O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

LAKTAČNÍ PSYCHÓZA PDF Tisk E-mail
Pondělí, 07 říjen 2013

Tak jsem koncem června povila synka. Jelikož mi nikdo nevysvětlil, jak poznám porodní bolesti od všech ostatních bolestí, které pronásledují těhotnou ženu, probíhaly poslední dva týdny mého těhotenství ve znamení hysterie, neustálé mobilizace a planých poplachů. Rodila jsem prostě pořád. V samoobsluze, v metru, dokonce na poště přímo u okýnka. Při sedmém planém poplachu jsem dokonce skutečně porodila.

   

 

 

 

 

 

 

   I když na to máte devět měsíců, upřímně mě překvapilo, že mám dítě. Adaptaci na roli matky mi neulehčil ani fakt, že jsem stvořila svého manžela v trpasličí verzi. Svoje geny totiž zatím hledám marně.

 

     Za nejnáročnější část reprodukčního cyklu ale zatím považuji týdenní pobyt v porodnici. I přes nespornou odbornost personálu jedné z největších pražských klinik jsem totiž nabyla dojmu, že jsem obětí jakéhosi gestapáckého režimu, kdy spokojené spící dítě musíte budit na kojení a potupně hlásit krásným mladým lékařům detaily ze svého střevního života. Největším oříškem se ale ukázalo vážení mimina před kojením a po kojení na váze roku výroby 1942. Stačilo totiž, aby děcko na váze mrklo a váha se vychýlila o 30g. A tak, zatímco ostatní vzorné maminky chodily na sesternu hlásit fiktivní váhové přírůstky 5g nebo 10g, já na to šla odborně.

 

Tak kolik nakojeno?“ zeptala se mě nic netušící sestra.

 

Nevím!“ pokrčila jsem rameny před sesternou.

 

Jakto? Kolik bylo na váze?“ nedala se.

 

Ta váha má odchylku jedno dítě! Nemůžu na tom vážit 5 gramů!“ vysvětlila jsem sestře. A tím jsem si to definitivně zavařila! Od té chvíle jsem byla „Ta ze šestky, co neumí vážit“, a v kartotéce na mojí složku zřejmě namalovali lebku se zkříženými hnáty a připsali „Problematická, nespolupracující!“

 

 

     Náladu mi spravila jedna zajímavá noční halucinace. Někdy v hodině mezi psem a vlkem jsem vyčerpaně dokojila své dítko a na prahu spánku se vypravila na toaletu. Nahmatala jsem vypínač na chodbě, rozsvítím a koukám, přede mnou stojí Tomáš Rosický. Fotbalový míč neměl. Já zas neměla zapnutou kojeneckou podprsenku. Takže fifty fifty. Druhý den se ukázalo, že nejde o laktační halucinaci, alebrž o nadstandardní pokoj s lůžkem pro slavné fotbalisty hned vedle mého pokoje.

 

       V každém případě, propuštění z porodnice ve mně spustilo přímo mateřskou euforii. Vydrželo mi to do druhé probdělé noci. Teď už se snažím o jediné. Přežít. Když takhle ve čtyři ráno žehlím pleny a dívám se s vyšinutým pohledem na věštírnu, teleshoping a jiné zvrácené pořady, představuju si svého chlapečka za patnáct let, jak mi v oparu marihuany vyprskne do tváře: „Matko, zkazilas mi život! Já Tě tak nenávidím!“ nebo jiné pubertální moudro. Pro tyto případy bych měla své mateřské zásluhy filmovat a archivovat, aby bylo jasné, kdo hošíčkovi celé noci utíral zadek. 

 

 

 

 

 

     Inu dětské vrtochy jsou nevyzpytatelné a pomalu mě opouští představa, že já a moje dítě budeme vzájemně napojení parťáci. Po poslední návštěvě pediatra je opravdu s podivem, že mi ho ještě neodebrala sociálka. Ráno před návštěvou se můj malý roztomilý chlapeček probral, na rozdíl ode mě růžolící a usměvavý. Nakojila jsem, vyfešákovala, přebalila ho do vzorně vyžehlené pleny, do kočárku vložila podnětnou hračku rozvíjející sluch, a vyrazila. V okamžiku, kdy kočárek přejel práh čekárny, ozval se z jeho útrob nelidský řev.

 

     Mé dítě, ač nakrmeno, začalo hystericky lapat po imaginárním prsu, z huronského řevu mu naskákaly dosud nevídané rudé skvrny po celém obličeji, v ordinaci na váze pak v křečích povolily všechny svěrače naráz a bylo vymalováno. „On je jinak hrozně hodnej a spokojenej“ cpala jsem s křečovitým úsměvem ječícímu miminu zkroucené nožičky do dupaček!

 

     Doktorka mě měřila úkosným pohledem. Příště si na nás stoprocentně posvítí. Pro úplnost dodávám, že v okamžiku opuštění čekárny mimino usnulo jak v reklamě na pleny a poklidně spalo další dvě hodiny.   

 

     Při pohledu na některé zanedbané matky v ulicích a psychotické komentáře fanatických matek na internetu jsem se celé těhotenství zapřísahala, že si po porodu zachovám zdravý rozum a základní kosmetické návyky.

 

     Včerejší epizoda hovoří za vše. Ve tři ráno jsem nanesla zelenou bahenní masku a přemohl mě spánek. O hodinu později jsem políbila na nosánek své roztomilé dítě a rozsvítila na kojení. Když jsem se řvoucím kojencem a vytočenou pohotovostí na telefonu proběhla kolem zrcadla, došlo mi, že dítě netrpí akutní zánětlivou rýmou, zato maminka trpí akutní ztrátou zdravého rozumu.

 

     Držte mi palce, ať nezblbnu úplně. 

 

RENATA FRANCOVÁ

 

 

Komentáře (27)add feed
Tohle jsem už zahlédla na idnes - : Myška
napsáno pro Ona dnes...
říjen 08, 2013 07:23
Myško : Kamila
jistě si nemyslíš, že lidi typu Renaty Francové nebo Markéty Hrdouškové píší výhradně pro Kudlu, že ne?
říjen 08, 2013 09:33
to máš, renato, z toho, : mura1
že jsi moc chytrá smilies/wink.gif mě by tomáš rosický na chodbě nerozhodil, páč vůbec netuším, jak vypadá.
gratuluju k synovi. neboj bude hůř, jednou začne chodit do školy.
říjen 08, 2013 09:49
No, jistou exkluzivitu bych předpokládala. : Myška
Zas tady budu nařčená, že kritizuju a nevážím si práce Daniely. Vážím. Ale nemůžu si pomoct - když už tedy jsou zde uveřejňovány články, které byly uveřejněny jinde, nebylo by od věci uvést, odkud jsou převzaty. I na idnes je uvedeno, že článek byl napsán pro Ona dnes.
Nestudovala jsem žurnalistiku, ale není to věcí nějaké novinářské etiky?
říjen 08, 2013 10:32
Myško, : mamča
Daniela se právě přemísťuje z Prahy do NY, takže určitě připravila články dostatečně dopředu.
A to, že jsi dnes ráno článek "zahlédla na idnes", svědčí jen o tom, že si v práci po ránu čteš noviny. smilies/cheesy.gif
říjen 08, 2013 10:53
mura1 : mamča
Souhlas : miminko je sladký, i když občas ječí a občas trochu zapáchá. Ale bude hůř ! smilies/cheesy.gif
Co, až začne chodit do školy, to je ještě brnkačka. Ale taková puberta... smilies/wink.gif
říjen 08, 2013 10:55
psala : mia I
jsem si včera s Danielou, měla hodně napilno. Obdivuju ji, že v tom shonu si ještě našla čas na Kudlanku.
říjen 08, 2013 11:09
mamčo, nejen po ránu :-) : Myška
Hodila jsem si Renatu Francovou do vyhledávače, jinak bych to nenašla. Na Ona dnes nechodím, na idnes čtu jiné věci. Na obou místech je to uveřejněno déle, konkrétně na idnes na blogu dotyčné od 9.9.2013.


říjen 08, 2013 11:11
u nás puberta : mura1
proběhla naštěstí dost únosně, v jednom případě dokonce ještě nedorazila. táhne mu na 19, hrozí, že ještě dorazí? zato školní docházka mě dost prudila. co bylo ve škole? máš napsaný úkloly? (jo, já vím, že je to jejich starost a ne moje starost smilies/smiley.gif ) třídní schůzky mě čekají už jen dvoje, teda pevně doufám...

zebřička si o víkendu vybíral téma bakalářky. užším výberem prošlo asi 9 témat, do nejužšího pak 2, jedno celkem v praxi využitelný (jakýsi software pro personalisty) a pak druhý vyloženě užitečný - "logické paradoxy". navíc konzultant nemá zrovna pověst "student friendly". no, hádej, co si vybral...
říjen 08, 2013 11:16
mura1 : mamča
Vybral si "logické paradoxy" smilies/grin.gif.
To znám, moje děti taky kráčejí nadšeně "cestou trnitou", ale je to dobrá průprava pro budoucí život. Před překážkami neuhýbají a vedou si celkem dobře.
říjen 08, 2013 11:29
... : Bara
Mne je uplne jedno pro koho to psala, dulezite je, ze takove cteni cloveka potesi a jestli to za dva tydny potkam nekde jinde, tak uz to nemusim cist....ne?
říjen 08, 2013 17:30
Báro, nevím, : Macesska
článek je duševní vlastnictví - potěšilo by tě, kdyby tvoje výtvory někdo bez dovolení přetiskoval? (Tedy doufám, že Daniela na to svolení autorky/autorek má.)
Pokud má autorka dohodu s nějakým serverem, a ten její články zveřejňuje, protože doufá ve vyšší návštěvnost á la "kouknu se, co ta Francová zas napsala vtipného" a poskytuje jí za to peníze či jiné benefity, tak to ani ten server pochopitelně nepotěší.
I u nekomerčních článků je to nepříjemné. Možná autorka očekává ohlasy a pokud jsou místo na jejím blogu či místě, které zná, na Kudle, o které (teoreticky) netuší, tak si je nevychutná, reagovat nemůže...
říjen 08, 2013 19:55
Myško, : Macesska
nevím, jak věc novinářské etiky, ale takřka určitě je to věc autorského práva.
U idnes je to v pohodě, to je elekronická verze Dnesu (dříve MF Dnes), a Ona dnes je tuším jejich příloha - takže je to v rámci jedněch novin.
říjen 08, 2013 19:58
Macessko, : Bara
urcite mas pravdu, napsala jsem svuj nazor "rychle" bez hlubsiho zamysleni. Priste budu opatrnejsi....

říjen 08, 2013 21:44
Ahoj, moje hádalky, databázistky a milované kudlanky, : d@niela

máte pravdu, je to moje obrovská chyba, za kterou se vám všem převelice omlouvám a třesu se zde na tomto pranýři.

Na mou omluvu snad jen toto: pravdu mají ty mé kámošky předrahé, které zde na mne práskly, že jsem se poslední dny připravovala na odlet, také jsem měla dost potíží s tím bytečkem atd. Prostě jsem to nějak všechno nestíhala, ono toho bylo podstatně víc, ale nechtěla jsem vás do těch svých žabomyších problémů zas moc zatahovat.

Ale k meritu věci.
Hodná, milá a neuvěřitelně fajnově píšící Renata, mi dala souhlas k přebírání jejích článků. Ano, a já slíbila, že je budu prolinkovávat, tedy, že podpis bude odkazovat na idnes. Nojo, jenže - jak jsem u toho seděla, mezitím děsnou haldu šíleně nutných a "fakt, věř mi, krátkých" telefonních hovorů, jsem na tohle zabudla a už to jen fofrem odklikla do předepsaných, tj. připravených článků - připravených na dobu, kdy prostě k PC nebudu moct.

Zjistila jsem to až teď, když si tu čtu, jaká jsem hrozná, co všechno jsem to provedla. Ale máte pravdu, je to hřích, za který tímto pykám.

Takže - ano, vím, že jsem se provinila, a slibuju, že už to příště neudělám. Tedy, budu se fakt snažit, abych to už neudělala... A uznávám, máte pravdu, že jsem raději měla nechat kudlu prázdnou, nic nepsat, nic sem nedávat, než tohle...

Takže snad tyto mé omluvy přijmete, já budu moct už ten popel se své hlavy odhodit do dáli a jít si ještě lehnout... Je tu šest pryč ráno, za dva dny jsem spala snad sotva sedm hodin a to ještě po kouskách a bojím se, že bych jinak dělala ještě větší chyby.

Jen nevím - mám to tam nahoře opravit, nebo ne?
To by pak celé toto dlouhé povídání bylo na draka...

ahoj

smilies/grin.gif
říjen 09, 2013 12:19
podpis bych prolinkovala : mura1
i dodatečně. diskuzi pod článkem bych nechala, tak, jak je
říjen 09, 2013 12:40
díky, stalo se. : d@niela
tak dámy, a můžete pokračovat smilies/wink.gif
říjen 09, 2013 14:23
Dámy, : lila
já se Vám divím....copak nemáte trochu pochopení pro paní Danielu? Copak je to takový prohřešek, aby musela stát "na pranýři"?? Nedá se to napsat trochu jemněji? Ale to je marné něco psát, každý bude "mlít tu svou pravdu".....Hezký den. :-)
říjen 09, 2013 14:33
No, přijde mi to už trochu moc hujerský, : Krakonoš
asi jako když jdu do hospody, tak mě fakt je úplně jedno, ani nemám, jak to zjistit, jestli provozovatel platí daně. V hospodě mě zajímá, jestli se tam dobře najim, jestli na mě nebudou hnusný a jestli mě nevokradou. Na Kudle mě taky zajímá něco jinýho, než jak to má její šéfredaktorka s autorskejma právama. Buď je dost inteligentní na to, aby tyhle věci měla vošetřený, nebo nejni, ale je to jen a pouze její věc. Mě za to k soudu tahat nebudou. smilies/grin.gif
říjen 09, 2013 16:34
Krakonoši, : lila
vystihl jste to přesně, ostatně jako vždy....Fajn, že je tu tak rozumný mužský :-).
říjen 09, 2013 16:54
.. : kolemjdoucí
no, já se obávám, že stejně některé kudlanky ani netuší, proč je ten podpis modrej...
říjen 09, 2013 19:45
Kolemjdoucí... : lila
hi hi ....nebojte, většina ví, že když se na to klikne tak.......Hezký večer.
říjen 09, 2013 20:00
no dovol, kolemjdoucí : bb2
nejsme všechny takové...
modrej podpis, protože se jí narodil chlapeček
říjen 10, 2013 01:44
my bereme papírovky, : bb2
šustíme si s nima u snídaně a podpalujeme v krbu, Laktační psychozu jsem v nich (v příloze pro ženy) četla někdy koncem léta.

Že jsou tu články Renaty Francové a Markéty Hrdouškové, které vyšly dříve v Ona Dnes jsem si všimla, beru to tak, že jsou to Daniely známé a dovolily dát jejich články na Kudlanku. Nenapadlo mě uvažovat o porušení nějakých pravidel. Prostě kamarádky dovolily.
Kdybych měla potřebu upozornit Danielu, že podle mého vysoce odborného právního názoru udělala botu a vstoupila na tenký led copywright, napsala bych jí krátkou zprávu do mailu. Soukromě. Za ty roky, co si tu čtu a bavím se tu, se cítím býti kapkou ohledů povinována..;-)

říjen 10, 2013 01:54
bb, jak ty to děláš, že máme tak podobný vidění světa . . . : toulavej
jenom ten modrej podpis kvůli chlapečkovi mě nenapadl, holt jsem nejedl tolik vtipný kaše.
říjen 10, 2013 12:56
svět je malej :) : bb2
kdovíkde se geny našich předků potkaly...a ovoce sklízíme na kudlanka.cz :-))
říjen 10, 2013 20:02
:))) : bb2
copyright

říjen 10, 2013 20:32
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]