O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NEDĚLNÍ RÁNO PDF Tisk E-mail
Neděle, 03 červen 2012

Nedělní rána mám ráda odjakživa, dříve proto, že jsem nemusela do práce a i dnes, kdy nemusím ve všední den většinou nic, je to den klidný a sváteční. Budím se brzy, nemusím, ale budím se už ze zvyku z dob, kdy jsem chodila do práce. Většinou tak kolem páté hodiny a ne, že bych hned vstávala, to mne ani nehne. Já si pustím rádio, Český rozhlas 2.

 

 

 

 

 

 

     Tam jsou nedělní rána pohodová, je tam vždy ranní  blok vyprávění od někoho zajímavého, prokládaný starými fláky. A já si tak ještě hodinku pospávám a zase probouzím.

 

      První červnovou neděli měla blok Ivanka Devátá, původně herečka, teď již důchodkyně, která píše vtipné fejetony, které mne vždy dokáží rozesmát. Dneska tomu nebylo jinak. Sice tvrdila, že už všude všechno řekla a napsala a že už neví, co by nám nového sdělila, ale pak si vzpomněla, že nedávno znovu četla Višňový sad od  Čechova. Měla ho půjčený z knihovny a  někdo v knížce zatrhával odstavce  a nejnom zatrhával, ale také čmáral. A křehkou bytost hrající na klavír, kterou přítomní pánové pro její hudební nadání jmenovali Sylfidou, přejmenoval na Syfilídu.

 

 

 

 

 

      Paní Devátá onomu vtipálkovi tedy popřála, aby v budoucnu potkával už jenom ženy s tímto jménem.


     A tak si  v polospánku přemítám, že vlastně jsem také taková ničitelka knih, nepodtrhuji, nečmárám, ale knihy mám většinou ohmatané, očtené i rozložené, některé dokonce prošly bublinkovou koupelí. Ale já mám takové knihy ráda. Mívala jsem v práci kolegu, který byl členem Klubu čtenářů, nové knihy, které koupil jsem četla jenom já. V rukavicích, aby se nepoškodily. Půjčoval mně je jenom proto, že jsem sloužila jako korektorka, v případě, že by zakoupil chybný výtisk. Pak kniha skončila v nábytkové stěně a čekala prý na jeho důchod!?! Nechápu.


     A znovu se probouzím a slyším, jak paní Devátá přemýšlí nad tím , jak ušetřit. Jela totiž v tramvaji a naproti ní seděla slečna, nehty měla nalakované zeleným lakem, zelená je divná a slečna byla ještě divnější, měla nalakované jenom nehty na levé noze a pravé ruce. Nejspíš nová móda, uvažovala, slevový balíček na lak na nehty. A dál rozváděla, že by se tak dalo ušetřit, zvláště ve zdravotnictví. Doktor by jenom řekl: „Tak pane (paní), kterou plíci chcete vyléčit, pravou nebo levou?“ Jenom doufám, že ministr zdravotnictví nevstává v neděli  tak brzy jako já a neposlouchá ČR2.


     A už se blíží šestá hodina, pejsani vylézají z pelechu, začínají se hemžit u mé postele. Šťouchají do mne čumákem: "Co že nevstáváš, bude šest, jsi vůbec ještě naživu?"


     „Přestaňte otravovat, ještě nehoukali!“

 

 

 

 


     Ještě si rychle vyslechnu, jak Ivanka Devátá na sebe práskne, že  kouří. Málo, ale ke kafíčku si přece jenom jednu dá. A tak si jde do trafiky koupit krabičku a na ní si přečte varování Ministerstva zdravotnictví, že kouření způsobuje vrásky. Tak to jí vrásky v jejím věku nedělá. Hůř je na tom mladík, který zároveň s ní přišel do prodejny pro cigára, ten má pro změnu na krabičce nápis, že kouření způsobuje úbytek spermií. Ten se lekne a požaduje na prodavačce výměnu cigaret za takové, co způsobují jenom rakovinu.

 

     Pak už jenom mezi dveřmi slyším, jaké má jako autorka fejetonů potíže s rádoby spisovateli, kteří jí žádají o radu. A když jim taktně poradí a jen mírně autorské dílo zkritizuje, dostane se jí místo  díků podobné odpovědi, jako od jedné mladé  skoro spisovatelky: „Ale maminka říkala, že píši úžasně!“

 

     Tak mne nekritizujte za to, že jsem poněkud vykradla Ivanku Devátou, už jenom proto, že není nikoho, kdo by z mého psaní padal a zadek!

 

DEERES

 


 

Komentáře (13)add feed
... : Mikin
Ja taky s knihami obcas zachazim neurvale. Taham je v ruksaku, ctu je s hamburgerem ci spring roll v druhe ruce a tak podobne. Tim vetsi mam radost z nove a krasne knihy.
V unoru jsem pri navsteve Ceska koupil za nepatrny peniz v antikvariatu Bohatyrskou trilogii od Rady a Zaka. Genialni pilir ceskeho humoru obsahujici Vzpouru na lodi Primator Ditrich, Historii valek trampsko-padourskych a Z tajnosti zizkovskeho podsveti.
To vse vydane v padesatych letech s vysvetlujicim doslovem autoru (aby to vubec za komunistu mohlo vyjit) a v naprosto nove kondici. Cela kniha zapraskala kdyz jsem ji otviral a vypadl z ni originalni "kontrolni kupon". smilies/wink.gif
červen 04, 2012 00:20
Když jsem dělala v bance, : alena puntíkovaná
chodila jsem do práce přes Václavák, Jindřišskou do Panské. Pravidelně jsem se stavovala v trafice v Jindřišské pro něco ke čtení - ke kafi.Neboť - jak říká moje kamarádka Vlasta - "Jen tehdy bude žena svobodná a rovnoprávná, až si bude moci kdykoli a bez výčitek - a v klidu!!!! - vypít kafe a přečíst si noviny". Těsně přede mnou dorazil do trafiky Vietnamec a povídá:"Jednou Clea - ale naše!" "CO? Vietnamský???" vyjevila se prodavačka. Na vysvětlenou chci dodat, že se jednalo o cigarety vyrobené v Kutné Hoře, nikoli na Slovensku, nebo jinde. "Ne - naše, český!!" odtuši Vietnamec. Takováhle příhoda vás po ránu rozveselí. A vidíte - ani za těch komárů to v této zemi s tím rasismem nebylo tak horký.
červen 04, 2012 07:12
Mikine, : deeres
tak teď jsem trochu musela přemýšlet, co to je "od Rady a Zaka", než mně došlo, že je to Vlastimil Rada a Jaroslav Žák. Primátora Dittricha tu také někde v knihovně mám zahrabaného s ilustracemi od Rady. Díky za typ, vyhrabu a znovu přečtu.
Jaroslav Žák také napsal Študáci a kantoři i Cesta do Hlubin študákovy duše.Vlastimil Rada zaštítil svým jménem román Karla Poláčka "Hostinec u Kamenného stolu, který vyšel ve válce a Poláček jako žid , ho nemohl vydat.
červen 04, 2012 08:05
Díky, díky za Ivanku Devátou ! : mamča
Mám všechny její knížky a její "Lázeňskou kůrou" jsem podarovala všechny své kamarádky. Mám ráda její humor a přála bych si stárnout s její grácií a laskavým humorem.
Ke knížkám : Včera jsem se zastavila u syna, a oni vám mají ve vestibulu domu knihovničku, tzv. Kolovadlo. Každý tam může odložit knihy, co se mu už nehodí, a každý si tam může vypůjčit nebo vzít knihu, která mu padne do oka, a buď po přečtení vrátit, nebo jí zařadit do své knihovny. Knihovnička je stále plná. Přesto myslím, že pár knížek z našich přeplněných knihoven se tam ještě vejde... smilies/wink.gif
červen 04, 2012 08:30
... : deeres
Máma byla jednou půl roku na LDN v Nemocnici sv.Alžběty Na slupi a tam také bylo něco, co fungovalo jako kolovadlo. Já sice jsem na knížky hrozný hamoun a trvám na tom, že pokud půjčím, musí být vrácena, ale tam ode mne také skončil nějaký ten Klostermann, Baar a Rais. Byly to výtisky ještě někdy z konce 19.století .Něco mně doma z těch starých knih ale přece jenom zůstalo, Neruda, Čech, Karafiátovy Broučci a nejstarší mám asi Němcové Babičku z roku 1891, se spisovatelčiným životopisem od Žofie Podlipné a původními ilustracemi od Karla Štapfera. No, vždyť to říkám,na knihy jsem hamoun.
červen 04, 2012 10:37
Já mám doma Kytici : alena puntíkovaná
z dob, kdy moje máma chodila do školy. Pd veršem "Tvé tělo, bílé, spanilé bylo by, co ty košile" je ještě tlapkou mojí maminky připsáno "roztrháno na kousky".
červen 04, 2012 12:51
Holky, my máme spoustu knih : mamča
po strýčkovi, který se k stáru zbláznil. Většina knížek je podepsaná na každé druhé stránce, některé mají ještě i razítko dnes už neexistující knihovny. Spousta těch knížek je už pro nás "nečitelná", protože je to psáno jazykem 18. a počátku 19. století.
Ale je mi líto je vyhodit. Zatím váhám, jestli by to vzal antikvariát, ale ti chtějí přesný seznam, rok vydání, apod. Na to jsem zatím nesebrala čas ani síly.
A že jsou tam unikátní kousky !
červen 04, 2012 13:14
JÓ nedělní rána... : wendy
od 5 do 8, ale dosr často u toho poslouchání usnu. Málokdy ale u paní Deváté a skoro nikdy u Františka Novotného, ten má dar slova ! Čtená historie bez vlastních úvah, i když ji mám ráda, nebo kam kdy jela a co kde zpívala nebo vařila (první Filipovská, druhé Pilarová) mě zase vyloženě uspí.

Z knih jsem se zbláznila už dávno, a ne až teď ke stáru. Doma jich mám stovky a to samé na chalupě. Asi jsem sběratel....nejstarší je rodinná Bible.
smilies/wink.gif
červen 04, 2012 14:03
...vám všem.......... : -doktor-
........vám všem děkuji za inspirace a knih zapomenutých,děkuji a utíkám ke knihovně začít relaxovat nad skvosty,které nestárnou.
červen 05, 2012 13:55
teď , jak jsem byla v nemocnici na Františku, : alik puntik
tak tam mají taky něco jako kolovadlo. Na chodbě interny je skřínky s fochy s knížkami. Koukala jsem tam a objevila dost fajn čtiva - třeba Dicka Francise...navštívila mě kamarádka, která je milovnicí tzv. "ženské literatury" a donesla mi pár tzv. nektarínek (já takhle říkám všem podobným knížkám - většinou, jak si krásná, leč chudá holka vezmé ušlechtilého milionáříčka - tentokrát mi kamarádka přinesla knížku o životě saudskoarabské princezny, no...normálně bych to neotevřela, ale znáte to, když ležíte přikurtovaný na hadičky a kanyly, přečtete všecko. Tak jsem tu knížku přidala k ostatním pokladům z "kolovadla" - a dlouho se tam neohřála....To víte - interna, to je gerocentrum a babky se rády na chvilku odpoutají od reality, kde se zrovna probírají poklesky "Vinaře roku" Ratha.
Takže napůl chromá babka si ráda přečte o problémech saudské princezny, napije se nomocničního čaje a hned je jí lépe.Jinak si myslím, že čtení je stejná droga, jako třeba cblast nebo kouření a nemůžete-li být bez čtiva, není to o nic ušlechtilejší, než když nemůžete být bez cigára. Já se pamatuju, že když jsem jela do Bulharska poprvé, nevzala jsem si nic k ečtení...a pak jsem kradla přítomným Polákům Trybunu Ludu a tajně ji louskala večer v posteli.Je to prostě silnější než vy...tedy droga. Pak už jsem - poučena - před odjezdem nakoupila zásobu takových těch brožovaných knížek, typu V.P.Borovička popisující příhody inteligentních a ušlechtilých enenbáků a podobně - v trafice na nádraží.
červen 05, 2012 14:41
Moje nedělní ráno začíná procházkou se psem, jako každé jiné ráno. A docela brzy, po šesté hodině. : Myška
Pak si udělám velké kafe a snídani a pěkně v klidu snídám u internetu. Rádio doma neposlouchám, jen v autě, a ne kecání, ale hudbu.

Kolovadlo je dobrý nápad, ale já bych měla problém se se svými knihami rozloučit.
červen 05, 2012 15:10
no já taky ne, : alik puntik
ale mám i takové, s nimiž se rozloučím bez problémů. Knížky, na kterých mi záleží, bych do kolovadla nedala.
červen 06, 2012 11:35
Když už máme : Sidon
takový pěkný námět, tak by tady neměli chybět tihle dva - http://www.youtube.com/watch?v=_RLiuPRMJy8&feature=related
červen 10, 2012 11:26
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]