O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PROKLETÝ PÁTEK TŘINÁCTÉHO PDF Tisk E-mail
Středa, 28 září 2016
Přejít na obsah
PROKLETÝ PÁTEK TŘINÁCTÉHO
Strana 2
Image result for friday the 13th pngProč zrovna pátek a zrovna třináctého? První a nejrozšířenější zdůvodnějí je, že na Velký pátek byl ukřižován Ježíš, kterého zradil za třicet stříbrných 13. účastník poslední večeře - Jidáš Iškariotský. Na špatné pověsti pátku 13. se ale podílí celá řada pátečních "katastrof": V pátek nabídla Eva Adamovi jablko ze stromu poznání, v pátek Kain zabil svého bratra Ábela a v pátek prý začala i velká potopa. A aby toho nebylo málo, v pátek došlo ke zmatení jazyků v Babylóně. Svou teorii mají i obyvatelé severských zemí.

 

 

 

 

Podle jejich legendy se ve Valhale sešlo dvanáct bohů. Toto setkání ovšem překazil třináctý, zlý Loki, který zapříčinil smrt boha radosti a na celou zemi uvrhl tmu.

 

 Historické kořeny má naopak pověra, která se vztahuje údajně k událostem pátku 13. října 1307. V tento den zahájil francouzský král Filip IV. Sličný likvidaci mocného a bohatého templářského řádu. Jeho členové byli po celé křesťanské Evropě krutě mučeni a bezohledně vyvražďováni, což mělo za následek zánik řádu. To posílilo pověst pátku 13. jako ďábelského a děsivého dne. 

 

A jestlipak víte, že chorobný strach z pátku třináctého má i svou vlastní diagnózu? Tato fobie se jmenuje paraskavedekatriafobie.

 

 

 

Image result for friday the 13th png

 

 

Podle statistik jednoho britského autoklubu více než polovina řidičů v tento den vůbec nevyjede na silnici. Přesto do nemocnic sanitky přivezou mnohem více lidí, než v jiný běžný pátek. Je to den, kterého se bojí celý svět. Nejvíce se však bojí Američané. Jak vychází z průzkumů, kvůli pověrčivosti si až 21 milionů obyvatel USA v pátek třináctého bere v práci volno, ruší pracovní cesty, neodcházejí ze svého domova a snaží se vyhnout jakýmkoli rizikům.


 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]