O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

RÝGRÁK PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 27 prosinec 2018

Do Rýgráku, do sokola, jsem chodila asi tak od druhé třídy. Sokol to ale ve skutečnosti nebyl, byla to Tělovýchovná jednota ČKD Stalingrad. Od mého domova byla sokolovna kousek. Přes Čechák, kde jsme u sochy Svatopluka Čecha cvrnkali kuličky, pak dolů po schodech, kde jsme hráli „cukr, káva, limonáda, čaj“, potom přes nejdelší ulici v Praze, které máma ještě pořád říkala Fošovka.


 

 

 

 

 

Pro mne to už byla Stalinka;  byla to nešťastná ulice, která vystřídala osm názvů, než se z ní stala Vinohradská, podle někdejších vinic na zdejších stráních.

 

Image result for Fochova třída

 

Postupně se tak jmenovala Říčanská, Černokostelecká (tento název nese dodnes navazující úsek ve Strašnicích), později Jungmannova. Po připojení Královských Vinohrad a Žižkova k Velké Praze v roce 1922 se jmenovala Fochova podle francouzského maršála Ferdinanda Foche. Sotva si na název lidé zvykli, nastala opět změna – za nacistické okupace to byla pro změnu Schwerinova. Po válce krátký čas opět „Fošovka“, ale po roce 1948 přišel na řadu jiný „maršál“ – generalissimus Stalin. Po období kultu osobnosti nakonec někoho na magistrátu napadla spásná myšlenka vyhnout se vojevůdcům, a tak se zrodil neutrální název Vinohradská. Asi to byla šťastná volba, neboť vydržela dodnes.

 

 

 

Related image

Když jsem přešla Vinohradskou, tak už zbývalo jenom vyběhnout nahoru Třebízskou, a byla jsem tam. Sokolovna měla velikánskou i malou tělocvičnu, bazén, atletické hřiště a jedno menší, které se v zimě stříkalo, na hokej.

S partou holek jsme chodily cvičit každé pondělí, běhat na atletickou dráhu, plavat i bruslit. Po cvičení jsme vždycky sesbíraly deseťáky a v místním bufetu si za dvacetník koupily krajíc chleba namazaný plnotučnou hořčicí.

 

 

 

Za třicetník to už byla houska s hořčicí a když některá z nás dokonce měla hnědou papírovou korunu, tak si mohla koupit mandarinkové pomo a my na ní loudily, aby nám dala alespoň loknout.

 

V zimě tu bylo i nejbližší kluziště, kde jsem se učila na šlajfkách, později jsem měla kanady po bratrancích. Když jsem si poprvé půjčila od kámošky bílé krasobluslařské boty, málem jsem se přizabila. Nikdy jsem se už na nich nenaučila správně bruslit; jak jsem si pak pořídila svoje, musely zoubky pryč, protože co skluz, to pád.

 

 

Jo, do toho Sokola jsem chodila nejdřív cvičit sama, pak jako pomocná cvičitelka a nakonec, už jako plnoletá, i jako cvičitelka. Moc dlouho ne, po srpnu,  v 68. roce, se totiž do Rýgráku nakvartýrovali Rusáci. Vedle Sokolovny se zakopali ve stráni. Malí černí aziatští mužici, tankisté. Tanky byla zaparkované před tělocvičnou, s hlavněmi namířenými dolů na Vinohradskou. Vydržely tam stát celý rok, ale to už jsem na Vinohradech stejně nebydlela. V té době jsem už věděla, že park není žádný Rýgrák, ale jsou to Riegrovy sady, pojmenované po národním obrozenci a politikovi, který žil v dobách, kdy slovo vlastenec ještě nebyla nadávka.

 

 

Image result for socha Riegra Vinohrady, zima

 

Bronzová socha dr. F. L. Riegra v nadživotní velikosti je téměř tři metry vysoká, stojí na žulovém stupňovitém, a cca čtyři metry vysokém podstavci, nad schodištěm na rohu Italské a Polské ulice. V energickém postoji a pohledu muže s rukama v bok vyjádřil autor Riegrovo tradiční národní heslo: “Nedejme se!“, které je napsáno i na štítě s českým heraldickým lvem u jeho levé nohy. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších portrétních prací J. V. Myslbeka.

 

 

F.L.Rieger se narodil 10. prosince 1818, a jeho rodné Semily slaví letos 200 let od jeho narození.

deeres

 

 


Komentáře (1)add feed
... : mia I
deeres moc hezké. Zrovna jsem si také říkala, že jsme jako děti a mládež nepotřebovaly tolik materiálních požitků, dokázaly jsme si vytvořit plno zábavy z mála. A kolik času jsme trávili v přírodě..., taky nepamatuji, že by někdo z mých kamarádů měl třeba alergii. Byli jsme tak nějak méně náchylní k nemocem a taky fyzicky pružnější, dnes některým dětem dělá problém i kotrmelec.

Socha je pěkná.
prosinec 29, 2018 09:47
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]