O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ČÍNA DNES PDF Tisk E-mail
Pondělí, 31 březen 2014
Je zajímavé, že o Číně, mimo toho, že se odtud dováží levný šunt, se toho moc neví. Asi je to tím, že je stále komunistická a komunisti půjčují na dluh kapitalistům. No - není to postavené na hlavu? Jak to mají vymyšlené, a to jsou tam lidé velice bohatí a zároveň relativně chudí.


 

 

 

 

 

      Nedávno jeden můj kamarád cestoval po Číně 3 týdny v doprovodu své čínské přítelkyně. Na první mou otázku, jak bylo, se jen chytil oběma rukama za hlavu a řekl:

 

     "Na ty nikdo, Pepo, nemá. Tento národ položí celý svět na lopatky. Pracovitost tamějších lidí, jejich morálka, desetimilionová města s tisíci mrakodrapy, mega výstavnost, rychlovlaky, obrovská letiště…

  

      Jo, a od 16. listopadu 2014 budou jezdit rychlovlaky přes poušť Gobi a tibetskou plošinu ve výšce 3900 m rychlostí až 350 km/h. 1776 km dlouhá trať z města Lanzhou v centrální Číně do města Ürümqi na severovýchodě Číny se staví od roku 2009. No, a celou trasu by měly urazit za cca 8h... A - proti silným pouštním větrům je vybudován 67 kilometrový pouštní tunel a 400 km větrolamů...

 

       A když jsem pak vylezl z letadla ve Vancouvru (a to jsme na jeho krásu všichni pyšní), připadal jsem si, že jsem vystoupil na nádraží ve Vrchlabí".

 

 

 
Jak dostal, tak poslal
PEPA KOUBA
 
 

 

Komentáře (14)add feed
... : Mikin
Hmmmm, podle me neni Cina v zadnem pripade "komunisticka". Vladne tam trzni ekonomika a nadnarodni spolecnosti. A take jakasi mafie ktera ponekud brzdi rust a ktera se patrne z nostalgie porad nazyva komunistickou stranou.
Pokrok je tam od nastoleni kapitalismu mohutny, fantasticky a nepredstavitelny. Ja to pred dvema lety pozoroval z MAGLEVu (magneticky levitujiciho vlaku) mezi letistem a stredem Shanghaje se zatajenym dechem.
CLR ovsem neni jedina "Cina" na svete. A co se tyce kvality zivota, prijmu a osobnich svobod, tak bude jeste dlouho dohanet dalsi cinske zeme (jako Singapore, Hong Kong a Tchaiwan). Protoze tyhle zeme se mohly narozdil od CLR svobodne rozvijet a nepoznaly bidu, slendrian a masove vrazdy komunistickych diktatur.
Co se tyce Vancouverskeho letiste, neni urcite vetsi a modernejsi nez letiste v Shanghaji, Beijingu, Kuala Lumpuru, Tokyu nebo Bangkoku. Ale je podle me hezci.
Napriklad ta posledni cast pred celni kontrolou, kdy jedete na pohyblivem chodniku mezi sumicimi vodopady a indianskymi totemy, na tu zadne asijske letiste proste nema…...
březen 31, 2014 07:08
No, jak tak Čínu sleduju, : Krakonoš
pomalu ale jistě se dostává do stádia, kdy tamní jakožekomunisti budou muset udělat nějakou jakožerevoluci, protože se množí případy, kdy jsou soudruzi "všichnijsmesirovný" vobviněný ze zpronevěry a jsou jim zabavovaný miliardový majetky. (Vobdobně, jen v řádu desítek až stovek milionů, se to začalo těsně před převratem dít našim podnikavějším stb-veksl-komunistům, takže bylo nutný tenhle byznys zlegalizovat.) Takže Čína se do budoucna může stát dokonce jakžtakž demokratickou a možná nejtygrovatějším ze všech tygrů, co jich kdy Asie měla. Myslím, že to, že Čína ekonomicky převálcuje celej svět, nejni ani tak votázkou možnosti, jako votázkou času.
březen 31, 2014 14:36
Krakonosi, : Mikin
jestli k tomu prevalcovani uz nedoslo. Otazka je, co dal. Protoze z te prosperity chteji mit neco i ti chudaci, co tam makaji za par supu. Jenze kdyz si vydupou lepsi platy a podminky, prestane to zbozi byt tak levne a …….
Only jsou ty autoregulacni mechanismy trhu naprosto nepredvidatelne. smilies/tongue.gif
březen 31, 2014 22:21
Vono to s tim vydupáváním : Krakonoš
nebude tak horký, Mikine. Koukni, jak dlouho už máme v Česku "demokracii", ale německý platy si hned tak nevydupeme. A to jsme v dupání určitě daleko vehementnější, než nějakej prostej Číňan. Ani v našem voblíbeným Rusku si vobyčejnej "lid" zatím nic moc nevydupal, přestože je kapitalistický a podle Putina a mnohejch našich kolegů zde dokonce i demokratický smilies/wink.gif. Pokud bych si ale měl tipnout, která z těchhle dvou zemí dřív vyrobí např. auto, který se vyrovná některý z kvalitních západních značek, sázím jednoznačně na Čínu. Asiati dokážou daleko víc pro to "dohonit a předhonit" skutečně udělat. Slovani (a východní zvlášť) vo tom radši hodiny žvaněj a pak se vožerou samou lítostí nad svým nespravedlivým slovanským holubičím vosudem. smilies/wink.gif
Budoucnost patří aluminiu. A šikmovokejm. smilies/grin.gif
duben 01, 2014 01:05
Krakonosi, s tema autama souhlasim : Mikin
kdyz to dokazou Japonci a Korejci, proc ne Cinani. Zatimco velky slovansky bratr bude jeste dalsich 50 let opojen nesmirnym uspechem s Fiatem Fiatovicem pospavat na vavrinech. Ano, budoucnost patri Asijcum..

duben 01, 2014 07:55
Vzdělání. : Pepa.
Z vyprávění mého přítele: 800 tisíc vybraných studentů, studuje na špičkových univerzitách v USA. Platí to vláda. Když mohou vybírat z 200 mil. studentů tak do USA jdou studovat doslova geniové. V rodině kde byl, 5 let stará kluk, jezdí do školy sám a 4x přestupuje. Cestu sním absolvovali pouze třikrát. Není samozřejmě vyjímka, prý je to běžné. Ve Vancouvru by za toto rodičům dítě sebrali.
Přítel vlastní property management. Stará se o rekreační chaloupky ve Wistleru nejbohatším lidem světa. Průměrná "bouda" cc. 12 mil dol. a majitelé do ní jezdí jen na 14 dní v roce.
Téměř všechny děti těchto bohatých lidí, mají čínské učitelky. A učí se Čínsky. (Cantonis)
Tito lidé ví své a snaží se držet náskok.

duben 01, 2014 11:26
. : toulavej
No vzhledem k tomu, že vím, jak to tu fungovalo za bolševika,řekl bych, že dobrá polovina z vybraných studentů tam bude z protekce, to budou děti stranických kádrů komunistické strany, kterým jejich vzdělání zaplatí stát :-). Tak bych na genialitu Číňanů tak nesázel. Zatím umí jenom dobře kopírovat. Jak počítače, tak kosmické lodě nebo jaderné reaktory. Zatím nevím o žádné Nobelově ceně za vědu pro Čínu. Čína se za čas přestane rozvíjet jako dosud, až jí dojdou mladí lidé. Na politiku jednoho dítěte brzy doplatí, až jí zestárne obyvatelstvo a relativně málo mladých se bude muset postarat o hodně starých. Venkov to zvládne, ale ve městech budou mít problémy. Čína ještě nemá tak bohaté obyvatele, jako Západ, aby se mohla sama rozvíjet jenom spotřebou vnitřního trhu, jako třeba Amerika, takže potřebuje Západu prodávat zboží. A Západ je čím dál víc zadlužený, nebude mít na nakupování.
duben 01, 2014 16:19
Toulavej : Pepa
Tento odkaz je pro Mikina, a tvrdí že v Číně již není komunismus. Respektuji výše uvedené příspěvky. Bohužel, jestli nezačne USA velkou válku, tak jsou na zádech. Do tří let je US dolar nezajímavá měna, 80% jeho hodnoty. Rusové a Čína plánují zavést novou měnu podloženou zlatem. Návrat k zlatému standartu, který bankéři zrušili v roce 1914 a od té doby zadlužili státy až nad hlavu. (US v loni dle dohody, mělo vrátit Německu 360 tun zlata, k nevíře oni jej nemají. Do toku 2020 jim dají jen 5%. ( US sklady jsou prázdné)
Toulavému: To je úplně jedno jestli tam bohatí Číňané dotlačí 100 tisíc protekčních. Všichni se vrací nabití vědomostmi, a o tom to je. smilies/angry.gif
duben 02, 2014 08:44
Záhadně zmizelo. : Pepa
Pro Mikina. Je neuvěřitelné jak to děvčata nacvičila. Rád bych věděl, po kolika spí v kasárních na pokoji, jestli jako já v roce 1964 v počtu 14 vojínů.
duben 02, 2014 08:51
Pepo, vidíme holt svět každý jinak : toulavej
Za tři roky bude dolar pořád zajímavá měna, protože není žádná jiná, tak rozšířená a relativně stabilní. S tou náhradou za dolar to tu už před pár lety bylo, není to tak dlouho, některé státy chtěly nahradit dolar eurem, platit v něm ropu. Ale po finanční krizi si to rychle rozmyslely. Zatímco USA se z krize, kde vznikla, rychle oklepala, má růst a snižuje nezaměstnanost i při vládnutí socialisty Obamy, EU pořád přešlapuje v recesi a jenom díky Německu se drží nad vodou. Euro je totiž umělá měna, nemá za sebou velkou stabilní ekonomiku, ale mnoho různě silných ekonomik s různými pravidly a různě nastavenými volbami. Proto ani Čína s Ruskem nemohou udělat pevnou měnu, také mají různě nastavené ekonomiky s různými zájmy. Čína má sice přebytek peněz, protože si upravuje kurs juanu pro ni ve výhodném kursu vůči dolaru jak chce, ale Rusko na tom není tak dobře. Rusko jenom vyváží ropu a plyn, suroviny, ne výrobky, jako Čína. A stačí, aby poklesla cena plynu třeba kvůli těžbě břidlicového plynu v USA a tedy menší poptávce po tom ruském a Putin nemá na výplatu důchodů.

Číňané se naučí na stejné škole jenom tolik, co jiní studenti, rozhodně ne víc. USA má pořád zlata dost, ale, proč by ho vydávalo, když nemusí. Rozdíl mezi studenty Číny a USA je důraz na individualismus a svobodu rozhodování v USA a kolektivismus a plánování v Číně. A při stejných financích to individualismus a svoboda vždycky vyhraje. To plánování jsme tu už jednou měli . . .

Tím ale neříkám, že by USA prudce vzkvétalo, vidím to při každé návštěvě, jak se zdražují třeba poštovní známky :-), ale taky vidím, že ta zem pořád šlape i když je benzín dvakrát tak drahej . . .
duben 02, 2014 10:53
... : Mikin
Tema recma o zhrouceni dolaru, dalsich zapadnich men a padu americke ekonomiky se soudruzi navzajem utesuji uz od dob Klemy Gottwalda ale nic nenasvedcuje tomu, zeby se neco takoveho blizilo. To by navic bylo to posledni, co si kapitalisticka Cina muze prat, protoze vlastni obrovske mnozstvi dluhopisu prave v americkych dolarech. A vyvazi sve zbozi prevazne do Ameriky a dalsich zapadnich zemi.
Pepa by si mel konecne ujasnit pojmy komunisticka a kapitalisticka zeme. Komunisticka je v Asii uz jen Severni Korea a je tam diky tomu hlad, bida a vsi. smilies/tongue.gif
duben 02, 2014 17:28
Má nesplnitelná představa. : Pepa.
Vše se točí kolem peněz. Dokud budou a bude - li mít jedinec možnost jich nastřádat hodně, nikdy na zeměkouli nebude klid. Pořád se lidé o peníze a moc budou prát. Tak to prostě je.
Být po mém, (a to nemá nic společného s komunismem), stanovil bych maximální hranici vlastnictví jedince. Limit by měl být tak vysoký aby jedinec měl touhu, či motivaci jej dosáhnout. Muselo by to platit pro každého obyvatele zeměkoule. Protože by žádný jedinec, díky relativně nízkému množství peněz a majetku, nemohl uplácet a získávat moc. Byl by klid. Bohužel je to jen sen, který se neuskuteční ani za tisíc let. Škoda, bylo by dobře.
Následující roky nám poví, k do z nás je blíže pravdě. Ta má je smutnější hlavně tím, že my chudí to nemůžem zastavit.
smilies/cry.gif
duben 03, 2014 22:38
Pepo, : Sidon
něco podobného jsem četl v jedné detektivní povídce, napsal ji sir A.C.Doyle. Říká tam ústy Jedné guvernantky, která slouží jednomu velice bohatému pánovi, že člověk, který má víc, než stonásobek peněz, majetku a prostředků k živobytí, už by neměl mít možnost vydělávat další peníze a shromažďovat další majetek. Nevím, jak si to sir A.C.Doyle představoval a kdo by určoval hranici toho majetku, ale je to velice zvláštní a na tu dobu (víc, jak před sto lety), velice odvážné a "socialistické". Asi byl pan spisovatel obdivovatelem Marxe. A taky je velmi těžké stanovit tu hranici, kde se mluví o chudobě a nouzi. Ono by mnohdy stačilo, aby lidi nebyli "svině". Němci na to mají jedno pořekadlo - leben und leben lassen ! A taky dost výstižně to řekl pan Baťa, když popisoval tehdejší krizi, to platí pořád.
duben 04, 2014 11:11
Pepo, s podivnýma názorama levičáků mám fakt problém : toulavej
Proč proboha někomu stanovovat maximální povolený majetek, když si ho poctivě vydělal, když tu možnost má každý a záleží jenom na jeho schopnostech a štěstí být v pravou chvíli na správném místě. Jenom proto, že já takový schopnosti nemám nebo nemám touhu být ukrutně bohatý :-), to nebudu zakazovat jiným. Můj kamarád například si jezdí vydělávat do Ameriky, za půl roku přiveze 20 tisíc dolarů, v tom letním horku jsou zasloužený za namáhavou práci. Dělá to, protože ho vydělávat peníze baví. Já tam trampuju a utrácím peníze, on je vydělává. Ať si každej dělá, co ho baví a společnost nikomu neurčuje, co má kdo dělat, když nikomu neubližuje a neškodí. A on si za ty prachy staví sám už třetí barák a spekuluje na americký burze, baví ho to. Nedávno vydělal na akciích HP v Boise (computery), Michal to bude znát, 300%. I já bych si mohl koupit tyhle akcie a vydělat na nich – kdyby mě to bavilo to sledovat. Mě to ale nebaví a tak nemám žádné vydělávající akcie, ani třetí barák :-).

A víš Pepo, kolik peněz věnuje na charitu a výzkum léků třeba Bill Gates?, právě proto, že žádný povolený strop na majetek neexistuje . . . ale i jiní mecenáši, třeba u nás Hlávka, v Praze má most . . .
duben 04, 2014 11:51
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]