O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

E-MAIL, TABLET A TCHÁN PDF Tisk E-mail
Pondělí, 28 červenec 2014
Můj tchán moc současnou techniku nemusí. Naopak se téměř vytahuje, že on nemá mobil, nemá počítač, že má starou televizi, atd. Prostě u něj to je jako když přijdete do světa před třiceti lety. Ale jinak je docela fajn. Ovšem, to, co provedl před dvěma dny, nám všem vzalo dech.

 

 

 

 

 

 

 

 

     Manžel mu asi před rokem, když tchán potřeboval něco vyřídit, založil e-mailovou schránku. (Pochopitelně, že to všechno vyřizoval taky manžel, jen svému tátovi pak vytiskl všechnu tu korespondenci.)  Naše děti  (11 a 14) dostaly k Vánocům tablety a když to děda viděl, tak se mu to moc líbilo. A my jsme si řekli, že když to zvládnou s přehledem děti, tak bychom ho to taky mohli naučit. Stalo se a on se pak velice rád každý den koukal, co kde v kterých novinách píšou, kde co je ve slevě, co mu uteklo v televizi...Prostě všechno bylo v pohodě.

 

     Jenže pak mu přišel zase od tamté firmy nový e-mail a manžel si toho při návštěvě u táty na tom tabletu všimnul. Samozřejmě, že v té schránce byly i ty  staré emaily, z minulého roku. A stal se průšvih, protože tchán nepochopil, co to vlastně ten e-mail je, a jak ho mohl mít už v době, kdy ještě tablet neměl.

 

      Debata pak trvala několik hodin, nakonec z toho byla hrozná scéna, která vyvrcholila něčím strašlivým. On šel do dílny, vzal kladivo a začal do toho tabletu bušit! A pak řekl: "tak, a teď už žádný e-mail nemám!" Nejhorší bylo, když mu manžel, kterému taky vytekly nervy, odpověděl, že e-mail stále má ať dělá co dělá.

 

 

 

 

 

 

     Tchán teď sedí a je nešťastnej, že nemá tablet. Jenže pořád nechápe, jak je možné mít e-mail, atd. atd.... Zkoušeli jsme všechno, ale on nám prostě nevěří. Je mu 67 let, takže zas tak starý není.

 

TÁŇA

 

 

 

   

Komentáře (29)add feed
Proste někdo na techniku je : Nellina
a někdo neni. A at vysvetlujes, jak chces, nepochopí. Nekteré moje kamarádky, vek 35-40 taky maji problem s emailem, takovy facebook je pro ne spanelska vesnice. A ani nemají zájem o vzdělávání v tomhle směru. Naproti tomu taťka, 67 let, ten na počítači frčí, zná kde co, ze si z nej utahujeme, ze jednou někam nabourá a přijdou si pro nej pani v černých kozenych kabatech.
Skoda tabletu

:-
červenec 29, 2014 00:44
a je opravdu taková škoda, : Petronila
když někdo nejede ve Facebooku?

To nemusí být technická neznalost, jen nechuť zveřejňovat o sobě na internetu zbytečně moc údajů.
červenec 29, 2014 01:09
A je zase stourava Petronila, : Nellina
Na fb nemusis vubec davat o sobe zadne udaje, jestli tohle nevis.
Spatne ctes, skoda je tabletu a ne toho, co kdo umi s pc a nebo dava na socialni site.
Pisu k Tane, ktera si styska, ze tchanovi nedokazu vysvetlit, jak je to s emailem.

červenec 29, 2014 03:52
FB - taky jsem si dřív myslela to, co Petronila. : Myška
Ale opravdu tam člověk zveřejní jen to, co chce.

Táňo, tchán je poněkud prchlivý, co? Třeba se mu to podaří vysvětlit později někdy v klidu. Tabletu je ovšem škoda...

Nellino, v takové věkové skupině je zcela neuvěřitelné, že má někdo problém pochopit e-mail...
Moje maminka, které bude na podzim 69 let, nemá v tomto směru problém, frčí na internetu, všechno vyřizuje mailem, používá internetbanking, prostě úplně normálně, tak jak celá rodina...
červenec 29, 2014 06:17
... : Mikin
Mym rodicum je dost pres 80 a majluji, googluji, skajpuji……. no proste borci…..
červenec 29, 2014 06:58
já se marně : vlk
snažil vysvětlit tchánovi rozdíl mezi složkou (slovo adresář jsem se ani neodvážil vyslovit) a souborem. Ani papírové provedení těchto věcí, položených na stole, nepomohlo. Prostě blok, stěna v mozku a konec.
červenec 29, 2014 07:59
Zkusila bych : evelyne
mu to vysvětlit např. na televizi. Že pokud rozbije televizor, rozhodně nezniči pořad, který se tam vysílá. Rozbije pouze přenos toho pořadu. A že podobně funguje e-mail a tablet.
červenec 29, 2014 08:21
vlku : šídlo
zkus nákupní tašku (adresář) a kostku másla, sýr apod. (soubory) smilies/cheesy.gif
červenec 29, 2014 08:22
je fakt, : Ivča
že vysvětlit mojí mámě základní funkce na mobilu bylo taky docela peklo..psala si krok za krokem postupy a běda, když zmáčkla jiné tlačítko a postup už nefungoval... Ale nakonec to šlo, protože chtěla... Když zjistila, že moje tchýně, která je o nějakých 14let starší než ona, má doma starý počítač a mailuje si s dcerami, začal jí v hlavě hlodat červík..dokonce už prohlásila, že si začne šetřit na notebook.. smilies/cheesy.gif Kdo ji zná, musí se smát, protože ví, co naši rodinu čeká.... Už jenom vysvětlování, co dělá tohle tlačítko a proč to musí být zrovna takhle... smilies/tongue.gif
červenec 29, 2014 08:26
a co třeba : Ketrin
šuplík a věci v něm? smilies/wink.gif
Moje máma (82, netechnický typ, z nového mobilu je vždycky týden nešťastná, než si zvykne...) mi nedávno poslala (poprvé v životě) e-mail s přílohou (nějaké fotky pejsků nebo co) a v textu bylo pouze: To koukáš, co? No - koukala jsem smilies/grin.gif
červenec 29, 2014 08:27
hohle vysvětlování u nás neprošlo : Taaňa

červenec 29, 2014 08:35
Táňo : šídlo
jak mu to vysvětlit? Jedna možnost je kurs - ale to by předpokládám nechtěl, podle toho, co píšeš. Nebo byste mohli zkusit poptat se v okruhu jeho kamarádů, jestli někdo z nich není schopen a ochoten mu to vysvětlit. Od potomků rodiče často vysvětlování "neberou" - spíš poslechnou cizího. Taky to známe, když tchánovi něco vysvětluje manžel, tak je to ve stylu "co ty o tom víš, já mám přece mnohem víc zkušeností" , ale když mu to řekne támhle Franta odvedle, tak to musí být pravda.
červenec 29, 2014 08:37
A co tchána vyslat do nějakého kurzu internetu pro seniory? : Myška
Myslím, že se něco takového pořádá... Tam by mu to vysvětlil lektor, a třeba by to tchán pochopil, nebo aspoň přijal...
červenec 29, 2014 08:41
šídlo : Myška
bylo rychlejší s tím kurzem než já smilies/wink.gif.
červenec 29, 2014 08:42
Moji rodiče : pernella_
se taky snaží - počítač, emaily, skype, telefony. Se střídavým úspěchem. Ale celkově si myslím, že nemá cenu někoho do toho tlačit, i když je to pro mladší ročníky nepochopitelné, fungovali jsme bez mobilů a emailů, proč by někdo nemohl fungovat bez nich i dnes? Vcelku je mi ta odolnost moderní technice, která člověka trochu zotročuje, sympatická.
Můj táta už se skrze surfování bez základních znalostí dostal málem do průšvihu. Na Tánině místě bych tchánovu nechuť k technice respektovala a předplatila mu radši Mladou Frontu :-).
červenec 29, 2014 09:08
Bohužel ani to nevyjde, : Taaňa
on vlastně ani moc kamarádů nemá. Je raději sám, převážně tráví den u televize. Maximálně si zajde "na tři", ale ani v hospodě se moc nekamarádí. A ty kurzy? Tak to určitě ne, to by dopadlo ještě hůř. Viz to, co píše Vlk. Jemu to hlava nebere, a jsem přesvědčená, že schválně. Jak říkám, on se všude VYTAHUJE, že nemá mobil. Ten jsme mu pořídili k Vánocům, ale nakonec leží někde na poličce a padá na něj prach. I když měl u něj kousek papíru, kde bylo nakresleno, který čudlík má zmačknout, když to zvoní atd. Ne, pár pokusů a tak tak že ho nerozšlapal. Je s ním opravdu těžné pořízení.
červenec 29, 2014 10:01
já už rezignoval : vlk
na to, vysvětlovat někomu něco, když o to nestojí. To je naprosto promarněný čas a pokud si někdo libuje v tom, že se z něho stala stojatá voda (se všemi zrakovými a čichovými vjemy), je to jeho volba.
červenec 29, 2014 10:13
Taky jsem měla kdysi odpor k internetu... : Giota
...protože mě štvalo, že úřady vyvěsí záležitosti "do éteru" a tím má oznamovací povinnost splněnou, štve mě povinné elektronické podávání, zejména když má úřad nepříjemně zamotané menu a člověk aby si psal poznámky do sešitu, kde co otevřít a vyplnit, ...ale už si nedovedu představit psát soukromé dopisy po staru. Nebo tisknout a rozesílat všem přátelům fotky narozených hříbat jako kdysi. Zkouknou je na FB nebo webovkách všichni najednou a já mám čas na jiné věci.Dobře se take s kolegy chovateli domlouváme - podobně jako zde, může se každý vyjádřit, to písemně či telefonicky nejde. Tak jsem vzala internet na milost a poté začala využívat jeho výhod.
Manžel je technicky šikovnější než já, ale na PC potřebuje poradit (jak stáhnout, vytisknout a pod.), prostě proč by se namáhal si to pamatovat, když to může dát za úkol mě. A podobně zas já odmítám umět spravit sekačku :-)
Rodiče mobil mají, ale neposílaj a nečtou SMS. Já sama mám starý mobil, na telefonování stačí, chlapi mají chytré telefony a nevejdou se jim do kapsy. Jen mě ten mobil už dělá naschvály, protože (pokud jste slyšeli či četli pojem "kurvítko", tak víte oč jde) ač vypnutý, stale ráno zvoní budík. Naštěstí se zasekl ten v 7 hodin, tak to jsme většinou vzhůru dřív... zaseknout se ten nastavený na 4.00 s označením "výlet", tak mě rodina s mobilem vyhodí (nebo aspoň ten mobil smilies/grin.gif) smilies/grin.gif smilies/grin.gif)
červenec 29, 2014 10:37
Presne, jak pise Vlk, : Nellina
kdyz neni zajem o techniku, tak neni. Ja chtela po kamaradkach poslat fotky v emailu a vubec jsme se nedomluvily a to jsem jim chtela ukazat jak.
A jeste k tomu fb-schvalne jsem ho zminila, pac se bavim, jak ti neznali nejvice na nej nadavaji. Je spousta socialnich siti, o kterych vim, ale nejsem na nich, protoze na ne nemam cas. A neplivu po nich. fb je pro me zdroj spojeni se svetem, s kamaradama, bezedna studna informaci. Dozvim se z prvni ruky info, co treba normalne na web strankach nenajdu, dostanu slevu na listek na vystavu, varime pivo, takze vime, kde jaky pivovarek vari raritni piva, vyrabim sperky a dozvim se o festivalu na sperky atd...A i zdarma listky na akci, to nas hodne prekvapilo. Asi kazdy dnes uz vi a zna. A ze tam dam nejakou fotku, protoze rada cestuju a fotim, to je ciste moje osobni rozhodnuti.
Sorry Tano, trochu jsem odbocila... smilies/wink.gif
červenec 29, 2014 12:58
starý mobil : melala
Gioto, taky mám starý mobil, na kterém když si dám budík do stavu vypnuto - funguje - a naopak. Zkus to. Jinak se bojím dne, až se mi to pádlo rozbije, nevím s jakým modelem si poradím........ smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
červenec 29, 2014 14:52
Melalo, : Giota
já se fakt bojím už jakkoliv do menu budíku zasahovat. Jeden čas vůbec nešel aktivovat - žádný nastavený ani nový čas a potřebovala jsem budíček na brzké vstávání..., tak tohle zaseknutí je lepší varianta, než aby se zasekl ten ve 4 hodiny. To mám z toho, že mám 5 let starý telefon. Mám ho ráda, je to véčko - samovolně mi v kapse sám od sebe nikomu nevolá...
červenec 29, 2014 14:58
.. : kolemjdoucí
mám starý mobil, na kterém když si dám budík do stavu vypnuto - funguje - a naopak

tohle je stará chyba v překladu do češtiny u Nokie. Překladatel si spletl Vypnout a Vypnuto resp. Zapnout a Zapnuto.
červenec 29, 2014 15:22
E-mailová schránka se přece dá zrušit. : Ňuňinka
Prostě bych mu ji zrušila a případný další tablet bych mu nechala na neškodné brouzdání.
Pokud žil bez e-mailu téměř do 70, nemá smysl to nějak lámat.

Bude-li mu někdo chtít nutně poslat e-mail, tak může do vaší schránky a vy mu to vytisknete (tedy vy nebo muž nebo děti, to je fuk).
červenec 29, 2014 18:38
Ňuninko, : Taaňa
ono nejde o zrušení atd. e-mailu, protože ten může manžel kdykoliv obhospodařovat, mj. bylo důležité, aby to bylo na jeho jméno, vyřizovalo se něco úředního. Kdyby to bylo na jméno manžela, tak by bylo nutno shánět nějaká potvrzení a plné moci a já nevim co... Ale - to je prostě blbost, ta schránka na netu prostě je, jen není v naší moci to vysvětlit, kde konkrétně... smilies/grin.gif
červenec 29, 2014 18:43
Taaňo, : Ňuňinka
úřední věci přes e-mailovou schránku? To by musel mít leda datovou schránku a to se mi nezdá.

Pokud je úřad ochotný komunikovat přes e-mail, tak je mu jedno, jakou uvede dotyčný adresu ke komunikaci (ano, nějaká přechytralá úřednice s tím může mít problém, ale to je její věc). E-mail si můžu pojmenovat klidně Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny (předpokládám, že zrovna tenhle název je zabraný a neužívá ho prezidant USA) a z hlediska úřadů to co do identifikace totožnosti neznamená zcela nic.
červenec 29, 2014 18:56
:-))) Ňuninko, : d@niela
nevím, asi bych neriskla podobný e-mail použít a pak řešit nějaké zbytečné úřední hádanice. Pokud někdo má co vyřizovat s Josefem Novákem a dostane od něj e-mail Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny , pokud tam jsou uvedena všechna fakta potřebná k vyřízení dané záležitosti, tak asi i tá přechytralá úřednice žádný problém dělat nebude...

Taky jsem sama několika kamarádkám, které nemají doma počítač, jejich záležitosti vyřizovala (resp. založila e-mail a jejich dopisy na úřady odeslala a pak jim je vytiskla, stejně jako úřední odpovědi). Je to jednoduché, pochopitelné.
Ale osobně mám zkušenosti jen dobré, mj. i pár kudlanek jsem "ukecala" na používání počítače, a také nebyly zrovna nejmladší.
červenec 30, 2014 12:07
Danielo, : Ňuňinka
jistě, asi bych taky neprovokovala zbytečně úřednice, to byl takový zmatený pokus o vysvětlení principu, že název schránky nemusí korespondovat s tím, kdo na e-mail píše.

Vykašlala bych se na vysvětlování tchánovi, klíďo bych ho ujistila, že tu schránku kladivem rozflákal. A buď bych ji opravdu zrušila (což jde) nebo bych si ji nějak přesměrovala k sobě, pokud by tam chodily důležité informace.

Náhodou, starší generace o své fobii z PC jen mluví, když dojde na skypování, e-maily či fotky s vnoučaty (či pejsky nebo jinými oblíbenci) tak září jak supernovy. Je to otázka motivace. Ale tu právě Tánin tchán nemá, asi nezíská a v důsledku ani nepotřebuje - tak proč to lámat přes koleno?
červenec 30, 2014 15:07
Milá Táňo, : Magdalenka
brečela jsem smíchy, už dlouho mě nikdo tak nepobavil. Díky moc, že ses podělila o zážitek. A ještě to foto, zřejmě nejen ilustrační smilies/grin.gif Už věta: Debata trvala několik hodin naznačuje, že to bylo na chudáka moc. Já už bych se k tomu nevracela. Možná sám jednou přijde za klukama a tajně bude zjišťovat informace. A nebo taky ne... Ale tu bezmoc znám. Když se něco pokazí a nejde a nejde pochopit. I já mluvila poprvé do mobilu jako do mikrofonu a kolem se všichni řehtali. To je myslím celkem účinný způsob, jak se smířit s (vlastní) neschopností. A dědovi přeju hodně zdraví!!!
srpen 02, 2014 00:06
E-mailová schránka se přece vůbec nemusí shodovat se jménem jejího majitele. : Myška
Se jménem mám pouze pracovní mail, soukromý jsem si nazvala úplně jinak. A komunikuji pomocí nšj s úřady bez problémů.
srpen 02, 2014 20:23
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]