O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TAJEMNÝ SVĚT BAREV PDF Tisk E-mail
Úterý, 20 listopad 2012

Říká se, že muži rozlišují jen šestnáct barev, což je základní nastavení Windows. Já mám ale dojem, že je to o mnoho méně. Že spolehlivě rozpoznají jen černou a bílou, možná ještě červenou, modrou, zelenou a žlutou a ty ostatní barvy a odstíny jim splývají v moře velmi těžce rozlišitelných tónů.

 

 

 

 

 

 

     V podstatě jim to v životě nijak nevadí, tyhle nedostatky se projevují nejčastěji jen v souvislosti s konverzací s opačným pohlavím. V mužském světě není asi na tyhle prkotiny místo, tam se řeší důležitější věci. Tak třeba můj muž, když jsme dokončili rekonstrukci a mluvili jsme o vymalování v novém bytě, řekl, že proti barvám nic nemá a že si můžu vymalovat obývák a kuchyni jakou barvou jen budu chtít. A že bílá je přece taky barva...

 

 

 

     Nebo jeho názor, že broskvová je vodka, lososová je pomazánka a ty nádherné světle oranžové šaty jsou prý růžové. Z dalšího podrobného zkoumání vyplynulo, že cokoliv mezi fialovou, červenou a žlutou je prostě růžová.

 

     Nedávno si kupoval nové auto. Prý už má jedno vybrané, šel si ho osobně prohlédnout. Na můj první dotaz, jakou má barvu, odpověděl, že je to Mondeo. Na dotaz, jaká je to značka, řekl, že bude takové nějaké béžové. S metalízou. Obhlížela jsem na ulicích všechna Mondea, Focusy a další Fordy, abych zjistila, jaká ta barva může být. Když auto dovezl domů, bylo krásně tmavošedé.

 

     Šli jsme s prťaty ven a větší si zapomněla vzít čepičku. Tatínek se pro ni vrátil. Donesl cyklámenovou pro menší prtě. Samozřejmě že většímu prckovi byla malá. Vrátil se tedy podruhé s tenkou bílou přízovou, ale letní háčkovaná čepička do velké zimy vhodná není.

 

     Řekla jsem mu, že má vzít tu lila. Po hodně dlouhé době čekání (během které stačilo prtě podniknout asi deset pokusů zdrhnout z kočárku a prcek si zase stihl zašpinit rukáv bundy o popelnice) přišel s tím, že tam žádná taková není a mám si ji prý najít sama. Lila čepička ležela hned nahoře v šuplíku s čepicemi. Když jsem ji nasazovala prckovi na hlavu, tak jen mimochodem podotkl, že jsem měla říct, že chci tuhle růžovou.

 

 

 

     Dalším pozorováním jsem zjistila, že zelená a modrá mu v některých chvilkách splývají. Když ukazuju na nádherné tyrkysové šaty a on po dlouhém pátrání za výlohou řekne: „Jo aha, ty myslíš ty zelené?“ nebo když mu ukazuji krásné zelené korále a on odpoví něco v tom smyslu, že ta modrá je taková nějaká divná...

 

     A proto nechápe, že i v obchodě nepotřebuji sebou vláčet kus vzorku podlahy nebo dvířek na lince, abych vybrala správný odstín doplňků nebo poznala stejnou barvu. Já prostě v barvách žiju, můj svět je krásně barevný a má tisíc pojmenovatelných odstínů, zatímco jeho svět je tak nějak krutě reálný a každý odstín má své číslo, protože bez čísla a řádného označení se dohledat nedá.

 

 

     A jak je to u vás?

Jak barevný je ten váš (váš svět)?

 

PAVLA VODOMĚRKA 

 

 

 

Komentáře (17)add feed
... : deeres
Vodoměrko, ty zřejmě netušíš, že jsi si vzala daltonika, jak vyšitého. Ne, to není příznivec Timothy Daltona, jednoho z představitelů Jamese Bonda. Je to člověk, který má částečnou nebo úplnou barvoslepost s nejčastější záměnou červené a zelené barvy. Já mám jednoho takového kamaráda, vždycky se bavím, když s ním jdu třeba na houby a pozorovat ho, jak se na zahradě snaží najít v okurkovém houští okurky, je docela sranda. Oblečení nosí zásadně pouze bílé nebo černé a má hrůzu z hnědých bot, jestli mu náhodou neprodali úplně červené. Pámbu mu jako protiváhu nadělil absolutní sluch a tak si on zase může dělat bžundu ze mne, že jsem úplně hluchá.
listopad 21, 2012 08:17
deeres, : Vodoměrka
ne, manželův barvocit je naprosto v pořádku, červenou od zelené rozpozná... zrak mu ve všech směrech slouží velmi dobře... nejvíc mě tím štve na houbách, protože je vidí už zdálky a hned mě na ně upozorňuje, protože já jsem slepá jak patron smilies/grin.gif
listopad 21, 2012 08:55
sohlas s Vodoměrkou, : Aloda
take si myslim, ze jinak vidi muzi a jinak zeny - bohuzel i dcera smilies/grin.gif
listopad 21, 2012 09:29
Tak je to i u nás:-) : MaLenka
Nejlépe to dopadne ,když přesně popíšu a barvy rovnou upravím do mužského chápání barev:-)Pak,ale jako naschvál :-)barvu pozná a já jsem za hlupaňu:-)Jinak barevný svět ted mám,jelikož moje barvy jśou mé aktivity,mí přátelé,dítka,manžel a spoustu dalších věcí.Jsem v jednom brevném kole,ale nějak mě to dělá dobře:-)
listopad 21, 2012 19:26
... : bb2
mé aktivity
mí přátelé
dítka
manžel a spoustu dalších věcí

ach, jaký to barevný kaleidoskop
listopad 21, 2012 20:33
Vodoměrko, : bb2
u nás to taky jistí ralka, protože má oranžová je jeho růžová, má zelenkavá je jeho šedá apod. :-)
barvy aut vybírám já, vždycky, takže když kupoval dodávky, volal mi - v červené a bílé by byly hned, modré nechceš, a ta světle šedá je na objednávku...světle šedá? to je novinka, předtím nenabízeli ve standardní řadě světle šedou...hm, teď tu světle šedou metal mají, vypadá moc dobře, akorát se měsíc čeká, chceš se přijet radši podívat? ...ok, přijedu
Byla to světlounce písková metalíza, tuším bílý písek se to jmenovalo ;-)
listopad 21, 2012 20:41
bb, : Vodoměrka
jasně, béžová... písková... to je jasně šedá... ale tuhle záměnu jsem slyšela už od moc lidí... vlastně dalo by se říct od spousty mužů... smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
listopad 21, 2012 21:50
bb2-jasně,barevný a pro mě dost významný:-) : MaLenka
Po šedi a černé si člověk váží víc toho krásného ,barevného:-)
listopad 22, 2012 06:55
Barvy!! : Josef Kouba
Většinu nejkrásnějších obrazů světa, namalovali muži, a většina profíků v modě, jsou také můži, ikdyž jen poloviční.
PS: Musím se nás trochu zastat.
listopad 22, 2012 09:49
Jo, v módě jsou převážně muži, pane Koubo. Ale jsou to ve velké míře homosexuálové. A ti mají asi poněkud jiný přístup : Myška
a vnímání než muži heterosexuální. Už jen to, že prosazují modelky se vzhledem vyhublých výrostků, svědčí o jiných ideálech a tedy vnímání (krásy, proč ne i barev) než většina mužů. Což dost dobře dokládají zkušenosti viz. výše.
listopad 22, 2012 09:59
No tak : Krakonoš
nemyslím si, že je nutný umět každou barvu pojmenovat, aby se z nich člověk moh radovat. Radost sídlí úplně jinde než analytycký schopnosti mozku. Přesný názvy různejch vodstínů mě nezajímaj, ale barvy a výtvarno rád mám. Na přesný názvy je stejně nejlepší vočíslovanej vzorník. A Pavla si dost fouká, když si myslí, že bez vzorku či přesnýho čísla vodstínu dokáže koupit předmět identický barvy, jakou má doma - ani vomylem; i kdyby měla dokonalou paměť, stačí jiný světlo v obchodě a je po ptákách. A to jiný světlo tam bude zcela jistě. smilies/cheesy.gif
To, že většina malířů byli muži, nijak nesouvisí se schopností vnímat barvy, ale se společenským vývojem a konvencema. A byly i úžasný malířky. Pa.
listopad 22, 2012 12:13
KDYSI JSEM POTŘEBOVALA : Ivča
domů vodaře. Bydlím v ulici, kde paneláky dostaly nové barevné kabátky. Povídám mu: Najdete to snadno, je to jasně růžový barák. Volal, že už jede. Pro jistotu jsem vyšla před dům. Zastavil a kroutil hlavou : Tohle je RŮŽOVÁ????????? A jaká? Noooo, fialová. Ukázala jsem mu na sousední sytě fialový panelák: Tohle je fialová. Chvíli stál, koukal na oba baráky a pak povídá: No, trochu růžový to je.... smilies/grin.gif Tak sytě růžový není snad žádný barák ve vsi!!! V tu chvíli jsem pochopila... smilies/grin.gif
listopad 22, 2012 21:38
MaLenko, : bb2
věřím, pobavilo mě to řazení
mé aktivity
mí přátelé
dítka
manžel a spoustu dalších věcí
listopad 23, 2012 01:30
Josefe, nemusíš se vás zastávat:) : bb2
to není kritika, to je jen popis rozdílného vnímání barev :-)

Mám zelené oči.
Táta (jasně šedomodré oči) říká, že mám modré se šedým středem. Když odporuju, že jsou zelené, tak se zlobí.
Můj chlap (tmav hnědé oči, skoro černé) říká, že mám tmavě modré s hnědým středem.
Můj syn se diví po kom má zelené oči, když všude vidí jen hnědé.
Dcera protočí panenky a praví: po kom asi, ťuhýku... Ale nediví se, její kluk, co s ním je pár let, ji překvapil popisem jejích tmavě modrých očí..
listopad 23, 2012 01:41
... : bb2
jo, asi jsem měla dodat, že ona téměř od narození vlastní čokoládové oči. Téměř od narození proto, že těsně po měla tmavě modré. Ale to prý všechna mimina mají modré oči.

A jak tu někde je debata o zrzcích, tak moje mimina měla tmavě zrzavé vlasy, nejdřív měď, pak kaštan, a vydrželo jim to až do školy. V pubertě postupně tmavli. Rodiče mají černovlasé, ale naštěstí byli oba od malička svým rodičům velmi podobní, takže jsme ani nevyslechli moc poznámek o kukaččích mládětech. My víme své, jedni prarodiče byli černovlasí, druzí míchaní. Můj táta byl do třinácti blonďák, pak zčernal. Jako obrácené kladrubské hříbě ;-)
listopad 23, 2012 01:49
. : toulavej
staří Mayové například neměli zelenou barvu, zelená barva byl jen odstín modré . . . nebo to bylo naopak? :-)
listopad 23, 2012 16:29
Se těch chlapů sakramentskejch musím zastat. : Wolfg
jistý kmen jihoamerických indiánů, žijících v džungli má pro zelenou barvu stočtyřicetjeden výraz. Tolik odstínů prý rozlišují. Ovšem barvy, co se v lese nenacházejí, vůbec neznají.
Cvičené lidské oko, rozumějte oko, co se barvami zabývá profesionálně, třeba lakýři, je schopno rozeznat cca 40 tis. odstínů. A pak se ptám, k čemu jsou nám moderní telefony či programy, co se vychloubají svými 256000 odstíny, a dokonce 16,8 mil. barev?
listopad 02, 2013 18:22
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]