O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

LÉTA ŠEDESÁTÁ A DALŠÍ - 6 PDF Tisk E-mail
Pondělí, 25 březen 2013
Přejít na obsah
LÉTA ŠEDESÁTÁ A DALŠÍ - 6
Strana 2
Strana 3

Roku 1961, 12. dubna, odstartoval z kosmodromu Bajkonur první člověk ve vesmíru – Jurij Alexejevič Gagarin. Na palubě lodi Vostok 1 odstartoval jako nadporučík a vrátil se jako major. Jeho následná sláva a věhlas mu paradoxně zavřely dveře do vesmíru. Strana nechtěla přijít o hrdinu a tak mu velitelé bránili v návratu do vesmíru.

 

 

 

 

 

 

 

 

      Po svém návratu z vesmíru směřovala jeho první cesta do Československa. V Praze jej vítaly statisíce lidí a tentokrát to bylo jiné než na prvomájové průvody – přivítání bylo opravdu vřelé.

 

 

 

 

      V tomto roce se „narodil“ rozhlasový skřítek Hajaja a s hlasem Vlastimila Brodského nosil dětem před usnutím pohádku. Pořad Dobrou noc děti! byl jeden z nejúspěšnějších rozhlasových pořadů v historii. Za úspěchem v jeho počátcích stál především Václav Čtvrtek, jehož pohádky Hajaja vypravoval. Později se přidali i jiní autoři a i za mikrofonem se vystřídali další přední čeští herci a herečky.

 

      Šťastnou cestu, tento rozhlasový magazín nepřinášel jen cenné informace motoristům, ale dovedně je spojoval s humorným komentářem Jiřího Štuchala. Pořad byl oblíbený i mezi nemotoristy právě kvůli Štuchalovu humoru. Ačkoli to nebylo původním záměrem pořadu, obraceli se automobilisté na Šťastnou cestu s nejrůznějšími, i odbornými dotazy. Od ledna 1961 do prosince 1972 bylo odvysíláno více než 600 vydání.

 

      Československo poprvé po dvanácti letech skončilo lépe než třetí. Na MS skončilo pouze o skóre druhé za Kanadou a stejně jako Kanada zůstali Čechoslováci na turnaji neporaženi, když oba týmy ztratily jediný bod ve vzájemném zápase, který skončil remízou. V zápase se SSSR hrál náš tým o druhé místo a podařilo se mu vyhrát 6:4.

 

     V roce 1961 je mně i mým kámoškám třináct let. Mně a Momo začínají zajímat kluci, Jáju ne. Je z nás sice nejstarší a určitě i nejchytřejší, ale ještě hodně dětinská. V dospělosti nás klidně dožene, ba předežene, dneska je matkou šesti dětí a nespočetných vnoučat. V roce šedesát dva je ale zpožděná. Klidně si ve škole do bačkor nacpe dámské buničité vložky a cancoury bavlněné síťky jí vyčuhují vzadu z bačkor a Jája je tahá za sebou. Já i Moma jsme zděšené, ale Jája má jako vždycky svou hlavu a cancoury klidně vláčí dál, prý se v tom pohodlně chodí. Také o reprodukci savců má trochu zkreslenou představu. Tvrdí nám, že má doma bílé myšky, že teď zrovna sedí na vejcích, ale až se rozmnoží, že nám nějakou dá.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]