O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

CHALUPKA A GRUNT PDF Tisk E-mail
Středa, 08 leden 2014

Jako dítě jsem zbožňovala spoustu věcí. Třeba když jsme chodívali se sousedy dělat vaječiny a párky do lesíka k Ostravici. Víkendové celodenní výlety na Frýdlantské koupaliště, kde mě naši učili plavat :-), dovolené, návštěvy u sousedů, ať už víkendové nebo Silvestrovské. Taky jsem zbožňovala jezdit na "dolinu" k babičce.

 

 

 

    

 

     Babička měla chalupku asi necelý kilometr od našeho domu, v takovém údlíčku mezi lesy. Kousek od jejího domku měla grunt  teta s křesničkou. Teta měla dvě děti. Dceru po težké mozkové obrně, na invalidním vozíku. S tou jsem si vždycky hrávala. Měla spooooustu barbín ( tehdy ještě nedostatkové zboží :-), takže jsme je oblékaly, hrály si s nima, chodily ven. Dokonce jsme se spolu učily. A syna, který s náma vyváděl různé neplechy.

 

 

 

 

 

 

     Pořád tam bydlí, i teta, i její dcera, jen Slávek už není mezi náma. Měla jsem to tam tak ráda!   

 

     Kolem chalupky a gruntu se vždycky pohybovala hotová zoologická zahrada. Měli tady krávy, ovce, prasata, husy, kačeny, slepice.. Káčátka za náma chodily jako nohsledi. Vzpomínám, jak jsem krmila telátko, mělo krásný drsný jazyk a nádherné velké hnědé oči. Měli tu snad až na koně cokoli, co má 2-4 nohy a dá se chovat.

 

     Babička měla chalupku malou, nic srovnatelného s dnešními domy. Po vstupu se člověk ocitl naproti takové delší místnosti, kde byl divan a naproti něj obrovská knihovna, plná knih. Blízko knihovny v rohu stál malinký pecek, v kterém se topilo. Na obě strany z této místnosti byla další místnost, vpravo jídelna, vlevo ložnice. V jídelně hned u vchodu pod oknem byl stůl, židle a naproti kachlová kamna. Z jídelny se šlo malinkou chodbou do gaňku, který měl samostatný východ ven. 

 

     Ložnice byla velká místnost, které vévodila manželská postel a pak tu byly další dvě lůžka. Tam jsem  spávala já a sestra. Ložnice byla namořena tmavým mahagonem. Byla vyřezávaná, měla po obvodech vyřezávané copánky, na čelech postele ornamenty a v prosklené vitríně skříně krásného andělíčka.

 

     Zahrada byla upravená. Pod pivoňkami měla takové místečko, kde stála malilinká vyřezávaná chaloupka s odklápěcí střechou,  propracovaná do nejmenšího detailu. Tu jsem vždy obdivovala. Babička měla krásnou romantickou zahradu, každý kamínek a kytka tam měla svoje nenahraditelné místo. Zahradou se vinuly kamenné chodníčky, nad kterýma se klenuly oblouky obrostlé růžovými keři.

 

 

 

  • Na čas strávený na chalupce a gruntě s babičkou ráda vzpomínám.

 

  • Na péřové duchny, pod kterýma se nešlo hnout ani přes ně vidět.

 

  •  Na rána, kdy se člověk budil, v pecku praskal oheň a po chalupce se rozhostilo teploučko.

 

  •  Na to, jak na louku před chalupkou chodily srnečky a na to, jak jsme v létě z kopečka, který vedl k lesu, pod chalupkou váleli sudy.

 

  • Na vršku toho kopečka byla rovinka, na které byla ohrada pro ovce. Vzpomínám na starého Klegu, jak zaháněl ovce do ohrady  a chlívků klasickým voláním "baaarošiiii do chlívaaaa".  Chlív byl vlastně taková jedna velká stodola, z menší části zděná. Pro zvířata, jinak dřevěná. Měla čtvery velká vrata a v patře seník, kde se lezlo po žebříku. 

 

  • Na seník vzpomínám moc ráda. Ne, že by se tam děly nějaké nepřístojnosti, ale moc ráda jsem tam chodila. Někdy, když se seno shazovalo dovnitř stodoly o patro níže, jsme shora skákali dolů do sena. Poprvé jsme měli strach, byla to přece jen výška, ale jakmile jsme to zvládli, k smrti ráda jsem si vylezla žebříkem nahoru a sama tam dokázala ležet hodiny a koukat, jak se škvírama v dřevěné střeše prodíralo sluníčko a jak v tom sluníčku poletoval senný prach.

                                                                                                                                              

                                                                                                                                                                Tsunami

 

A jak to máte vy?

Máte taky "svá místa", na která rádi vzpomínáte?

 

 

 

Komentáře (11)add feed
:-) : Araso
Tsu... to bylo krásné!! Hnedle jsem cítila tu vůni cena a slyšela praskot v pícce :-)
leden 08, 2014 21:32
... : bb2
Mám dvě taková místa, vlastně tři, dvě z nich mám blízko. Moc tam nechodím, je to jiné, než když jsem byla prcek. Nechci si své vzpomínky, obrázky, vůně a chutě měnit :-)
leden 09, 2014 02:07
jj : NFashion
smilies/wink.giftaké mám a také u babičky, vzpomínky jsou krásné, škoda že už jen vzpomínky.
leden 09, 2014 02:27
Asi každý máme hezké vzpomínky na dětství, na místa třeba dávno zaniklá, kde nám bylo dobře. : Myška
Taky ráda vzpomínám. Mám to štěstí, že žiju tam, kde jsem vyrůstala, a kde to mám moc ráda.
leden 09, 2014 07:13
Jo jo... : Vodoměrka
Vzpomínek mám taky plno, i pár takových míst by se našlo, jen je dnes vidím trochu jinýma očima...
leden 09, 2014 08:25
Pravda pravdoucí : maja
Jeden citát říká: Vzpomínky jsou jako ptáci - nevoláš je a přece přiletí. Také ráda vzpomínám na prázdniny velké i zimní i velikonoční strávené u babičky va Strání. Musela jsem v neděli do kostela, který byl opravený, krásný a velký. Když jsem tam přijela před třemi lety na pohřeb, málem na mě spadl - tak byl maličký. A tudíž některá místa už raděj nenavštěvuju právě proto, abych si nekazila vzpomínky.
leden 09, 2014 10:46
Tsunami : doktor
Rád jsem na horské chalupě.Když je sním jsou prioritou běžky,kdy je počasí nic moc,jako nyní,tak se sní,vzpomíná a přemýšlí nejlépe.Vzpomínám na dětství,rodiče,hry i klučičí války a též první lásky.papapa
leden 09, 2014 13:37
Zajímavé je : babi
že některé vzpomínky se objeví až ve stáří.Sklerozou to není,ještě si pamatuji,co jsem měla včera k obědu.Ale ty dávné zážitky se jaksi rozjasní.Asi je to tím,že více vzpomínám.
Že na to mám konečně čas.Že je na co vzpomínat.Vzpomínky jsou rájem,z něhož vyloučeni býti nemůžeme.

leden 09, 2014 17:43
Pro mě byla takovým místem : Ivča
babiččina chalupa s obrovskou půdou plnou tajemství, neznámých věcí, starých časopisů, byla nádhera, ležet v seně a poslouchat kapky deště nebo pozorovat paprsky, jak škvírami v prknech malují obrazce ve zvířeném prachu..A že ho v tom seně bylo..po odpoledni na půdě nás babička všechna čtyři vnoučata musela nacpat jednoho po druhém do vaničky ( koupelna v domě nebyla) a vydrhnout... I vůni té půdy skoro cítím, když si to představím...

leden 09, 2014 17:46
... : Bara
...jo, zivot jsou vzpominky a ve stari, jednou tolik...
leden 09, 2014 18:00
babi, : Ivča
s věkem a zkušenostmi člověk pochopí, jak vzácné ty chvíle byly... Dokud je mladý, má pocit, že to nejlepší a nejúžasnější je před ním a žene se dál a dál...rychleji, výše, silněji... smilies/wink.gif Až časem pochopí, že ty malé okamžiky byly to, za čím se ženeme- život, štěstí..
leden 09, 2014 19:04
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]