Důležitá je ještě další věc:

 

jak vůbec mohlo ono dílo německých mládenců tak "záhadně zmizet", když je naše jedna z nejdůležitějších kulturních památek pod neustálým a pečlivým policejním dohledem? Taková "mycí" práce asi nezabere jednu minutu, když si na ni jiní vyhradili tři týdny... 


 

Výsledek obrázku pro policajt pngUž jsme se však dozvěděli, že kamery jsou zaměřeny pouze na detaily soch. A víc jich tam míti nelze, neboť by se nedalo zvládat je kontrolovat...  Neboli: při takové policejní ochraně se tam může "záhadně" velmi rychle objevit grafitti nové.

 

P.S. Dost možná, že se tam časem nějaké ty další kamery přeci jen objeví. Asi jako se "najednou" objevili dělníci,  pracující na instalaci závor na přejezdu u Černožic, kde nedávno tak nešťastně zahynula celá rodina.

Měly tam prý být už víc jak rok, byly plánované, bylo to i odsouhlaseno, a snad by tam i během dalších let opravdu byly. Teď už tam alespoň jsou ti pracovníci. Teď... 

 

Otylia

 

 

 

 

 

Komentáře (11)add feed
... : Sidon
Já si myslím, že ti "myči" použili běžný vodní pressure-washer. Nápis byl čerstvý a kameny jsou jistě napuštěny nějakou penetrační, ochrannou látkou, která zabránila barvě prostoupit do kamene. Takže škoda asi žádná nebude, leda snad obnovit tu ochrannou impregnaci. Což je však záležitost pár tisícovek.Daleko horší a tím i dražší, jsou škody od holubů a jiného ptactva, na všech sochách a kamenných monumentech.
červenec 31, 2019 05:32
... : NČ
No mně to připomnělo starej 4 z válečnýho deníku partyzána:
Ráno jsme Němce vyhnali z lesa.
V poledne nás Němci vyhnali z lesa.
Večer přišel hajnej a vyhnal z lesa nás i Němce.
červenec 31, 2019 11:00
... : d@niela
GRAFFITI je svinstvo. O tom žádná...
Ale jak je vidět, tak honorář je věc svatá a chraň vás pámbu, o něj čistitele připravit!
červenec 31, 2019 12:39
... : mamča
Já bych tam nahnala ty Němce s kýblem, kartáčem a mýdlem s jelenem, a neodešli by, dokud by tu čmáranici neumyli. Aspoň by je příště přešla chuť čmárat po CIZÍCH památkách. Doma by si to nedovolili.
Takhle holánkové dostali směšnou podmínku, pokutu, kterou pravděpodobně nikdy nezaplatí a vyhoštění na 5 let. To je k smíchu ! Když hranice neexistují a nikdo nekontroluje, kdo se po naší matičce vlasti pohybuje.
červenec 31, 2019 14:04
... : *deeres*
Bebí všem dnům konec, patlalové po zdech si najali nového obhájce a nakonec z toho vyjdou beztrestně.
Kdo byl tajemným ochráncem Karlova mostu se zatím neví, ale už vznikají konspirační teorie. Já se přikláním k názoru, že to byly chobotničky, Zelená a Modrá.

https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/graffiti-karluv-most-zahadne-zmizeni-chobotnice-cernobyl-datlov-vtipy-20190730.html
červenec 31, 2019 14:37
... : NČ
Sem už předtím chtěl ještě poznamenat obecně, leč sklerosa nedovolila:
Přímo mě uráží, že se tomu říká vznešeně graffiti. Jakoby se tím ty vandalský čmáranice a mazanice povyšovaly na jakejsi druh umění, neboco.
Nebo už je dneska umělcem skutečně každej, kdo vyleje kýbl barvy na schody v galerii? Nebo kdo se donaha svlíkne na jevišti, hystericky tam řve, válí se po zemi jak magor (zřejmě symbolika vnitřního utrpení a rozervanosti duše) a jako vrchol svýho umění vyleze na štafle?
červenec 31, 2019 17:03
... : *deeres*
Tak to teda restaurátorům vypálil rybník, když tvrdili, že neexistuje žádný odpovídající přístroj s technologií vysokotlakého čištění horkou vodou v kombinaci s párou. A on existuje a ten tajemný fantom se tím i živí.

Miloslav Černý se odstraňováním graffiti živí, k práci používá vysokotlaký proud horké páry. Odstranění nápisů touto technikou je podle něj možné jen ve chvíli, dokud je graffiti čerstvé.
„Zhruba čtrnáct dní se nic nedělo, a protože jsem věděl, že je to mezní doba, tak jsem přišel na místo,“ popisuje Černý. U pilíře našel restaurátory, kteří k mytí nápisu údajně používali organická rozpouštědla.
„Graffitistop 2 je to nejlevnější, co můžete koupit v každé drogerii,“ říká Černý. Je přesvědčený, že jeho technika je účinnější a především šetrná k materiálu, v tomto případě pískovci.
Druhého dne proto vstal ve čtyři hodiny ráno a od pěti hodin začal pilíř čistit sám. Práce rozdělená na tři fáze mu prý zabrala asi dvě hodiny a odpovídá ceně 9.OOO,-Kč.

srpen 01, 2019 08:21
... : NČ
Jenomže, Deer, teď bude popotahovanej za svévolný zmaření zakázky v hodnotě asi 50 tis. Kč.
Vítejte v absurdistánu ČR, v zemi neomezených možností.
srpen 01, 2019 11:42
... : NČ
A. Einstein: Vědci celého světa se dohodli, že TO nejde udělat. Pak přišel chasník, kterej vůbec neměl tušení, že TO nejde udělat a udělal to.
srpen 01, 2019 12:28
... : Sidon
Takovej malej příklad jsou třeba výdaje na zbrojení, které u Američanů dosahují závratných částek a Rusové je mají desetkrát menší. Ono třeba obyčejné kladivo, které stojí v USA deset dolarů, se pro vojáky koupí za celou stovku dolarů za kus. Je to přece "byznys"!
srpen 01, 2019 17:28
... : andrea
jo, a tak je to u nás se vším...
Teď jsem byla na trhu, a zírala jsem. Jednak to všechno ovoce a zelenina se pyšnilo cedulkama "z Česka", což je totální blbost, a druhak ty ceny... lidi jen chodí okolo a smutně koukají. Občas si někdo koupí deset deka malin nebo borůvek, pro malé děti do jogurtu.
No, ale to ostatní?
květák z Česka za 90,- Kč, okurky salátovky 39,- Kč jedna... všechno ovoce je kolem stovky za kilo.

srpen 05, 2019 09:03
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]