O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

CHANUKA A VÁNOCE PDF Tisk E-mail
Pondělí, 11 prosinec 2017
Přejít na obsah
CHANUKA A VÁNOCE
Strana 2
V době křesťanského adventu a vánočních svátků mají Židé Chanuku. Není to nejvýznamnější židovský svátek a Židé sami ani Chanuku nepovažují za oslavu Vánoc. Některé jejich zvyky v tomto období ale vánoční tradice velmi připomínají. Chanuka vychází z židovského kalendáře a začíná každý rok v jiný den. Její začátek je podle židovského kalendáře 25. den měsíce kislev a toto období je našeho kalendáře od konce listopadu do konce prosince.

 

 

 

 

V roce 2017 židovská Chanuka začala v podvečer 12. prosince, končí ve středu 20. prosince.  Protože den podle židovského kalendáře začíná západem slunce a tak první den Chanuky vlastně začíná při západu slunce v den předcházející, než je datum v gregoriánském kalendáři. Chanuka, které se také říká Svátek světel - se slaví osm dní. Jejím hlavním symbolem je postupné zapalování osmi svíček nebo olejových lampiček v přesném pořadí na tradičním židovském svícnu a žehnací modlitby.

 

Postupem doby přibylo několik dalších obyčejů, které připomínají klasické Vánoce. Děti například dostávají drobné dárky, a tento zvyk k původní Chanuce vůbec nepatřil. Podobné je to i s tradiční písní Chanuky Mocná skála – Maoz cur. Jedná se s největší pravděpodobností o původní lidovou německou píseň z křesťanského vánočního období.

 

 

 

Výsledek obrázku pro chanukah in new york 2017

 

 

Podle Židů je ale Chanuka dávána do souvislosti s Vánocemi jen díky období, ve kterém se odehrává a má úplně jiné poslání. Protože většina ostatních židovských svátků se odehrává především uvnitř společenství, tak právě Chanuka toto náboženství představuje otevřeně všem ostatním. To je také důvod, proč se koná i mnoho oslav, které jsou přístupné veřejnosti nebo se odehrávají na veřejných místech.

 

Související obrázek

 

V průběhu Chanuky Židé normálně pracují, ale mohou z práce odejít dřív, aby stihli včas zapálit svíčky nebo olejové lampy. V Izraeli jsou v této době zavřené školy, i když k tomu není žádný náboženský důvod. Jídla v době Chanuky jsou typicky židovská a připravují se hlavně na oleji. Podávají se především bramborové placky nebo bramboráky, velmi často se konzumují koblihy s různými náplněmi a mléčné pokrmy.



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]