O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

POMLAĎTE SE, PŘÁTELÉ! PDF Tisk E-mail
Úterý, 03 duben 2012

Užijte si velikonoční koledu, dokud to jde! Kraslice,zajíc, beránek a specifické pečivo se promítají ve velikonočních tradicích na celém světě. Ale pomlázka je  tradiční pouze u nás –  přečetla jsem si v jednom časopise v článku  od  Kláry Chvátalové. Vyšupání pomlázkou nebo oblévačka vám jinde, než v naších luzích a hájích nehrozí.

 

 

 

 

      Podle pohanského zvyku se původně vypláceli  muži, protože jim vrbové proutky a čerstvá voda měly zajistit hodně potomků.  Rituál se nakonec postupně proměnil ve zvyk, který  měl svobodným dívkám zaručit, že budou čiperné a zdravé a stále v dobrém rozmaru. Starším a vdaným ročníkům  pak  vyhání z těla zlý jazyk. Tento náš obyčej by měl být honem rychle prohlášen za součást kulturního dědictví, stejně jako Jízda králů, než někoho nejvíc chytrého napadne, že se jedná o zvyk barbarský, neetický a tedy by měl být zakázán.

 

 

 

      Já byla  koledovat jen jednou a  hned jsem si vykoledovala. Bylo mi šest; po úraze a následné operaci jsem se zotavovala v pražské nemocnici  Na Bulovce.

 

     V rámci rekovalescence jsem směla chodit do nemocničního parku a protože na jaře byla ještě zima, měla jsem civilní oblečení. Se mnou na pokoji byla kamarádka Vladěna, jediné další dítě mezi dospělými, ale podstatně starší. Bylo jí  třináct, a bydlela blízko nemocnice ve staré Libni.

 

     A v té její pubertální hlavě se zrodil podle mne báječný nápad. Na velikonoční pondělí, po vizitě, jako odejdeme do parku, tam přelezeme zeď  a odtud půjdeme  do Libně na koledu.

 

 

 

     Bylo po vizitě, všude klid a tak jsme utekly. Vladěna v Libni šla domů, já na ní měla počkat před domem, ale  dlouho se nevracela. Nebavilo mne tam na ní čekat a protože jsem byla dost oražené dítě, šla jsem na koledu sama. Šátek svázaný do uzlíčku se začal plnit vařenými vejci i kraslicemi. A já, unesena svým úspěchem, jsem zapomněla na čas.

 

     Bylo poledne a v nemocnici začali rozdávat obědy. Vlaďka se dávno vrátila a  já pořád ještě koledovala po Libni. Sestřičky mne začaly hledat po budově i v parku, vyptávaly se na mne a já nikde. Nezbývalo jim nic jiného, než moje zmizení nahlásit primáři. A ten  zavolal SNB a bylo vyhlášeno po mně pátrání...

 

     A jak to dopadlo?

 

     Moc dobře ne: konečně se vracím, ale nechci jít až dolů, kde končí oplocení nemocnice a pak lézt na Bílou skálu a sama se vracet  přes vysokou zeď  parku. Nejdřív to zkusím  hlavní vrátnicí, jenže před ní vartuje dědek v čepici, pokuřuje  a  v dohledu žádná sanitka, za kterou bych proklouzla. Hm, tudy to nepůjde, zkusím spodní vrátnici. Vrátný mne zahlédl, ale nudí se a vede se mnou řeč. Nejdřív tvrdí, že do nemocnice děti nesmí, ale když  vysvětlím, že jdu jenom za maminkou uklízečkou a nesu jí sváču v podobě vajec natvrdo,  historku mi zbaští.

 

     Já se s ním ještě podělím o kraslici a  pak rychle proběhnu vrátnicí, spodem  do svého pavilonu i pokoje, svléknu venkovní oblečení a v pyžamu hupnu do postele. Bezva, nikdo mne  neviděl.

 

     Až za nějakou chvíli mne objeví sestřička a mému tvrzení, že tam jsem pořád, nějak nechce věřit. Venkovní oblečení i boty mi pak sebrali a místo toho jsem vyfasovala jenom modrobíle pruhovaný nemocniční župánek a  zaracha až do začátku prázdnin.

 

 

 

 

 

 Tak i vám všem

nějaké to pomlazení  přeje

 

DEERES

 

 

Komentáře (7)add feed
ano - pomlázk je odvozena od slova POMLADITI : alik puntik
a nikoli POMLÁTITI, jak se mnozí ignoranti domnívají.
duben 04, 2012 02:00
Dámy, : anina
prý se v přestupným roce role obracejí, tzn. s pomlázkou chodí ženy smilies/wink.gif
duben 04, 2012 08:57
Deeres : mia I
hezké smilies/smiley.gifTaky ráda vzpomínám, nejen na velikonoce a koledu, ale i na spoustu jarních her - kuličky, švihadlo, skákání panáka, míčovou desítku,vybíjenou,..
duben 04, 2012 09:54
anino : wendy
taky jsem to slyšela - ale až letos. Jenže - to se asi neujme. U nás už Veikonoce vůbec upadají, a jaký to to tady bývalo !!! hodně veselé.

mio - koukala jsem kde si zahrát s Nat kuličky ale nějak jsme nenašly vhodný terén. A když nakonec jo, zase jsme neměly ty kuličky...taky jsme je hrávali. Pamatuju na krásné skleněnky třeba. Ale ti mladí už je mezi hračkami prostě nemají...

duben 04, 2012 16:37
zbláznily jste se, hrát kuličky venku, v nepohodlné poloze na zemi? : toulavej
když si je můžeš zahrát pěkně uvnitř na počítači a ještě si k tomu pustit muziku :-)
já se vám divím, takový nápady . . .
duben 04, 2012 17:37
Toulavej : Ivča
smilies/cheesy.gif. A co znamená uklizený pokoj pubescenta? Nejede internet... smilies/undecided.gif




duben 04, 2012 20:09
... : deeres
Kuličky se hrají pořád. Na Letné je každý rok Kuličkiáda. A já mám pořád schované cíněnky, duhové skleněnky a žlutozelené citronky, o které jsem ošulila kdysi spoluhráče na Jiřáku u zdi kostela a které pak podědila dcera a jejichž řady rozmnožila.
duben 05, 2012 08:18
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]