O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MATĚJSKÁ POUŤ - 2 PDF Tisk E-mail
Úterý, 17 únor 2015
Přejít na obsah
MATĚJSKÁ POUŤ - 2
Strana 2
Strana 3
Letos již po dvacáté vyjeli Kašpar, Melichar a Baltazar s dary na velbloudech z Arcibiskupského paláce na Hradčanském náměstí, bylo to 6.ledna, aby u Lorety obdarovali Jezulátko. Doprovázel je překrásný barevný průvod v historických kostýmech.

 

 

 

 

      Pohřbívání Bakcha se sice neobnovilo, ale dnes se hojně slaví Masopust v jednotlivých pražských městských částech.Ten se ale v dnešních dnech tak trochu zvrhl ve žranici vepřového a popíjení piva. Průvod masek se koná, ale tradiční masky moc vidět nejsou, je to většinou jenom to, co dům dal.

      Matějská, tak ta se neztratila nikdy. Tu pamatuji ještě z hodně ranného dětství, jako pouť nahoru k  Matěji. Prodejní stánky se táhly už od závor na Belcrediho třídě, pak Montgomeryho třídou, přes náměstí E. Beneše, ulicí Zengrovou, Na Šťáhlavce a Na Fišerce, až nahoru ke kostelu.

 

 

     Všechna sláva, polní tráva, ty názvy po někom  významném zůstaly už jenom na historických mapách. Já a sestra jsme během putování, podél stánků do kopce, na tátovi vyloudily obrovská lízátka v podobě červeného a žlutého kohouta na špejli a každá malou papírovou krabičku sešitou z pohledů. Na vrchním víčku byl na pohlednici anděl, který ochraňuje dvě děti. O lízátka jsme se popraly hned, obě jsme chtěly to červené; krabičky už dávno někam odvál čas.

      Prostranství na poutích a slavnostech byla zaplněna krámky, kde jste si mohly zakoupit svaté obrázky - papírové i malované na skle, růžence, hrníčky, perníky, marcipán a třeba i turecký med. Na pultech byly omalované loutky ze sádry a prodávaly se tu řady dřevěných hraček. Slepičky ďobaly do zelených prkýnek, oslík se poslušně svalil, když jste zespoda zmáčkli plošinku a paňácové dokázali házet rukama i nohama po zatažení za provázek. Ale frkačku, papírovou trubku a už vůbec ne píšťalku, tu nám táta nedopřál, protože se bál o své nervy. 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]