O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MAŠKARY PDF Tisk E-mail
Úterý, 26 únor 2019
Přejít na obsah
MAŠKARY
Strana 2
Strana 3

 

 

 

Tvorba masek maškar nemá žádná pravidla. a když do toho vstoupí domácí výroba, můžete se dočkat různých překvapení. Tady v Roztokách mají svoje Vometačky - skupinu mladých dívek tančících s košťaty, které tvoří čelo průvodu, vytvářejí místo pro Královnu a její družinu, a metou z cesty vše zlé. Jejich oblečení doplňují černé pásy s rolničkami a zdobená košťata. Z nich se volí královna a ta po zvolení celý průvod jede na klibně.

 

 

Výsledek obrázku pro masopustní maškary v Roztokách

 

 

Klibnu na konci masopustu čeká smutný osud. Masopustní veselice končí „soudem,“ na jehož konci ras kobylku popraví. Před tím jí ale jsou přečteny „hříchy“ – většinou anonymní poklesky lidí z obce. Někde místo kobyly pochovávají basu – jako symbol konce období zábav a muziky.

 

Letos 6. března veselení ale nekončí, už v pondělí je 24. březen, to je Matěje a začíná Matějská pouť.  Jak se překulí jmeniny Matěje, tak jaro je už za rohem.

 

deeres

 

 


 
Komentáře (2)add feed
... : doktor
Deeres super.Dle kraje to může být s malými odchylkami.
únor 26, 2019 12:41
... : *deeres*
V Roztokách u Prahy působí neziskovka Roztoč, jedna z těch, co tu je pro lidi a ne pro svoje obohacení. Programově se snaží, mimo jiného, obnovovat lidové tradice.
Letos na roztockém Masopustu byly davy lidí, vlaky od Prahy před desátou ráno praskaly ve švech. A kdo se nezúčastnil celodenního programu, tak alespoň večer se šel podívat na porážení kobyly, spojené se zabijačkou v Únětickém pivovaru. Letošní fotky na svěm webu ještě Roztoč nemá, ale spoustu jich na jejich stránkách můžete vidět alespoň z loňského roku.

http://www.roztoc.cz/galerie/1045-masopust-2018/
únor 26, 2019 15:45
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]