O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

CO DĚLÁM PO NOCÍCH? PDF Tisk E-mail
Úterý, 27 březen 2012

Občas se mi stane, že zachráním nějaký starý kus nábytku od jeho likvidace. Jednoduše ho vyškemrám, vyhandluju, někde najdu, nebo se ho lidé rádi zbaví ze svých sklepů a půd. Onehdá Šikulka dovezl dřevo a mezi tím starou černou skřínku, která prý měla být rozřezaná. 

 

 

 

 

 

 

 

       Moc se mi tenhle kus nábytku nelíbil ani tvarem, ani barvou, neměl, úchytky ani zámek, nahoře měl provrtané dírky do desky ...  ale stále jsem okolo něj chodila a a tak nějak mi ho bylo líto.                                

 

       Noc před jeho rozřezáním jsem se probudila ve 4 hodiny ráno se živým snem s tím, že mám na tenhle nábytek úchytky na šuplíky, které odpovídají rozteči dírek již provrtaných na šuplíkách. Celá tahle jistota mě tak probudila do reálu, že jsem šla do podkroví, kde mám svůj kutilský šuplíček s různými kováníčky, čudlíky, které jsou buď nové a na něco jsem je měla, a pak se nehodily či je na něco ještě mám,  nebo staré, které jsem z něčeho odmontovala.

 

       Tohle vnuknutí mi prostě už nedalo zamhouřit oči. V pyžámku s rozcuchanou hlavou se prohrabuji poklady z šuplíčku, který jsem vysypala a rovnám před sebe všechno, co tam mám. Až vítězně nacházím dva úchyty na šuplíky, dál z něj pak překvapivě tahám malinké kováníčko na klíčovou dírku, které je jen malinko jiné, ale spolu to půjde dát. Pokládám kování na dírky u šuplíku a ejhle - sedí tam jak pr..elka na hrnci (sakra, to je náhodička), i klíčová dírka je prima. Sedím před skřínkou a říkám si: Asi tě mám zachránit, tak co ale s tebou budu dělat???" Já tak nemám ráda černý nábytek... No a což tedy změnit barvu? Ale jak? Odlouhovat to nepůjde, je podýhovaná, tak jedině jiná barva.

 

 

 

 

 

        A jak tak přemýšlím, došla jsem si dolů udělat velikej hrnek čaje pu-erthu s mlíčkem a medem, aby se mi lépe přemýšlelo. A už se to line. Vždyť jsem si chtěla zkusit to patinování nábytku, tak proč ne zrovna na téhle skřínce? A proč ne teď (no nemám totiž vůbec volný čas na blbosti). No, proč ne? Zkouším si ji představit, jak bude vypadat - a to mi jde moc dobře (no, nakonec měla skončit rozřezaná v krbu, tak černá nebo bílá, tím nic nezkazím).

 

 

 

    

      Tak hned ještě ten den koupím bílou vodou ředitelnou barvu v polomatu. A po nocích kytuji pokaženou horní desku a vyvrtané dírky v ní, šmirkluji a natírám a natírám, manžel nechápavě kroutí hlavou, proč tu skřínku na ztopení zkrášluji. Dokonce se mi po pár peripetiích podařilo k ní koupit i zámeček, ale má ukrutný klíč, jak od sektorového nábytku - z nějaké slitiny - stříbrný, velký jak blbec a ještě hranatý; fakt jsem neviděla hnusnější klíč ... no, hrůza, to tam tedy dát nemohu, tak do prčic co s tím?!?!  

 

     Ať už umím cokoliv, zámečník tedy rozhodně nejsem. Musím k subdodavatelům. V prvním zámečnictví to vypadalo, že klíč bude dražší než celá skřínka s kováním, barvama, kytem ... no zkrátka, že je to něco naprosto nemožného. Až v druhém zámečnictví mě pan zámečník pochopil a sáhnul někam pro krásný starý klíček, trošku mi ho upravil a ještě to chtělo malinko provrtat dírku, tak jsem se zastavila na cestě z práce u svého prvního manžela v dílnách, zná mě od mých 16 let, ničemu se už nediví a vždy mi udělá, co potřebuji a navíc moc krásně.

   

     K mému úžasu to dopadlo a ejhle starý klíček odmyká můj nový zámeček, jupííí!!! jásám nadšeně, no hurá, tak tohle byl přeci největší oříšek. Včera v noci jsem dostala inspiraci, skřínka je už finálně natřená a suchá,  a tak jsem začala barvu na různých, dle mě exponovaných místech, zase šmirklovat na dřevo a odřeniny jsem pak zlehýnka natírala luxolem a zase stírala barvu a rozšmudlávala kolem... Nakonec jsem přišroubovala kování, zámek a klíčovou dírku.

 

 

 

 

 

       Manžel dorazil pozdě v noci z práce a šel se podívat, co zase vyvádím. V podkroví se svítí jako na zámku, nemáme tu nahoře ještě připojenou elektriku, tak mám na prodlužce halogenky. Oči mu vylezly navrch hlavy a říká: " džízusmarjááá, tak krásně to bylo natřený, co jsi s tím proboha provedla, vždyť jsi tu skřínku úplně pokazila, bože to je dílo zkázy, fuuuuuj, ta je ošklivá... " a šel se dolů najíst. 

 

      Nějak mě zviklal, volám své kamarádce - mému dvojčeti Dáše, má na mě čas a jde si sednout k počítači, mezitím mi vypráví, co ještě nevím od té doby, co jsme se zase neviděly.  Líčím jí celou anabázi  se skřínkou a že okamžitě a střelhbitě potřebuji odbornou finální kritiku. Dáša  mě chápe, je totiž úplně stejná - nejen vzhledově a ale i vnitřním založením. Aranžuji skřínku a fotím ji a posílám e-mailem.  Jako na potvoru mi to z foťáku najelo nevím kam, když to konečně najdu, tak mi to zase nechce prolézt mejlíkem. Mezitím jsem si vyslechla o patinování nějakého hrůzostrašného nábytku na úžasný modrozelený, o patinování různého nábytku v celém bytě, o úžasných nápadech, o praktické skřínce a šuplíkách s čísly ... (hledáš nůžky? jsou ve čtyřce :-)) no, zase mám nějakou inspiraci.

 

       Dáša skřínku schválila, byla dokonce nadšená a moc se jí líbila. Já ji původně chtěla prodat, ale obávám se, že jsem do ní zamilovaná a už tu zůstane, jako ostatně všechno, co zachráním. Jo, ještě tu mám jednoho nalezence z onehdá, a ten je teď v pořadí. Bude z něj skleníček, jestli se povede a dokonce jsem ve svém kutilském šuplíčku na něj našla krásné kováníčko a pantíky.

 

       Tak, a teď vy všichni kritici z Kudlanky, skoukněte to ... Ale nic se na tom nezmění, protože já ji stejně už budu milovat :-)  

 

INKA

 

 

 

Komentáře (16)add feed
mně se líbí, : bb2
prokoukla, rozsvítila se. S černě lakovanou dýhou se asi nic lepšího udělat nedalo a ta bílá jí sluší. Patina se mi líbí jen někdy, ne každá se povede, někdy se tím nábytku spíš uškodí. Vždyť i ty staré kousky byly kdysi krásné nové, tak proč z každého udělat nový "starý".
Ale té tvé skříňce bílá operace prospěla:-)
březen 27, 2012 22:07
Me se taky libi : moira2
a hlavne obdivuji tu trpelivost a vydrz!
březen 28, 2012 07:53
Inko : Kamila
ty jsi neskutečná šikula! Přiznávám se, že mi tyhle věci málokdy líbí, ale tohle je velká krása!
březen 28, 2012 08:10
... : deeres
Nejenom kování tam sedí jak zadek na hrnci, do toho podkroví zapadne jedna báseň. Moc ráda se dívám na pořady ČT1 Chalupa je hra a designerka Marta Kačurová je úžasná. Mně je vždycky moc líto, když musím zlikvidovat staré věci, jenom proto, že je nemám kam dát.Inko palec nahoru.
březen 28, 2012 08:14
já strašně obdivuju, když tohle někdo umí. : alik puntik
Já mívám dobré nápadfy, ale potřebovala bych štáb lidí, který by je realizoval. Nejsem totiž nikterak zdatná, co se týče manuálních prací. A ukecat se všecko nedá. Mám kamarádku, která si udělala naprosto úžasnej nábytek z vyhozených kancelářských regálů. Z šuplíkůod psacích stolů si udělala poličky.
březen 28, 2012 09:07
Inko, jsi šikulka ! : mamča
My jsme nedávno vyklízeli půdu u naší babičky. Když manžel rozebíral ten starý, krásně falcovaný nábytek, bylo nám skoro do breku. Ale prostě nikam se to nevešlo, nikdo už o starou ložnici nestál. Chatu máme zařízenou nábytkem, co ještě vyráběl manželův pradědeček-truhlář. Nábytek je to pěkně zdobený, neb praděček byl hlavním dodavatelem ozdobných rakví pro celý okres smilies/cheesy.gif. A ty vyřezávané lišty prostě dával všude... smilies/grin.gif
březen 28, 2012 09:39
Už jsem se těšil, : Krakonoš
jak napíšu rozverně pozitivní komentář pod šikulku Inku, ale doroloval jsem k poslední fotce... Takže Inko, je to krásný čtení a jsi moc šikovná, to jo. Ale musím tu rozvernost a pozitivitu trochu pokazit tím, že tenhle způsob "patinování" v mejch vočích tomu kousku dost ublížil. Ale jasný je, že každej má svůj vkus a pohled na věc. smilies/smiley.gif
březen 28, 2012 10:09
díky díky, : Inka
já jsem takový sběratel smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif. Je mi líto starých věcí, které skončí na skládce nebo v krbu, to si nezaslouží. Ve Bretani jsem si uvědomila, jak jsou tam lidé hrdí na svou národnost a jak moc si tam váží starých kousků po předcích. Tam jsem si uvědomila, jak soliterní takové kousky mohou být třeba v moderním interieru.

Mám ráda antiky. Mám tu kolem oblíbené v Horoměřicích, ve Spomyšli, v Buštěhradě, do Loděnic u Berouna se teprve chystám tam jsem nikdy nebyla, ale nic v nich nekupuju, jen okem hodím a duši potěším, ale když se budete chtít zbavit starých kousků, vykupují je a prodávají se za nemalý peníz.

Můj manžel tomu říká systém D, nevím ani proč. To si vytvoříte interier z takých kousků nábytku co jsou na likvidaci, nějak odlouhujete či poleštíte, vykartáčujete, napustíte včelím voskem, doplníte různými dekoracemi, kameny, květinami, textiliemi ....a dostanete interiér co má duši a na moc Vás to nevyjde.

Také jsem nikdy nepatinovala, ale některé kousky se mi líbí. Mám ráda přírodní materiály, vykartáčované dřevo, napuštěné voskoolejem. My to tu máme jako chalupu s francouzským šarmem doplněnou nějakými námořnickými prvky, asi to vypovídá o nás obou. Máme tu prostě věci co nám něco říkají a máme je rádi.

Tahle skřínka bude u takového kousku zdi, který bude mít v budoucnu barvu světlé kávy, tak tam krásně ta bílá vynikne, mám tu dva hezounké akvarely s tématikou moře ve světle modré barvě v bílých rámečkách na zavěšení nad tu skřínku a ještě pár dekorací, co k tomu krásně půjdou. Bude to mnohem hezčí než u té cihlové zdi. Ale to bude ještě chvíli trvat, jedno po druhém smilies/smiley.gif smilies/smiley.gif smilies/smiley.gif
březen 28, 2012 14:56
Inko, : anina
moc se mi to líbí, mám ráda tenhle druh tvoření. Ze zdánlivě ničeho se udělá skvost smilies/smiley.gif
Je vidět, že jsi opravdu zručná. Můj pokus o zvelebení secesního stojanu na kytky takhle krásně nedopadl (mizerně jsem ho odlouhovala), tak stále čeká v garáži. Spomyšl patří ke kultovním antikům naší rodiny, mívají tam nádherný americký kamna a vždycky tam zůstaneme minimálně hodinu.
Moje babička říkala, že člověk, kterej něco tvoří se dotýká Boha. Taky se říká, že nejlepší pocit je pocit z dobře udělaný práce. Něco na tom bude.... Hezkej den smilies/cool.gif
březen 28, 2012 15:11
Anino no a byli jste už ve Spomyšli : Inka
také v té druhé budově co ja na druhém konci vesnice, je to původně nějaká sušička a jsou tam patinované věci snad ve 3 patrech té sušičky. Na mě už toho bylo moc patinovaného, ale dají se tam strávit i 3 hodiny smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif, zeptej se majitelů na cestu řeknou Ti. Já jen se tam objevím tak slyším: "nazdárek jak se máte, vezete něco do louhu?" Musím se tomu smát.
březen 28, 2012 15:17
Inko, : anina
dík za tip, o tom jsem nevěděla. Pojedeme kolem v sobotu, tak se tam stavíme. Už se těším, to zas bude inspirace smilies/wink.gif
březen 28, 2012 15:28
Krakonoši, ty jeden kverulante : bb2
přece bys tu skříňku nenechal jen tak hladce čistě bílou, to působí -aspoň na fotce - tak trochu nemocničně. A černá byla jak rakev.
Co jiného s dýhou?
březen 28, 2012 20:52
navíc, : bb2
Inka psala - skříňka byla na odstřel, ke spálení, tak si to patinování na ní natrénovala. Na skříňku co zůstane v podkroví coby zásobník na kováníčka a šroubečky je pěkná. A třeba ji časem přepatinuje. V rámci tréninkusmilies/smiley.gif
březen 28, 2012 20:54
Tak když už se ptáš, : Krakonoš
tak já bych ji vyvedl nikoli v nemocniční bílý, ale slonokosťový. A bez umělýho "vodření". Prostě se mi to takhle nelíbí, co mám dělat? Je potřeba mně to důkladně vysvětlit, aby se mi to líbit začalo? Proč?
Inka to udělala, jak to cejtila, a je s výsledkem spokojená. A to je na tom to podstatný.
březen 28, 2012 21:16
... : bb2
hele, o všem polemiky nevedu, o většině věcí si jen povídám, například o nábytku, přijde mi trochu namyšlené domnívat se, že mám zájem ti vysvětlovat aby se ti něco začalo líbit. Pouze jsem připomněla, že pro černě lakovanou dýhu určenou k likvidaci není výraz "tohle tomu dost ublížilo" zrovna nejpřesnější. Otázka v rámci toho povídání zněla Co jiného s dýhou?
Je zvláštní vysvětlovat, že nevysvětluju, a to i pod diskuzí o staré skříňce. Takže se pro příště omezím pouze na vyjádření k článku, nikoli ke komentářům.
březen 28, 2012 21:29
jednička s hvězdičkou : janap
za mě teda veliká pochvala, skříňka po patinování vypadá nádherně!
leden 22, 2014 00:03
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]