O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PIZZA, PIZZA, PIZZA!!! PDF Tisk E-mail
Středa, 17 říjen 2018
Přejít na obsah
PIZZA, PIZZA, PIZZA!!!
Strana 2
Strana 3
Výsledek obrázku pro pizza margheritaLegenda mezi jídly v sítích rychlého občerstvení, obyčejného posezení ve všední den i součást noblesnějších pizzeria-ristorante… znáte někoho, kdo by neměl svoji oblíbenou pizzu? Pizza patří mezi nejuniverzálnější jídlo současnosti. Pizzu milují všechny věkové generace a spousta lidí si dnes bez ní neumí představit život. Připravit ji lze ve stovkách variant se stovkami přísad, takže si v podstatě každý na světě může vybrat tu svou. Moderní pizzu s rajčatovým základem, kterou známe dnes, jíme už od 17. století a každou vteřinu se jí na světě sní cca 350 kousků.

 

 

 

 

 

1)     Když bychom chtěli zajít do úplného prapočátku historie pizzy, musíme nahlédnout až do 6. století před n.l. V Persii a starověkém Řecku objevíme první zmínky o plackách potřených olejem a medem. Dnes velmi známé pod názvem pita. Ta se postupem času dostala až do Itálie, kde dala po mnoha staletích základ naší oblíbené pizze. V 16. století se začaly do Evropy dovážet exotické druhy zeleniny, které chudí Neapolitáni pokládali na plátky kynutého těsta. Základ neapolské pizzy tak byl na světě. Jihoitalská Neapol má dokonce na patent světové kolébky pizzy ochrannou známku. Podobnou historii mají hranolky nebo hamburger. Italové však pizzu během staletí vypilovali a dokážou ji dělat dle některých názorů nejlépe na světě.

 

marketa

 

 

2)     Pizza Margherita je pojmenována po italské královně. Když v roce 1889 italský král Umberto I. spolu se svou ženou Margheritou di Savoia navštívili město Neapol z důvodu dovolené, nejlepší „pizzař“ ve městě byl povolán, aby královskému páru připravil pizzu. Neapolský pekař Raffaele Esposito upravil  pizzu v barvách italské trikolóry. Připravil menu, které se skládalo ze tří druhů pizzy. Po vydařené hostině zaslala královna kuchaři pochvalný dopis. Kuchař byl tak nadšen, že po ni pojmenoval jednu ze svých pizz. Tak vznikla pizza Margherita.

 

3)     Začátkem 20. století si už pizzu vychutnávali v USA - Od roku 1890 docházelo k masové migraci Italů do USA. S sebou si samozřejmě nezapomněli dovézt recept na svoji milovanou lahůdku. Pizze okamžitě podlehli i Američané a díky sílicí italské komunitě v USA vznikaly za oceánem první pizzerie. Tu úplně první otevřeli v New Yorku v roce 1905. Největší obliba pizzy byla z počátku v New Yorku a Chicagu. Ve městech, kde měli Neapolitáni své největší zastoupení. Nemohli však používat své pravé italské suroviny a byli tak nuceni improvizovat. Například místo oregana začali do pizzy přidávat majoránku. Zapomenout museli i na mozzarellu z buvolího mléka. Ta se totiž vyrábí v okolí nechvalně proslulého městečka Casal di Principe u Neapole. (V Casal di Principe sídlí několikatisícová zločinecká organizace Casalasi). Místo buvolího mléka se tak museli Italové spolehnout na mléko kravské. A ačkoliv pravá neapolská pizza dosahuje do výšky 0,5 cm, tak ta americká až do 2 cm.



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]