O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PROKLETÝ PÁTEK TŘINÁCTÉHO PDF Tisk E-mail
Středa, 28 září 2016
Přejít na obsah
PROKLETÝ PÁTEK TŘINÁCTÉHO
Strana 2

 

 

 

NEJZNÁMĚJŠÍ POVĚRY:

 

1.     Černá kočka

Nejčastější pověra. Věří jí 14 procent z nás. Černá kočka přes cestu má totiž znamenat smůlu, a to je pak lepší vůbec nevycházet z domu. Případně se vyhýbat kočkám.

 

2.     Pátek třináctého

Celý svět se před tímto dnem třese. Za vznikem této pověry stojí uvěznění a následné upálení stovek členů templářského řádu na pátek 13. října 1307. Že je pátek 13. nešťastným dnem, věří 9 procent z nás.

 

3.     Rozbité zrcadlo

Celkem pět procent Čechů věří tomu, že rozbité zrcadlo nosí 7 let neštěstí. Proto se k zrcadlům chovejte vždy obezřetně. I když se vám jeho obraz třeba nelíbí!

 

4.     Rozsypaná sůl

Pokud se vám převrhne slánka soli, má to podle pradávné pověry znamenat smůlu. Ta se dá ale rychle zažehnat přehozením špetky soli přes levé rameno.

 

5.     Ranní vykročení

Vstát nebo vykročit po ránu levou nohou znamená smůlu. Je proto dobré si uzpůsobit postavení postele tak, abychom vylézali pravou nohou.

 

6.     Číslo 13

Tato pověra souvisí s pátkem třináctého. Nicméně pověrčivost na toto číslo je už tak silná, že některá letadla nemívají řadu 13 a v některých hotelech byste marně hledali 13. patro a pokoj číslo 13.

 

7.     Chůze pod žebříkem

Projít se pod žebříkem přináší smůlu. Této pověře věří hlavně v anglosaských zemích, u nás není tak častá.

 

8.     Kukačka a sova

Pověra hovoří o tom, že počet zakukání kukačky se rovná počtu roků, které vám ještě v životě zbývají. Stejně tak slyšet houkat sovu může znamenat smrt v rodině.

 

9.     Víko od kanálu

Podle některých pověr znamená šlápnutí na víko kanálu smůlu. Hlavně pokud jde o hranatý kanál, kulaté jsou prý v pořádku.

 

10.  Spatřit nevěstu

Vidět nevěstu ve svatebních šatech ještě před obřadem znamená smůlu!

 

11.  Nevracet se

Pokud se pro něco musíte třikrát vrátit, raději to nedělejte. Když se vám to však stane, přerušte smůlu tím, že se posadíte.

 

12.  Prádelní šňůra

Vyhýbejte se šňůrám! Pokud je podlézáte, může vám to přinést smůlu.

 

13.  Vstát od večeře

Vstát od štědrovečerní večeře může podle pověry znamenat blížící se neštěstí.

 

 

 

Proč tomu věříme?

 

 

Podle odborníků rozhodně není rozumný důvod pověrám věřit. Přesto se jimi často řídíme. „Víra v pověry vychází z našeho podvědomí,“ řekl nám psycholog Karel Šťastný. „V našem dětství jsme slyšeli spoustu pohádek a věřili, že existují draci, kouzelníci a čarodějnice. Pověry jsou v podstatě pozůstatkem této víry. Přisuzujeme věcem význam, který nemají, ale který chceme, aby měly.

 

 

d@niela

 

 

 

 

Komentáře (4)add feed
... : Sidon

1. Černá kočka přes cestu

To může znamenat smůlu, ale jen v tom případě, že jste krysa, nebo myš.


2. Pátek třináctého

Jak by to někdo, kdo na tuto pověru věří, vysvětlil těm, kteří mají o čase a kalendáři jiný pojem, že by se tohoto dne měli obávat nějaké špatnosti?


3. Rozbité zrcadlo

Podařilo se mi to několikrát, obzvlášť u auta, ale kromě té škody, jsem nic dalšího nezaznamenal.


4. Rozsypaná sůl

Taky jsem to párkrát učinil a o té špetce přes rameno jsem dosud nevěděl, abych si to polepšil, přesto si nevzpomínám na nějakou "zvláštní" smůlu.


5. Ranní vykročení

Už spoustu let vstávám z postele levou nohou napřed a nic, ale možná bych to měl vyzkoušet a začít pravou nohou. Taková maličkost a člověku to změní život k lepšímu. Haha!


6. Číslo 13

V Kanadě a asi i v Americe nemívají vyšší domy 13é poschodí, z 12ky to skočí na 14ku. Takový oblbovák ale může být jen pro opravdu "těžce pracující".


7. Chůze pod žebříkem

To jsem měl vlastně velké štěstí, doteď jsem o tom neslyšel a pod žebříkem jsem prošel bezpočtukrát.


8. Kukačka a sova

Kukačku jsem taky slyšel mnohokrát, ale nikdy mne nenapadlo počítat jají kuky.
O tom sovím houkání jsem četl kdysi knihu (autorka - Margaret Craven) - I Heard the Owl Call My Name (Slyšel jsem sovu volat mé jméno), kde se to jednomu mladému vikáři splnilo, že zemřel po té, co slyšel sovu volat své jmého. Jenže je to pověra domorodců, indiánského kmene, žijícího na pobřeží Britské Kolumbie s velmi zajímavým názvem - Kwakwaka'wakw, v knize se jmenují Kwakiutl.

https://en.wikipedia.org/wiki/I_Heard_the_Owl_Call_My_Name


9. Víko od kanálu

Tady bych tomu celkem i věřil, a je jedno, jaký tvar ten kanál má, pokud si nevšimnete, že to jeho víko bylo uzmuto "sběrači" starého železa, pak je ta smůla na bíledni.


10. Spatřit nevěstu

Moc jsem těch nevěst neviděl, ale zcela určitě některou z nich ještě před obřadem a taky o té smůle nevím.


11. Nevracet se

Taky se mi to nestává, ale kdo se takhle často vrací, tak má aspoň dostatek tělocviku.


12. Prádelní šňůra

No, to už je úplná zvrácenost, to snad udělala spousta lidí mnohokrát, ale že by to mělo takovou sílu?! Horší je, když se ty "šňůry na prádlo" zpřehážou někomu v mozku, jak o tom psal Hrabal.


13. Vstát od večeře

Na takovou věc si taky nevzpomínám, protože ono je to všeobecné u každého rodinného jídla, že většinou se vstává poté, až všichni dojedli.





smilies/smiley.gif smilies/smiley.gif smilies/smiley.gif
září 29, 2016 00:43
:) : bb2
s bodem číslo 5 je u manželských postelí, ten co spí nalevo musí vstávat levou nohou..a nebo spát s nohama u hlavy toho druhého, a to by ne všude prošlo, že :-)
No, vlastně by mohl ještě provádět malou gymnastickou sestavu, že by se ráno na posteli přetočil a podtočil, a tak si zaručil to správné vstávání.

O pověře kolem vstávání od štědrovečerní večeře vím, ale nevím, jak tomu pravidlu dostát. U nás alespoň jeden stolovník vstát musí, většinou jsem to já, u božíhodového oběda já a dcera, protože to nás je u stolu víc. Museli bychom před večeří nandat na stůl úplně všechno jídlo, které se bude jíst, všechny nápoje a všechno stolní nádobí. To nejde. Takže stůl v jídelně je kompletně prostřený, na něm dvě teriny s horkou polévkou a misky s osmaženou houskou. To se odnese s talíři od polévky a donesou se mísy se saláty a tím ostatním, co se zatím udržovalo v teple. Až všichni dojí, tak se to vše odnese a přinese se další. Atd. Na odkládacím stolku jsou náhradní ubrousky, lahve s pitím, co si dáváme postupně před jídlem a k jídlu, od přípitku a tak, otvírák na pivo, vývrtka, misky na kosti a pecky apod. Všechno použité z jídelního stolu se odnáší do kuchyně.
Nevím, jak jinak to dělat :-)To bychom museli mít stůl 5x2 metry, vedle menší odkládací stolek na použité nádobí a mísy se zbytky jídla, a několik ohřívačů jídla :-)) Nebo extra personál smilies/grin.gif
září 29, 2016 08:39
oprava : bb2
s bodem číslo 5 je PROBLÉM u manželských postelí, ten co spí nalevo musí vstávat levou nohou..a nebo spát s nohama u hlavy toho druhého, a to by ne všude prošlo, že :-)

září 29, 2016 08:40
Já to vidim Sidone tak, že : *NČ*
jestliže někdo něčemu z toho věří, je na nejlepší cestě k tomu, aby se mu nějaká nepříjemnost skutečně přihodila. Vyděšenej člověk z černý kočky přes cestu pak blbne a běžnou situaci nezvládne.

Ale něco lze odvodit i oprávněně.
Např., Když se musim vracet pro zapomenutý věci domů, zřejmě mi ten den krapet vynechává paměť, jsem roztržitej a na nepříjemnosti mám teda zaděláno.
Nebo třeba chůze pod žebříkem s sebou určitě nese větší riziko, že mi z něj něco spadne na palici (kýbl, kladivo nebo s nim i řemeslník), než na volnym placu. To už vůbec nemluvim o tom, co může následovat, když sám do žebříku neopatrně vrazim.
Kukačka, to nevim. Ale sova se vysvětluje tim, že v okně těžce nemocnýho se svítilo celý noci, což sovy lákalo.
září 29, 2016 08:42
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]