O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZPRÁVY Z VIDLÁKOVA - 1. PDF Tisk E-mail
Úterý, 01 květen 2018
Pamprlinda kam se podívám... Správný název je smetánka lékařská, ale lid obecný jí říká všelijak. Pampeliška, pamprlice, hadí mlíčí, husí kap, lví zub, mlíčňák, kašinec, pleška, lucerny, mléčný lupen, lucerničky, majíček, mléč, mlíč, mnišská hlava, odvančík, pampalíšek, pampelíček, pampelík, pampuška, plečka obecná, psí zub....

 

 

 

 


Výsledek obrázku pro pampeliškový med

 

Co je hlavní, je to lékárna z pangejtu, za pár šupů a dá se zpracovat úplně celá, včetně kořenu. Já letos zkusím pampeliškový med.

Nejdříve jsem musela najít pro sběr to správné místo, sečenou louku, někdy dopoledne, kdy hned, jak se objeví první paprsky slunce, tak se rozzáří stovky, nebo spíše tisíce čerstvých žlutých očiček. Kde nehrozí postřik z vedlejšího pole řepky, nejezdí tam auta, nevenčí se tam chlupáči a nad hlavami mně nehřmí letadla.

 

 

Tak trochu problém, z jedné strany Ruzyně, z druhé Vodochody…

 

Jarní postřiky řepky zabíjí včely. Výzkumný ústav včelařství v Dole ve zkušebních vzorcích řepkového medu nenašel žádný pesticid, proto prý nehrozí zdravotní riziko při konzumaci. Dobře, tak tedy vykoumali, že se s kupovaným řepkovým medem neotrávím, nejsem včela. Jenže pak si přečtu, že každý druhý med v prodeji je zfalšovaný. Tak teď toho mám tak akorát, med si dokážu zfalšovat sama.

 

 

Jdu na to, klasický med to sice nebude, ale alespoň vím, co je uvnitř sklenice:

 

200 květů pampelišky,

l bio citron,

kousek celé skořice,

dvě meduňky,

1 litr vody

a 1 kilo cukru.

 

 

Natrhat tolik květů chvíli trvá. Chlupáči se nudí a z dlouhé chvíle si pletou věnečky z kytiček, věší si je na krk a vzájemně se fotí. Konečně mám hotovo a jde se domů.  Doma květy neperu, jenom vytřepu případné nájemníky, citrón nakrájím na kolečka, vyndám pecky, z meduňky dám pouze listy, se skořicí strčím do hrnce, a nakonec zaliji vařící vodou.

 

To bylo v pátek.

 

V sobotu jsem výluh přecedila přes filtr. Přidala cukr a při nízké teplotě bych to měla nechat táhnout a hlavně pořád míchat. To mně nebavilo, tak jsem to strčila do pekárny, nastavila na marmošku a nechala svařit na nit. Naplnila jsem dvě vyvařené skleničky a zkušební vzorek je hotov. Voní nádherně a ani špatně nechutná, je tam cítit citronová meduňka se skořicí a ještě cosi - asi ta pamprlinda. Uvidíme, jestli se po lekváru zapráší, a nebo se bude válet ve spíži do příští sezóny.

 

 

 

Nekvetou jenom pampelišky, začaly kvést i konvalinky, ale květy třešní už jsou pryč. A v úterý, hned po sletu čarodějnic, byl lásky čas. A když se ta láska už nedá stvrdit polibkem pod rozkvetlou třešní, tak si ji někdo neznámý alespoň uzamkl zámečkem na srdci z plotu, které ukryl mezi polem a krajem lesa.

 

 

 

 

Je nádherné jarní počasí a hned tolik svátků… Tak doufám, že jste si vy všichni - dopisovatelé, diskutující i čtenáři Kudlanky hezky užili slet čarodějnic - případně jejich upálení (to podle naturelu), a Svátek práce lenošením plným lásky.

 

Hlavně nezapomeňte, že první květnová neděle patří maminám.

 

DEERES

 

 

 

 

Komentáře (5)add feed
... : mia I
přistála jsem v pondělí bez újmy, mám nalétáno už plno hodin. smilies/grin.gif

V pondělí byla "žlutá tma", tolik pylu co létalo vzduchem...

deeres dobrou chuť až budeš pít čaj s medem.
květen 02, 2018 10:00
... : andrea
díky moc za recept, dnes "jdu na to"!!!
květen 02, 2018 12:53
... : doktor
Deeres,mám vyzkoušené,je fakt skvělý,všem doporučuji.Jak říkáš,jen to správné místo k trhání dá fušku.Ahojky.
květen 02, 2018 13:10
... : Bara
Uz je to davno co jsem tenhle recept realizovala. Netvrdim, ze to neni dobre, ale po kratkem case to zcukernatelo a muj dojem (muzu se mylit) je, ze i kdyz pozvolnym, tak dost dlouhym varenim vsechny vitaminy znicim a v podstate je to cukerny sirup. Ja si radeji koupim dobry med od vcelare.
květen 02, 2018 20:13
... : *deeres*
Báro, máš pravdu, vařením jdou vitamíny do háje, ale zůstávají minerály.
Ve 100 g medu:
Železo0,6 mgSíra18 mg
Hliník2 mgKřemík15 mg
Olovo0,05 mgKobalt0,3 mg
Nikel0,1 mgJód10 mg
Logicky by tedy měl podporovat imunitní systém. Já osobně mám raději smrkový, ten je v zimě skvělý do čaje, spolu s rakytníkovým sirupem. Choroby nemají šanci. Na uvaření smrkového je teď ten správný čas, kdy stromy mají ještě nové hedvábné konce větviček.
A přidám něco dalšího pro zdraví. Nejspíš vám některým, někde ve stinném koutě zahrady, roste plevelně bršlice- kozí noha. Vyzkoušela jsem z ní špenát, tak ten teda nemusím.
Ale pak jsem našla recept v knize Dárky z přírody na pesto. A to je skvělé na špagety.
120gr mladé křehké bršlice, umyté, vysušené, natrhané na kousky
80gr nasekaných a na sucho opražených mandlí
100gr jemně nastrouhaného parmazánu
200ml oleje, já dala slunečnicový
sůl
Patří do toho ještě čerstvě namletý pepř, ten já nerada, tak jsem dala čili papričku naloženou v oleji a přidala prolisovaný česnek.
Mimo parmezán všechno na jemno rozmixujeme, zamícháme sýr a nacpeme do skleničky. V lednici vydrží až čtyři týdny, pokud ho hned nesníte, nehrabete v tom špinavou lžící a vždy znovu doplníte olejem.
květen 03, 2018 12:15
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]