O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

RADA STARŠÍCH PDF Tisk E-mail
Úterý, 07 červenec 2015
V tomhle pokoji jsem spala před třiceti lety. Teď už nemám dudlík, zato mám zánět dutin. „Nezapomeň smrkat!“ probudila mě před chvílí babička stojící u mé postele s přídělem antibiotik, kakaem a strašně tlustým chlebem s medem. Nezapomeň smrkat? To je jako „nezapomeň dýchat“, „než půjdeš spát, tak zavři oči a zhasni světlomet“ nebo „jeď vpravo“.

 

 

 

 

 

 

     Jak můžu asi zapomenout smrkat, když se moje hlava proměnila, slabší povahy odpustí, ve fontánu zelených nudlí? Nezměrný vděk za to, že mi babi hlídá malého teroristu, ve mně udusil touhu teleologicky polemizovat, poslušně jsem zatroubila do kapesníku a srkla si kakaa.

 

     Soutěž o nejnenáviděnější radu vyhrálo suverénně „Obleč si nátělník“. Když je Vám patnáct a strašně moc chcete chodit do školy nahý nebo alespoň v nějaké ustřihnuté síti a bederní roušce, tak nátělník je opravdu to, co Váš outfit nutně potřebuje. Pamatuju se, jak jsem ho ze sebe rvala ve výtahu, abych už v metru cestou do školy mohla ukazovat pupek. Byla to mezi námi poslední chvíle, kdy jsem si to v tomhle životě mohla dovolit.

 

     Tedy do doby, než mi fatálně „nastydl spodek“, jak to nazývá rada starších, a já jsem pak musela nosit nejtrapnější bombarďáky a do nich vražený nátělník s jahodami, což Vás mezi mládeží naprosto diskvalifikuje! Pokoušela jsem se etablovat mezi třídní elitu alespoň pokoutným pokuřováním marihuany za rohem školy, ale byla jsem opakovaně odhalena a pranýřována rodinou, a to Vás smích přejde i po trávě.

 

     Mezi nejoriginálnější rady rozhodně patří jedna, kterou mi telefonicky udělila zdejší babička, když jsem se svým nynějším mužem byla ve čtyřiadvaceti na návštěvě Děčína, a která doslova zní: „Nestrkej nikde hlavu do plotu!“. „Nemám strkat hlavu do plotu“, řekla jsem tehdy Zdeňkovi a oba jsme na sebe uprostřed lesů Českého Švýcarska zůstali nevěřícně koukat, než jsme vybuchli smíchy. Teprve nedávno jsem zjistila, že kdosi z „nepovedené větve naší rodiny“ kdysi dávno skutečně strčil v batolecím věku hlavu mezi laťky plotu a museli ho vysekat. Ano, i takovéto historky mohou radu starších inspirovat k tvorbě nových, neotřelých instrukcí, a to bez ohledu na to, že jste dospělý člověk se slušným IQ skóre.

 

      S mým řidičákem se objevilo „jeď opatrně“ a zmíněné „jeď vpravo“ nebo „používej blinkry“. Před státnicemi opakovaně zaznělo „obleč se slušně“ a "musíš se tvářit, že to umíš" apod.

 

     I Rada starších se ale někdy utne. Když jsem například jako teenager dorazila na návštěvu ke svému nejstaršímu dědovi, který už je v pánu, ve svých nových okulárech, děda prohlásil: „Proboha, co to máš na obličeji“ a tentokrát nemyslel akné. Brýle mi zabavil. Záhy se ale ukázalo, že se tím dioptrická vada paradoxně nevyřešila. Brýle se tak staly trpěnou součástí mého luzného zjevu.

 

     Ale proč to všechno píšu. Po narození synka jsem si uvědomila, že jsem se stala součástí Rady starších a brzy mu budu udělovat rady jako „nesahej si na šulína, v obchodě se neprdí, vem si na rande to naslouchátko a nos nátělník!“. Budu ho ztrapňovat před přáteli, kazit mu radost ze života a kontrolovat ho. Budu mu klást všetečné dotazy, nutit ho se oblékat jako blbec, chodit brzo spát, jíst, zdravit a nepožívat drogy.

 

      A všechno to budu dělat s vědomím své otravnosti a trapnosti a s malinkou jiskérkou naděje, že z něj vyroste zdravý, slušný, smrkající člověk, který nebude zfetovaný jezdit vlevo s hlavou mezi laťkami plotu.  
 
 
 
Komentáře (25)add feed
... : deeres
smilies/grin.gif, škoda, že já neměla stejně moudrou babičku
„Nestrkej nikde hlavu do plotu!“.

Nebylo mně sice 24, bylo mně o dvacet méně a chtěla jsem v příkopu u Krumlovského zámku vidět medvědy. Z toho plotu mně táta a okolní přihlížející zkoušeli vyndat nějakou tu minutu a přitom se mně snažili urvat uši. Teprve, když táta vypadal, že podlehne infarktu a plot budou muset rozbourat, tak prý jsem já s bohorovným klidem dokoukala na medvědy, otočila hlavu a vyndala se z plotu.
červenec 08, 2015 09:19
Na plotovou radu : Ňuňinka
se u nás rezignovalo asi dvě generace přede mnou.
Každé dítě ve věku ca 2,5 roku, které se v našem domě objevilo a bylo spuštěno aspoň a 2 minuty z očí, si prostě hlavu do zábradlí vrazilo. Bereme to jako přírodní jev. Dle neověřených informací to vyzkoušel dokonce i pes, kterého mají rodiče "místo dítěte".

Jinak ano, ty chvilky, kdy ze sebe slyšíte mluvit předchozí generace a říkat věci jako "Vezmi si nátělník," jsou lehce děsivé. Připomínají mi Dunu Franka Herberta a předávání vědomí mezi sajadínami...
červenec 08, 2015 09:33
deeres : mia I
smilies/grin.gif

Segra jednou vlezla do králíkárny a hrála si na slepici , spustila - kokodák, kam mám to vajíčko dát... Mamka ji nemohla pořád najít, volala ji, aby ses ozvala kde je. Jenže na to segra pořád opakovala to své kokokodák. Až ji mamka našla. Ale z králíkárny ji nemohli rodiče vyrvat. Mysleli, že budou muset vyřezat prostor kolem dvířek. Byl to boj, ale podařilo se. Jednou zase spadla do močůvky.
červenec 08, 2015 09:35
... : mia I
v obchodě se neprdí smilies/grin.gif
červenec 08, 2015 09:37
Mio, : deeres
dětičky neuhlídáš. Moje ségra si také kdysi hrála na slepičku, z kurníku jí vyndali lehce, čmelíky z ní už hůře. smilies/cheesy.gif
červenec 08, 2015 09:47
Renata : -doktor-
Renátko,babička Ti neříkala...."...nestrkej nos do cizích věcí,nekopej do kamenů,boty stojí majlant,nehltej,nesrkej,seď rovně a na židli nekopej nohama"....jojo,tose máš....hahahaha....
červenec 08, 2015 12:20
My máme na zahradě potok : alka..
Za mého dětství tam byla vybudována hlubaň na máchání prádla. My neustále slyšely"nechoď k potoku,spadneš tam. Což se pochopitelně stalo. Po létech se tam vypravila moje asi 5 letá dcera.vzala si babiččinu sukni od kroje,dědovy holínky č. 11 a vypravila se na zahradu za potok. Povedlo se.Což dcera dávala v dospělosti dost často k dobru,když já jako babička neustále volala na vnoučata,"nechoď k potoku,spadneš tam".Starší tam skutečně spadla,mladší pád fingovala,ale byla tam.
červenec 08, 2015 12:32
Hezké povídání. : strejda
S tím nedáváním hlavy do plotu jsem si vzpomněl na jednu příhodu z doby, kdy holky byly ještě malé. Nevím přesně, kolik bylo tehdy Petrušce roků. Tuším, že něco přes dva roky. Manželka mi volala do práce a ptala se, jestli přijdu normálně nebo jestli se zdržím. Na otázku proč se ptá, mi odpověděla, že kdybych byl doma, musel bych se smát. Malá Petruška si nasadila na hlavičku dětské sedátko, které zmenšuje záchodové "prkénko" a nemohla ho sundat. Nemohla ho sundat ani manželka a proto mi volala, protože věřila, že si s tím poradím. Ať už přeříznutím nebo se to povede klasickou cestou, tak jak to šlo nasadit. Řekla proto Petrušce, že musíme počkat na tatínka, až přijde z práce a hlavičku nám osvobodí od sedátka. Žena volala něco po dvanácté, takže malá to měla na krčku více jak tři a půl hodiny, než jsem přijel. Když mi přišla otevřít, smějící se, protože ji to samotnou pobavilo, musel jsem se i já smát. Pak už stačilo jen několik zkoušek, ohnout ouška, několikrát pootočit, přidržet ohnutý nosánek a sedátko opustilo krček.
červenec 08, 2015 19:27
A tohle znáte? : jednababi
"Vem si čistý prádlo, kdyby tě porazilo auto." smilies/grin.gif
(Moje babička)
červenec 09, 2015 06:41
Jednababi, ano, něco podobného znám :-) : Myška
Vždycky jsem si říkala, že když mě porazí auto tak mně i všem okolo bude srdečně jedno, jestli mám čisté prádlo. V závislosti na závažnosti nehody bude buď od blata, nebo od krve, nebo od obojího, případně i od něčeho nevoňavého... smilies/grin.gif
červenec 09, 2015 07:09
... : deeres
Koukám, že jsem babičky postrádala, nepoznala jsem ani jednu a dědové, ti byli nad věcí. A tak nám nikdo neříkal:"Nestoupej si do hrnce!"
Ten nápad byl sice můj, udělat si z kastrolů, v nestřežené chvilce, překážkovou dráhu. Ale zpozdilá byla moje ségra, která si ten hrňól neobrátila dnem vzhůru. A tak s plechovou botičkou skončila až u zámečníka, který jí musel nohu z plecháče vystříhat.
červenec 09, 2015 07:35
Myško, : Iris
určitě máš pravdu, nicméně od té doby, co jsem něklikrát v životě vystříhávala poraněné a těžce nemocné lidi z jeji oblečení i spodního prádla si dávám zatraceně pozor, abych to pravidlo babičky jednababi dodržovala. Doma se mi smějí, já vím svoje. smilies/wink.gif
červenec 09, 2015 19:21
Strejdo, : Iris
vysouval si svoji holčičku z prkýnka jako ježka z klece, co? smilies/grin.gif
červenec 09, 2015 19:23
Už moje prababička : alka..
Narodila se 1885. Co já rozum brala si pamatuju,že i když šla jen do krámu (prodejny)se vždycky celá převlékla.Co kdyby si zlomila nohu.Pak si pustila na nohu sekerku a odvezla ji záchranka,nedovolila sestrám,aby byly u toho,když se převlékala. Musela ji asistovat moje mamka,co ji doprovázela.Můj bratr dělal sanitáře a kolikrát říkal to co naznačovala Iris

červenec 09, 2015 20:08
Iris, zkušenost je lepší než jakékoli nabádání starších :-) : strejda
Už nikdy si to záchodové sedátko na hlavičku nedala. smilies/grin.gif Teď už jim táhne pomalu na 40tku a když některé řeknu aby na sebe dávaly pozor, třeba té mladší, která tu teď byla asi 10 dní, prostořece opáčí abych já na sebe dával pozor. To je ale mládež... smilies/grin.gif
červenec 09, 2015 20:09
Ještě jsem si vzpomněl na jednu příhodu, kdy byly malé asi tři roky. : strejda
Své, už odrostlé děti stále nabádáme, dáváme jim různé rady do života, ale vzpomínám si, jak jsem je, každou jinak, když byly ještě hodně malé, mohl i z nevinné hry zabít nebo jim dost ublížit. Vždy mne polilo horko i studený pot zároveň...
Víkendová pohoda. Šli jsme procházkou jednou klidnou čtvrti se zelení, bez automobilového provozu. Já vezl malou v kočárku, v sesličce a aby ta procházka nebyla fádní, dělal jsem s holkou různé blbosti. Ona se smála a pořád říkala „eště“. Vždy jsem ji trošku roztlačil, pustil ji a dělal, že ji nemohu chytit. To bylo radosti a dětského smíchu... Jak už jsem říkal, jeli jsme po silnici, kde nic nejezdilo. Opět jsem roztlačil kočárek z mírného kopečku, ale dal jsem do toho asi více síly, kočárek se rozjel tak, že jsem ho nemohl chytit. Stalo se přesně to, čeho jsem se obával. Kočárek, i když byl tehdy z Tuzexu, červený, s takovými hezkými silnými světlými kolečky, s hezkým čalouněním, ano ze západu, u kterého se předpokládala určitá propracovanost a preciznost..., měl zřejmě malou technickou závadu. Sám totiž samovolně trošku zatáčel doprava. Já vím, že samotný kočárek za to nemohl i když to byl aušusový pravičák ze západu. :-) Narazil pravým zadním kolečkem do obrubníku chodníku a převrhl se. Malér jako hrom...Držel bych pár facek... Petruška, i když byla přikšírovaná, z kočárku vypadla a trošku si odřela ručičku. Nic víc. Za sebou jsem slyšel zvýšený hlas manželky: „ty vrahu mých dětí, jdi mi z očí...“ „To ji chceš zabít?“ Přiběhla, vytrhla mi kočárek z ruky, který jsem mezitím doběhl a zvedl ho i s plačící holkou a zrychlila tak, jako kdybych k nim nepatřil. Také jsem zrychlil, aby mi neutekly a moc mě to mrzelo. Dohnal jsem je, zastavil je a chtěl jsem malé utřít ručičku aspoň kapesníkem a podívat se, jestli se jí něco nestalo. Ona se ke mně nahnula a šeptala mi „ taťko nebój, nic se mi nestalo, až tu mamka nebude, budeme zase blbnout, jo?“


červenec 09, 2015 23:03
Copak babicky, : Anicka
ale kdyz jsme se prestehovali zpet do Cech a po dlouhych peripetiich konecne nasli rodinneho lekare, tak jsme absolvovali tzv. vstupni prehlidku. Sympaticky mladik a peclivacek. Zaverecna rada? No vite, bude vam to trvat asi tak rok, nez si zvyknete na mistni klima, ale v zime, prosim, noste teple pradlo a tvaril se u toho jako moje babicka. A ty ciste kalhotky (co, kdyby se jako neco stalo) se "nosi" i v Americe.
červenec 09, 2015 23:03
S tím prádýlkem : jednababi
to dneska vím taky. Jenže když mi to babi říkávala, bylo mi asi pět a myslela jsem si, že když budu vespod čistá, nic se mi nestane smilies/grin.gif

Strejdo, máš recht - "To je ale mládež..."
Zajímalo by mě, kdy přijde ten bod zlomu a tyhle řeči začnou naše dětičky používat ne na svoje mláďata, ale na nássmilies/grin.gif
červenec 10, 2015 08:10
Čisté prádlo - : Myška
kdo se po stránce hygieny o sebe stará, kdo si bere čisté prádlo, a myslím tím to spodní, každý den, kdo nechodí špinavý azapocený, tak se nemusí na každé vyjití z domu celý převlékat. To ať mi nikdo neříká. Že jsou někteří lidé k hygieně obecně poněkud laxní, to je samozřejmě fakt, a tam pak nepomůže žádná dobrá rada, ani starších. A ošetřovat takové lidi musí být ekl, stejně jako bezdomáče...
červenec 10, 2015 08:16
Myško, : Iris
zase máš samozřejmě pravdu, hygiena by měla být každému vlastní pořád. Z mé praxe musím říct, že se lidé velice omlouvají kvůli tomu, že je právě přiezli z chalupy, kde celý den makali, nebo ze sportovní akce, kde makali, z práce, kde makali. Nikdo nad nimi neofrňuje, to určitě ne, to všechno jsou argumenty logické. Ale - jim je trapně. Nejde anti tak o personál, jde hlavně o ně.Je jasné, že čert nikdy nespí a můžeš na tyhle věci myslet stále a stejně náhoda je blbec....
červenec 10, 2015 09:08
jinak : Iris
přidám často mnou na Kudlance citovanou radu mého otce: "Nebuď dlouho sama, nebo už zůstaneš sama".
červenec 10, 2015 09:14
Myško, nejde o převlíkání, : jednababi
a hygienu jako takovou, ale "dobrý rady" těch "starších a moudřejších" smilies/grin.gif
Ale máš pravdu, že jsou mezi námi čuňata a nemusí to bejt zrovna ti zpod mostů. Poránu takhle potkávám pána v uniformě, čili evidentně zaměstnanýho, a ten je cejtit na dálku.

červenec 10, 2015 09:35
jednababi : Iris
...neboli ti starší a moudřejší už s tím trpké zkušenosti získali a jen nám je chtějí bezbolestně předat, nemá cenu přemýšlet nad tím a oním, rozkládat to na atomy - je to cenný poznatek, dobrá a upřímná rada zhuštěná do jedné věty, která může třeba na první pohled působit směšně smilies/wink.gif Jenže člověk si stejně musí všechno zažít na vlastní kůži, aby tomu uvěřil, tedy většinou. smilies/smiley.gif
červenec 10, 2015 09:42
...a pak : Iris
se - většinou zbytečně - snaží uchránit svoje potomky... smilies/wink.gif
červenec 10, 2015 09:43
Iris, jak známo, : jednababi
zkušenosti jsou převážně nepřenosný. A začímá to už tím o kamna spáleným palečkem - tam je to fakt na vlastní kůži smilies/wink.gif
červenec 10, 2015 11:05
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]