O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JE TU NĚJAKÝ PAMĚTNÍK? PDF Tisk E-mail
Úterý, 16 duben 2019
Výsledek obrázku pro president kubitschek brazilUž ani nevím, jak se ten pořad jmenoval. Rozhodně tehdy byly jen dva televizní programy a vysílalo se pár hodin denně. A „naživo“. Byl to myslím pořad o slavných Češích ve světě. Vzpomínám, že se právě z Brasílie, právě dokončeného brazilského hlavního města, vrátilo pár Čechů. Jestli tam pracovali, to už nevím, snad. Ale utkvěla mi v hlavě jedna střelhbitá odpověď zpovídaného muže:

 

 

 

 


Ale nejprve trochu o onom městě, tenkrát se o něm také povídalo… Brasília je relativně mladé město, vzniklo jako nová brazilská metropole. Až do jejího vybudování bylo hlavním městem Brazílie Rio de Janeiro (již od roku 1763). Brzy poté, co země získala nezávislost, zrodila se (v roce 1822) myšlenka na vybudování nového hlavního města. Společně s tímto návrhem bylo navrženo jméno pro toto město – mělo se jmenovat právě Brasília. V ústavě byla tato idea zapsaná od roku 1891. K realizaci projektu však došlo až v roce 1954, když začaly přípravné práce.

 

Výsledek obrázku pro Brasilia

 

 

Obrovské a na tu dobu ultramoderní město bylo založeno a vybudováno v letech 1956–1961 brazilským prezidentem českého původu Juscelinem Kubitschekem. Aby nová metropole nebyla izolovaná, bylo nutno též vystavět letiště a silniční infrastrukturu, které nové město spojily se São Paulem, Rio de Janeirem a dalšími důležitými sídly v zemi.

 

Rozložení města odráží jeho moderní charakter; jednotlivé čtvrti jsou oddělené, silnice byly vyprojektovány jako široké a dlouhé mnohaproudé komunikace s mimoúrovňovými křižovatkami. Architektura významných budov, hlavně státních úřadů, které se nacházejí v centru města, patří k nejtypičtějším ukázkám architektury 50. a 60. let  dvacátého století.

 

Výsledek obrázku pro Brasilia

 

 

K slavnostnímu otevření nového hlavního města došlo v roce 1960. Součástí slavnostního obřadu byl i náboženský ceremoniál a na Centrálním náměstí byl vztyčen železný kříž z Portugalska. Od roku 1987 je Brasília zařazená na seznamu UNESCO. Od roku 2001 má Brasília také i svůj vlastní systém metra.

 

Související obrázek

 

 

 

Takže to bylo nejspíš v roce 1960 či 61…

A tenkrát někdo ze sálu, ve kterém se rozhovor do televize natáčel, položil dotaz: “Jak je možné, že v zemi, kde je tak vysoká negramotnost, vznikne něco tak úžasného?”

 

Odpověď onoho pána, který se právě z Brasílie vrátil zněla: “Ale prosím vás, tam nejsou negramoti na vedoucích místech!”

A bylo vymalováno, pořad tímto dnem skončil. Jak dopadli aktéři, to také nevím…

 

Já vím, je to už hooodně dávno,

ale není tu někdo, kdo by věděl víc?

 

d@niela

 

 

 

Komentáře (2)add feed
... : *deeres*
V roce 1960 jsme ani ještě neměli doma televizi, to měl jenom málokdo a chodilo se k sousedům na představení. Takže neviděla. Ale ČT art vysílá "Šumné stopy Brazilie" a dá se to vidět i na netu, ovšem jestli tam je i onen arogantní pán, netuším. smilies/grin.gif
Je tam třeba i díl o Baťovi, pořad moderuje architekt David Vávra. Tady jsou hned tři díly o Juscelu Kubitchekovi a Oscaru Niemayerovi a budování města :
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10262550261-sumne-stopy/214522162350003-brazilie-juscelino-kubitschek-a-oscar-niemeyer/
Kubitchek nikdy nezapomněl na to odkud pochází a proto na budování města se hodně podílely české ruce.

duben 17, 2019 08:42
... : doktor
Byla to úžasná a nadčasová věta,ale nepamatuji si ana tento pořad.
duben 18, 2019 12:58
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]