O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MATĚJSKÁ POUŤ - 2 PDF Tisk E-mail
Úterý, 17 únor 2015
Přejít na obsah
MATĚJSKÁ POUŤ - 2
Strana 2
Strana 3

 

 

 

     Později se Matějská několikrát stěhovala, vystřídala PKOJF, Leninovo náměstí i pláň na Pankráci, aby se nakonec, snad už definitivně, usadila ve Stromovce, na místě, kde v roce 1891 byla uspořádána Jubilejní zemská výstava a které se dnes jmenuje Výstaviště.


     I hospoda Na slamníku se  pokouší o návrat k tradici, ale někdejší slávy může jenom těžko dosáhnout.


      A pak jsou tu ještě slavnosti, které  se  také úspěšně konají už několikátý rok, totiž vinobraní. Koná se na Praze 2, kde dobově okrojovaný průvod vychází z náměstí Jiřího z Poděbrad, kolem Vodárny, Bezručovými sady na vinici nad dolní Landhauskou do Grébovky. Tradice novodobých oslav Vinohradského vinobraní je od roku 1997, kdy se uskutečnil první ročník. 

      Vinařská tradice se na území dnešních Královských Vinohrad datuje od roku 1348. Císař Karel IV. tehdy přikázal založit na návrší kolem Měst Pražských vinice, které pokryly úbočí vrchu Vítkova a táhly se dále územím dnešních Královských Vinohrad až ke Karlovu.

 

 

     Z někdejšího středověkého centra vinařství v Čechách existují dnes na území Prahy už jen tři vinice – svaté Kláry v Tróji, Gröbovka v Havlíčkových sadech a nově založená vinice na žižkovském Vítkově.

     Slavnostní vinobraní je každoročně také  v Tróji na vinici pod sv. Klárou.

       

     Svátek svatého Václava oslavuje Městská část Praha 9 Svatováclavskou poutí. Ta se již po třiadvacáté konala  28.–29. září na Proseku v okolí románské baziliky z poloviny 11.století, která je zasvěcena tomuto svatému. Loňského roku při slavnosti tam uspořádali představení ke stému výročí zavraždění Františka Ferdinanda d´Este a jeho manželky srbským teroristou G.Principem.

 


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]