O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KORPORÁTNÍ MLUVA - ZNÁTE? PDF Tisk E-mail
Neděle, 26 červen 2016

V následujícím krátkém článečku vám chci nabídnout představu, jak se dnes běžně mluví ve firmách. Je to moje zkušenost. Pravá a nefalšovaná. Šla jsem na pracovní interview do jedné velké nejmenované firmy, která prodává kosmetiku. Snad všechny značky. 

 

 

 

 

 

Už v okamžiku příchodu jsem pochopila, že bych zde velmi podstatně zvedla věkový průměr, je mi totiž „už“ kousek přes 40. Na tuto skutečnost jsem  ale byla připravená a nehodlala jsem si ji, v rámci zachování vlastního zdraví a nízkého tlaku, nijak připouštět. 

 

Co mi ale opravdu nadzvedlo mandle, byl už pohovor s panem řídícím. Sympaťák cca v mém věku, velmi vkusně oblečen, mě moc ke slovu nepustil. Celou domu do mě hustil následující: (mj. zkrátila jsem to a vybrala jen to nejdůležitější)

 

„Helejte, máme teď velmi důležité išú. Samozřejmě nejdřív musíme udělat riserč, abychom správně targetovali. Z toho vznikne loukostový projekt, který se bude čekovat.

 

Důležité je také vybrat renč výrobků a z nich potom kor renč. Máme v plánu také postavit fleg šip stor. Počítejte s tím, že dostanete určitý badžet. Chci vás upozornit, že vaše pozice podléhá sííou.

 


 

 

Jsem angličtinář, takže mě moc nenachytal, jen jsem si říkala, jak ta naše čeština trpí korporátem. Kdo má problém pochopit výše uvedené, nabízím překlad:

 

 

 

Máme teď velmi důležitý úkol. Nejdřív prozkoumáme trh, abychom mohli zacílit. Z toho vznikne nízkonákladový projekt, který bude řádně kontrolován.

 

Důležité je také vybrat řadu výrobků a z nich základní řadu. Máme také v plánu postavit vlajkovou loď (hlavní prodejnu).

 

Budete mít na starosti určitý rozpočet. A chci vás upozornit, že budete podřízená výkonnému řediteli.

 

 

 

 

 

Chtěla jsem znát názor i jedné velmi zkušené personalistky a lovkyně hlav (hedhanterky). Když jsem jí uvedené tlumočila, tak se smála a na mé podezření, že zmíněný ředitel je pitomec, jen souhlasně pokývala hlavou.  

 

Naštěstí jsem se do firmy nedostala. Čekala mě jiná, daleko zajímavější pozice a to ve firmě, kde věk a pohlaví nehraje roli. A když se mluví česky, tak pořádně.

 

 VĚRA

 

 

Komentáře (12)add feed
Hantýrka. : Pepa
Bylo již o tom napsáno mnoho. O tom jak novináři používají anglická slova ve svých článcích, přestože mnohá z těchto slov jsou nahraditelná krásnou češtinou.
I Čeští emigranti na dovolené ujíždějí do podobného stylu, buď nevědomky či s úmyslem, být "zajímavý". Tak i onen sympaťák se asi předváděl. Nemyslím si, že to byla pracovní deformace.
Jsem emigrant 35 let, jediné co občas neuhlídám jsou citoslovce. Ty do mě silně vrostly.

červen 27, 2016 07:29
Vždyť ani autorka nešla na pohovor, ale na interview :) : *NČ*
.
červen 27, 2016 07:34
... : Sandra
Stejně jako NČho mě zaujalo, že si na užívání anglicismů stěžuje někdo, kdo píše "pracovní interview".... smilies/cool.gif
červen 27, 2016 08:32
Mám zákaz psaní? Stačí říct, nevotravoval bych : *NČ*
.
červen 27, 2016 09:50
Souhlasím s Pepou : Lenka1
Tohle není žádná ustálená korporátní mluva. To se jen debil a snob, který zná dohromady asi tak dvacet anglických slov, snažil předvádět.

S tímtéž jsem se setkala v nejvyšších patrech armádního resortu, kde jsem fungovala jako tlumočník pro papaláše.
červen 27, 2016 16:36
Hm, my tak u nas bezne mluvime,ale je to tim ze nezijeme v CR : Bari z Calgary
doma mluvime sice cesky, ale anglicka slova se prirozene vkradaji a ty jeste pocestujeme, takze to zni stejne, viz vyse v clanku.A tak mluvi i nasi cesti znami.Kdyz mluvime s rodinou na skypu,tak uz si zvykli, ze jsme meli na obed salmona s ryzi a ze sedime na decku a byli jsme na car washu smilies/smiley.gif pan reditel asi sedi hodne v anglicky psanych papirech. Me zase vadi,jak v radiu rikaji,ze nam prinaseji cerstve zpravy. Jakoby to bylo nejake jidlo.
červen 27, 2016 16:49
Ten pan ředitel, : Sidon
je zářná ukázka toho, čemu už Masaryk říkal "fouňovství", prostě chce ukázat, jak moc je "IN" a velmi "zkušený". Ona ta angličtina dnes nahrazuje dřívější Latinu, ale on už i Hašek použil pár takových výrazů ve Švejkovi, kdy německé slovo počeštil, například "abgébovat, šturmovat, fasovat aj.

To, o čem se zmiňuje Bari z Calgary, velice dobře popisuje Škvorecký ve svém románu - Příběh inženýra lidských duší. Malá ukázka -

Zahlédnu ještě D, pak dlouhé f - proboha, snad Blběnka neblýská na Kanaďany nějakým fórletrvordem v českém jazyce!
„- tuhle vepředu má tenhle druh snepšot tý - tý slavný ženský, co se směje - co je její jméno? Je to druh jako slavný malby - Briane, help mí!" Praví pan Zawynatch: „Malba? Smějící se ženy?
Monolíza?"
„Dets rajt!" Blběnka pohladí pana Zawynatche po drajluku. „Vel, to si smíte představit, ten mítink! Imídžetly sme droply do Jalty a gosipovaly sme o živejch mrtvejch, až sme byly modrý v obličeji. A pak se k nám připojil ten chlap!"
Blběnka vyvalí oči a narovná si blond afro. „Já dyž na to myslím zpátky, já se cítím jako Elis ve vondrlendu. Stil!"

smilies/cheesy.gif
červen 27, 2016 18:35
... : doktor
Po přečtení jsem rád,že jsem již v pokročilém důchodovém věku a mohu používat český jazyk,tak nás to naučili milovaní rodiče a bezva kantoři.Věřím,že čeština překoná i tento nešvar.Češtině zdar!
červen 28, 2016 13:48
"Cerstvé zprávy" - Bari, to je fakt! : d@niela
ale to se říká už tak dlouho, že to ani člověku nepřijde smilies/wink.gif
Mělo by se správně říkat "Nejnovější zprávy", nebo tak nějak - ale asi je to zase jen ten překlad z angličtiny "fresh news", "breaking news", "latest news".... No, co naděláme?

červen 28, 2016 18:14
Danielko, : Sidon
ještě by to taky mohlo být podle Ruštiny -

чёрствый - tvrdý
чёрствый - zatvrdlý
черствый хлеб - ztvrdlý chléb


smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
červen 28, 2016 18:58
No, nenadelame nic : Bari z Calgary
rikaji to na CRO 2 "oool the tajm" smilies/smiley.gif
červen 28, 2016 20:30
kdo dnes nemluví trochu "yngliš", : Martina P.
tak prostě není "kůl"
smilies/grin.gif
červen 29, 2016 11:05
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]