O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

EMIGRANT PDF Tisk E-mail
Pondělí, 21 květen 2012

Ochrana přírody v okrese byla postavena před složitá jednání. Strašák jménem  meliorace. Nařízeno meliorovat mokřadní louky podél státní hranice s Německem. Netřeba dodávat, že s východním.

 

 

 

 

 

     Hloupost nesla transparent:  “Louky plné píce“ a „Více píce pro dojnice.“ Vrchnost je vrchnost a nám zbylo jediné, hloupost porazit argumenty.

 

        Vše, pamětníci, dobový regionální tisk i archiv hovořilo jasnou řečí. Mokřadní louky jsou fenomén s bohatým životem. Chránit a ne ničit. Argumenty - jen argumenty mohou zvrátit nevyhnutelné. Tahanice začínají. Orgány a čas byly náš nepřítel. Začal průzkum a dokumentace přímo v terénu. Nutno pořídit fotodokumentaci, vzorky, záznamy do map s patřičným komentářem a vše důkladně vyhodnotit.    

 

 

 

 

     Nastala práce pro celý tým. Už průběžné výsledky byly úžasné. Mokřadní louky byly napěchované chráněnými druhy brouků, živočichů, trav, kytek. Nádhera... Mravenčí práce v terénu, metr po metru. Jde to pomalu. Makáme i o víkendech. Jeden víkend jsem musel do terénu sám. Batoh s výbavou. Mapy, kompas, fotoaparát, dalekohled, dozy na vzorky, blok a psací potřeby. Práce v terénu je úžasná a nedovolovala mi myslet na čas, ani na...   

 

   

 

     A zde začíná můj příběh...   

 

     Bylo po poledni. Počasí přálo. V terénu je člověk v jednom kole. Pořídit kvalitní fotky, zajistit vzorky, nález zanést do mapy a přidat komentář. Čas a prostor přestal existovat. Vnímal jsem jen tu krásu kolem sebe. Šramot a pohyb okolo mne jsem nepostřehl. Bez varování mne uzemnilo hrdelní: “Bewegen sich nicht! Deutsche Polizei! Sie haben das Gebiet der DDR, ein gegeben Hande, kann ich sie sehen! Stehen Sie langsam auf!“       

 

     Leknutím jsem se ani hýbat nemohl. Šok. Nedocházelo mi co se stalo, co se děje. Následoval přesun do nejbližšího městečka na policejní stanici.     

 

     Jméno městečka si nepamatuji. Oznámili mi, že mé věci byly zatím zabaveny. Nutno prostudovat. “Jsem Hans blablabla“ (to jméno se nedalo vyslovit, natož zapamatovat), představil se policajt v uniformě docela slušnou češtinou a podal mi ruku. “Sedněte si“ ukázal na židli a začaly padat otázky. Kdo jste? Jméno? Co jste dělal na německém území? Zbloudil jste? Nebo snad chtěl emigrovat? Začal se culit. To označení se  mu asi zamlouvalo. “Na ja, er ist Emigrant“... a poplácal mne po rameni, usmál se, mrkl a dodal:“Tak a nyní mluvte!“      

 

     Vše jsem řekl, vše vysvětlil. Kývnutím naznačil, že volá naše orgány. Snad nebude volat nesprávné orgány?, blesklo mi hlavou. Noc byla dlouhá. Cela na stanici. Ráno mne vzbudili. Mohl jsem se umýt a dostal snídani. Dojím a slyším přijíždět auto. Byl to Gaz. Přijeli kluci z Tisé. Uf, ulevilo se mi. Pár formalit. Podepsat pár papírů a hurá domů.     

 

 

 

 

 

     Cestou nepadlo ani slovo. Na stanici v Tisé se všichni začali řehnit. “Ty vole, jsi první emigrant, co chtěl zdrhnout na východ a také jsi měl kliku, Hans je slušnej člověk.“ Od smíchu jim tekly slzy a musel jsem vše vyprávět. Emigrant, to mi zůstalo dlouho. K pobavení kluků z Tisé i kolegů.

 

     No řekněte sami, byl jsem nějaký emigrant?

 -doktor-

 

 

Komentáře (22)add feed
... : deeres
Já emigrovala a nejenom já už, v devíti letech a také na východ. Byla jsem dítě přerostlé a hubené a tak jsem jela na tábor Červeného kříže do Broumova-Olivětína.S naším oddílem šla jedna asi ne moc chytrá vedoucí na houby do lesa. Přišly jsme na takovou pěknou cestičku uprostřed lesa, vysypanou pískem a krásně uhrabanou. My dětičky lítaly zprava do leva a radovaly se nad nalezenými hřiby a už nás Poláci měli. Nejvíc byli naštvaný, že ten písek museli nějakou tu stovku metrů znova uhrabovat.
květen 22, 2012 06:31
... : mia
přidám jméno dalšího emigranta na východ. Jmenoval se Dean Reed, byl to pěknej mužskej, našim pubertálním očím tehdy neunikl. smilies/cheesy.gif Přátelil se i s Vaškem Neckářem, který ho nedávno vzpomněl i ve svém vzpomínkovém pořadu na Primě http://www.youtube.com/watch?v=vPRI5UfJe6s
květen 22, 2012 06:54
Mio, : deeres
no jo, Rudýho Elvise toho já také milovala,byl to krasavec. Ale blbě dopadl, měl raději zůstat v USA. Ovšem ten klip je nářez, nikdy předtím jsem ho neviděla. Znám jenom jejich duet z filmu "Zpivej kovboji" smilies/grin.gif
květen 22, 2012 07:51
Doktore, : deeres
také pamatuji jednu šílenou melioraci na Moravě kolem říčky Oskavy. Do přírodního mokřadu narvali trubky, Oskavě vymezili tok betonem, do vody vypustili fujtajbly z Moravolenu a nad mokřadem pod lesem vysázeli kukuřici. A jak to dopadlo? Příroda si k tomu řekla do několika let své. Voda z lesa projela kukuřicí, půdu snesla do mokřadu, zanesla trubky i betonové koryto potoka, Moravolen zkrachoval, voda se vyčistila a zpátky do mokřadu se vrátili i čápi.
květen 22, 2012 08:02
deeres a mio : -doktor-
Děvčata děkuji,Reed byl i můj pěvecký ideál,ač muž jsem.A Poláci ti si užili i na cestě na Sněžku,každý školní výlet jim tam běhal.
květen 22, 2012 14:09
Husák - blahé paměti : alik puntik
trávil dovolenou na Šumavě. Šel takhle na houby a zabloudil v lese, už byla tma, tak vylezl na strom, uviděl v dálce světýlko a dal se tím směrem.Jde a jde - a koho neopotká, jako německého spolkového kancléře. "Co tady děláš, vždyť jsi na výsostném území Československé socialistické republiky!" !Ale kdepak," odvětí kancléř - "ty jsi v Německu - támhleta světla - to je německá vesnice.....no, ale jestli chceš, já tě tu nechám, požádej si o azyl". "No jo, přemýšlí Husák" ale co bych tu dělal?" "No - to co doma." "CO Prezidenta?!".."Ale né, předsedu komunistický strany." "Počkej, počkej...vždyť u vás je komunistická strana zakázaná" diví se Husák. "No, Gustl, když to vemeš ty, tak to já ji zas klidně povolím."
květen 23, 2012 17:10
bozsky Dean : Mikin
Teda ja si na Reeda pamatuju jako na nekoho, kdo se zivil spis jako krasavec nez zpevak. My jsme si z neho jako kluci delali srandu, byla dokonce pisnicka z niz si pamatuju:
"kdyby byli vsichni, jako bozsky Dean, byl by v celem svete klid a mir. Oooo Danny, ooo Danny Danny Read, oooo Danny Reed."
On natocil jakysi film kde hral i zpival a nikdo z kritiku si to nechtel u soudruhu rozhazet a tak casopis Melodie napsal, ze Reed zpival sice mizerne, ale ze si musime uvedomit, ze je to hlavne filmovy herec. No a v jakemsi filmovem magazinu zase napsali, ze Reeduv herecky vykon byl velmi slaby, ale musime si uvedomit, ze je to hlavne zpevak.
Mezi lidima tyhle vystrizky kolovaly dohromady, coby zdroj zabavy. smilies/grin.gif
květen 24, 2012 05:48
Mikine, : deeres
herec nic moc, ale většině fanynek stačilo už jenom to, jak vypadal. Ale, že by zpíval mizerně? Není ti protivný spíše tím, že byl tak trochu do ruda? Na youtube je s ním spousta nahrávek a podívej se na oblíbenost a to je už čtvrt století po smrti.
květen 24, 2012 07:57
Deeres : Mikin
to o nem napsali jini. Ja myslim, ze zpival spis prumerne. Takovejch krasavcu je v popu spousta.
A ze by me byl protivnej tim, ze byl rudoch ? To si pis.... smilies/cool.gif
květen 24, 2012 15:01
no pánové se třeba mrkli do zrdadel a závidí..... : alena puntíkovaná
ale FEŠÁK TO BYL!!!!! Ať už hrál a zpíval jakkoli. Jinak s tím rudem...tenkrát to tam byla móda. "Komunisti" tam byli skoro všichni mladý...no pro ně to byla exotika, on v tom žít nemuseli. V Itálii vám říkali, že oni chtějí "popolo communismo" a ne to mezerný "communismo", co my máme tady. Voni si to představovali jak Hurvínek válku. Ale vyrostli z toho a poučili se. Ale k povstání proletariátu všech zemí - jak vidíte - dosud nedošlo. A pochybuju, že kdy dojde.
květen 25, 2012 06:09
mezerný : alena puntíkovaná
znamená MIZERNÝ
květen 25, 2012 06:09
... : Mikin
http://www.youtube.com/watch?v=-5D8Vv3Uf8k
Tak tohle znam snad v 10 verzich (vcetne ceske od Rudolfa Corteze), ale vsichni to podle me zpivaji o tridu lip nez bozsky Dean smilies/tongue.gif
květen 25, 2012 23:31
Já bych řekl, : Sidon
že tohle je o deset tříd lepší - http://www.youtube.com/watch?v=Mynzbmrtp9I , v porovnání s J. Cashem, je ten Dean ubohý kňoural.
smilies/cool.gif
květen 26, 2012 01:03
Sidone : Mikin
presne tak. Ja se radeji zminil o Cortezovi, protoze srovnavat Reeda s Cashem me prislo prilis krute.... smilies/smiley.gif
květen 26, 2012 07:20
Sidone a Mikine, : deeres
to jsem čekala, kdo přijde první s Cashem, ani jsem se nemusela dívat, co je na ukázce. Opravdu byste srovnávali nesrovnatelné. Ale i Reed měl krásné zabarvení hlasu i když v jiné rovině. S jeho repertoárem to je opravdu poněkud slabší, jsou to jenom převzaté písně, ale i tak mu zůstalo místo v hudebním nebi.
A Mikine, kdo ví jak to bylo s jeho rudostí? Připadal ti Berger z Vlasů jako komunista? Pokud si pamatuji tak Dean Read bojoval za světový mír, proti imperialismu a písněmi se prostě zviditelňoval. Že by něco hlásal o světlejším zítřku v komunismu, to si nepamatuji, ale třeba jo. Podivná a nikdy nevyjasněná je jeho smrt a jedna z konspiračních teorií je, že ho odstranila STASI, v době, kdy se chtěl vrátit do vlasti.
květen 26, 2012 08:58
Mikine, : deeres
teď jsem si schválně pustila i Corteze a to se mně Reed určitě líbí víc.
http://musictonic.com/music/Rudolf Cortéz#v=xh2lyrsu804
květen 26, 2012 09:13
Ajajajajaj, Deeres ! : Sidon
Teď nevím, jestli si nechceš dělat srandu. Mám na mysli ten odkaz, který jsi uvedla. Tu písničku o sobu Rudolfovi s červeným nosem, zpívá sice taky Dean, ale Martin a né Reed. Tam je taky docela propastný rozdíl. S tím Reedem je to nejspíš tak, že Vám holkám, se prostě líbil, to se pak dost těžko posuzuje to jeho "slabší" zpívání. To je ale pochopitelné, mně by se taky těžko přiznávalo, že třeba Miluška Voborníková, není výborná zpěvačka, ačkoliv vím, že není.
smilies/cheesy.gif
květen 26, 2012 11:07
Fakt to nechápu! : deeres
Z odkazu je zřejmé, že tam byl Cortez, když jsem to zadávala, co se tam zašprclo netuším. Tak znovu:
http://www.1-videa.cz/0/video/Rudolf Cortez/MIIK2FgBN1Y.html
Myslím, že zrovna v tomhle aranžmá postrádám to mrazení, které mám, když poslouchám stejnou píseň v originále.
A jasnačka, že u Reeda to bylo především ono charizma,nechci říkat sex-appeal, na který slyší jen ta jedna polovina člověčenstva.
květen 26, 2012 17:28
... : deeres
Ten Cortez je snad zakletým, opět se sem nepropasíroval! :' Ale on stejně za poslech nestojí.
květen 26, 2012 17:30
Možná, : Sidon
že se to podaří mně - http://www.youtube.com/watch?v=MIIK2FgBN1Y&feature=related ,
ale mně se taky zdá i ten Cortéz daleko lepší, než ten "škriekavý" Dean.
smilies/cheesy.gif
květen 26, 2012 18:12
no ono bylo vlastně jedno, jak zpíval... : alena puntíkovaná
ale krásnej chlap to byl. Pohled na něj byl pěknej. Jednou jsme ho s kamarádkou potkaly na Václaváku...a byl ještě hezčí než v televizi.
květen 26, 2012 19:21
Deeres : Mikin
a puntikovana i Sidone.... asi se shodujeme na tom, ze sexappeal je dulezitej. Pro me je krasny, kdyz je ten sexappeal i v hlase.(Ammylou Harris)
Jinak deeres - za svetovy mir a proti imperialismu bojoval i Breznev s Husaciskem (aspon to rikali).
Podle wikipedie se bozsky Dean v interview kratce pred svou smrti zminil pochvalne i o berlinske zdi, coby obrane proti agresi...... auvajs.....
květen 28, 2012 08:16
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]