O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NOVÉ ZAČÁTKY II. PDF Tisk E-mail
Pondělí, 24 červen 2013
Přejít na obsah
NOVÉ ZAČÁTKY II.
Strana 2
Strana 3
Strana 4

 

 

 

 

 

 

 

      Další zážitek je legalizace našeho pobytu tady. Něco už jsem napsal, tak jen dodatky. Původní informace z konzulátu byla, že musíme ještě žádat o Shengenská víza. O 10 dní později už nebyla potřeba, jen dlouhodobé vízum do ČR a žádost o povolení k trvalému pobytu. A další podivnost, jako cizinec si tady můžu koupit dům, otevřít si živnost  (to prosím neudělám, ani omylem!), ale nemůžu si koupit auto. Totiž můžu, ale nemůžu ho na své jméno přihlásit.

 

      Takže musím ve jménu zákona podvádět. Na americký řidičák smím jezdit devadesát dní a pak si ho musím vyměnit za český. VYMĚNIT, to jsem schválně zdůraznil. Ale to můžu udělat jedině až budu mít trvalý pobyt, tedy snad za 6 měsíců. Když jsem na to na inspektorátu poukázal, řekli mi „ helejte, ten kdo Vás bude kontrolovat, neví, jak dlouho tu jste“... A je to.

 

      No a můj řidičák mi za český nechtějí vyměnit vůbec, ale vymění mi můj stařičký růžový. Anička ho neměla a tak bude (asi) muset do autoškoly. Mám vytištěn kus vyhlášky o řidičáku, tak je s tím snad v budoucnu k něčemu rozumnějšímu přiměju.

 

 

 x x x

 

 

     Zítra by měly být naše věci v přístavu v Bremenhaven, koncem týdne v Praze a tak se zkoušíme donutit Ecu-line, aby naše věci nenechali na pražské celnici,  ale poslali to na celnici do Třebové. Nevím, jestli se to podaří, zatím nás ignorují. Nemůžeme se dočkat, jeli jsme sem jen s tím nejnutnějším, jak na dovolenou, schází oblečení, přikrývky a polštáře.... Ale všechno bude, jednou, v budoucnu.

 

     Jsme DOMA, to jediné je důležité.


     Tak, to je pro dnešek všecko, další určitě vyplyne z komentářů.

MICHAL

 

 

 

 

Komentáře (21)add feed
mám pořád ty hrníčky.... : Puntíkatá
no, snad se to nějak vystříbří, Daniela tu teď má Jiříka - takže je nepoužitelná - ale to se snad změní. Taky počasí - když je horko, je mi špatně a omdlívám, když leje, tak mi kloužou hole o dlažbu - je div, že jsem se dosud nezabila. No, ale hrnky bych hodila k Daniele - a pak by se vidělo,až by se sešli vy dva. Ale - ještě jednou - nečekej žádnej přepych - jsou to ty nejobyčejnější čtvrtlitrový hrnečky, ale nejsou otlučený a všechny mají ucha. Tak vám držím palce ať se vám tu líbí a jste tu šťastný.
červen 24, 2013 21:35
Ahoj Michale, : Myška
trochu mne překvapuje, co překvapuje tebe - třeba ta sušička. V Améru jste měli odvětrávací, tady máte kondenzační. Tam snad existují taky oba typy...
A Oktávu v základu rozhodně nemáš, základ vypadá jinak.
Docela mne baví, jak se ukazuje, že oproti USA na tom nejsme tak špatně s těmi potravinami - éčka a spol.
Vy jste vážně na tržnici koupili nádobí? To mne překvapuje, pro takové zboží bych šla do opravdického obchodu, kde mi dají záruku, a moc bych vybírala.

No nic, už přestávám být protivná. Přeju vám zde krásný život, a ať se vám podaří vše dotáhnout do vítězného konce.

červen 24, 2013 22:47
... : deeres
Je bezva, že jste pohodáři a optimisté a dokážete se těšit z maličkostí. Tak ať vám tu nic to nadšení z domova nezkazí.
červen 24, 2013 22:54
Michale, : Bara
vsechno dobre dopadne, hlavne zdravicko! Preji moc stesti !!!!
červen 24, 2013 22:54
Těší mě číst takové optimistické vyznání. : mamča
Většina Čechů teď nadává na všechno, od politiky po nahnilou mrkev. Optimistu aby pohledal v pravé poledne při slunečním svitu a s lucernou v ruce.
Tak vám přeju, abyste ten optimismus neztratili, nenechali se otrávit "úředním šimlem" a aby se vám tu líbilo.
Domov má člověk jenom jeden, a k stáru se člověk rád vrací "ke kořenům".
červen 25, 2013 08:41
když čtu tu anabázi s tím občanstvím - : Puntíkatá
já si nemůžu pomoct, ale připomíná mi to Travenovu Loď mrtvých.
červen 25, 2013 09:01
Tak to vezmu shora : Michal
Puntíkatá, nevíme kdy se do Prahy dostaneme, možná příští pondělí, možná - kdo ví. Záleží na tom, kdy nás přestane Ecu-line ignorovat a na které celnici naše věci skončí svou dalekou pouť. Každopádně nejlepší by bylo přes Danielu. A neboj, ona ráda od Jiříka na chvíli popojede na jiný konec Prahy. smilies/wink.gif
Myško, koupili jsme na tržnici, Aniččina sestra v nich vaří už dlouho, jsou prověřené časem a nevlídným zacházením. smilies/cheesy.gif Kondenzační suška tam snad ani neexistuje, i v bytech k pronajmutí mají zabudované odvětrání. smilies/shocked.gif
A všem ostatním, nevím, kde se to ve mně bere, vždycky jsem tvrdil, že jsem optimista, protože už mi nic jiného nezbývá. smilies/grin.gif Teď to snad na stará kolena myslím vážně, kouykáme dopředu s úsměvem a jediné co nám vadí je letošní "rozmarné léto". smilies/wink.gif
červen 25, 2013 09:09
Michale, pokud jde o registraci auta, je to tady stejný jako v Americe :-) : toulavej
Ani tam si cizinec nemůže legálně zaregistrovat auto na DMV, ale pozemek nebo barák si tam koupit může. Přesto káru s kamarádem máme zaregistrovanou a těch aut už bylo hodně za tu dobu, co tam jezdíme :-). Jeden z legálních způsobů, který se dá použít i u nás, je zaregistrovat káru na někoho známého, který s tím bude souhlasit a připsat se jako spolumajitel. A jakmile už jsi jednou napsaný spolumajitel . . . :-) O dalších možnostech se tu zmiňovat nebudu, když Velký bratr za oceánem, jak se nedávno provalilo, nikdy nespí :-)
Pokud jde o řidičák, má Amerika tu výhodu, že by se tam MĚL používat mezinárodní řidičák, který tam ale prakticky nikdo nezná, ani nepotřebuje a hlavně mu nerozumí, co je to za úřední směšný papír :-). Na zblbnutí šerifa je ideální, když nemáš pojištění, už se po něm nikdy neptá :-). Jinak ho nepotřebuješ, už používám starý propadlý, nedá se to poznat, stačí ukázat jen pas.

Tady jsou policajti zblblí z neustálých preventivních kontrol ještě od bolševika, takže samotnej americkej pas tady na dopravní policii asi nezabere a jsou tu, na rozdíl od Ameriky, preventivní kontroly řidičů – buzerace většinově dokonce společností schvalovány!!! (nemáme tu holt 4. dodatek ústavy :-) ), takže jsou dost častý. Ale když místo potvrzení trvalého pobytu budeš ukazovat americkej pas a americkej řidičák a přidáš k tomu pár americkejch slov :-), na půlku policajtů to zabere. Ta druhá, závistivá, ti ale asi taky dá pokoj, přece jenom, jste AMERIČANI :-), to má pořád zvuk.

Jinak, tvůj e-mail je pořád stejný, doufám. Kamarád z NYC se chtěl taky vracet do Čech, možná by se mu hodily informace o stěhování věcí přes oceán. Když tak bych se ozval.
červen 25, 2013 09:10
toulavej : kolemjdoucí
má Amerika tu výhodu, že by se tam MĚL používat mezinárodní řidičák
jj, používal jsem ho tam. Jednou jsem jel trochu rychlej, a měřili.Policajt si ode mne vzal řidičák a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí vyplnil papíry. Po návratu jsem pak ukazoval tady kamarádům kurioztu: papír na pokutu (takovej ten dlouhej, asi to taky znáš smilies/wink.gif ), kde bylo vyplněné jméno "MEZINARODNI" a příjmení "RIDICSKY". Za těch $100 to stálo.
červen 25, 2013 10:00
Toulavej, : Michal
přiznávám, že to s registrací jsem nevěděl, nikdy jsem tam na návštěvě nebyl. smilies/wink.gif Člověk se učí celej život. Auto je registrované na švagrovou, pojištění na nás, pro jistotu.
Pas sebou nevozím, je to věc příliš vzácná, vždycky stačil americký řidičák. No a na radu známého, kdysi policajta Kalifornské dálniční policie, původem Poláka, mám "nenápadně" v peněžence připíchnutý odznak Boisské policie. smilies/grin.gif Jemu to při návštěvě Polska fungovalo bezvadně. Otevřel peněženku a "hledal" řidičák.
Mail je - nevím který máš, drobek-zavináč-hotmail.cz. Rád poskytnu vše co vím, s úřady by měl začít tak půl roku předem, s ambasádou nebo kozulátem. Vyhnul by se našim potížím.
Dost se toho změnilo, odešel jsem od mého IP providera v souvislosti se stěhováním a tak jsem si musel udělat novou adresu. Tahle je pro Čechy, druhou mám pro Američany a hllavně pro lidi kteří by mně mohli otravovat, jako registrace u internetových obchodů. Www.eml.cc má výborný spamový filtr, těm neunikne nic a učí se sám podle toho co mažu jako spam.
červen 25, 2013 10:03
Občanství : Michal
je něco o čem nevím zda to chci řešit. Totiž, podle dnešních zákonů nemůžeme žádat o dvojí občanství, proč, to je dlouhé vysvětlování. Ale je připraven zákon který má platit od Nového Roku, podle kterého to bude možné. Jenže, když jsem si pročetl seznam dokladů a s dnešními zkušenostmi si vůbec nejsem jist, zda do toho půjdu. Konec konců Čech jsem a že na to nemám bumážku? No a co, já to vím a mí přátelé taky. Amerického občanství se vzdát nemůžeme, Amerika by nám přestala posílat penzi a to si nemůžeme dovolit. smilies/sad.gif
červen 25, 2013 10:09
to se hezky četlo, Michale :) : .bb2
Je potěšující, že se vám tu líbí a nelitujete návratu do rodné země.

Náš syn naopak odcestoval do Států, do menšího města (americkým měřítkem) nedaleko od Bostonu. Zatím je maximálně spokojený. Bydlí v domě šéfa firmy a jeho manželky, má k dispozici mobil a auto, buď audinu, nebo elektromobil, což se mu samozřejmě moc líbí.
Nakupuje v místním marketu, pochvaluje si, že i on, vegan, si dobře vybere. Těší se, že si z výplat našetří a koncem léta, než mu začne škola (a skončí tříměsíční bezvýzový pobyt), utratí výdělek cestováním. Řidičák nijak neřešil, má pas a český řidičák, tak snad ho nezavřou :-) Mně leželi v hlavě jedovatí hadi, ale prý se tam jen vzácně vyskytuje líný neagresivní málo jedovatý chřestýš, taková česká zmije. Nezkoumám, jestli to tak je, nebo jestli je to historka pro uklidnění matky ;-)
červen 25, 2013 11:12
Michale : Olina
a kdy vam bylo ceske obcanstvi odejmuto? Mam tu par znamych, co take utekli a prisli o obcanstvi, ale pry si pak mohli zazadat o navraceni a tim padem mohli mit oboji. jelikoz to bylo z politickych duvodu a ne az po revoluci.
Ja ted take resim, zda jit do americkeho ci ne, tak take cekam, jak se to po novem roce vyvrbi v tech zakonech.
jinak cesky ridicak take uz nemam, nekam se zatoulal, v cr teda nejezdim, mam z tech cest a hlavne ridicu paniku, kdyz vidim ta mala auta s takovou rychlosti klickovat mezi sebou. jinak jsem se byla na polici optat, jestli muzu pouzivat americky ridicak , no tam nevedeli ale strasne je zajimalo, jak vypada a radi si ho prohlidli.
Co se tyka prepravy veci z usa, zase to neni takova hruza vybavit nejakou tu kontejnerovou spolecnost,jen to uz nejde jako soukroma osoba, musi to prepravovat firma, pritel jednu prepravku ma, vozi auta a zaroven kontejnery doplnuje prave krabicema lidi , co potrebujou neco dovezt odvezt atd. takze uz se v tom taky zacinam pomalu orientovat.
červen 25, 2013 13:00
Michale, : Nellina
preji, at se vam v Cechach libi, jak jen to jde. A diky za pozitivni psani, ja pred tebou smekam! On by se malokdo dokazal uprimne vypsat ze vsech tech strasti, co jste meli vy ohledne baraku, financi...Jen mam takovy dotaz: mate z Ameriky nejake opravdu dobre pratele, takove na cely zivot, nebo spise ti opravdovi kamaradi jsou pro vas v Cechach? smilies/smiley.gif
červen 25, 2013 13:22
Všichni řeší důležité věci, tak já napíšu pitomost... : Fox
Kdyby se vaše kočky nechtěly dost rychle skamarádit s tím novým škrabadlem a drásaly vám nabytek, kupte v lékárně roztok kozlíku lékařského a pokropte s ním to nové škrabadlo. Kočky kozlík milují a budou milovat i to škrabadlo, přestože je nové. Vím to, protože jsem naší kočce měnil na škrabadle sisálový provaz za nový. K novému sisálu ovšem neměla důvěru, tak si začala brousit drápy o nábytek. I postříkal jsem škrabadlo pomocí rozprašovače kozlíkem lékařským a ejhle, kočka je s ním zase kamarádka... smilies/wink.gif
červen 25, 2013 14:22
Michale, kamarád odešel do NYC až po revoluci v ´93, : toulavej
takže si pravidelně obnovuje v Čechách občanku i řidičák, navíc má i US občanství, s tím se ale nikde nechlubí, ten s návratem s papírama nebude mít vaše problémy, jenom to si tu zase zvyknout, i na to chladnější počasí, Amerika je víc na jih.

bb, já potkal za 10 výletů jenom 3 hady, ale, jestli to byli chřestýši nepoznám ani z fotek :-). Samozřejmě, že tam někde nějaký jsou, ale většinou se ti sami vyhnou, když je nevyhledáváš a jsi trošku opatrnej a koukáš kam šlapeš a nelezeš kam nemáš. Z turistických stezek v národních parcích jsou většinou vyplašení do odlehlých míst kam běžní turisti nechodí a jako turista asi nebude spát někde v poušti nebo zahrabanej v lese, jako já :-) , tak to přežije ve zdraví. A kdyby chtěl vytipovat zajímavá místa, hlavně na Západě, tak se ozvi.

Foxi, ale to je důležité
červen 25, 2013 14:35
Toulavej : Fox
... já to přece vím! smilies/grin.gif
červen 25, 2013 15:58
Připadáte : kim
mi jak novomanželé, kteří si zaříují svůj první byt. Srovnávejte a všechno lepší nám tu připomenˇte. Dík.
červen 25, 2013 22:44
S tou Oktávkou : David X
je to tak, že automatická převodovku se v Evropě (nebo aspoň u nás) považuje za luxus, takže se dá pořídit pouze k vyšším výbavám.
Takže s automatickou převodovkou základ mít nikdy nemůžete.
červen 26, 2013 08:36
Tak se mi tu nahromadilo něco komentářů : Michal
k odpovědím.
Olino, americké občanství jsme dostali v roce 1999 a tím pádem jsme ztratili automaticky české a podle dnešních zákonů a to se má k 1. lednu změnit budeme moci požádat o vrácení českého a mít dvojí. Máme kamarády v Americe, kteří se také chtějí vrátit, ale neměli americké občanství. Kdyby se zmínili tak jsem jim to řekl, že takhle Amerika jim nedá penzi pokud jsou tady a musí se tam každých 6 měsíců vrátit, jinak jim propadne status rezidentů a už tam nemůžou. Tak honem žádali o občanství, aby mohli odjet. Blbost co?
bb, když jsme přišli do Ameriky varovali nás o jedovatých hadech. Viděl jsem chřestýše dvakrát, omylem jsem vlez kam jsem neměl. Jednou jsme vlez kam jsem neměl, vyjel po mně a tak jsem prostě poodešel, on běhat neumí. Podle statistik je nejvíc uštknutí do ruky, když se ho lidi snaží pohladit. smilies/grin.gif
Foxi za dobrou radu děkujeme.
Kim, novomanželé po 35 letech, je to krásné to zažít znova. smilies/smiley.gif
Davide X,Nojo, to mně nenapadlo. Máš pravdu.
Nellino, zůstal tam syn s manželkou, zůstalo tam pár kamarádů se kterými jsme dál ve styku. Tady máme kamarády, já staré trampy, skupinu z Labužníka ještě než změnil majitele a některé "vytěsnili", 19 července je další setkání a jsou to lidé nejen odsud, ale i ze světa celého. Máme tu příbuzné i kamarády, jednu chci jmenovat, všichni znáte i když někteří jen podle jména, Danielu. smilies/cheesy.gif

červen 26, 2013 11:10
Kruci : Michal
co jsem to napsal za paskvil? Nemlaťte mne prosím.
červen 26, 2013 11:12
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]