O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MAŠKARY PDF Tisk E-mail
Úterý, 26 únor 2019
Přejít na obsah
MAŠKARY
Strana 2
Strana 3

 

 

 

Slaměný

Oblečen je ve vestě, pletené ze slámy. Ze stejného materiálu je i vysoký klobouk. Honí přihlížející, snaží se je povalit na zem a začernit jim tváře černidlem. Tímto způsobem jim předává plodivé síly Země. Ve stavení nechával klas obilí, aby tím zajistil dobrou úrodu.

 

Cikánka

Oblečená v pestrobarevném oblečení, s nezbytnými šátky a cingrlátky, tančí s mládenci a za peníze hádá z ruky osud všem, kteří jí zkříží cestu.

 

Výsledek obrázku pro masopustní maškary

 

Ras

Chodí do stavení na vyžádání hospodyně, aby zkontroloval zdraví zvířat, a nemocné kusy vyléčil či utratil. Nabízí ke koupi kobylu, kterou ale nikdo nekoupí, a proto ji na konci čeká smutný osud. S sebou mívá lékařskou kabelu, kolem krku věnec špekáčků, oblečen je do koženého kabátu.

 

Výsledek obrázku pro masopustní maškary v Roztokách

 

Smrtka

Symbolizuje konec zimy, straší malé děti a asistuje u popravy kobylky.

 

Bába s nůší

Často chodí s Židem, většinou nese v nůši na zádech dítě. Objevuje se ve dvou variantách. U první je dítě vycpaná loutka, ozdobená pestrými záplatami, postavu báby tvoří maskovaný člověk. Ve druhé variantě vyčnívá člověk z nůše a představuje dítě, zatímco vycpaná je naopak postava báby, připevněná v předklonu na přední část nůše.

 

 

Výsledek obrázku pro masopustní maškary

 

 

Klibna

Tato maska může mít podobu čtyřnohou, nebo dvounohou. Čtyřnohou kobylu dělají dva lidé, a popravdě, není to žádný med, dělat „zadek“ – strávit v předklonu několik dlouhých hodin. V případě dvounohé kobyly to většinou bývá voják, sedící na kobyle. Kobylka se honí s přihlížejícími a opět je maže černidlem.

 

Řemeslníci

Masky představují běžné profese a povolání. Objevují se řezníci, holiči, kadeřnice, lékaři, dráteníci.


Masky v uniformách

Hasiči, vojáci všech možných podob včetně husarů a dělostřelců, nově strážníci a policajti.


Hudebníci
Průvody doprovázejí muzikanti se svými nástroji, tentokrát skutečnými a hrají. Často chodívají za Laufrem v čele skupiny. Složení kapely může být různé, většinou se hrají lidovky.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]