O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ÓDA NA ŠPÍNU PDF Tisk E-mail
Pondělí, 28 prosinec 2015
Jsou okamžiky, kdy člověk pochopí, že je třeba začít novou práci s čistým stolem. Mně se to stalo včera večer, když se mi nepodařilo od pracovního stolu utrhnout šálek s kávou. Když jsem se pak od něj ještě marně pokusil oddělit zatuhlý krajíc s marmeládou, došlo mi, že dojde i na lámání chleba. Trávím u svého stolu velkou část života: pracuji u něj, jím, bavím se, čtu si, někdy na něm i usnu.

 

 

 

 

 

 

 

Mám na něm všechno, co potřebuju. A taky všechno, co nepotřebuju. A navíc i všechno, co nepotřebují jiní lidé a odložili si to na můj stůl, protože (zcela správně) uhodli, že se to tam ztratí. Všechny ty věci pak na desce stolu tvoří různé nerozlučné chuchvalce a vzájemně prorostlé hroudy a žijí spolu v pokojném souznění. Tedy žily – až do chvíle, než jsem se včera pokusil od stolu odtrhnout svou kávu a pochopil, že si stůl musím uklidit.

 

Ukázalo se, že sotva si člověk srovná věci na stole a některých se i nadobro zbaví, vyjeví se náhle cosi hlubšího, skrytého, něco, co dlouho dřímalo skryto jeho zraku: totiž špína. (Ta se, na rozdíl od normálního nepořádku, usazuje bez naší pomoci. Nevím, jak je to možné, ale najdete ji i v tom nejuklizenějším bytě.)

 

Špínu lze rozdělit na tři typy: 1. na tu, co práší, 2. na tu, co lepí a 3. na zatvrdlou špínu. Každý typ špíny přitom vyžaduje jiný postup při odstraňování. Obyčejný prach, vzniklý prostou netečností, většinou sfouknete sami. Zbavit se lepkavé špíny je trochu obtížnější, ale když se rozhodnete vypucovat třeba starou sklenici od marmelády, je výsledek vaší práce vidět už za chvíli: váš mobil je od marmelády, vaše televize je od marmelády, váš radiátor je od marmelády, vaše morče je od marmelády a ta sklenice od marmelády je taky pořád ještě od marmelády.

 

No a se starou zatvrdlou špínou si lze zpravidla poradit dvěma způsoby: buď vyhodíte inkriminovanou špinavou věc do popelnice, protože víte, že zatvrdlou špínu z ní nedostanete ani rašplí, anebo o špíně začnete obřadně mluvit jako o „patině“, vymýšlíte si k ní dojemné příběhy a nutíte sami sebe i své okolí, aby se vám začala líbit. Ti nejvýřečnější prodají špínu hipsterům nebo vetešníkovi a trhnou na tom pár korun.

 

Špíny se prostě nedá jen tak zbavit. Ale nebojte: mít někde nějakou špínu je úplně normální. Je teda lepší o ní vědět a uklidit si ji dřív, než vám zabrání zvednout k ústům šálek kávy nebo vylézt z postele, ale jinak vás mohu ujistit, že i ta nejelegantnější dáma a ten nejvyvoněnější fešák mají doma za pračkou alespoň trošičku špíničky. Protože ne pořádek, ne krása, láska, morálka nebo soucit – špína je to, co máme všichni společné.

 

Teď bych se mohl blazeovaně dojmout sám nad sebou, zatvářit se jako pytel moudrosti a tvrdit, že celý tenhle text jde vlastně číst jako metaforu lidské duše. Ale ne, kdepak. Jako metaforu lidské duše si přečtěte třeba manuál k rozbrusce.

 

Já vám místo toho poradím, abyste se nebáli pouštět k sobě návštěvy, i když nemáte doma dokonalý pořádek, a zároveň chodit na návštěvy k ostatním. Přijde mi totiž, že se my Češi málo navštěvujeme, a pak se kvůli tomu málo známe. Zpočátku se možná budete snažit mít před návštěvou naklizeno a usmívat se a vaši hostitelé se na vás taky budou usmívat a taky budou mít naklizeno a nikde nebudou mít morče od marmelády a všichni se budete tvářit, že vůbec nejste prasata a že lidstvo Bůh stvořil proto, aby žilo v čistotě a pořádku a nelepila se mu na mobily marmeláda.

 

Ale postupně, jak se budete víc a víc navštěvovat a poznávat, zjistíte, že i vy, i vaši návštěvníci máte za pračkou a za skříní a za sporákem špínu. A v takovou chvíli všichni pochopíte podstatu skutečného všeobjímajícího lidství a třeba vás i napadne spojit síly a odtáhnout společně pračky a skříně ode zdí a uklidit za nimi ten binec dřív, než tam zatvrdne.

 

Může se ale stát, že v těchhle skrytých skulinách naleznete špínu, co už je úplně zatvrdlá. V takovém případě zkuste rozbrusku. Rád vám ji půjčím i s manuálem.

 

 

 

Jan Flaška
autor občas práší

 

 

Komentáře (14)add feed
Ano, to mi připomíná : Michal
"malý přehledný nepořádek", jak tomu říkal v Dobře utajených houslích pan Horníček. Nepořádek, který se dá poměrně snadno přeměnit v relativní pořádek v den manželčina návratu z chaty.
prosinec 28, 2015 23:51
Tohle téma : Sidon
už tu myslím jednou bylo, a byl to tuším Krakonoš, kdo řekl, že to, co se zdá být chlapovi docela čisté a uklizené, považuje většina žen za svinčík a nepořádek. A taky jsem někde četl, že chlap, pokud má doma opravdu vzorně uklizeno a čisto, je nudný a puntičkářský a nemá moc vyvinutý smysl pro humor. S tím bych souhlasil, takže já radšji ten "humor".

smilies/cheesy.gif
prosinec 29, 2015 00:24
já také rozděluji nepořádek : Inka kuk
na malý přehledný a velký nepřehledný, malý přehledný toleruji a jakmile přeroste ve velký nepřehledný, vyhrnuji rukávy a vybíhám ho zlikvidovat smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif

rozdělení špíny se mi moooc líbí, to jsem ještě neslyšela smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
prosinec 29, 2015 08:36
Heslo dne : Míša šíša
Udržování nepořádku je časově mnohem úspornějsí než udržování pořádku.
prosinec 29, 2015 08:46
Puntičkáři : Pepa
Zaplať Bůh, znám jich mezi chlapy asi jenom 3. V dílně na zdi jsou šroubováky a klíče na šrouby v jedné lajně. Podlaha se svítí naleštěnými dlaždicemi. U Barona (přezdívka)jsou v garáži naleštěný auta s kterými snad ani nevyjel. Jednou mi řekl, že to není klad ale klatba která ti nedá do konce života pokoj. Vše musí být v lajně.
Takže dnes je středa má drahá.


prosinec 29, 2015 10:02
Od Horníčka jsem taky slyšel o pořádku : NČ
Byl v Karlových Varech ubytován v hotelovém pokoji s Eduardem Kohoutem.
Asi po třech dnech, když už nebylo kam šlápnout navrhl Horníček Kohoutovi: "Mistře, mělo by se uklidit".
Odpověď přišla vzápětí: "Mirku, život je příliš krátký na to, aby se uklízelo".
prosinec 29, 2015 12:07
Nepamatuju už si ten citát přesně, : Míša šíša
ale zněl nějak takto: "Pořádek je pro lidi bez fantazie, ostatní milují chaos."

A ještě jeden: "Když se někde něco válí déle než týden, už to tam vrostlo."

Jo, mohl by mi někdo prozradit, jestli udržovat pořádek je míň namáhavé než mít nepořádek a následně hledat všechno možné? smilies/wink.gif
prosinec 29, 2015 12:29
NČ, : Míša šíša
já to znám zase takhle: Život je příliš krátký na to, abychom pili špatné víno. Z čehož lze odvodit, kam se mi každej měsíc ztratí vejplata.
prosinec 29, 2015 12:31
... : -doktor-
Nemiluji chaos.Něžný nepořádek beru.Nesnáším bordel.Ale hrnečky v kredenci musí být vyrovnané.Celkem vzato mám rád pořádek.A to prosím mám rád humor a snad mám i fantaziiMohu-li si vybrat,beru pořádek.Nesnáším tisk a tv zprávz....šíří jen chaos,nepořádek a PS bordel.Těším se na silvestra ač nikdo z rodiny není Silvestr......Ahoj lidičky.....!!!!!!!!!!!
prosinec 29, 2015 13:32
... : deeres
Nesnáším, když věci nenajdu na svém místě, to mně dokáže rozpálit do běla. Ale morče od marmelády:-?, tak to ne, to už je příliš. Vzhledem k početnému domácímu zvířectvu, určitě za pračkou kdykoliv najdu nějaký ten chlup a nejenom za pračkou. To bych jinak také mohla dopadnout jako jedna moje bývalá kolegyně, která ráno před prací stihla umýt okna ( dělali jsme od 6.15hod) a jednou se nám "pochlubila", že si musí koupit novou hlavici k luxu, protože tak intenztivně uklízela, že jí prodřela. :-
prosinec 29, 2015 16:36
To zase : Sidon
jeden můj strýc musel každou sobotu luxovat obývák. Tak řekl tetě, že mu dotoho nesmí mluvit. Zamknul se v obýváku, pustil vysavač, sedl si do křesla a četl noviny. Po určité době otevřel a bylo to. Teta hned vešla, okoukla to a říká - "No, vidíš, hned to vypadá líp."

Takže je to asi o těch očích, co nevidí, srdce nebolí.

smilies/smiley.gif
prosinec 29, 2015 18:25
lehký nepořádek mě nechává v klidu : marty
ale, ta ztvrdlá špína mi teda vadí. Obzvlášť na nádobí a toaletě. Na druhou stranu nevím, proč bych měla uklízet cizí bordel (děti manžel), takže občas to u nás vypadá jak po výbuchu, dokud nevyměknu.... Nejsem žádný maniak na uklízení, ale všechno má svou mez.

Můj názor je, že u většiny starších chlapů, kteří bydlí sami, to bývá co se týče čistoty dost tristní. Ale znám i výjimky, kteří mají naklizíno pečlivěji než kdejaká ženská. Dokonce znám chlapa jako hora, kterej peče drobounké vánoční cukroví a vaří líp než Rettigová....a nuda s nim nejni...ikdyž je to svým způsobem taky samorost.
prosinec 29, 2015 18:54
Sidone, jako bych to ještě dneska slyšel. : NČ
Tvůj strýc rozhodně nebyl sám. I já jsem luxoval, a můžu říct, že zpočátku manželství docela pečlivě. Když ale po skončení, aniž by se šla podívat, řekla mi několikrát manželka "za tak krátkou dobu je nemožné, aby to bylo pořádně...". Takže pak už každé následující luxování probíhalo naprosto přesně jak u tvého strýce. U mě to bylo 10 minut práce a 15 minut čtení. A následovala pochvala "vidíš, hned to jinak vypadá, když to uděláš pořádně".
A věřím, že takových luxovacích manželů se stejnou inovativní metodou existují stovky.

Ano Míšo, i v té podobě jsem to o vínu slyšel. Já, jako čistokrevný celoživotní pražák dobré víno od špatného nerozeznám. Tak jsem se pro jistotu dal na pivo, což je ostatně na Žižkově jediný uznávaný nápoj.

prosinec 30, 2015 05:24
Třídenní mise splněna :-) : Milena.
Dnes jsem se vrátila od rodičů. Na jejich starý koberec v obýváku se už nedalo koukat. Raději jsme všichni koukali někam jinam, až to přesáhlo všechny meze. Domluvili jsme se na ně, a přes jejich protesty sami rozhodli, že s tím něco uděláme. V úterý jsem zahájila akci "Jak se staví sen" já. Vyrazila jsem k rodičům autobusem a vystěhovala obývák. Rodiče mají v bytě malinké pokojíky, např. kuchyň je vlastně chodba, kde pokud někdo stojí u sporáku či dřezu, jiný neprojde. Tudy jsme tedy přesunuli pouze nemobilního invalidního otce do ložničky, naštěstí sousedící s koupelnou. Vše ostatní se tedy stěhovalo do podkrovního pokoje. Táta celý život sbíral porcelán, takže jsem nosila neustále krabice s křehkým zbožím po úzkých točitých schodech, a trnula, abych něco neupustila. Raději jsem nepočítala, kolikrát jsem šla nahoru a dolů. Pokračovala jsem knížkama, obrázkama, televizí, křesílkama, až zbyl v obýváku jen těžký stůl, stará pohovka a 2 skříně.
Druhý den ráno dorazil syn (je přes svátky u rodičů své slečny), pomohl mi vynosit zbylý nábytek ven, a pak se pustil do malování, když už je takto vystěhováno, tak ať pokoj opravdu prokoukne. Po něm přijel manžel, za autem zapřaženou káru, naložili jsme babičku a jelo se pro koberec. Koupili jsme nakonec tři - jeden na celou plochu pokoje, na něj kusový barevně sladěný, a ještě jeden do předsíně. Po obědě a novém nátěru jsme tentokrát se synem (pauza mezi nátěry) vyrazili shánět novou pohovku. V bazarech nic slušného neměli, v jiných prodejnách jen na objednávku. My ale chtěli něco koupit hned. Uspěli jsme v Jysku - pohovku, kterou jinde měli na objednání za 5600, měli za 4999 Kč, ale s povánoční slevou 25% za 3750 Kč a hlavně - měli jednu na skladě! Zázrak.
Chlapi domalovali stěny, položili koberce, nastěhovali těžší nábytek a odjeli. Syn spěchal za slečnou, manžel, že někdo musí obstarat naše zvířectvo. Do káry si naložil jak starou pohovku, tak staré koberce, aby nebyl po nás nepořádek (sběrný dvůr už měl zavřeno).
Já večer a další den dopoledne umývala a stěhovala věci zpátky. Prozíravě jsem si před zahájením akce všechno nafotila, abych věděla, kam který obrázek pověsit, jak srovnat sbírku půllitrů a jiných džbánků, jak narvat do vitrínky sbírku miniaturních porcelánových zvířátek a váziček, jak byl rozmístěn porcelán ve vitrínách. Naštěstí ostatní věci nechala máma na mě, ať jí je naskládám do skříňky, jak uznám za vhodné, a táta, když došlo na jeho poklady, se uvolil k velkému vytřídění, takže moje nejhorší noční můra - že se to už dovnitř nikdy nevejde, nenastala, dokonce zbylo volné místo, hurá!
Takže - poučení - nedejte na své staroušky, že jim to takto stačí, a jednejte. Lépe pozdě nežli později :-)

prosinec 31, 2015 17:53
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]