O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

S CHLAPEM JAKO SE PSEM PDF Tisk E-mail
Úterý, 30 leden 2018

Výsledek obrázku pro loverŘíkávala mi moje maminka. A tak jsem se teď, kdy coby dáma v létech bych mohla obé posoudit, rozhodla porovnat návod na pesa s návodem na milovaného… Tak posuďte samy i sami... Spolehlivé přivolání znamená, že se pes bez rozmyslu „otočí na podpatku“ a rychle přiběhne ke svému páníčkovi. Stejně tak ten věrný a zamilovaný. 

 

 

 

 

 

Základní pravidlo je mnohem jednodušší než jeho aplikace a prosazení:

 

„Přivolej svého psa pouze tehdy, když máš jistotu, že přiběhne!“ Přivolání neznamená, že se pes po zdlouhavém váhání přiloudá. Nediskutujte o tom, jestli vás pes poslechne, ale zorganizujte trénink, aby k vám radostně přiběhl. V opačném případě by se naučil, že si může vybrat, i když se v dané situaci nakonec rozhodne pro vás.

 

Hm, tak tohle je fakt stejný… Jak dokázat, aby drahý můj stejně radostně reagoval?

 

 

 

Upevnění povelu

 

·                Pokaždé, když k vám pes tak jako tak poběží, zavolejte na něj „ke mně“ a pak ho odměňte. Dbejte na to, aby měl z odměny skutečnou radost… Nadšeně si s ním zaskákejte, občas „vykouzlete“ jeho oblíbenou hračku, jindy zase pamlsek. Střídejte způsoby a druhy odměn, které má rád, aby byl nácvik napínavý. Svého psa pozorujte, zda vypadá spíše znuděně, nebo má radost. Odměna ho musí nadchnout, jinak by to pro něj nebyla žádná odměna.

 

 

Výsledek obrázku pro at home dinner with love
 

 

 

       Když je pes v nejlepším rozpoložení, okamžitě ho přestaňte odměňovat a pošlete ho pryč. Řekněte mu například „volno“ a už se o něj nestarejte, neměli byste se na něj ani podívat. Jestliže se od vás vzdaluje jen nerad, je to ta správná chvíle poslat ho pryč a zvýšit tak zájem o nácvik přivolání.

 

 

       Ano, hlavně ten druhý bod, dámy, ten musíte zvládnout! Včas ho „odeslat“, dát mu volno a „ani se nepodívat“….

 

 

·                Výcvik můžete oživit i hrou. Když se sami rozběhnete, zatímco pes běží za vámi, bude ho výcvik ještě více bavit. Můžete tak postupně rozvinout zábavnou hru, ze které bude mít radost především pes, který miluje běh. Poběží-li pes, který získal odměnu, ihned zase dál změňte směr a utíkejte od něj pryč.

 

·               A opět zavolejte „ke mně“, uvidíte, že poběží za vámi. Pro některé psy je odměnou už samotné společné pobíhání, proto už není nutné vymýšlet další odměnu. Nevšimne-li si pes, že jste změnili směr nebo se vám bude zdát, že se až příliš vzdálil, můžete ho na sebe upozornit tím, že zavoláte jeho jméno. „Ke mně“ zavolejte, jen když se k vám pes rozběhne.

 

 

Související obrázek

 

Dbejte na to, aby byl pes skutečně nadšený a nenudil se. V případě pochybností použijte to nejlákavější, co vás zrovna napadne. Opakujte cvik tak často, dokud pes nadšeně nespolupracujte, a v nejlepším přestaňte.

 

.Postupně začleňujte do tréninku stále více rušivých podnětů. Dříve, než nadobro odepnete vodítko, musíte si být jisti, že váš pes bude správně reagovat v případě, že se v jeho blízkosti objeví rušivý podnět.

 

 

 

Závěrem

 

Dobře fungující přivolání, i v problematických situacích, znamená pro vašeho psa v první řadě více volnosti.

Pouze když ho budete schopni k sobě v případě nutnosti přivolat, můžete ho nechat běhat bez vodítka…

 

Myslím, že je to super návod

– jen jestli to každá zvládne?

 

 d@niela


 

 

Komentáře (5)add feed
... : Sidon
A jistě znáte i ten testík pro chlapy, když chtějí zjistit, kdo projeví větší radost z opětovného setkání, jestli pes, nebo žena.
Zavřete psa do kufru od auta a po hodině ho pusťte. Stejně to tak proveďte i s manželkou. Kdo myslíte, že pak projeví větší radost.

smilies/grin.gif
leden 30, 2018 16:46
... : NČ
Tak to jsem si, Sidone, představil, jak živý. Dost dobrý.
Akorát nevidim důvod, proč bych to měl dělat se psam, zatímco s manželkou klidně a rád třeba denně.
leden 30, 2018 18:15
... : *deeres*
Jaký pes, takový pán. Nejvíc si jsou podobní v tom, že oba, pes i pán očůrávají rohy. Jenom důvody jsou rozdílné, pes si značkuje, pán si ulevuje po nadměrné konzumaci piva. smilies/grin.gif

leden 31, 2018 09:54
... : d@niela
NO počkej, já mluvím o dvojicích - pes - páníček, chlap - panička.

To jako jaký chlap, taková panička? Nebo jak to mám brát?
leden 31, 2018 11:36
... : *deeres*
Dneska jsem zrovna četla, že dámy si mají protějšek vybírat podle toho, jakou rasu psa dotyčný vlastní
Řeč tam byla pouze o mužích, na povahu žen nejspíš chlupáči nemají vliv. Jo, bylo to v Plesku smilies/grin.gif
Ale tohle říká zkušená kynolog:
Trocha manipulace
Postupem času přebírá pes povahové rysy svého pána. Velice rozdílná bývá také skutečná povaha konkrétního psa a představa o povaze plemene mezi lidmi. Říká se, že pes a pán se sobě podobají po 7 letech. Kynolog Ing. Bradáč k tomu dodává: „Psi jsou učenliví a umí se naučit zejména to, jak získat u svých majitelů drobné výhody, jak si zařídit opravdu pohodlný život. Většina psů má své majitele přečtené celkem rychle a pak si dokážou najít způsob, jak s nimi manipulovat – od dělání psích očí, přes vynucování hlazení, až po obtěžující vynucování pozornosti štěkáním či kradením věcí. A podle reakce majitele rychle zjistí, že mobil má daleko vyšší hodnotu než stará ponožka. Potom psi organizují život a činnosti svým majitelům, i když by to správně mělo být naopak.“

leden 31, 2018 12:00
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]