O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KAMIOŇÁKEM V AMERICE - 20. PDF Tisk E-mail
Pondělí, 03 únor 2014
Přejít na obsah
KAMIOŇÁKEM V AMERICE - 20.
Strana 2

 

 

 

 

 

 

     Stav silnice na sněhu je nejlíp vidět ve zpětných zrcadlech. Dokud se za tebou práší, rozuměj sníh samozřejmě, znamená to že to není zmrzlé a můžeš jet. Tak jsem jel co to šlo, truck uměl 65 mil za hodinu(asi 105 kmh). Až najednou na mně někdo volá rádiem, jestli mi to neklouže. "Proč by mi to mělo klouzat?" já na to. "No protože pod tím sněhem je led, ty blbče". Víc říkat nemusel, ale já měl strach sundat nohu z pedálu plynu, jen abych neudělal něco, co by mě mohlo dostat do smyku. Trvalo mi pár mil než jsem zpomalil natolik, že jsem se cítil aspoň trochu bezpečně. Truckstop ve městě Milan, na míli 76, už byl za mnou, to bylo tam, kde mně potěšili zprávou o ledu na silnici. Další truckstop je Giant, na míli 39, a já nemám na vybranou a musím dojet tam. Podotýkám, že to už jsem byl o 300 mil dál než jsem měl být, jel jsem už sedmnáct hodin jen se zastávkami na vyčůrání.

 

      Exit na Giant je z mírného kopečka a musím sjet ještě do dolíku na křižovatku. Už nesněžilo, led byl jasně viditelný, viděl jsem truckstop a představoval jsem si sebe na něm. Před sjezdem z kopečka jsem skoro zastavil, jen abych jel co nejpomaleji dolů. Nenechám truck rozjet a snad to nezačne klouzat a já budu moct odbočit. Bohužel, byl jsem teprve ve čtvrtině a už jsem cítil, jak se zadek trucku sune doprava, v zrcadle jsem viděl nezvyklý pohled na bok trajleru. Tak teď už mám jedinou šanci. Jestli se teď něco stane, a přijedou policajti, podívají se do log book, ne, radši na to nemyslet... Kopec je rovně, pod ním několik mil rovina, snad to vyjde. Dupnul jsem na spojku, vyhodil rychlost a nechal to jet. Kopeček to byl opravdu malý, dole jsem měl na tachometru jen něco kolem šedesáti (96 kmh).

 

      Truckstop byl pochopitelně za mnou, příští je v Gallupu na hranicích s Arizonou a ten už nesmím minout, musel bych přes vjezdovou váhu do Arizony. Ještě 39 mil (63km) po tom zatraceném ledě a pak už zastavím. Unavený jsem byl tak, že už jsem pořádně ani neviděl, devatenáct hodin jízdy... Přibývalo civilizace a já jsem byl ochoten věřit, že jsem tu noc jediný, kdo projel. Policajtů jsem viděl nepočítaně, ale měli moc práce s auty popadanými do příkopů. Osobní auta vytahovaly vyprošťovací vozy, trucky tam nechávali na ráno a policajti odváželi řidiče do motelů. Jak to, že mě preventivně neodstavili, to fakt nevím.

 

      Konečně se přede mnou objevila světla Gallupu, to už jsem jel jen trochu rychlejším krokem, abych nedejbože zase neminul sjezd z dálnice. Povedlo se a odbočil jsem, dole je na křižovatce stopka, radši tam zastavím, nechci, aby mě teď chytili. Jenže zastavit nešlo - kola stála, ale já se nezadržitelně sunul křižovatkou. Až konečně truck zastavil, když to bylo trošku do kopečka. Jenže teď jsem se zase nemohl rozjet.

 

      Tak zpátečku a hurá zpět do kopce na nájezd na dálnici. Až už to dál po ledě nešlo, rozjel jsem se zase dopředu, přidal, šťastně jsem se přehoupl přes vyklenutí silnice a hurá na truckstop. Poučen z minula zaparkoval jsem pěkně na rovince a nezabrzdil, abych se ráno nemusel potýkat se zamrzlými brzdami.

 

      Ráno mně probudilo slunce, vylezl jsem do prosluněného, jiskřivého a mrazivého, sněhem zářícího dne, před sebou 290 mil Arizony. V Needles, prvním městě v Kalifornii, musím "jako" zůstat na noc, protože už jsem "jako" ujel 360 mil v Novém Mexiku, ale to už je za váhou. Dojedu dnes až do Los Angeles, ráno napíšu do logu, že jsem vyjel ve tři, vyložím a domů. Fajn - nasnídal jsem se, vlezu do trucku, dám tam rychlost - a nic. Proboha, co je zase tohle? Přišel jsem na to brzy, jak byly v noci pneumatiky trošku teplé, rozpustil se pod nimi sníh, pak zase zmrzl, ale pod váhou trucku se tam udělalo takové zrcadlo, že se kola protáčela a já se ani nehnul. Zkoušel jsem co se dalo, ale nic platno. Jel okolo jakýsi místní obyvatel a protože jsem stál hned vedle silnice, viděl co se děje.

 

     "Počkej," zavolal na mně, "já ti pomůžu". Zajel přede mne se svým osobním autem, z kufru vytáhl takový jen trochu lepší řetěz na psa a zapřáhnul za sebe truck. Já na to koukal a nechtěl věřit vlastním očím. Nahnal mně do kabiny, já se "rozjel", on se mnou škubnul asi o tři milimetry, moje kola se zachytila na drsném ledě a já jel! Vyjeli jsme až na silnici, tam mně odvázal, já mu poděkoval a jeli jsme každý po svých. Noční můra jakoby neexistovala, sluníčko led na silnici rozpustilo, bylo to jako pouhý zlý sen...

 

      Ten den jsem do Los Angeles dojel, ráno vyložil a navečer jsem byl skutečně doma. Že jsem si ale toho veselého Silvestra letos zasloužil.

 

 

MICHAL

 

 

 

Komentáře (5)add feed
No já potkal v Americe sníh dvakrát. : toulavej
Jednou v Casperu ve Wyomingu 4. června, to už jsem tu psal a po druhý na hranicích Idaha a Utahu asi tak na přelomu března a dubna a jel v něm 150 mil vcelku a pak ještě občas přes kopce co měly tak 6000´ po I-15 na jih přes celý Utah. A byl jsem z toho pěkně vyklepanej. Večer si takhle zaparkuju na spaní na Rest Arei na I-84 za pěknýho teplýho počasí (20°C) u hranic s Utahem v nižších horách a spokojeně usnu. Ráno mě probudí zima a když otřu boční okno, vidím, že na všem kolem je deset čísel sněhu a pořád padá! Propadl jsem panice, že tu můžu klidně zůstat třeba týden i víc a na tak dlouho nemám zásoby ani benzín a tak jsem bleskem udělal hygienu a ještě za tmy vyrazil honem pryč, než bude sněhu ještě víc.

Podle kolejí přede mnou projela max. dvě auta, držel jsem se ve vyjetých kolejích, dálnice pořád z vršku a po deseti minutách, když už jsem pochopil, že jsem neměl vůbec vyjíždět, ale vrátit se nelze, najednou zprava začal najíždět ze strany velkej truck. A jak je v Americe převážně zvykem, při najíždění na hlavní, dávají ti, co jedou po hlavní, přednost těm, co najíždějí. Buď sami zpomalí nebo spíš přejedou do vedlejšího pruhu, když je tam volno a ti, co v něm jedou, je tam zase pustí. Takže truck najížděl na dálnici a abych se s ním nesrazil, musel jsem přibrzdit nebo vjet do vysokého sněhu ve vedlejším pruhu. Brzdit jsem se neodvážil a tak vjel do sněhu a pokračoval v něm, kousek za truckem, srdce až v kalhotách :-), jak to občas se zadkem ujíždělo do stran, protože vzorek nebyl nic moc. Řekl bych tak 30-40 mil, pro mě věčnost.

Přejet zpátky do kolejí po trucku jsem se bál, tak jsem jen zahlédl ceduli Snowville, když jsem projížděl kolem a pochopil, že ten název osady o něčem vypovídá, jak to tu chodí. Pak se objevily blikající majáky stojící policejní káry v mým zasněženým pruhu, co tam asistovala chudákovi, co se neudržel na silnici a tak jsem musel s malou dušičkou změnit směr a vrátil se do vyjetých kolejí v pravém pruhu a pořád se neodvážil někde zastavit, abych tam už nezůstal. Pak už jsem byl zase v civilizaci, občas nějaký domy nebo malý vesnice, napojila se dálnice I-15, kde už jelo pár kár, který sníh trochu rozjely a každou chvíli další policejní majáky u kár v příkopech, to už bylo světlo, občas i nějakej motel jsem viděl, kde by se dalo přečkat, ale neodvážil jsem se změnit směr a odbočit z dálnice, abych tu hrůzu skončil. Pak to konečně už byla jenom čvachtanice přes Salt Lake City, pod ním jsem někde konečně zastavil na RA a pár hodin se tam vzpamatovával v naději, že až zase vyjedu, už bude po sněhu. Ale to trvalo tak deset mil a byl tu znova, ale už to nebyla ta síla, jako ráno.

Utah má na dálnicích málo klasických odpočívadel, kde by se dalo přespat a tak jsem ten den projel nakonec celej Utah až dolů k hranicím s Arizonou. Tam je malý Visitor Centrum, kde obvykle spím, když se v tom regionu vyskytuju. Taková klasika, klidný místo bez trucků, pro osobáky. Umyješ se, povečeříš, protáhneš tělo a ráno před osmou vypadneš, než přijede osazenstvo návštěvního střediska, abys neprovokoval, že ještě spíš, zatímco oni už musí pracovat :-). No a druhej den pořád z kopce, přes cíp Arizony, do Nevady a průsmykem vydlabaným lidmi a řekou Virgin až do nevadský pouště, kde stojí města kasin, technických zázraků a taky kýče, nejdřív Mesquite a pak známější Las Vegas . . .
únor 04, 2014 16:39
Moc se mi líbí cestopisy, : Liddl
i ty tvoje zážitky, Toulavej.
Snad bych se vás, Američanů, mohla na něco zeptat:
Toulavej, to je to tam tak drsný, že vás z motelu vyhodějí? To by se na tebe "špatně koukali"?
ráno před osmou vypadneš, než přijede osazenstvo návštěvního střediska, abys neprovokoval, že ještě spíš, zatímco oni už musí pracovat :-).

Přeci to máš zaplacené. V Čechách máš pokoj snad ještě na dopoledne..
Holt - jiná zem... jiné zvyky.
únor 05, 2014 00:28
Liddl, jsi tu nová, tak na vysvětlenou :-) : toulavej
Já žiju v Čechách, do Ameriky jezdím trempovat a tak přespávám v autě. Když to jde, spím někde v lese, u vody, v přírodě, občas v kempu, když nic takovýho v místě není, přespávám na silničním odpočívadle, když to není striktně zakázaný, což se dá poznat, jestli to myslí vážně nebo jen aby se neřeklo :-). Takže přespávat u Visitor Center, u návštěvního střediska, které je vždycky na prvním dálničním odpočívadle v každém státě, není přespávat v motelu :-), ale na parkovišti před barákem v autě, kde se nabízí pocestným informace o daném státě, mapy, prospekty, zajímavosti, ubytování, někdy je přístup na internet, káva, vše zadarmo. Amerika, tj. na západ od Mississippi, je skvělá zem, příroda i lidi – ještě pořád . . .
únor 05, 2014 10:43
. : toulavej
špatně jsem to formuloval - nabízí se tam prospekty na dražší ubytování v motelech, než si dokáže každý najít sám :-) a taky slevové kupony, v návštěvním středisku není ubytování.
únor 05, 2014 10:49
Michale, : Ivča
moc se mi tvoje povídání líbí. Často si u něj uvědomuju, že ne všechny historky z práce nutně musí partnerky truckerů vědět... smilies/grin.gif Mám přítele na kamionu a kolikrát ani nechci slyšet vše, co na cestě zažil... smilies/tongue.gif
únor 05, 2014 21:05
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]