O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TAJEMNÁ ANIČKA DEGENOVÁ PDF Tisk E-mail
Neděle, 25 listopad 2018

Výsledek obrázku pro strašidlo staré prahyPraha je historické město a jako takové se k ní váže mnoho pověstí. Odedávna byla spojována s přívlastky, jako Praha magická, tajemná, kouzelná a někdy i strašidelně nebezpečná. Tajemnou atmosféru Prahy jste ještě před několika desítkami let mohli běžně najít na Starém Městě, kde staletá historie zanechala své stopy. Dnes za bílého dne se genius loci vytratilo, staré domy jsou necitelně opraveny a pomalovány a uličkami se valí masy řvoucích turistů.

 

 

 

 

 

Ale i přesto jsou dny, kdy za mlhavého podzimního dne přijde soumrak, vy zabloudíte do úzkých křivolakých uliček, ze kterých už zmizeli turisté, a pak něco z toho tajemna pocítíte i vy. Magičnost středověkých uliček na vás začne působit a je tu zpátky zvláštní atmosféra Prahy, a vy pocítíte iracionální strach z neznáma.

 

Vzpomenete si na různé pověsti o Praze, na zjevení, která se po věky zde objevují. Některá zjevení jsou pouze plačtivá, smutně bloumající, jako utopená Andula z Kampy, naprosto neškodná. Jiná škodí, vzteklý Turek z Ungeltu, který uťal své nevěstě hlavu, pronásleduje pozdní opilce. Děsivou hrůzu pouští Bezhlavý templář z Karlovky. A nejnebezpečnější jsou duchové, kteří se vrací mezi smrtelníky, aby vraždili.

 

 

Výsledek obrázku pro pražská strašidla a všemožná jiná zjevení Zjevení zlé, kruté a nebezpečné, které se objevuje u kostela Na Prádle.

Spřežení dvou černých kozlů kočíruje vražedný mnich, obětem vypaluje na čelo cejch falešného dukátu.

 

Trestá tak penězokazce a veksláky.

 

Mezi ta, která byste nechtěli potkat, patří i Turek z Karlova mostu, zjevení mstivé a škodolibé; o život vás nepřipraví, bude vám jenom ujídat z talíře.

 

 

Bude vás strašit ve spaní, a když v noci půjdete přes most, bude vám házet klacky pod nohy a házet po vás kamení.

 

 

A pak jsou tu zjevení, která jsou pracovitá a poslušná, třeba Golem. Statečná a neohrožená, patriot Starého Města, Bruncvík. A jsou tu i zjevení pouze dobrotivá. A jedním z nich je Svatá holčička.

 

x x x

 

 

Minulý týden jsem jela devítkou k Andělu na metro. Zrovna jsme míjeli po pravé straně Malostranský hřbitov. Za mnou stála skupina několika mladých lidí a povídali si něco o Svaté holčičce. A tak jsem si vzpomněla na pověst o Aničce Degenové, kterou kdysi literárně jako pohádku zpracoval František Kožík. Dětská knížka nazvaná Svatá holčička vyšla ve válečném roce 1943, aby povzbudila nejmenší čtenáře v době nacistické okupace.

 

Výsledek obrázku pro svata-holcicka-na-malostranskem-hrbitove

 

Před sto lety žili v malém domku za Újezdskou bránou mladý hudebník Rubín se svou ženou.
Byli chudí, ale měli se rádi a těšili se na den, kdy se jim narodí toužebně očekávané děťátko. Když jejich holčička, kterou pojmenovali Anna, přicházela na svět, začaly se dít neuvěřitelné věci.

Na nebi se rozzářila jasná hvězda doprovázená stříbrnými obláčky a sladkou hudbou, o níž nikdo netušil, odkud přichází. Poupata stromů i květin se rozvila, odkudsi přiletěla hejna švitořících ptáčků – jako by celé nebe jásalo nad narozením Anny. Rodiče i sousedé se nezvyklým úkazem divili a nedovedli si zázraky vysvětlil.

Legenda říká, že Anička rozuměla řeči zvířat i květin. Ukázalo se ale, že pozemský život je pro ní příliš velkým břemenem. Anička si hrála v okně s hadrovou panenkou, kterou jí ale velký poryv větru vyfoukl z ruky. Holčička se po hračce natahovala, až vypadla z třetího patra na zem.

Bůh si vzal její andělskou duši zpět. 

Tolik pohádka.

 

Související obrázek

 

 

Nejnavštěvovanějším hrobem Malostranského hřbitova je právě ten „Svaté holčičky“.

Nachází se v zadní části za Thunovým pomníkem, vpravo při hlavní hřbitovní cestě.

Soška ležící dívenky se andělsky usmívá, ručky pokojně složeny na prsou.

Kamenné děcko halí dlouhý rubášek, hlava spočívá na polštářku s ozdobnými střapci.

Autorem náhrobku z roku 1851 je sochař Josef Max.

Takřka nečitelný nápis na náhrobku uvádí jméno Anna Degenová. Podle matriky zemřela jako tříletá, nejspíše byla potomkem strážmistra Augustina Degena a nádenice Anny Degenové.

Když byl pomníček hotov, stal se poutním místem, kam přicházely děti z širokého okolí a na náhrobek kladly lístečky, v nichž „Svatou holčičku“ prosily o pomoc.

 

Dodnes tam nějaký ten prosebný lísteček můžete najít…

 

 

 

 

deeres

 

 

Komentáře (5)add feed
... : mia I
tak si zase rozšiřuji obzory. Problém je, že Malostranský hřbitov bývá uzavřený, otevírá se návštěvníkům jen při zvláštních příležitostech. Hodně pomníků je zakrytých břečťanem, ten v malém množství působí pěkně a dotváří atmosféru místa, když se rozroste je pohromou.

Z těch tajemných nebo tajemnějších a méně navštěvovaných míst mám ráda Jánský vršek, pak třeba prostor v okolí kostela sv. Haštala , zajímavá oáza klidu uprostřed šumu velkoměsta prý je ulice V Kotcích.
listopad 26, 2018 08:19
... : Milene
Malostranský hřbitov opravovali, a většinu břečťanu strhali. Myslím, že už je otevřený.
listopad 26, 2018 11:23
... : *deeres*
Mio, nezoufej, už je to dva roky, co byl revitalizován a otevřen pro veřejnost.
Listopad - únor od 9 do 17 hodin
http://www.hrbitovy.cz/?p=4928
Jsou tam kvalitní funerální plastiky, od českých předních sochařů z konce 18. a 19.století, některé jsou už opravené, jiné to teprve čeká. Jsou tam i pohřbeny známé osobnosti, podívej se na Wiki. Před lety se záchrany hřbitova ujala společnost devatenácti lidí, v čele s předsedou klubu Za starou Prahu a v červnu 2016 byl zpřístupněn.
Pomníček Aničky, je tak trochu záhadou, chudí rodiče si ho těžko mohli dovolit. Kdo romantický pomníček sochaři Josefu Maxovi zaplatil, se dnes už nedozvíme.

Ulice V Kotcích už dávno ztratila svůj půvab, dneska tam uvidíš jenom stažené počůrané a podělané rolety někdejších krámků. Turisté tudy neproudí, ti si tam chodí jenom ulevit.
listopad 26, 2018 11:26
... : mia I
tak děkuji za novější informace. Zdravím Vás obě.
listopad 26, 2018 11:55
... : doktor
Hezké povídání o Praze tajemné.
listopad 26, 2018 14:04
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]